Jump to content

Featured Replies

Posted

Onaj osećaj: stigneš u novi grad, veče je, ranac je težak, treba da pronađeš smeštaj, pijacu, večeru, a onda ugledaš malu knjižaru u sporednom sokaku! Sat-dva kasnije, gazda objavi fajront i otera te u mrklu noć. Radnje su zatvorene, trgovi pusti, a ranac teži nego što je bio, za još nekoliko knjiga.

Evo zbirke zanimljivih knjižara sveta, od Kalifornije do Liberije, od Pariza do Singapura:

http://www.messynessychic.com/2013/08/28/10-inspiring-bookshops-around-the-world/

Koje su vaše omiljene knjižare?

Povodom ove teme, ispričala bih priču o jednom starijem Grku kog smo sreli na ostrvu Tasos. On čovek živi u Teologosu, drži staru antikvarnicu sa knjigama i svakakvim stvarima. Pod tim svakakvim, mislim bukvalno na svakakve koještarije iz celog  sveta. Na knjige, posudje od drveta,porcelana, oružje, muzičke instrumente ( da, da ovo je razlog zašto smo se nas dvoje uopšte i raspričali), velike stare slike, neke predmete od poglavica iz Afričkih plemena,nakit od abonosovog drveta koji je strava mirisao, kao i  stvari iz prvog i drugog svetskog rata..

Krenuli smo malo na engleskom pričati, kad sam se oduševila klavirom iz 1880 i starom jednom Biblijom iz 1700 i neke. Pa me je upitao znam li nemački, pošto jelte, on je svetski putnik kao i mi, dugo je živeo i radio u Nemačkoj pa kad se penzionisao došao je nazad u Grčku. Nažalost tad sam samo razumela nemački, pa smo zbog toga  malko i na francuskom pričali. I tako je, putovajući, kupovao knjige, trampio se s'kim je stigao, ja tebi ovo ti meni ono, naručivao predmete iz Amerike od ostalih kolega antikvara,usput na šta naidje zanimljivo to je uzimao. Meni je pogotovo zapao za oko jedan drveni nož,tzv. Pigmejski(ako se uopšte dobro i sećam) koji je služio za neke obrede žrtvovanja. Valjda. Vrlo je specifičan, neverovatno lepo izradjen, sa vijugavom oštricom-nažalost ne mogu naći prikladnu sliku da vam i pokažem. Tada nam je pomenuo i svog sina jedinca, koji je ostao u Nemačkoj da radi i da taj nož nije na prodaju. Njemu ga je namenio. Nema nikog više. Žena mu je umrla, pa se osećao vrlo usamljenim ali eto pod stare dane uživa u knjigama na koje naiđe i životari u Teologosu. Ima dobru nemačku penziju, pa mu je ova radnjica samo za razonodu, obožava tako kad mu turisti dodju u radnju pa ima sa nekim novim malo i da prodivani.

Izašli smo nakon sat i po čini mi se, vreme je bilo stalo tamo unutra. Knjigu nisam kupila tada ali sam uzela jedan stari metalno-keramički podmetač za čaše na kom je slika Vagnerovog pozorišta u Bajrojtu(Nemačka). Tamo sam svirala pre 3 godine pa me vežu lepa sećanja za to mesto. Kakva slučajnost naći to! :)

Eto, za mene je to bila jedna vrlo posebna antikvarnica/knjižara. Ako me put navede, sa malo više novca u džepu, posetiću je opet :)

Ne pada mi na pamet nijedna prigodna anegdota iz knjižare, ali evo jedne iz biblioteke. Jednom sam u Moskvi, ispred biblioteke, video veliku kutiju punu knjiga, i natpis ВОЗМИТЕ ПОДАРКОМ ili tako nešto. Objasnili su mi da je biblioteka pretrpana, pa žele da se ratosiljaju suvišnih knjiga. Tako sam vukao knjižurine do Pekinga i nazad. Zapravo sam dosta ruskog naučio po vozovima, pokušavajući da ih čitam.

Povodom ove teme, ispričala bih priču o jednom starijem Grku kog smo sreli na ostrvu Tasos. On čovek živi u Teologosu, drži staru antikvarnicu sa knjigama i svakakvim stvarima. Pod tim svakakvim, mislim bukvalno na svakakve koještarije iz celog  sveta. Na knjige, posudje od drveta,porcelana, oružje, muzičke instrumente ( da, da ovo je razlog zašto smo se nas dvoje uopšte i raspričali), velike stare slike, neke predmete od poglavica iz Afričkih plemena,nakit od abonosovog drveta koji je strava mirisao, kao i  stvari iz prvog i drugog svetskog rata..

