Jump to content

Featured Replies

Posted

Гледе саме Румуније, они су за нас Америка.

Ne znam na osnovu cega si zakljucio da su oni za nas Amerika, jedino ako ti to "kao Amerika" nije u pezorativu....

Ne znam na osnovu cega si zakljucio da su oni za nas Amerika, jedino ako ti to "kao Amerika" nije u pezorativu....

На основу тога како им изгледају градови и села.

Ja onu bedu nigde nisam video, kakva crna Amerika...

Само упоредити како изгледају српска села по Банату и румунска... али ово није за ову тему.

Не кажем, могуће је да ме утисак вара.

• Author

Nemam ja predrasuda pre Rumunima ni prema Rumuniji, kao ni prema Bugarskoj, ali, budimo posteni, ako tako treba da izgleda Srbija kad udje u EU, onda neka hvala.

Видим да немамо једну тему за Румунију, ако сам превидео молим модератора да ову споји са постојећом :)

Дакле, оно што ја гледам су ситнице:

- фасаде, излози - погледајте око себе колико има оронулих фасада, сивих зграда, рецимо у БГ или НС. Провео сам читав дан у Орадеи, и где год сам видео лошу фасаду, била је покривена и у фази реновирања.

Једноставно, то је знак да има новца.

Улице су чисте.

Градови су релативно велики и има их више него у Србији :) На ком потезу на периферији Србије можеш наћи три града 300х-200х-200х становника?

Кола која се возе.

Села - ту се можда и најбоље види. Виде се нове фасаде, види се столарија, виде се нове куће, виде се дворишта, ограде, капије... виде се локали који раде, виде се радње које раде, виде се ауто плацеви, плацеви са пољопривредним машинама, једоставно, види се да и ту има новца и да се нешто ради.

Индустријске зоне - фабрике! Раде, има нових, има их гомила, има их свугде... у Жомбољу их има више него у Новом Саду...

• Author

Znas li ti da Rumunija ima 19.5 miliona stanovnika i koliku teritoriju zauzima Rumunija? Kako mozes da poredis broj gradova sa Srbijom koja ima duplo manje stanovnika? Vidim da forsiras Rumuniju, ja nisam videla mnogo, Bukurest i Temisvar i ne zelim vise, dosta sam videla. Turisti obicno vide ono kao i kad stranac dodje u Beograd pa vidi Knez Mihajlovu, a samo par stotina metara nize je Zeleni venac, i tu pocinje neka druga prica, daleko od sjaja, to vazi i za Rumuniju, samo sto su srpski gradovi daleko lepsi.

Nezaposlenost u Rumuniji je samo oko 7%. Ume neko da objasni kako su to uspeli? Ili su svi bez posla otišli?

• Author

Mislim da si sam osgovor dao. S obzirom da je tako lepo u Rumuniji mnogi Rumuni radije rade nisko kvalifikovane poslove po Italiji, i to poslove koje Srbi ne bi radili ni u ludilu. Kako kaze moj Italijan, Rumuni rade na poljima i na gradjevini a Srbi su uglavnom vozaci.

Znas li ti da Rumunija ima 19.5 miliona stanovnika i koliku teritoriju zauzima Rumunija? Kako mozes da poredis broj gradova sa Srbijom koja ima duplo manje stanovnika?

Питаш ме како могу да поредим нешто веће и нешто мање? Па како него поређењем дођеш до закључка шта је веће?

Vidim da forsiras Rumuniju, ja nisam videla mnogo, Bukurest i Temisvar i ne zelim vise, dosta sam videla. Turisti obicno vide ono kao i kad stranac dodje u Beograd pa vidi Knez Mihajlovu, a samo par stotina metara nize je Zeleni venac, i tu pocinje neka druga prica, daleko od sjaja, to vazi i za Rumuniju, samo sto su srpski gradovi daleko lepsi.

Највише времена сам провео у граду који је по броју становника једанаести у Румунији.

То би био пандан Смедерева у Србији. А и у Смедереву сам био најмање тридесетак пута.

Немам ја никаквог разлога да форсирам Румунију, био сам у краткој посети и знам шта сам видео.

Што се тиче српских градова, нисам био у Тутину, Медвеђи и Лебану. У свим осталима сам био барем по једном, углавном по више пута.

Села сам обилазио од Хоргоша до Трговишта, од Димитровграда до Пецке... и једноставно, кад их упоредим, туга ме ухвати.

Можемо ми да се држимо наших предрасуда колико хоћемо, и да су Румуни физикалци, Цигани, да на западу раде најгоре послове (за разлику од нас, господе), али нека ми неко онда објасни зашто румунски градови и румунске села изгледају лепше и богатије од српских.

