Jump to content

Featured Replies

Spremite se na cinjenicu da je u Damasku sada strasno tesko naci jeftin hotel. Ovde u kraju ih ima samo cetiri i svi su dupke puni. Jos pri tom i deru cene.

Ne znam za sobe, al dusek na krovu je u Al-Rabie i Al-Haramain 300sp, a u Ghazal-u, koji je tu iza coska mi placamo 225sp. Ovo je inace skroz ok hotel, cista kupatila, veoma prijateljski nastrojeno osoblje...

Ako niste nista rezervisali bolje dodjite sto ranije ujutru jer cete samo tako naci nesto slobodno (za sobe i dormove ni ne pokusavajte).

prijateljski nastrojeno osoblje vas krade, isti dusek na krovu u tom hotelu smo placali 200 lira pre 7 dana :) al da je ok, jeste, kupatila su im super gde smo sve bili krocili :) imaju i toalet papir ::crazy:

jedini problem na tom krovu su mravi koji vole da setkaju po vama celu noc, ali su miroljubivi i ne ujedaju, samo ceskaju ;D

da, i osoblje zna da bude previse prijateljski nastrojeno.  :cryy:  a mravi se nisu pojavljivali drugi put kad smo bili, da se ne lazemo. mozdasu ih nase kletve oterale.  :maddd:  i pazite, ako ostavljate ranac na cuvanje, moze se desiti da vam naplate, kao nama - 200 SP za 2 dana. isto toliko i za tusiranje ako nemate sobu.  :bang:

Pih!

Sutra krecemo za Damask, nismo nista rezervisali, videcemo da li drugari ovde u Alepu imaju nesto da nam preporuce.

Inace, trebalo nam je samo 45 minuta u Alepu da naletimo na nekoga iz Kluba putnika - u predvorju hostela Springflower nasli smo nasu Sonju...  :3some:

Ako jos neko lunja po Siriji, javite se....

Za sve one koji su trenutno u muslimanskim zemljama i koji planiraju da putuju...

Ramazan ove godine pocinje 12.9. Pa ako zakacite ove datume pazite na obicaje.

:)

• 2 weeks later...

Bem li ga... izgleda ce mene zakaciti Ramazan!

Neki saveti za plavushu koja sama putuje na Bliski Istok... sem onog "nemoj da putujes" ?

:hihi:

oh da... Sirijska viza mi traje samo do 22.9. a stizem u Siriju 8-mog... sto bi znacilo da za tih 14 dana treba da obidjem Siriju, Jordan i eventualno da uletim u Liban i da izadjem iz Sirije pre nego sto mi istekne viza... znam da je to izvodljivo tu i tamo... ali... da li je neko ostao u Siriji i posle isteka vize?

;D

E ovako. U Siriji nemoj ni da pokusavas da ostanes posle isteka vize jer ce da ti prave neverovatne probleme. To su nama lepo rekli likovi iz nase ambasade. Pre dve godine su neka dva lika ostala dva dana duze i morali su da ostanu u Damasku jos 5 dana dok ih sirijci nisu pustili da odu.

Najjednostavnije je da kao mi odes i produzis vizu. To se radi u imigracionom i cekas samo jedan dan. Tako da ako ostajes u nekom gradu u kome ima imigraciono duze od dva dana to obavezno uradi. Inace vizu ti produze na mesec dana i nemas nikakvih problema.

Mi smo to odradili predzadnjeg dana pre isteka vize i nije bilo nikakvih problema, jedino sto je procedura prekomplikovana i sto naravno do kad ne odes tamo ne znas ni sta ti treba za to ni nista. Niti ce ti iko tamo ista reci jer niko ne prica engleski.  :)

Ako te interesuje ta procedura mogu ti detaljno objasniti.

A da... Inace u Liban nemoj ni da pokusavas da udjes. Meni su lepo rekli likovi iz nase ambasade da ni ne pokusavam. Al ja reko ajd da probam, sta me kosta...

Naravno vratili su me sa granice bez ikakvog objasnjenja  :x.  Pogotovo ako si plava i jos ne daj boze da izgledas iole pristojno...  ;D

pa ne znam, mene pustise, a nije ni da sam nesto ruzna. samo sam se umotala u neke haljine velike i predali smo sva 4 pasosa odjednom sa velikim osmehom i malo sarma. i pusltili nas sve. mozda je to i zbog mojih godina. :(

pa ne znam, mene pustise, a nije ni da sam nesto ruzna. samo sam se umotala u neke haljine velike i predali smo sva 4 pasosa odjednom sa velikim osmehom i malo sarma. i pusltili nas sve. mozda je to i zbog mojih godina. :(

Ili zato sto si bila sa 4 mushkarca?

Ovako... Ja sam u Liban isla sa bratom. Nisam ni lepa ni plava  :-[, al ipak ne udjoh. I ja sam se obukla dugacko od glave do pete i sve to, al ipak nista... Ma to oni kako im se cefne... U svakom slucaju ne kosta te nista mnogo da probas, jer ako uspes da udjes Liban je super (tako su mi bar rekli  :D).

A sad za produzavanje vize... Uh...

Ovako, mi smo to zavrsili u Damasku. Imigraciono se nalazi blizu Baramke garaze, koja je mozda 10-15 minuta lagane setnje od centra (stari grad). Samo pratis horde Iracana koji se krecu u tom pravcu. Inace s obzirom da u Damask svakog dana dodje 2000 Iracana koji na svakih mesec dana moraju da produzavaju vize mos misliti koja je tamo guzva.

Tamo kad dodjes naidjes na malu zgradicu na kojoj lepo na engleskom pise Imigration Office, i to je sve sto ces videti da pise na engleskom. Nemoj samo da te to uplasi jer stvarno deluje neverovatno konfuzno.

Prvo sto uradis je da se popnes na drugi sprat i u levom cosku sobe imas salter za turisticke vize. Tamo od brkice trazis formulare (malo mases pasosem i rukama i das mu ja mislim da je 25 sp za dva formulara na arapskom). Posle toga sidjes ispred zgrade gde odes u foto radnju i slikas se (pod uslovom da vec nemas slike), trebaju ti 2-4 (kako im se prohte taj dan). Nakon toga uzmes pasos i formulare u udjes u jednu od fotokopirnica pored (ima ih 3) i delujes ko pogubljeni turista. Nakon nekog vremena ce te neko vec primetiti i uzeti ti sve iz ruke i krenuti da popunjava. Pitaju te sta radis, ime, prezime i tako to... Mislim nije bas da te pitaju, vise onako da ti signaliziraju. A jos da im objasnis da si iz drzave koja ne postoji.... Tako da u Siriji da ne bi imala problema sa tim samo svuda pisi: drzavljanstvo-jugoslovensko, zemlja prebivalista-jugoslavija... I sve tako...

Kada ti oni to popune daju ti jednu postansku markicu koju ti zalepe na te formulare, prikace ti slike i sve to lepo zaheftaju...  ;D To ti sve kosta oko 100 sp.

Posle toga se vratis na drugi sprat i odneses formulare ponovo za isti salter, on ce to da pregleda i pokazace ti da ides u neke dve kancelarije. Prvo papire nosis u kancelariju odma do stepenica i tamo ti ih neki general potpise. Posle toga ides u kancelariju pored (gde ti rade backround check), tu ostavis papire i cekas pet minuta da ti se i oni potpisu.

Kada to zavrsis nosis sve to ponovo na onaj salter i das sve to brkici. On to pregleda i kaze ti da dodjes sutra. Pazi samo da te uhvati petak jer ces onda cekati mozda i tri dana.

Inace tamo ti ne mozez da dises kolko je puno ljudi uvek. I radi od 9-13, tako da ti je najbolje da poranis i to odmah ujutru zavrsis. Inace pasos dizes na istom onom salteru.

Kada uzmes pasos nadjes priheftan neki papir za njega i nesto ti pisu u pasosu  :(, a kada izlazis iz Sirije samo ti otrgnu taj papir tako da nama fali po pola strane u pasosu. :)

I to ti je to... Mozda deluje ko cimanje i smaranje, al zapravo sve to brzo zavrsis.

Ako te jos nesto interesuje pitaj...

Prvo sto uradis je da se popnes na drugi sprat i u levom cosku sobe imas salter za turisticke vize...

Genijalno! Kao upustva za zavrsavanje onih starih video-igrica "avantura"...  clap.gif' alt=':clap:'>

Inače, Danijela i ja smo se divno proveli u Siriji i možemo svakom da je preporučimo (kao valjda i svi ostali sa ovog foruma koji su bili tamo). U Damasku smo bili u pomenutom hostelu Al-rabie, valjda dva dana posle Micy, bilo je mesta na krovu, krevet 200sp, tuš besplatan, osoblje ljubazno, atmosfera sjajna... čista desetka!

U Alepu smo bili u hostelu "Springflower", takođe pomenutom, gde je krevet na krovu 150sp, osoblje izuzetno ljubazno i druželjubivo, ali atmosfera je pretiha za naš ukus. Gazda je neki gnjavator, pa celo osoblje hoda na prstima kad je on tu, a svi gosti deluju tiho i povučeno... ako volite tihe hostele,  ::crazy: ovo je pravo mesto za vas.

Još nešto: ta mantra (koju smo čuli od sto iskusnih putnika) kako je neophodno imati neki "guidebook" uz sebe prilikom putovanja po Bliskom istoku uopšte ne stoji!

Hteo sam da napravim mali eksperiment, pa sam se pre puta informisao isključivo preko našeg sajta (blogovi + putopisi + forum). Nije što je naš, ali je stvarno informativan!  :pivoooo:

Dodatne informacije smo dobijali tek kad stignemo u neki grad, od lokalaca ili drugih putnika. I ništa nam nije falilo! Dakle, ako vam je torba već puna, možete ostaviti te vodiče kod kuće.    smartass

hehe, kad u alepu niste hteli da odete u al gawaher! em bi spavali dzabe em bi bilo veselo i zivahno. taman kako volite. :)))

drago mi je da vam je bilo super, jedva cekam da se vidimo i razmenimo iskustva. :)

Baš bismo mogli!

Trebalo bi napravimo jedan bliskoistočni samit za sve nas koji smo išli na tu stranu. A možda i za one koji nisu išli, da im pravimo zazubice i namamimo ih...

Danijela i ja smo kupili nargile  ::arabia: a verujem da ih sad već dosta nas ima, pa bi moglo da padne i nešto kao "šišanje", drugi deo.

ali... ali... ali ti se vracas u oktobruuuuuuuuu!  :cryy:

ja mislim da mi to uvezbamo da sve bude savrseno kad se ti vratis!  :hihi:

ali... ali... ali ti se vracas u oktobruuuuuuuuu!  :cryy:

ja mislim da mi to uvezbamo da sve bude savrseno kad se ti vratis!  :hihi:

:psuje:

ako ako... vedzbajte!  ;D

Trebalo bi napravimo jedan bliskoistočni samit za sve nas koji smo išli na tu stranu. A možda i za one koji nisu išli, da im pravimo zazubice i namamimo ih...

Zar bez nas? Istok je istok, sad dal blizhi il dalji... molim lepo, kad se mi vratimo :) A bejasmo i na Bliskom, ove godine, proletos... :)

Tako je!

Kako mozete praviti zurku bez plavushe koja sama luduje po Bliskom istoku... ah dozivljaja....

by the way...

Luka imash pozdrav od komandosa iz Palmire!

;D

• 2 weeks later...

Ja i Aleksandra idemo prekosutra u Siriju, Liban i Jordan, uspeli smo da dobijemo Sir. multi vizu, tako da se nadam da cemo sve uspeti.

U Damasku i Hami imamo dva sirijca koja govore Srpski (svetski poznat jezik)jer su inace ozenjeni Srpkinjama.

Ej pozdrav svima pa vam saljemo putopis.

• 4 weeks later...

Kako je po tim hotelima sto se tice parkinga za motorcikliste, ima li ih i jesu li bezbedni?