Jump to content

Featured Replies

https://guidetoiceland.is/connect-with-locals/nanna/what-not-to-say-to-icelanders 

Bila sam na Islandu, na nekoliko dana, poslom, tih dana kad su smenjivali premijera.

Videla sam uglavnom samo Rejkjavik koji mi je bio interesantan ali verujem da je dosta provesti u njemu 2-3 dana jer prema rečima lokalaca od celog Islanda Rejkjavik je najneinteresantniji. 

Neko je ovde napisao da nije skupo, bogami ne slažem se. U povratku sam bila dan u Kopenhagenu i tako mi sve bilo jeftino u odnosu na Island, pa vi vidite. Ukratko - najjeftiniji sendvič u supermarketu je bio 8 evra, vekna hleba (najbolji hleb koji sam jela, doduše) 7 evra i sl. Kad uđete u kafić i otvorite meni cene izgledaju kao telefonski brojevi.

Što se wow air-a tiče prilično sam nezadovoljna - plaća se i kabinski prtljag i ne postoji online check in - to jer vagaju i kabinski pa moraš na check in.

Svaka ostrvska zemlja je generalno skuplja .. ne generalisem naravno ima i izuzetaka (UK) ali da :smile:

Zanimljiv članak u Atlanticu o turističkoj navali na Island:

Iceland's Isolated Beauty

What happens when Iceland, an island nation with 330,000 residents, starts welcoming 1.2 million tourists a year? Feargus O’Sullivan, of our sister site CityLab, explains:

This is raw-boned, hardscrabble country, both thinly populated and thinly served by public amenities. That’s much of its attraction, of course—the idea of having ancient lava fields, raging waterfalls, and mossy ravines more or less to yourself.

You’re far less likely to be alone nowadays, though, and many of the easier-to-access areas are groaning under the pressure of not being as unfrequented as they once were. Land at some beautiful spots is being trampled by too many feet, while basic facilities such as parking and toilets are limited. This has led to unfortunate incidents that include desperate tourists turning the graves of Iceland’s greatest poets into an impromptu bathroom. Less gross but also less forgivable are tourists who drive off-road, damaging fragile landscapes and thus partly ruining the wildernesses that they have traveled so far to witness.

...

• 4 weeks later...

Evo vam jedan lep video koji je neko naš uradio, što je ja mislim prvi takav sa ovih prostora:

• 1 month later...

Jedno pitanjce ..mislim se kad vec ne mogu da se skontam da idem tokom godine da idem za NG ..pa me interesuje da li neko zna kako Iceland funkcionise tokom nove godine i tih praznika ?

• 4 weeks later...

Htela bih da pitam ljude sa foruma sta misle o program Jungla za Island. Trenutni program je za sledecu godinu , ali nesto nisam pratila njihove programe pa nisam sigurna da li je vec bila neka tura ove godine. I da li ima ljudi koji su bili ili neko ko poznaje nekoga sa te ture. Jako me interesuje bilo iskustvo ili vase misljenje o planu puta. O Islandu ne znam mnogo...da se naucit , ali bih volela da prvo ovde pitam.

Mada mi je njihova tura na prvo gledanje bezobrazna ... svaki dan fakultativni izlet ... citiram ih...

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja

Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti

Pitam se sta znaci onda prijaviti se na plan puta od 10 dana po Islandu a onda svaki dan fakultativni izlet ...sto znaci ako hocu a mogu I da necu ...pitam onda sebe pa zasto si se onda prijavila za turu po Islandu ako moze hocu necu, ili ja hocu ali vecina grupe nece pa se onda nece ici na izlet koji je tog dana planiran. Verovatno ce mi u agenciji reci ,,to je malo verovatno da ce se desiti ,svi se uglavnom prijavljuju,,...naravno ali je ipak fakultativa I mozda neko ili vecina  ipak nece.

Zato me bas interesuje da li neko ima neko saznanje  o ovoj turi...mada tesko da cu se na ovaj plan puta odluciti ali ipak da cujem ako neko ima nesto da kaze na ovu temu . Hvala.

http://www.jungletribe.com/sr/putovanja/daleke-destinacije/evropa/island

Nisam provalio da li im pišu fakultative u programu.

Island postaje sve popularniji i sada već ima nekoliko low cost kompanija koje lete prema Rejkjaviku (Keflaviku zapravo).

Wizzair čak iz Budimpešte i Katovica.

Cena od 800€ + te fakultative ne zvuči mnogo ako si sam i ako dođeš u sred sezone kada je sve duplo skuplje nego ostalim mesecima u godinama..

Koliko vidim, ovde je pokriven samo jug ostrva, što je lepo, ali meni nešto ne bi bio trip da dođem na Island a da ne napravim krug oko ostrva.. Što sam uradio 2014

Sent from my iPhone using Tapatalk

• 2 months later...