Krenuli smo malo na engleskom pričati, kad sam se oduševila klavirom iz 1880 i starom jednom Biblijom iz 1700 i neke. Pa me je upitao znam li nemački, pošto jelte, on je svetski putnik kao i mi, dugo je živeo i radio u Nemačkoj pa kad se penzionisao došao je nazad u Grčku. Nažalost tad sam samo razumela nemački, pa smo zbog toga  malko i na francuskom pričali. I tako je, putovajući, kupovao knjige, trampio se s'kim je stigao, ja tebi ovo ti meni ono, naručivao predmete iz Amerike od ostalih kolega antikvara,usput na šta naidje zanimljivo to je uzimao. Meni je pogotovo zapao za oko jedan drveni nož,tzv. Pigmejski(ako se uopšte dobro i sećam) koji je služio za neke obrede žrtvovanja. Valjda. Vrlo je specifičan, neverovatno lepo izradjen, sa vijugavom oštricom-nažalost ne mogu naći prikladnu sliku da vam i pokažem. Tada nam je pomenuo i svog sina jedinca, koji je ostao u Nemačkoj da radi i da taj nož nije na prodaju. Njemu ga je namenio. Nema nikog više. Žena mu je umrla, pa se osećao vrlo usamljenim ali eto pod stare dane uživa u knjigama na koje naiđe i životari u Teologosu. Ima dobru nemačku penziju, pa mu je ova radnjica samo za razonodu, obožava tako kad mu turisti dodju u radnju pa ima sa nekim novim malo i da prodivani.

Izašli smo nakon sat i po čini mi se, vreme je bilo stalo tamo unutra. Knjigu nisam kupila tada ali sam uzela jedan stari metalno-keramički podmetač za čaše na kom je slika Vagnerovog pozorišta u Bajrojtu(Nemačka). Tamo sam svirala pre 3 godine pa me vežu lepa sećanja za to mesto. Kakva slučajnost naći to! :)

Eto, za mene je to bila jedna vrlo posebna antikvarnica/knjižara. Ako me put navede, sa malo više novca u džepu, posetiću je opet :)

Deluje zanimljivo za posetiti.... Moze li neki info o tome kako tacno doci do te radnje, to je vidim seoce neko u centralnom delu? (Idem na Tasos ovog leta)  :mah:

Da Filipe, selo se zove Teologos i tačno je u centru Tasosa. Veoma je lepo, okruženo planinama,kamenite stare kuće..a obavezno probaj njihovu jagnjetinu!

Možeš stići do tamo busem koji ti ide na svakih sat-dva,ili ako si avanturista motorom :)

Što se radnje tiče, pitaj lokalce da ti objasne na licu mesta, jer je to jedina antikvarnica u selu(koliko znam).

Deluje zanimljivo za posetiti.... Moze li neki info o tome kako tacno doci do te radnje, to je vidim seoce neko u centralnom delu? (Idem na Tasos ovog leta)  :mah:

Theologos je odličan, baš je autentično mesto, neiskvareno turizmom. Nije tako ni malo, a ima šta i da se vidi za jedan poludnevni ili jednodnevni izlet, crkva, mali etno-muzej, puno starih kuća; nekad je bio glavni grad ostrva. Za jagnjetinu sam čuo, ali nisam probao (nisam neki ljubitelj), a za tu antikvarnicu/knjižaru, nažalost, nisam, ali kontam da ćeš je lako naći. Dolazi se dobrim i pravim asfaltnim putem iz Potosa. Može čak i biciklom, samo je blaga uzbrdica, nekih 6-7 km koliko me pamćenje služi.

Jedna od omiljenih se nalazi u Portu:

rc8n.jpg

Mislim da je najstarija knjizara u Portugalu, pored jos jedne u Lisabonu. Lonely Planet ju je 2011. uvrstio u trecu najljepsu knjizaru na svijetu. Inace, cim se izadje iz nje i skrene lijevo, ulazi se u omiljenu mi ulicu u Portu, Galeria de Paris.

Livraria Lello

Rua das Carmelitas 144

Porto

• 2 weeks later...

Ah, gubljenje u knjižarama... :)

Setio sam se sajta koji vodi Sonja a.k.a. whiskas koja je nekad bila veoma aktivna na našem forumu.

www.bookstoreguide.org

E, a Sonja i Ivan sada imaju novu knjižaru u Bratislavi: http://www.11th.sk/ :) odlični su, evo i FB stranica: https://www.facebook.com/11thFloorBooks?fref=ts

Dodala bih još jednu zanimljivu knjižaru u Finskoj. Imala sam priliku da upoznam vlasnika, zanimljivog Britanaca. Veoma je otvoren za saradnju. Ko bude išao u Helsinki, preporučujem da pogleda kakav im je program, tamo se često održavaju razna predavanja, koncertići i kulturne večeri.

Sajt: http://www.arkadiabookshop.fi/

Evo i FB stranica: https://www.facebook.com/pages/Arkadia-International-Bookshop-Ian-Bourgeot/114962855198875?fref=ts

• 2 weeks later...

Ovo je predivna knjizara u kojoj sam provela mnogo sati.

Knjige su uglavnom uobicajene, ali enterijer je fantastican.

Zabranili su fotografisanje nedavno jer je uvek bilo prepuno ljudi koji su ulazili samo da bi fotkali.

Jedna od omiljenih se nalazi u Portu:

rc8n.jpg

Mislim da je najstarija knjizara u Portugalu, pored jos jedne u Lisabonu. Lonely Planet ju je 2011. uvrstio u trecu najljepsu knjizaru na svijetu. Inace, cim se izadje iz nje i skrene lijevo, ulazi se u omiljenu mi ulicu u Portu, Galeria de Paris.

Livraria Lello

Rua das Carmelitas 144

Porto

Jesu oni zabranili al sam ja isključila blic i poskrivećki poslikala, pravi Balkanac :D