Jump to content

Featured Replies

Posted

Drustvo treba mi vasa pomoc  :bang:. Planiram da na ljeto pokusam da obidjem predivne dvorce na Loari. E sad me zanima koja je po vama najbolja i sto jeftinija opcija??? Odustao sam da idem svojim kolima (iz BD sam), pa bih do tamo najvjerovatnije avionom pa rent-a-car koristio. Zanima me koji je grad koji je najpovoljniji geografski za smjestaj i kojih je to 7-8-9 dvoraca koje treba posjetiti. Ajde ako vam nije problem da pokusamo da napravimo bar neku skicu plana puta...

Смести се у Туру (Tours) или у Блоа (Blois), па иди да видиш Шамбор, Шеверњи и Амбоаз (сахрањен Леонардо да Винчи).

Ето толи(ц)ко од мене за почетак.

Умало да заборавим и дворац Шенансо.

Ako već do sada nisi imao prilike da pročitaš, pregledaj Fromerov gajd (Frommers Europe by Rail) pa detaljnije vidi poglavlje 8.  Veoma poučno & korisno.

Ima i kod LP - ali ubedljivo najbolji je Rough Gugie to France

Uglavnom: do Pariza imaš Wizz, a potom vozovima...Odlične veze...

• Author

Za sada imam neki okvirni plan a to je da dodjem do Tura i tamo nadjem smjestaj.Sto se tice prevoza do tamo najrealniji je WIZZ iz BG do Pariza pa neki voz ili bus...Smjestaj cu vjerovatno naci preko AIRBNB sajta pa rentirati auto i krenuti u obilazak.

Ja sam malo guglao i istrazivao dvorce jer ih ima mali milion (vise nego kuca kod nas u CG  :cry22: ) pa sam napravio spisak onih koji su mi zanimljivi.Na tom spisku ih je trenutno 13 i nadam se da cu sve to postici. :?

za sad su to :

- ABBEY OF FONTEVRAUD

- ROYAL CHÂTEAU OF AMBOISE

- CHÂTEAU OF AZAY-LE-RIDEAU

- THE ROYAL CHÂTEAU OF BLOIS

- NATIONAL DOMAIN OF CHAMBORD

- DOMAINE DE CHAUMONT-SUR-LOIRE

- CHÂTEAU OF CHENONCEAU

- DOMAIN OF CHEVERNY

- CHÂTEAU OF LANGEAIS

- CHÂTEAU OF SAUMUR

- CHÂTEAU AND GARDENS OF VILLANDRY

- CHATEAU DE BOURDASIERE

- CHATEAU E TROUSSAY

ako nekog jos zanima ova tema ovo je sjajan sajt za informacije o dvorcima  http://loire-chateaux.co.uk/

Прво рече skoljci:

"Je li moguce da niko nema nikakav predlog ili sugestiju???"

а када nanavira и ја предложисмо и сугерисасмо, ни "хвала" не добисмо. Опет само толи(ц)ко.

ни "хвала" не добисмо. Опет само толи(ц)ко.

šta ćeš ...  :)

Takvi su ti svi skoljci ...  :happyyy:lol::

• Author

Прво рече skoljci:

"Je li moguce da niko nema nikakav predlog ili sugestiju???"

а када nanavira и ја предложисмо и сугерисасмо, ни "хвала" не добисмо. Опет само толи(ц)ко.

Izvinjenje sa moje strane!!!  :-\

Veeeliko hvala na pomoci i trudu.Pisite i dalje ako imate neka iskustva o ovoj temi :)))

Ja sam letos obilazila nekoliko dvoraca iz Tours-a i Blois-a, to su mi bile baze. Vozom i busevima. Dosta zamkova zahteva rentiranje auta. Ali najvaznije, mozes videti i ovako. Ono sto ti predlazem, da pre nego sto krenes u Dolinu Loare, ako vec ides preko Pariza obidjes - Chateau-Fontainebleau. Pogledaj malo, nadam se da ce ti se dopasti. Uzivaj.

• Author

Ja sam letos obilazila nekoliko dvoraca iz Tours-a i Blois-a, to su mi bile baze. Vozom i busevima. Dosta zamkova zahteva rentiranje auta. Ali najvaznije, mozes videti i ovako. Ono sto ti predlazem, da pre nego sto krenes u Dolinu Loare, ako vec ides preko Pariza obidjes - Chateau-Fontainebleau. Pogledaj malo, nadam se da ce ti se dopasti. Uzivaj.

Pa zbog toga sam i planirao rentiranje auta, jer je veliki broj dvoraca na spisku.Rekoh idem jednom u zivotu pa da se nauzivam...:)

A za Fonteblo sam cuo pa ako bude prilike rado bih i to pogledao.

