Jump to content

Featured Replies

Posted

Поздрав свима. Да ли је држављанима Русије потребна виза за Босну? Хтели бисмо да путујемо из Србије у Српску у госте фамилији отприлике 10 дана. Држављанин РФ живи у Србији овде има привремени боравак.

Rusija*

* kad lice posjeduje 1) pozivno pismo ovjereno od strane Službe za poslove sa strancima BiH do 90 dana u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska, 2) ugovor o pružanju turističkih usluga (vaučer o uplaćenom turističkom aranžmanu) do 30 dana u periodu od dva mjeseca, počevši od dana prvog ulaska, 3) poziv državnog ili entitetskog tijela iz BiH ili predstavništva međunarodne organizacije u BiH do 30 dana u periodu od dva mjeseca, počevši od datuma prvog ulaska.

• Author

Ако сам добро разумео за туристе треба позивно писмо?

• Author

Дакле без визе до 30 дана без позивног писма.  pijjj Јел а да ли се грађанин РФ мора негде пријавити, односо да ли онај рођак код ког будемо становали мора страног држављанина пријавити МУП-у (да не би било проблема на царини при изласку из Босне кући у Србију)?

P: Da li stranac koji želi boraviti u BiH na osnovu bezviznog režima dužan prijaviti svoj boravak u BiH?

O: Da, strani državljani su obavezni prijaviti boravište Službi za poslove sa strancima – Terenskim centrima ili nadležnoj organizacionoj jedinici nadležnog ministarstva unutrašnjih poslova, ukoliko ima namjeru boraviti duže od tri dana. Stranac u tranzitu do tri dana nije dužan vršiti prijavu.

http://www.sps.gov.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=14〈=ba#boravak

• 2 years later...

Pozdrav.

Drzavljanin Indije mi zeli doci u posjetu. Nijedno od nas nema iskustva sa vizama, a ni ljudi u ambasadama nisu od neke pomoci.  Da li bi mi neko od vas mogao u crticama objasniti proces od pocetka, redoslijed i te stvari? Imam jos par pitanja:
1) Sta ako rezervisana avionska karta istekene i sama se otkaze u vrijeme dok on jos ceka na intervju? Je li istina da se same otkazuju nakon 5-6 dana?
2) Da li provjeravaju rezervacije na granici nasoj? On kaze da mu je gospodja iz ambasade rekla da neko od njih zove hotel i provjerava to?

Bila bih vam neizmjerno zahvalna. 

Pitanje ti nije baš u potpunosti jasno.

Niko ti ne može objasniti proces dobijanja vize osim same ambasade. Pogotovo za BiH koja je aljkava država i gdje ne postoji jedinstven format izdavanja vize. Tvoj prijatelj mora pitati ambasadu za sve detalje ili ti odavde ih moraš cimati.

Nije mi jasno prvo pitanje uopšte. Možda misliš na zamrzavanje avionske karte koju neke avio kompanije nude ili pak postoji opcija da turistička agencija rezerviše karte na neko vrijeme. Svi uslovi oko avionske karte bi trebali pisati na samoj karti. 

Drugo pitanje mi isto nije baš jasno. Ukoliko mu ti šalješ pozivno pismo, rezervacija hotela mu ne treba. Ukoliko ide preko rezervacije hotela, naravno da mogu provjeriti mada mi to izgleda malo vjerovatno. Vjerovatnije mi izgleda da sama ambasada provjeraqva rezervaciju smještaja tokomizdavanja vize. Kada je viza u pasošu, ne vidim razloga da neko na granici provjerava smještaj, mada opet sigurno da je moguće.

Kad rezervises kartu preko agencije ta rezervacija obicno istekne nakon 7 dana.
Potpuno nebitno, meni niko nikad nije zvao aviokompanije da pita da li sam stvarno kupio kartu.

Za hotel mi je jedino realno da eventualno iz ambasade nazovu hotel a to rijesis tako sto rezervises preko bookinga bilo koji hotel koji nudi free cancellation. Nikad nisam cuo da je neko sa granicnog prelaza zvao hotel.