Београд је ругоба за Арад.

Да, и Београд сам обишао, и то не само центар, већ и Вишњицу и Миријево и Раковицу и Сремчицу...

Gustina naseljenosti u Srbiji je oko 92/km2, a u Rumuniji oko 84. Što je prilično slično, tj. koliko puta je Rumunija veća, toliko puta ima više stanovnika, manje više. :)

Ja neznam gde si ti bio, al isto je stanje kao i u Srbiji tj u velikim gradovima je delimicno bolje al ostalo isto. Ako recimo ides tramvajima, autobusima kroz Bukurest u samo centru i malo okolo sve novo nalickano, al cim malo izidjes iz centra odma krsevi itd. Recimo Temisvar nista specialno, nije los gradic za videti al nista bas vau. Sto se tice posla mozda je bolje stanje to neznam al svakako da gradovi i sela im nisu bas nesto. Ako gledas sela i kod njih se raspadaju stare kuce tj stara domacinstva, takodje cim se ode u prigradska naselja i tamo imas porusene kuce, otpale fasade, zarasle ograde...

Кад сам прешао границу из Србије према Темишвару нестали су тротори, такође осим главног пута који води до Темишвара све споредне улице су биле неасфалтиране, тако је било све до уласка у град, имао сам утисак као да су они изашли из рата а не ми.Села, деца ходају блато им до грала.То је мој утисак кад се пређе граница и иде се према Темишвару.Кад сам ушао град ништа лепо сем центра нисам видео, град има потенцијал и лепу стару архиктектуру али исти проблем као код нас....Поред тога постоји неки џиновски свемирски врод који се назива тржни центар који је непропорцијално велики у односу на величину града.Има један добар кафић, рок кафић, паб и то је све.И још нешто кад сам питао једног момка што продаје кувана вина за штандом поред  војног дома или касарне шта већ, зашто не дође туристички у Београд, само ми је кратко одговорио"немам пара, нема"...

А што се тиче Броја Румуна, ваљда се зна да су Румунке морале да рађају деце па су многа деца завршила у сиротиштима, није било ни контрацепције да се купи, тј нису им дозвољавали, па су абортуси рађени нелегално.То је била политика Чаушеског, абортус је био забарњен у циљу грађења земље кроз популацију, тј наталитет што је све отишло дођавола кад је Чаушеску умро.Ако погледате статистику, тј природни прираштај видећете да са смрћу Чаушеског тај број опада.Да ли је добро или не, то је нека друга прича.

Bio sam u Rumuniji pre 40 godina. Trebalo je videti šta je beda, sirotinja i propast, ... tiha jeza. Bio sam i pre dve godine u nekoj banji blizu Đerdapa; daleko je to od Evrope pa i Srbije ali, ali, grade se putevi (i to kakvi!!!), niču hoteli, fabrike, ljudi se muvaju, nešto rade... Napreduje se! Ima još mnogo neasvaltiranih ulica, nema trotoara ..., ali gradi se, ne propada.

• Author

Znas li ti da Rumunija ima 19.5 miliona stanovnika i koliku teritoriju zauzima Rumunija? Kako mozes da poredis broj gradova sa Srbijom koja ima duplo manje stanovnika?

Питаш ме како могу да поредим нешто веће и нешто мање? Па како него поређењем дођеш до закључка шта је веће?

Vidim da forsiras Rumuniju, ja nisam videla mnogo, Bukurest i Temisvar i ne zelim vise, dosta sam videla. Turisti obicno vide ono kao i kad stranac dodje u Beograd pa vidi Knez Mihajlovu, a samo par stotina metara nize je Zeleni venac, i tu pocinje neka druga prica, daleko od sjaja, to vazi i za Rumuniju, samo sto su srpski gradovi daleko lepsi.

Највише времена сам провео у граду који је по броју становника једанаести у Румунији.

То би био пандан Смедерева у Србији. А и у Смедереву сам био најмање тридесетак пута.

Немам ја никаквог разлога да форсирам Румунију, био сам у краткој посети и знам шта сам видео.

Што се тиче српских градова, нисам био у Тутину, Медвеђи и Лебану. У свим осталима сам био барем по једном, углавном по више пута.

Села сам обилазио од Хоргоша до Трговишта, од Димитровграда до Пецке... и једноставно, кад их упоредим, туга ме ухвати.

Можемо ми да се држимо наших предрасуда колико хоћемо, и да су Румуни физикалци, Цигани, да на западу раде најгоре послове (за разлику од нас, господе), али нека ми неко онда објасни зашто румунски градови и румунске села изгледају лепше и богатије од српских.

Београд је ругоба за Арад.