Kakve su cijene smjestaja u Turu iz tvog iskustva???

Ja sam isla u low budget varijanti, 20-25eur po osobi. Fontainebleau je u okolini Pariza, to mozes i lokalnim prevozom, ne treba ti auto. Jako je lep taj deo, miran. Bas za odmor....

• Author

Ja sam isla u low budget varijanti, 20-25eur po osobi. Fontainebleau je u okolini Pariza, to mozes i lokalnim prevozom, ne treba ti auto. Jako je lep taj deo, miran. Bas za odmor....

Ako ti nije problem malo mi blize objasni tvoje putovanje i tu low budget varijantu...jer i ja je imam u planu ali za sad je sve sam ne to... :psuje:

Pa nema tu nista posebno, ja sam bila u Parizu (avion Beograd-Pariz, Wizz air) 10 noci i 4 noci u Dolini Loare (1 Tours i 3 u Blois). Bez automobila smo bile, pa sam morala da suzim izbor zamkova na one najvaznije (konkretno njih 5) koji su bili dostupni lokalnim prevozom (voz-bus). U Parizu smo nas dve iznajmile stan (mogu ti preporuciti ako nemas smestaj tamo) a preko Bookinga rezervisale neke pansione u Dolini Loare.

Takodje, vozne karte Pariz - Tours, kao i Blois - Paris mozes kupiti nekoliko meseci ranije po ceni od 10-15 eur, zavisi da li ides u Blois ili u Tours. Brzi vozovi su u pitanju.

• Author

E kod mene ce u pitanju biti znatno kraci vremenski period, alli nadam se da cu se uklopiti...Ipak hvala na savjetima jer je svaki dobrodosao.

• 5 months later...

Cao svima,

ja se upravo vratio sa jedne ture kroz dolinu loare. Spavao sam 7 dana u Turu (Tours) i 5 dana u Anzeru (Angers). Stanove sam nasao preko airbnb-a.

Moje iskustvo je da se mogu u proseku obici 2 do 3 zamka dnevno, sve preko toga je samo "protrcavanje". Ja sam za 12 dana boravka u dolini loare uspeo da obidjem (samo) 21 zamak :) Kod planiranja obavezno obratite paznju na par stvari:
- nisu otvoreni svi zamkovi svaki dan (neki od njih rade 6 dana u nedelji i zatvoreni su najcesce ponedeljkom ili utorkom)

- nisu otvoreni svi zamkovi ceo dan (zamkovi u privatnom vlasnistvu obicno rade dvokratno, najcesce je to od 9:30-12 i 14-18)

- u nekim privatnim zamkovima ne mozete da se krecete bez vodica i ture najcesce krecu svakih sat vremena, sto znaci ako ste zakasnili morate da cekate polazak sledece ture. 

- ako stvarno zelite da naucite nesto o zamkovima (a ima puno toga sto mozete da naucite) uzmite turu sa vodicem (ili bar audio guide). za ovu opciju morate otici na sajt zamka da vidite kada krecu ture na jeziku koji razumete (vecina "manjih" zamkova nudi samo engleski i francuski)

- spremite gomilu novaca (cene karata se krecu u opsegu od nekih 7, 8 pa sve do 19 evra. ovo su cene bez vodica ili audio guide-a). Cene variraju da li zelite da obidjete samo dvorac ili zelite da obidjete i vrtove.

- nemojte propustiti bar jedan "Sound and Light Show" koji zamkovi organizuju uvece. Krajem maja i pocetkom juna kada sam ja bio ovo je imao samo dvorac u Bloisu, dok tokom jula i avgusta ovaj show ima jos nekoliko dvoraca.

- dobro isplanirajte svaki dan u napred. ja sam planirao obilaske skoro mesec dana (koristio sam ovu knjigu: http://www.amazon.com/DK-Eyewitness-Travel-Guide-Valley/dp/0756694973/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1403592967&sr=1-1&keywords=loire+valley)

Ako planirate da na ceo put idete kolima obavezno imajte bar dva spavanja na odlasku i povratku. Za ovakvu avanturu morate biti u dobroj "vozackoj" formi (ja sam za 17 dana prevezao izmedju 5.500 i 6.000 km - iz Beograda). Putarine i tunel Frejus kostaju nekih 250-300 evra (odlazak i povratak).

I za kraj mala preporuka. Obavezno napravite jednodnevni izlet na ostrvo Mont Saint-Michel koji se nalazi nekih 200-ak km severno od Anzera (http://en.wikipedia.org/wiki/Mont_Saint-Michel).