Situacija je sljedeca. 
Pozivno pismo ne mogu pisati jer mi treba potvrda o smjestaju a u to bih morala roditelje mijesati a to mi se bas i ne radi. (Nije da ne znaju za njega) 

Razlog zasto sam se vama obratila je taj sto kad on nazove ambasadu ona mu kaze da za vise pitanja posalje mail a na mailove ne odgovaraju... Ona kaze da mu treba prava karta i placen smjestaj...ali on ne bi spavao negdje drugo, nego kod mene (za taj smjestaj isto ne mogu dobiti potvrdu jer ne mogu mijesati gazdaricu u ovo).
Razmisljala sam o tome da neki hostel zamolim za laznu potvrdu placenog smjestaja ali ne znam da li bi iko pristao na to cak i uz placen dio.

Izgleda da bi nam lakse bilo da se na Maldivima nadjemo :biggrin:

Hvala vam svima puno :smile:

1 hour ago, NyxNocturnal said:

Razmisljala sam o tome da neki hostel zamolim za laznu potvrdu placenog smjestaja ali ne znam da li bi iko pristao na to cak i uz placen dio.

Rezervacija na booking.com je sasvim dovoljna svuda u normalnom svetu, pa valjda i u BiH. Neka uzme neku sa free cancelation, kad dobije vizu neka obavezno otkaze i gotovo. Vec ti je dat taj predlog, nema potrebe izmisljati neke hostele i petljati.

Za aviokartu isto neka napravi rezervaciju u nekoj turistickoj agenciji, kao sto je takodje receno i nek to podnese uz ostale papire za vizu. Jos nisam cuo da neka ambasada insistira da se kupe aviokarte pre nego sto i odobre vizu, cak naprotiv, svi uvek napominju da se karte ne kupuje pre dobijana vize. Ta persona iz ambasade koja mu je dala tu informaciju ocigledno nema veze s mozgom. A obzirom da nema pojma, sigurno nece ni znati sta je rezervacija na bookingu niti da li je placena ili ne, a jos ce manje znati da protumaci skracenice sa rezervacije aviokarte, tako da, bez brige :biggrin: Bitno je samo da ta persona ima neki papir kao dokaz i da ga odlozi u neki registrator, zbog procedure i zbog svog sefa, koji verovatno isto tako nema pojma ni sto je ambasador.

Edited by Dragance

Ili je nova ili je preko veze dosla tamo i nema pojma. I mi smo o tome razmisljali...ako ne zna to i ako ne zna da je potrebno 75 eura po danu (sto na stranici ambasade pise, a sto je on samo htio provjeriti ne bi li mu odobrili manji iznos jer realno ti ne treba toliko) onda ne znam sta zna :biggrin:
Odlucili smo da ce tako aplicirati pa sta bude. Nadamo se najboljem. 

Hvala Vam na savjetu :smile:

• 4 months later...

Evo odlucila sam pisati o svom iskustvu. 
On je imao sve papire, kartu je pravu kupio ali smjestaj je samo rezervisao kako bi mogao poslije otkazati. Savjetnik je rekao kako je sve ok ali problem je bio taj sto je u dodatnom pismu spomenuo mene i kako meni dolazi u posjetu. Kad su to procitali trazili su mu moje pozivno pismo koje ja nisam mogla napisati jer su mi u ministarstvu odmah poceli nabrajati kako to moze biti bilo ko i da sam ja mlada te da nemam posao, smjestaj i nemam tu sumu novca koja je potrebna za boravak od 30 dana u Bosni (iako sam im naglasila da on ima taj novac ali...) Glavni problem je bio taj sto oni mene ne bi mogli okriviti u slucaju da on nesto pocini ovdje te cinjenica da ja ne bih mogla platiti zdravstvene usluge ako se on ne daj boze razboli ovdje...

Bez pisma mu naravno nisu odobrili iako je imao sve ostale papire, a meni su u ministarstvu rekli kako ambasada ima pravo traziti to pismo bez obzira na sve. Isto tako su mi rekli da mu ne bi odobrili i da me nije spomenuo jer nije imao dovoljno dokaza da dolazi turisticki. Par dana poslije su mu dali laznu nadu pa ga ponovo odbili.

A Arapi mogu. ::arabia: Mada opet mislim da nije to u pitanju, oni se za mene brinu, da se ja ne bih udala isti dan i otisla od roditelja, a on meni dolazi...
Kaze ovaj u ministarstvu da je njihov posao da brane drzavu...clap 
Ma jeste greska ali u ministarstvu kazu da opet ne bi dobio vizu jer taj booking ne znaci nista, kao treba mu turisticka agencija.

Edit: Ali razumijem ja ovog u ministarstvu, ipak ne zeli imati probleme zbog mene pogotovo ako je imao losa iskustva. 

Edited by NyxNocturnal