Jump to content

Featured Replies

Posted

Prijatelji kluba i ostali putnici - pozdrav iz Amerike - Miami

Posle proslogodisnje, uspesne cetrdesetodnevne velike juzno americke avanture pokusacu da vam docaram dozivljaje sa karipskih prostora

Upravo je pocelo putovanje po Karibima

1. dan  subota 4. januar 2014.g.

U rano subotnje jutro, posle sat i cetrdeset minuta mirnog leta u 8 i 10 slecem u Frankfurt.

Odmah potom, sa terminala Z 66 nastavljam u 10 i 20 dalje. Posle, do sada najmirnijeg leta, istoga dana tacno u 21h veliki Air Bus 380 - 800 sa treskom slece na pistu aerodroma u Majamiju. Pasoske formalnosti prolazim brzo  ali na carini mi oduzimaju jednu narandzu i dve jabuke, pa me pustaju na slobodu. Na izlazu me ceka Marko (moj sin) pa autom odlazimo u centar Miamia. Drustvo se uvecava, stizu Milani Jelena iz Panceva i Zoki pa se setkamo Linkoln drive do kasno navece.

2. dan  nedelja  5. januar 2014.g.

Smestio sam se u apartman na lepom mestu u naselju Fort Lauder dale-u. Oko 10 sati sa Markom odlazim na plazu. Suncamo se i kupamo do popodne, a potom odlazimo autom niz Ocean drive preko Holiwooda u 45 km udaljen Miami u nabavku hrane. Navece sedimo kuci, Marko se sprema za posao a ja za istrazivanja okoline.

3. dan ponedeljak 6. januar 2014.g. Badnje vece u Majamiju

Marko, u pola devet odlazi i svoju IT companiju smestenu blizu Air porta, u veliki Design center of America tacno izmedju hotela Hilton i Sheraton, 20 km od stana, a posle dorucka ja krecem da pesaka istrazujem okolinu i obalu okeana. Hodam peske obalom okeana nekih desetak kilometara od baze. Plaza je fantasticna a od silnih hotela i parkova deli je svega stotinak metara kopna, od velikog glavnog i mnostva sporednih kanala prepunih skupih jahti najneverovatnijih izgleda.

Rucam na Ocean roudu u srpskoj kafani Next door, gde caskam sa konobarom Djoletom iz Beograda, sa Petlovog brda. Tu je odlicna kuvana klopa sa salatom i pivom za skromnih 18 dolara.

Uvece u 21h odlazimo u Miami u srpsku crkvu na badnje vece. Jedva smo se parkirali. Puno je vozila i pristiglih oko 3- 4 stotine nasih ljudi. Posle paljenja badnjaka i litije veceramo postan pasulj i caskamo. Tu su Miki iz Leskovca Zoran, Aleksandra, Jelena, i Mina isto iz Leskovca. Mina je izuzetna i veoma interesantna mlada osoba. Dosla je ovde sama iz Jagodine i u roku u Portlandu je zavrsila studije prava. Sada sprema pravosudni ispit i volontira u sudu u Majamiju.

Ovde u masi prepoznajem legendu beogradskog asvalta, boksera  Krisa Palmu koji vec 55 godina zivi na zapadu i u Americi. Pozdravljam ga, uz pice malo caskamo i slikamo se zajedno za uspomenu. Negde oko ponoci, drustvo se razilazi odlazeci na  pocinak, posto se sutra radi.

4. dan  Bozic 7. januar 2014.g.

Hristos se rodi,

Ujutru, na nas bozic, Mare odlazi na posao a ja na plazu. Kod Aleksandre u ,,Atini" pijem kafu i

suncam se na plazi ceo dan. Na rucak odlazim kod Djoleta u ''Next door" na pecenje, odlicnu  prasetinu.

Uvece odlazim u Miami na Ocean drive. Posle cetiri pica i placenih 100 dolara, vise nas nece videti, pa zato odlazimo na Lincoln drive u guzvu, da se setkamo i nesto prezalogajimo.Tamo je najbolje. Sve vrvi od zivota. Reke ljudi, turista sa severa Amerike, iz New Yorka, Chicaga i okolnih krajeva, pobegli su sa minus 20 na plus 28 stepeni u Sunchine state u Floridu mali raj na obali atlantika.

5. dan 8. januar 2014.g.

Danas je nesto svezije i pada kisa, pa starim turistickim busom, kog vozi simpaticna buckasta crnkinja

free turom, odlazim u veliki i lux trzni centar iza Oukland parka - Galeria Mol. Muvam se po centru celoga bogovrtnog dana i samo gledajuci svakojake drangulije. Ima svega, sve je lepo, ali  skupo. Samo papuce za plazu kostaju od 24 dolara, dok nesto bolje i kavalitetnije,  kineske proizvodnje idu i do 55 dolara. Hvala im lepo.

Sad je oko 22 h po lokalnom vremenu, u Srbiji je 4 izjutra. Posto sam  napravio ovaj kratki uvod, prelazim na planove za sutra i prekosutra. Sutra planiram da ceo dan provedem u Majamiju, posetom najveceg trznog centra ( treceg po velicini) 'Aventura mall" u ovom delu Amerike, koji je sa  nesto vise od 250.000 kvadrata osam puta veci od Miskovog Delta sitija.

U cetvrtak 1o.januara u 1o i 35 letim za Mexico u Cancun, gde se stize oko 11 i 3o. Stacioniracu se na Peninsuli, blizu  jedne od najlepsih plaza na Jukatanu, na Playa del Carmen. Planiram da tamo ostanem jedno 5 dana, a potom odoh na Kubu i Bahame, odakle cu vam se javiti ako se dokopam compa.

Pozdrav za sve prijatelje naseg kluba putnika    

Ovo je `putopis` za familiju i bliske prijatelje.

Sto bi ovde bilo koga ko te ne poznaje licno zanimalo sa kim si se video, kako si i kada leteo i slicno.

Bitni su dobro opisani utisci i zapazanja, korisne informacije, nesto zanimljivo, saveti... Nista od toga. Kada pisemo treba da razmisljamo o tome ko je nasa publika i sta bi njoj bilo interesantno da cuje.

Pazi se nevremena u Kankunu macko, tamo je bio kurslus pre neki dan.

Sto se tice shopinga- zakasnio si par nedelja. Bile su bozicne rasprodaje i stvari su stvarno bile dzaba.

Pozdrav baki.

• Author

cetvrtak  9. januar 2014  6 dan

Po Majamiju i okolini, gore dole, levo i desno, skoro sve je vidjeno, pogotovu sto ovde nisam prvi put. Glavni utisci su okean i sunce koji nam nedostaju. O ovom delu Amerike. pogotovu, Floridi, mnogo toga je poznato pa je sve ovo, uglavnom,  zagrevanje. Za mene  uzbudjenja pocinju tek sutra kad stizem u Mexico. A onda su na redu ozbiljnije teme.

Pozdrav za ortake sa proslogodisnjeg putesestvija Antonija Risteskog iz Ohrida i Nikolu Gagica iz N. Pazove. 

Ovo je `putopis` za familiju i bliske prijatelje.

Pa nije putopis, nego je post na forumu. Nek čovek piše kako mu se piše

Forum valjda ne bi trebalo da se koristi za privatne zelje i pozdrave i licni dnevnik putovanja koji je irelevantan bilo kome ko ne poznaje licno autora.