Jump to content

Featured Replies

Posted

Posto imam kartu za Bangkok za mart,planiram da odem ovoga puta do Indonezije,tacnije Raja Ampat-a. Prevashodno idem tamo zbog ronjenja,a i generalno,oduvek me je privlacila ta nova Gvineja :) Da li je neko mozda isao vec tamo. Ako jeste,kakvi su utisci,da li postoji nesto u blizini sto se mora obici. Takodje me zanima da li je neko uspevao da izvadi vizu za Novu Gvineju u okolnim zemljama? Eto toliko od mene,i pozdrav svim starim forumasima,long time no see ;)

• 5 weeks later...

Kao ocigledno i ti, ja sam pasionirani ronilac. Na zalost nisam ronio Raja Ampat i ne mogu ti dati koristan savet. Ipak, hocu da ti kazem sledece. Na Sipadanu u Maleziji, koji je moj dosadasnji highlight ronilackog iskustva (pored Sudana) bio sam sa Australijancem koji roni vec 30 godina, ima logovano 5000 zarona svuda po svetu (ukljucujuci Antarktik!). Taj covek mi je rekao: "Ako treba, nemoj da ronis nekoliko godina, skupljaj pare i cekaj. Kad dodje vreme, idi da ronis Raja Ampat i okolo po Irian Jaya. To je najbolje ronjenje koje postoji na nasoj planeti". Iako sam cuo (kao i ti verovatno) raznih takvih tvrdnji da je X lokacija najbolja, bolja cak i od Y itd, ovaj covek je ocigledno znao sta prica! Uzivaj. Pozdrav.

• 1 month later...
  • Author

Posto sam posetio Raja Ampat ( http://www.stayrajaampat.com/ ),a vidim da nije bas puno ljudi upoznato sa tim predelom,napisacu svoje utiske. Kao sto je vecini verovatno poznato Raja Ampat je arhipelag u zapadnom delu Papue. Poznat je kao jedno od najlepsih mesta na svetu za ronjenje. Uglavnom su to bogati ronioci iz zapadnih zemalja,sve vise i Kine,medjutim poslednjih godina razvija se home-stay turizam. Ako neko zeli da roni,to je mesto na koje zeli da ide,ali i ljudi koji ne rone ne trebaju da se obeshrabre. Ostrva i plaze,su NETAKNUTI. Priroda je fascinantna. Gomila ptica,majmuna,riba u plicaku. Korali svuda oko vas,sve sto vam treba je maska i oseticete sve cari ronjenja. Jedini je problem doci do tamo. Ja sam isao preko Sulawezija i odatle ima prilican broj aviona ka Sorongu (jedini aerodrom u blizini). Jos jedna bitna stvar,ponesite lokalnu valutu pre nego sto sletite u Sorong jer je na Papui nemoguce menjati novac.Vrlo je bitno stici u Sorong pre 2 popodne,jer tada krece brod za Waisai (glavna luka u arhipelagu). Ako se kojim slucajem zakasni,mora da se spava u hotelu koji je prilicno skup od oko 30ak dolara za nocenje. Ja sam imao organizovan docek tamo,ljude iz homesteja. E sada,tamo je zbog nerazvijenosti turizma sve skuplje nego inace,tako da voznja camcem do homestejaod nekih sat vremena u jednom pravcu kosta 60 dolara. U povratku sam podelio cenu sa jos nekim ljudima,pa mi je ispalo jeftinije. Sto se tice homesteja ( http://www.stayrajaampat.com/accommodation/kordiris-homestay ),pricacu o svom a takva je vecina tamo. Dakle to je grupa bungalova 3-4,koju vodi jedna porodica lokalaca i nalazi se na jednom malom ostrvcetu. Na ostrvu postoji jos i dive centar (citaj bungalow sa opremom) i nas host Marija koja je jedina znala engleski (vrlo bitno naci takav homestay) koja je organizovala sve sto se ticalo ronjenja,ishrane,itd. Hranu spremaju lokalci,i ona se sastoji od ,manje vise,ribe i pirinca tri puta dnevno. Smestaj,hrana i voda kostaju 30 dolara dnevno. Struje naravno nema,osim uvece kada ukljuce agregat. Ponovicu,sa mnom je islo dvoje ljudi koji ne rone i oni su se proveli sjajno. Kazu da su imali utisak da su u survajvoru :) Sto se tice ronjenja,tu ne treba trositi reci,ajkule,kornjace,mante... vecinu riba sam video prvi put. Lokacija ima bezbroj,sto obelezenih,sto neobelezenih i uz lokalnog divemastera imacete pun dozivljaj.Roni se dva puta dnevno,sa camca,u grupama od 2-5 ljudi,i izmedju zarona se uvek ruca na nekoj nenaseljenoj plazi na nekom od susednih ostrva. Cena je 40 dolara po zaronu sa svom opremom. Nije jeftino ali vredi svaku paru. Za kraj okacicu jedan svoj klip sa ronjenja,a ako nekome trebaju neke dodatne informacije slobodno pisite na pvt. Izvinjavam se na nakaradnom tekstu,ali pisanje mi nikada nije bila jaca strana :) https://www.youtube.com/watch?v=eDhlZAPeMcc&feature=youtu.be