Jump to content

Featured Replies

Posted

Ćaos, svima! Nova sam na forumu, ali odmah koristim pomoć drugih :)

Pretražila sam prethodne teme, no ipak postujem ovo jer je malo specifično.

Dakle, za par dana, tačnije 25-og mi dolazi drug iz Severne Karoline. Biće tu nekih nedelju dana, imaće koncert, a u medjuvremenu je slobodan. Medjutim, on je invalid. Može da hoda maximum 30 min i jako se zamara jer ima proteze na obe noge.

Gde ja njega da odvedem? Pritom, ne vozim ali za to bih se i snašla nekako. On ne voli velike gradove, odušuevljava se manjim mestima.

Znate li neki dobar salaš? Neku lepu etno kafanu? Neko mesto koje bi bilo pristupačno njemu a opet dovoljno zanimljivo?

Pretpostavljam da bi neka manja urbana sredina bila okej? Recimo, Subotica. Ili Novi Sad. Odlična mesta za kratke šetnje, a ako si zaista u BG onda ti nije ni nešto posebno daleko, imaš bus i voz, ne moraš nikoga da cimaš za prevoz. Pada mi na pamet i Sremska Mitrovica, i tamo ima ponešto da se vidi i obiđe. Ili tražiš nešto specifičnije, atipičnije? :)

• Author

Duyo, iz Panceva sam. Drug ce svakako ici za Bg jer ima probe tamo a i koncert.

Lazare, da, Suboticu sam svakako i planirala jer imam i rodjake tamo. A Novi Sad nam je ionako usput, mada na Karlovce sam totalno zaboravila. Tamo ima onaj dobar restoran Cetir' lava, gde je super klopa!  No, ja vise ciljam na neki salas dobar ili tako nesto atipicnije. :) Ni ona ideja za Viminacijum nije losa, jer nema puno da se hoda a ima sta zanimljivo da se vidi.

Pa dobro, s obzirom na ograničenja, nemate baš vremena da obiđete zemlju uzduž i popreko (a najavljuju i zahlađenje za vikend). Ali šta znam, na nekom generalnom potezu Subotica-Novi Sad-Pančevo:

• Palić
  • Zobnatica
  • Petrovaradin
  • Salaš 137 (možda malo napucano)
  • Fantast, Bečej (nije baš usput, doduše)
  • Sremski Karlovci
  • Stari Slankamen, možda? (Nisam bio, deluje mi zanimljivo, ali ne znam kako je u januaru)
  • Smederevska tvrđava (impresivna jeste ali je pitanje vredi li cimanja)

Posto idete u Novi Sad i Suboticu, a decko ce odsedati u Pancevu mozda je malo  dosadno da i ostale znamenitosti budu u ravnicarskom delu Srbije. Najbolje bi bilo da napravite neku makar jednodnevnu ekskurziju na jug ili istok Srbije. Ja bih preporucio Valjevo, koje ima kolima dostupne prirodne lepote, grad je lep, ima dobrog piva i relativno je blizu Beograda.

• Author

Divni ste! Na Fantast sam totalno zaboravila! Plaća li se ulaz i koliko? Verujem da onda tamo moramo kolima... a gde je taj Salaš 137?? Zobnatica je isto lepa, davno, davno sam bila...

Da, verovatno bi i obišli Srbiju, bar nešto što je na sat-dva od Beograda.. Viminacijum možda.

A gde je to dobro pivo u Valjevu heheh? ;)

Divni ste! Na Fantast sam totalno zaboravila! Plaća li se ulaz i koliko? Verujem da onda tamo moramo kolima... a gde je taj Salaš 137?? Zobnatica je isto lepa, davno, davno sam bila...

Da, verovatno bi i obišli Srbiju, bar nešto što je na sat-dva od Beograda.. Viminacijum možda.

A gde je to dobro pivo u Valjevu heheh? ;)

Restoran Platani, u blizini stadiona i parka Pecina (i park je lep)

• Author

Merci a tous! :) Dali ste mi lepe ideje, za sada Salaš i Fantast prednjače (pošto, jelte, moja vojvođanska krv radi pos'o) ali svakako će biti i Viminacijum a možda i Valjevo.

Inače, ne znam ko me je pitao, ali Ros je iz Greenvilla - Severna Karolina.

• Author

ih iiih... a kako će Dejana da zna koji Miloš? :) I koju melodiju žviždućeš?

