Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li neko nesto zna o tome kako se nabavlja viza za "Tursku Republiku Severni Kipar"? Da li se uzima na aerodromu, ili se mozda moze putovati sa turskom vizom?

Pozz

Ja sam cuo da moze iz Turske bez problema, e sad da li mozda lupaju neku svoju vizu ili moze na tursku...  :?

Ja sam letos kontaktirao tzv. Konzulat TRNC-a (Turkish Republic of Northern Cyprus) u Istanbulu. Vrlo ljubazni sluzbenici su mi, telefonom, rekli da samo nosioci pasosa Grcke i Jermenije moraju da pribave vizu za boravak u njihovoj zemlji. Dakle, mi smo slobodni da putujemo bez vize. Takodje, ako zelimo, nije obavezno ni da nam overavaju pasos, vec nam pecat mogu udariti na posebnom obrascu, koji se dobija uz pasos. To je vrlo bitno ako se posle toga, sa istim pasosem, putuje u Grcku. Njihove vlasti mogu da vam ne odobre ulazak ili da vam ne izdaju vizu, ako u pasosu postoji dokaz da ste boravili na Severnom Kipru. Nesto slicno kao odnos Izraela i pojedinih arapskih zemalja. Takodje, po onome sto sam pronasao na netu, Severni Kipar je stvarno "skriveni" dragulj. Pa, posetimo ga! Inace, ne mora se obavezno ici avionom. Postoje i svakodnevne linije feribotom iz nekoliko gradova na mediteranskoj obali Turske.   

Da li neko nesto zna o tome kako se nabavlja viza za "Tursku Republiku Severni Kipar"? Da li se uzima na aerodromu, ili se mozda moze putovati sa turskom vizom?

Pozz

Bio sam tamo 1999.

Usao sam sa grcke strane.

Imas u Nikoziji checkpoint na kome je prelaz.

Ne treba ti viza niti bilo sta,pecat ti lupe na poseban list papira.

Granicni prelaz mozes preci svaki dan izmedju 8-17h.

Valuta ti je turska lira,za razliku od juznog dela gde je sve modifikovano za ruske i engleske (pijane) turiste,u turskom delu je sve mnogo autenticnije i izvorno mediteranski.Klopa je naravno fenomenalna i generalno je zanimljivo.

• 6 months later...

Ljudi!

Pa jel moguće da nikad niko nije pomenuo ovo? Da li iko ima informaciju da li nam je potrebna viza za turski deo Kipra? Radi se o letu od Istanbula do Ercan-a, ili o trajektu iz Alanje za Girne...

Да одговорим сам себи :)

Данас сам звао конзулат у Истанбулу, за грађане Србије НИЈЕ потребна виза за Северни Кипар !!!

Диииивноооо! :)

Bio sam na severnom kipru,tako da ti evo informacija iz prve ruke.

Ako ides iz turske vazeca ti je postojeca turska viza  u pasosu.

Ako ides iz grckog dela,preko checkpointa u Nikoziji onda ti ne treba nista.

• 9 months later...

da li neko zna nesto o dobijanju kiparske vize

Na severni deo mozes sa turskom vizom, a za grcki ti treba uobicajeno potvrda o zaposlenju ili studiranju, zdravstveno osiguranje, koliko znam ne traze potvrdu o nekim novcanim sredstvima na racunu. Ima ambasada u Beogradu, okreni pa pitaj za dodatne informacije.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

ako odete na severni kipar iz turske,da li to znaci da ste napustili tursku sa vizom sa jednim ulaskom i da morate pri povratku opet da date 10 eura za vizu ili se racua kao da ste u istoj drzavi???

na turskoj granici dobijas multiply entrance visa koja traje mesec dana pa mozesh da lutash bilo gde u roku od mesec dana i da ne placash ponovo vizu.

iako pishe da je samo za jedan ulaz carenici to gledaju kao multiply entrance

• 8 months later...

Zanima me odakle sve mogu da uhvatim ferry za Turski deo Kipra i za koliko se stize. Da li ima neki ferry da se uhvati u Izmiru ili nekom drugom gradu, nebitno gde, samo da je blizu neke saobracajnice, nekog veceg puta.

Zanima me odakle sve mogu da uhvatim ferry za Turski deo Kipra i za koliko se stize. Da li ima neki ferry da se uhvati u Izmiru ili nekom drugom gradu, nebitno gde, samo da je blizu neke saobracajnice, nekog veceg puta.

Fergün Shipping: Is the shipping company operating between Turkey and North Cyprus. Fergün departs from two coastal cities of Turkey, Alanya (Antalya’s province) and Mersin (Taşucu) and arrives to Kyrenia. There is no need to reserve the seats in advance as there are mainly available seats for the last minute passengers.

The schedule of sea-busses is as follows:

From Alanya: The average sail duration is 3:30 hours from Alanya to Kyrenia. Sea-busses depart at 12:00 noon on Mondays and Thursdays from Alanya. It also departs at 11:00 in the morning every Sunday and Wednesday from Kyrenia back to Alanya. This route is available only in the summer season. However, mid April is also the start of summer in the region. This route’s availability should be checked at the end of March since Fergün could be able to give more precise information depending in the weather forecasts.

From Mersin (Taşucu): The average sailing from Mersin to Kyrenia is around 6 hours depending on the weather and wave conditions. Sea-busses are departing from Taşucu everyday at 09:30 in the morning. It also departs from Kyrenia back to Taşucu everyday at 11:30 at noon.