Да, и Београд сам обишао, и то не само центар, већ и Вишњицу и Миријево и Раковицу и Сремчицу...

Ne znam ja u kojim si ti selima bio, i ne moze se reci da ja imam predrasude, jer sam bila i videla, izgleda da ne gledamo istim ocima, ono sto sam ja videla, recimo u Temisvaru, jedino lepo je bilo videti centar grada i lepe parkove, ostatak je tuga bozija, sive fasade komunisticki stil gradnje, prodavnice, ako se izuzme centar grada i veliki trgovinski lanci, bas bas jadno izgledaju, to ni u selima u mojoj okolini nema a Temisvar nije bas neka vukojebina. O putu do Temisvara ne bi trosila reci, ako mi kazes da je taj put odlican, onda stvarno ne vredi raspravljati. Pre ce biti da ti se dopala neka Rumunka, a ima ih zaista lepih, onda razumem tvoju ocaranost :)

али нека ми неко онда објасни зашто румунски градови и румунске села изгледају лепше и богатије од српских.

Да ли знаш да је румунски град Аниноаса први и једини град у Европи који је прогласио банкрот?Колико се сећам то је било 2013 године, крајем.

2000. sam bio u Rumuniji u okolini Brašova i tamo sam proveo možda dve nedelje, u to vreme se zaista moglo reći da je Srbija bila razvijenija. Putevi su im bili užaš, voz se pokvario tokom puta, i jednostavno na kućama i ljudima se videlo siromaštvo. Onda sam 2011-2012. par puta bio do Temišvara i rekao bih da se puno toga promenilo: putevi su im sad baš dobri, ljudi se oblače slično kao u Srbiji ili Mađarskoj, autobusevi su im moderni.

Provela sam tri meseca biciklirajući po Rumuniji, od severa, od Maramureša, pa preko Karpata i Transilvanije, do Oršove, a pre toga sam vozila Dunavskom rutom do Bukurešta. Takođe sam oduševljena Rumunijom, imam utisak da ima mnogo više para nego u Srbiji, ne bih rekla da je čistije osim u gradovima jer po zabitima po kojima sam ja prolazila naprosto izručuju smeće u reku ili u kanjon (mada to rade i kod nas)j.

Mogu da poredim njihova sela sa našima u njihovu korist u svakom smislu, i po uređenosti i po starim/novim kućama, po tome što iako imaju poljske toalete, svi imaju internet i to superbrzi. 

Meni je to bilo fascinantno (a sve se dešava 2011) -- da svako najmanje selo ima po nekoliko hot-spotova i to free!

No primetila sma da su njihova sela živa, za razliku od naših, oni nemaju problem napuštenih naselja kao mi u Srbiji i sigurno se tu krije deo odgovora zašto su sređenija.

Putevi su im odlični, ali odlični! I intezivno ih grade, znači, samo sam još u Turskoj toliko uživala u sporednim putevima sa fenomenalnim asfaltom.

I gradovi su mnogo sređeniji od naših, govorim o malim neturističkim gradovima, zaista je teško bilo naći neku ornul fasadu. Ko ne veruje, može da pregleda fotke u nekoliko albuma koje sam napravila.

Slažem se sa Reljom da imamo jako velike sterotipe o Rumuniji i Rumunima, i uopšte ne poznajemo tu zemlju. A tek prirodne lepote Rumunije! - ali to je druga tema.

• Author

Kad slusam Snezanu pomislim da je u Rummuniji med i mleko, i pitam se u kojoj sam ja Rumuniji bila i kojim sam ja puitevima isla. Stvarno cudno. Svejedno, nisam ljubitelj Rumunije, ali nemam ni predrasude, samo gledam realno.

Tipično je da u jednoj zemlji koja je pre x godina bila u stanju raspada, a sad se pak nešto novo gradi, neko naiđe na zaostaktke prethodnog, raspalo i oronulo, a neko na novo, sređeno, reprezentativno. Npr. Sofija, ona njihova ogavna pijaca i onda siđeš u metro, kao u drugu dimenziju. Ono što je meni mnogo više odvuklo pažnju nego li arhitektura (mada je jako interesantna), putevi, vozovi i prateća infrastruktura su ljudi, pa mi je žao što niko nije to pomenuo. Zaista, retko gde, ako i igde mi više odgovara mentalitet ljudi nego u Bukureštu. No i to je takođe subjektivno, kao i vaši prethodni komentari.

Pre ce biti da ti se dopala neka Rumunka, a ima ih zaista lepih, onda razumem tvoju ocaranost :)

Potpisujem!  ;D

Pa ne znam, Hekata. Eno fotki, a imam i svedočenkje mog saputnika, Amera, koji je potpuno bio očaran Rumunijom zbog istih stvari. Evo kako Amer koji je proputovao pola sveta a pre Rumunije smo bili, od istočnih zemalja, u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Ukrajini, dakle, evo kako je on doživeo tu zemlju - blog.

A ljude nisam pominjala jer nije bila tema, inače sam potpuno oduševljena njihovom gostoljubivšošću i srdačnošću. Ali dobro, zna se da Rumuni vole nomade a putnici na biciklima ih podsećaju na nomade, pa sam to pripisivala tome.

Mogu da poredim njihova sela sa našima u njihovu korist u svakom smislu, i po uređenosti i po starim/novim kućama, po tome što iako imaju poljske toalete, svi imaju internet i to superbrzi.

Јел то значи да су румунска села због бржег протока интернета боља и развијенија од јапанских, норвешких, данских, шведских, холандских, финских итд????Опште је познато да су Јужна Кореја, Румунија и Бугарска земље са највећим просечним брзинама интернета на свету, чак су испред Данске, Шведске Јапана, Молдавије, Тајвана, чак и САД, Литваније итд.Значи, данска и шведска села у којима волим да коначим и одмарам не могу да се пореде са румунским због интернета???Да ли се запитала зашто Бугарска и Румунија имају највећу брзину инренета?Нема то везе са развијеношћу ни уређеношћу, а поготово развојом!

Иначе, фотке су одличне, недеља је, хладно, уживаћу у вашим сликама!

Na nekoj temi, mislim da je baš bila u vezi sa internetom, pitalo se više nas zašto je net u nerazvijenim zemljama brži id ostupniji. Pa eto, možeš da objasniš ako znaš ili slutiš :)

Ubr, nisam rekla da je to jedini dokaz napretka, to je bilo moje veliko iznenađenje. Videćeš na fotkama koliko zaista deluje sve evropskije od unutrašnjosti Srbije. Vide se i putevi i zgrade i sve. A nije da sam samo virnula u neko fensi mesto, nego sam baš napravila lep polukrug po toj zemlji.

Ali verujem da je u pitanju ono što neko iznad reče: da je logično da će jedni naići na ovo, a drugi na ono, u zavisnosti od toga gde odu. A opet nekako mislim da imam prilčno realnu sliku jer sam bila dosta dugo i zavlačila se posvuda.

Učinilo mi se da je zanimljivo da se uporedi i viđenje jednog zapadnjaka, zato sam navela i Brajanov blog. Gledaj samo početke njegovih tekstova:

Well, I haven’t been in Romania long, but, wow!  I’m quite happy that the largest part of the Carpathians are in Romania.  So far so good.  It’s a land of enchantment, a fantasy world à la Tolkien...

About 25 days in Romania (so far!), and, oh my gosh, incredible!  Not a single boring day.  Tremendous diversity — people, landscapes, architecture.  After a great interaction with Ana, then, wow, Bicaz Gorge!  Just starting to get saturated with beautiful...

I feel like the last time I wrote all I could do was gush enthusiastically about Romania as I ran out of superlatives.  This has to stop, really...

Hvala na komplimentu za fotke, nije bilo teško napraviti dobre fotke u toj, za mene zaista lepoj zemlji :)

O. t.

Ubr, Brajanu je moralo biti lepo u Rumuniji, kad je bio u takvom društvu.  zvizhd

• Author

Snezana, od tih zemalja obisla sam Slovacku, Cesku, Poljsku, Madjarsku, Rumuniju i Bugarsku. Dakle, mogla sam da uporedim sa onim sto sam videla pre 20 godina i pre par godina. Ne moze se reci da su Rumuni napredovali kao Cesi i Poljaci, ali ajde, svako ima svoje vidjenje i merila na osnovu kojih zakljucuje da li je nesto ok ili ne. Recimo, mene ne interesuje USA i nikad necu otici tamo, ali mogu da razumem da je to nekome san. A to sto Rumuni vole nomade, ja nisam ni rekla da su neljubazni, neprijatni (a, iskreno receno nisu me se dojmili bas), ali to nema veze sa temom, u smislu da li su im lepsa sela ili nisu. I , na kraju krajeva i srpska sela se razlikuju od regiona do regiona, ne mogu biit ista sela Zapadne Srbije i Banata ili Srema, ili Pirota. Ali, da rezimiram, Rumunija ima sta da ponudi mnogima, ali ne i meni, jer ja volim anticke gradove i spomenike, a Rumunija ih nije bas puna, tako da mi je sfera interesovanja sasvim drugacija, ali umem da razlikujem dobre puteve od losih i ruzne i sive fasade od lepih.