Ne znam, kod mene ne radi to "preko veze" uvek dobijem lepu,veliku kremptitu  :angel:

Само да додам да је близу Виминацијума и село Рам са својом тврђавом, из ког се можете скелом пребацити до Банатске Паланке односно Беле Цркве, чисто ако нећете да се враћате истим путем :)

Иначе, на путу до Виминацијума, било из БГ било из ПА пролазите и кроз Смедерево и кроз Пожаревац, тако да можете и тамо да планирате неке паузе.

• Author

Relja, a odakle si ti ? :)

Vidim, nekako, baš ti je poznat taj kraj... slučajnost? Ili želiš da nam ukažeš na čari svoga kraja? :)

Nažalost, sredstva su mi ograničena, ali uz dobru volju sve se može.

Relja, a odakle si ti ? :)

Vidim, nekako, baš ti je poznat taj kraj... slučajnost? Ili želiš da nam ukažeš na čari svoga kraja? :)

Nažalost, sredstva su mi ograničena, ali uz dobru volju sve se može.

Хаха, нисам из тог краја, живим у НС, али помало познајем целу Србију, пошто сам је обишао уздуж и попреко :)

Није далеко од Виминацијума ни Велико Градиште са Сребреним језером, а ако сте баш љубитељи егзотике, ту вам је и Костолац успут :D

Не знам да ли си приметила, али предложио сам вам и Ковачицу и Банатски салаш који су близу Панчева и успут на путу до Новог Сада, тако да нема места оптужбама да сам пристрасан ;)

• Author

Dobro, dobrooo! Sve optužbe su povučene :)

Baš ste mi puno stvari naveli,svi vi, stvarno ne znam kako ćemo sve to izvesti. Ako ne budemo imali kola (ili novac za benzin) pa onda skoro sve pada u vodu. :/

Ali do Ns-a, sigurno dolazimo, Salaš 137, Fantast...

@Maria8

Mislim da bespotrebno brines.

Sto bi ga vozala i vodala kroz salase?

Prosto, skoro sam uverena da bi uzivao u prici sa Tobom u Tvom stanu, odnosno, da ce mu biti sasvim udobno..

u nekom kutku Tvog prebivalista..

Uostalom, mozda i Gost pozeli nesto da obidje, poseti, vidi, proba? Jesi ga pitala? ;)

:)

• Author

Pa naravno da sam ga pitala. Ovo je sve zbog njega, posto je rekao da meni prepusta organizaciju i da bi voleo stvarno da vidi nesto zanimljivo i lepo, ali ga ne interesuju veci gradovi.

I da, dovoljno je da prica samnom,ali bice kod mene tako da imamo svo vreme ovog sveta za pricu  :)

Meni deluje da su ti salaši izvikani, i da to služi za kontroverzne biznismene i novokomponovane buržuje kad hoće da se provesele. Ne znam, nisam bio, al sve te priče koje čujem o tim salašima koji imaju nekakav broj, su otprilike takve. Jednom sam zalutao na jedan mali salaš, čini mi se kod Neradina, zove se Perkov salaš. Možeš ih zvati da se raspitaš. Baš je sve nekako bilo malo i skromno, drži jedan bračni par i sve rade sami. Ne znam, možda se otad i promenilo.

Jednom sam išao u Sombor, i bilo je baš zanimljivo. Ima tamo neki deda koji te za neki sitniš provede po zgradi Županije i ispriča ti koješta o Somboru. U toj zgradi se nalazi ulje na platnu "Bitka kod Sente", koje je zanimljivo ne samo zato što je dobra slika i priča, nego i što ima površinu od 28 kvadratnih metara (sa ramom - 40 :) Slovilo je za "Najveće ulje na platnu u Jugoslaviji". Eto, ako čovek voli bizarne kuriozitete. A bio je i dobar gulaš u gradskoj kafani koja se zove Gradska kafana.

464.jpg

Ako se odlucite da idete za Sombor i to radnim danom, i jos budete isli preko Odzaka od Novog Sada, posalji mi poruku. Ja radim u Muzeju u Odzacima pa vam mogu pokazati stalnu postavku, i mozemo popiti kafu/caj.

Muzej je mali i nije bog zna kako zanimljiv, ali je bas usput i sve se moze odraditi za pola-sata, sat...

:)

• Author

Hvala Lazare. Bila sam tamo, zaista je lepo. U sustini, najbolje je kad nabasas na nesto malo i unikatno, za koje  malo ljudi zna. Imas svoj mir.

A za gospodina Shofersajbnu, videcu da se javim ako budemo bili u tom kraju.