Jump to content

Featured Replies

Posted

Sve sto sam nasal o cenama u Parizu baca me u ocaj......Cene hrane su neke astronomske, zapravo nigd enisam nasla cene hrane po ulici ili nesto slicno ....... Nekako razmisljam - nemaju ti Parizani 10 x vece plate od ostatka Evrope- pa gde onda oni to jedu ???? Ima li neko preporuku...ostajem 9 dana, ipak treba da imam neki podatak o tome .....Hvala unapred  :-[

Ja sam cuo da su im cene po onim njihovim mega marketima nize nego kod nas, tipa pasulj sa slaninom u konzervi 800 grama je 1,1 e. E ali pretpostavljam da pitas za restorane i hranu na ulici iskljucivo a to sam cuo da je stvarno preskupo.  :pivoooo:

• Author

Da, pitam za hranu po ulici, ili nekim skromnijim restorancicima....nadam s eda postoje neka mesta gde jedu i Parizani,  a gde nije  1 palacinka sa cenom 12 - 20 e, i supa od 10-15 e......... mozda im jeste pasulj kako kazes jeftiniji,ali necu biti u prilici da kuvam  ;)

Vidim da ćeš se ti baš uželeti naše kuhinje  ;D

Samo nemoj da gladuješ , ipak energija ulazi na usta  ;)

Generalno u Francuskoj treba da naručiš ono što se zove "formula", to je fiksni meni koji obično ima jedno predjelo i jedno glavno jelo i dezert ili čašu vina. Nekad imaš više kombinacija, kraći/duži meni i to ćeš skontati i po ceni. Neki restani nude samo plat du jour (jelo dana) i to je najpovoljnije i sama dodaš šta želiš. Ja sam u skupom delu zemlje, ali i ovde formula može da bude 14 evra (entrée, glavno jelo i vino), Pariz je jevtiniji i ima više izbora. Nemo naručivati à la carte (sa jelovnika), to može ca ispadne veoma skupo. Biraj bistroe i brasserie, po pravilu koštaju manje nego restorani.

Osim toga imaš odlične boulangerie - pekare, gde možeš uzeti odlična peciva, kiš, sendviče, croque-monsieur... I odlične pâtisserie - poslastičarnice.

Nema brige, nećeš ostati gladna i ne verujem da ćeš se uželetiti domaće kuhinje.

Bon voyage et bon appétit!  ;)

Mi smo na iznenađujućem mestu u okolini Madlene, dakle najnapucanijem delu grada, naleteli na jedan zatvoreni prostor sa skromnim etničkim restoranima (grčki, kineski, vijetnamski), poput "food courta" u tržnim centrima. Recimo da je 8-9€ bila solidna porcija suvlakija sa salatom i vinom. Nažalost, da me ubiješ nisam posle mogao da ga ponovo lociram na Gugl mapama, tako da ti ova informacija i neće biti od neke koristi :(.

Najjeftinije i najinteresantnije mi je uvek bilo hraniti se po azijskim, južnoameričkim, zapadnoafričkim i ostalim restorančićima i fast-fudovima. Možda nije za svakoga, ali ko to voli..

Npr. indijska četvrt, malo iza Gare du Norda, ulica se zove Rue Cail, za 6-7 evra ćete se najesti tako da nećete sledećih 24 sata razmišljati o hrani..

Još jedno otkriće sa mog poslednjeg boravka tamo je i "Candelaria", u 3. arondismanu;  preko dana prave najautentičniji tacos koji sam probao sa ove strane atlantika, s nogu, sveže i jeftino; a noću se transformiše u hip koktel-bar sa sve žurkama i manekenkama.. Imaju stranicu na fejsu /candelariaparis pa možete da ih locirate..

Osim toga: falafeli, šavarme, kuskusi, kebabi, sve ispod 5 evra... Mislim da nisam jeo ni jedno francusko jelo u poslednje tri posete Parizu.. :)

Samo se treba malo skloniti od najokorelijih turističkih četvrti (što, ruku na srce, u prevodu znači: pola Pariza)

• Author

Hvala  svima !!!! Informacije su bas korisne, a volim i raznorazne svetske kuhinje , samo mi je bilo vazno da znam gde su orijentaciono takva mesta......  :P

Ima jedan kvart blizu metro stanice Saint-Michel. To je ustvari nekoliko manjih isprepletanih ulica, od kojih su neke samo za pješake. Jedna od njih je Rue Saint-Séverin. Tu se nalaze skoro isključivo restorani i kafići. Dosta je popunjeno, čak i radnim danima do kasno uveče. Sve je osvijetljeno i čitav taj kraj nekako odiše prijatnom atmosferom. Tako da svima koji idu u Pariz preporučujem da tamo izađu jednom na večeru. Restorani nisu previše luksuzni, pa nisu ni toliko skupi. Ispred svakog stoji meni sa cijenama, pa je možda najbolje prvo obići sve i tek onda se odlučiti za neki. Ja sam bio u nekom sa francuskom kuhinjom i imali su taj meni koji obuhvata predjelo, glavno jelo i dezert, i to je koštalo 12 eura. Uzeo sam i bokal vina za 18 eura, ali to već nije moranje nego lični izbor. I bilo je odlično. Ne sjećam se tačno koliko su bile ostale stvari iz menija, ali mislim da je bilo u granicama podnošljivog.

skupa je Francuska kad se uporede cene u Austriji i Nemackoj...skoro duplo skuplje sve

• Author

Hvala za orijentaciju po metro stanicama, od velike je pomoci ......otici cemo sigurno na neku vecericu ;) jer ne zvuci mnogo za veceru pa i uz to vino, ne mora svaki dan sve skupa, ali po nekad je ok ....Hvala mnogo ,jos jednom  :)

Dacu ti jedan savet, ono sto uvek praktikujem u Parizu jeste smestaj u blizini Gare du Norda, odatle ides do skoro svih bitnijih destinacija sa maksimalno 1 ili 2 promene prevoza.

Sto se tice hrane, najisplativiji je Mek i naravno prodavnice, ali ako si za restoran bitno je samo da ne ulazis u Restorane blizu glavnih atrakcija.

• Author

Hvala ti puno na informacijama........ja niposto ne volim Mek, a ni moja prijateljica ali prodavnice, njihove nzv pekare i po neka corbica od luka - ce valjda da upotpune dneven osnovne potreba.Naravno hocemo da odemo na neki sufle, maccaroni,dobro vino , znaci - po nesto njihovo, ali da nas ne oderu, jer za to nismo spremne, i bilo bi mi veoma interesantna informacija o nekom takvom mestu koje nije za sisanje turista...nezavisno d ali to spada u restoran ili neku drugu formu.

inace smestaj nam je na Montmartru....ne znam koliko je to dobro locirano za obilaske , ali naostrile smo tabane za tabananje  ;) .......svaka informacija je dobrodosla......hvala ti puno  clap.gif' alt=':clap:'>

Ja sam davno bio, ali jeste sve bilo jako skupo. Npr, salate po 30-40 evra u običnim restoranima, ništa fensi. Sećam se da je neki indijski restoran bio još i prihvatljivih cena (i jako ukusne klope). Ali definitivno je najjeftinije kada se izađe iz centra (krug prečnika 10ak km). Ako ste na Monmartru, mislim da treba krenuti ka istoku, biće sigurno jeftinije. Što se centra tiče, osim Meka i lokalnog pandana, Pizza Pinot su imali pice i za 10 evra i to odlične, a moja omiljena, sa pršutom, bila je oko 13. Jedino što tamo ne smeš da tražiš ništa za piće, jer je koka-kola 0,25 bila 3,5 evra. S druge strane, uvek može da se desi da naletiš i u centru na neku piljarnicu sa ok cenama, ali njih je užasno teško naći. Inače, Burger King i Pizza Hut su bili prilično skupi.

Inače, Burger King i Pizza Hut su bili prilično skupi.

Deo gratias!!!! Treba jos skuplji da budu, jer ne moze se doci u Francusku i jestu u Burger Kingu i Pizza Hutu!  :x

Svetogrdje...

Tashi, bre, ne valja ti da se toliko uzbuđuješ, bar oko hrane. :) Ja naveo čega se sećam, jer nekome može da bude važno. A gde će neko da jede na svom putovanju... Daj da mi ljudima ponudimo opcije, pa neka sami biraju. Ako je fast food u Francusoj "svetogrđe", neka ih Francuzi sami zatvore. Kako im nije svetogrđe da kupuju nemačke automobile? I baš mi zanimljivo da na navede i McDonalds i onaj lokalni francuski lanac (ili je samo pariški?). ;)

Pa, Cane, nije ti dobra ta paralela. Francuzi mogu da kupuju nemačka kola, ali bilo bi bezveze da se ubijaju od krompira i kobasica i da vino zamene pivom... I nije da treba da kupuješ samo francusko. Ne kažem ti da kupiš francuske cipele. Nemoj. Odvratne su. Kupi ih u Italiji.  :)

I Francuzi mogu da idu u McDo (kako ga oni zovu) za promenu... Ali ako si tu na kratko, to je prilika da uživaš u drugoj najboljoj kuhinji na svetu. Ako su ti restorani skupi, udješ u Carrefour, boulangerie, crêperie, pâtisserie, etc., šta god uzmeš, biće bolje od američkog junka, a neće verovatno biti ni skuplje.

A to poslednje nisam razumela, neko si slovo pogrešio... Tražiš ime francuskih fastfoodova tipa Flunch i Quick?

• 3 months later...

Drugoj najbitnijoj kuhinji na svetu?! Ne znam ko je sortirao ovo. Meni licno, francuska kuhinja je najbitnija, i daleko raznovrsnija i sofisticiranija od italijanske (koja je verovatno najbitnija po tom vasem poredjenju).

Anyway, da malo sumiram ovu temu o jeftinim mestima po Parizu iz mog licnog ugla.

Prvo, ne ulazite u restorane oko turistickih atrakcija. Neko ovde pomenu uske ulice oko Saint-Michelle-a koje su prepune restorana. Ovo mesto ne preporucujem. Cak i da nadjete jeftiniji restoran, kvalitet koji dobijate za te pare je ocajan. To je uglavnom podgrejana hrana iz konzervi, i vino iz 5 litarskih balona, najgore vino. Za dorucak preporucujem pekare (ovde ne mislim na Paul, pekaru koju cete najcesce vidjati, koja je skupa i osrednjeg kvaliteta). Kroasan je oko evro, takodje preporucujem pain aux raisins (lisnato testo sa suvim grozdjem), chausson aux pommes (lisnato testo sa punjenjem od jabuka) ili neki tarte (pitu). Uz kafu, u vecini pekara mozete dobro doruckovati za 4-5e.

Od jeftinijih i odlicnih restorana, preporucujem Chez Gladines. Hrana je odlicna, a recimo ogromne salate tipa Cezar salata kosta oko 8e. Porcija salate je velika i sasvim dovoljna za obrok. Za desetak evra se moze fino jesti i u Exki-ju, lanac organske hrane. Imaju jako dobre supe i sendvice.