Tako je, to mi reci! :biggrin:

Predrag je onda jedan nevaljalac koji je lepo mogao da podeli link ovde.. Možda budem merdžovao, a možda i ne :biggrin:

Skal!

• 2 years later...

Iz Beča imate u oktobru karte za Rejkjavik za 50e ako niste član Wizz kluba, ili upola manje ako jeste. Nije neki mesec za putovanja, ali je ovo najluđa cena koju sam ikada video od kada je WOW Air bankrotirao...

Link: https://wizzair.com/en-gb/flights/timetable/vienna--/reykjavik#/0/0/1/0/0/2019-10-14/2019-10-14

Edited by elefteros
Zaboravio da ubacim link :)

• 2 weeks later...
  • 2 months later...

Moja neprežaljena ljubav Wow air izgleda dobija naslednika - šuška se po blogovima koji se bave avijacijom da će nova kompanija nositi ime Play, da će početak obeležiti letovi između Evrope i Islanda i da se još samo čekaju papiri/dozvole da krenu uskoro.

Link prema novoj kompaniji ovde: Play

Prvih 1000 karata će biti za DŽ!

Edited by elefteros
dodat info u vezi karata

Pozdrav ljudi,

Ja putujem krajem januara na Island. Interesuje me koju garderobu preporučujete za ovako subpolarne uslove? ?

Ukratko, obučeš sve što imaš :)

prati da li će biti vetra, to je na Islandu najveći problem kad se radi o hladnoći.

• 2 months later...

Mi idemo u Martu za Island iz Budimpeste na sedam dana. Povratna karte su nas koštale svega po 100 eura, sa godišnjom članarinom za Wizz klub. Smeštaj smo našli za 10e noćenje po čoveku, tako da je sada ostalo samo da se rezerviše automobil, pa je moje pitanje ima li neko neki savet povodom toga? Smeštaj nam je u sredini južne obale, tako da smo napravili za svaki dan neki celodnevni izlet. Inače, celokupno putovanje će nas (četvoro) koštati po 300-350e plus hrana. S obzirom da se na Islandu nigde ne plaćaju neke ulaznice, sem u Plavu lagunu, a i na osnovu iskustava koje sam čuo od ljudi koji su išli preko agencija, cena od približno 1000e koliko iste naplaćuju je zaista previsoka. Tako mi je jedna drugarica prenela utisak da je spram naših troškova ona znači platila autobuski prevoz gotovo 700 e, jer nigde nije trebala ulaznica.

Prilikom potrage za automobilom, postavlja se pitanje da li 4 ili 2WD, a zatim koja sve osiguranja uplatiti. Čitao sam putopise po netu, kažu GP i SAAP (prvo su štete od kamenja, a drugo od peska i pepela- iako nemam ideju kako će da razlikuju da li je oštećenje boje od kamena ili peska-pepela...) obavezno da se uplati, a predlazuda se osiguranje ne uzima kod agencija gde se iznajmljuje i auto, jer se kod klasičnih osiguravajućih kuća za 4-5 puta manje novca ostvaruje pravo na veće premije. 

Svaki savet je dobrodošao.

Više sam za 4wd, pre svega zbog bezbednosti, jer u martu i dalje može da bude i snega i dosta poledice na Islandu i to one koja se ni ne primećuje lako na putu. Što se tiče puteva oni su uglavnom OK na Islandu - uglavnom prazni, nema mnogo krivina itd. U pitanju su 1-2 trake, ali zaista dovoljno za saobraćaj tamo. Problem je kad putevi nisu asfaltirani (šljunak), ili npr kad ugledate predeo zbog kog treba malo skrenuti sa puta i slično.

Ne znam koja je opcija najbolja kad je u pitanju osiguranje. Meni je npr. u Kostariki putno osiguranje Nomad pokrilo štete na automobilu u vrednosti od preko 500 dolara.

Mi smo dodatno puno osiguranje koje je ponudio rent a car, doplatili oko 90e i za rupicu na sofersajbni (verovatno od kamencica, ja je nisam ni video) su najpre rezervisali 2000e sa kartice i kasnije naplatili 1200e. Osiguranje je to pokrilo relativno brzo.

Najozbiljnije shvatite vetar i kada duva izlazite pojedinacno iz auta (nemojte otvarati vise vrata istovremeno)

Ako moze pitanje, koliko ukupno km imaju vasi planirani izleti i zasto ne ring road, kada imate auto 7 dana?

kako su znali da imaš toliko para na kontu?jesu li proveravali nešto?
ja uvek za rentiranje kola koristim karticu sa najviše 300 - 500 e i koja ne moze da ide u minus bas zbog toga da ako se nešto desi da mi ne mogu uzeti ništa a da te jure preko za lovu ni ne mogu bas tek tako

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока

dobro hvala na informaciji,čisto da znam jer koristim samo debitne

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока