Jump to content

Featured Replies

Posted

Možda nije loša tema da znamo kakva je wi-fi pokrivenost u nekim zemljama, mada se to menja. Svakome ko nosi laptop, tablet ili smartphone je bitno gde i kako može da komunicira, gde se plaća, gde ne, stanje na aerodromima (mada je o tome pisano u okviru nekih drugih tema). Mene konkretno sada zanimaju Švedska (Malme) i Danska (Kopenhagen). Dakle, za one koji su bili - kakvo je stanje, da li možete da se nakačite u svakom kafiću ili ne, da li se plaća, da li je uobičajeno da ljudi po stanovima imaju wi-fi... i sve što vam padne na pamet u vezi sa tim.

Pozdrav i hvala.

Iz iskustva znam da uvek ima wi-fi u meku  ;D ne moraš ni da jedeš ni da piješ, uđeš i otvoriš laptop  zvizhd i nikad nije zaključan.

U Danskoj (Kopenhagenu) sam uglavnom uspevala na gotovo svakom koraku da uhvatim neki signal... Prosle god u ovo vreme. U kafićima ga ima u 90% slucajeva, no kafenisanje u Danskoj je vrlo skupo.

• Author

He, he, da, Mek je proveren... i kod nas isto  zvizhd A, ovo kafenisanje u Danskoj...  ::crazy: pripremila sam se psihički na ludačke cene, ali ne baš i materijalno  ;D

• 2 weeks later...
  • Author

Informacije posle puta... Hmmm, nisam baš nešto oduševljena, mislila sam da će tamo u severnim krajevima wi-fi pokrivenost biti ultra-mega-hyper, ali čini mi se da je bolja situacija u Srbiji  123  Recimo, čudna situacija, na aerodromu u Malmeu ima nekoliko otvorenih mreža, konektujete se al džaba, to uopšte ne radi, bar na mom telefonu nije, ne znam zašto. Ista stvar i po nekim radnjama i tržnim centrima. Radio je u par kafića i kod prijateljice u stanu, i to nekako traljavo - ima signala pa nema, konektuj se iznova itakoto. By the way, aerodrom Nikola Tesla je ceo pokriven besplatnim netom, s tim što mi Telenor nije radio, ali jeste M:ts  clap

Super tema, samo bih preldožila da se prebaci izvan Evrope te da se na jednom mestu objedine informacije o free WiFi u raznim zemljama sveta.

Mene, recimo, zanima Japan, jer mi se javlja da će biti papreno skupo plaćati kafe.  :kamp:

Ubr, u Meku po mnogim azijskim zemljama WiFi je zaključan, mada se uglavnom može zamoliti za šifru iako se ništa ne naruči.

U Beogradu čak ima trafika na Crvenom krstu na kojoj piše lepo velikim slovima "Free WiFi" :)

Takođe IDEA u Južnom Bulevaru ima besplatan WiFi, tako da onaj ko čeka u kolima na parkingu može brže da ubije vreme. Ne znam kako je sa ostalim supermarketima.

• Author

Ja sam skontala da smo mi u Srbiji SUPER po ovom pitanju (ko bi rek'o ;D), uvek negde u gradu možeš da nadješ free wi-fi, o kafićima da ne pričam. Baš sam pričala sa ovom prijateljicom kod koje sam bila u Švedskoj o tome kako sam iznenađena jer sam mislila da je u Švedskoj još bolja priča. A ona mi kaže: "Tek da vidiš u Japanu, tamo nemaš skoro nigde!" U Japanu  :?:o @Snezana011  :(

By the way, u Grčkoj letos je isto bilo strava, neka "vila" Ž kategorije, ali ima svoj wi-fi, svi restorani, kafići takođe.

I moje iskustvo je da je u razvijenim zemljama i bogatim, net teže dostupan nego u ovim siromašnima.

Najveće iznenađenje mi je bila Rumunija. Tamo ima hot spotova i free wi-fi-ja u malte ne svakom selu (a ja sam baš vozila po selima na Karpatima). Prosto neverovatno.

Za Grčku se sećam da je svuda bilo super, čak i na ostrvima.

Turska je isto bila dobra.

Ovo za Japan mi je baš bzvz. Već sam čula pretpostavku da je tako ali ti koji su mi rekli nisu bili sasvim sigurni jer su odsedali uhotelu koji je imao WiFi.

• Author

I moje iskustvo je da je u razvijenim zemljama i bogatim, net teže dostupan nego u ovim siromašnima.

I meni se ovo čini... Ima li neko ideju zašto je to tako? baš čudno.

U zemljama koje nisu bile u istočnom bloku nema ništa za džabe. Grčka je izuzetak zbog turizma, wifi postaje sve veći faktor.

Iz mog iskustva, u Evropi su najgore Austrija i Svajcarska; sa druge strane npr. Litvanija, Letonija, Rumunija, Spanija, Poljska su dosta dobre, Bugarsku isto hvale, ali ne poznajem bas dobro teren pa ne znam iz prve ruke..

Inace, trenutno sam u Holandiji i mogu vam reci da takodje nije bas sjajno

U svakom slucaju Srbija je isto prilicno ok kako ume da bude na nekim mestima..

• 5 months later...

Iz mog iskustva, u Evropi su najgore Austrija i Svajcarska; 

ja sam se prije par dana vratio iz Linza, 120 free hotspotova po gradu, free wifi u javnom prevozu, free wifi u milion obejkata, bukvalno gdje god da ste u gradu ima free wifi.