Jump to content

Featured Replies

U Vrsac dolazi gomila Rumuna da kupuju u marketima jer je hrana dosta jeftinija. Sad koliko je jeftinija racunajte kad im se isplati da zapale iz Temisvara 100km do Vrsca i nazad i jos im se isplati verovatno dosta cim idu da izgube 4-5 sati min.

Ajd da razumem da je hrana u Rumuniji skupa (nemam pojma, zapravo), ali zar im se ne bi daleko više isplatilo da idu u podjednako udaljeni Mako ili Segedin, gde je još jeftinija a bogme i kvalitetnija (mlečni proizvodi, meso naročito)?

Jeftija samo ako se vrati iznos za plaćeni porez. Rumuni to ne mogu jer su u EU.

komentariši kako hoćeš ali u ovom delu je baš tako

Уз дужно поштовање, ти тврдиш да о Румунији као земљи треба да судимо на основу једне бандере надомак Калуђерова?

na osnovu čega si to zaključio leba ti ,pa ja reko ranije da vidim koliko zemlja napreduje ,znam i drugu priču na zapadu zemlje(obišao sam sve i svasta) ali sam dodao da postoje (po meni) i ekstremno nerazvijene oblasti kao ova komšijska u kojoj nisi bio očigledno i to je cela priča
  • 2 weeks later...

U Vršac dolaze Rumuni i kupuju u marketima iz jednog prostog razloga: dobijaju nazad PDV. Isto tako i mi možemo da kupujemo kod njih pa će nam se isplatiti. Ništa nije kod nas toliko jeftinije, čak je ponuda u VŠ marketima 3puta lošija nego u Temišvaru.

Živim u VŠ, rumunske sam nacionalnosti, završila školu na srpskom jeziku jer korist od rumunske škole/jezika moj otac nije video. Sad je sve to drugačije, naučila sam rumunski vanredno jer mi sad treba, mogu da ga unovčim. Jedna stvar koja meni daje plus Rumuniji u odnosu na Srbiju je briga Rumunije za svoju manjinu u Srbiji. Oni godišnje imaju brdo projekata prekogranične saradnje, svi finansirani od strane EU, od kojih mi imamo puno koristi.

Stanje sela kod njih i nas je isto, kad uporedim okolinu VŠ i TM. Da je VŠ siromašniji grad daleko da bi mogli da im pariramo, ovako nekako držimo korak.

Nekada je bilo normalno da oženiš i dovedeš neku Rumunku, spaseš je od bede, mogao si da biraš. Sad je nažalost drugačije, naši se sve češće sele tamo.

Daleko su oni od prave EU države, bogate, dobro stojeće, ali su stabilna država u koju se isplati investirati i to EU i radi. Zbog toga napreduju, polako ali sigurno.

Svuda uz granice je tako, a cesto i ja odem u shoping preko u HR. do Osijeka jer je tehnika jeftinija, a dobija se i povrat PDV-a. Sta se tice Rumunije bio sam samo u Temisvaru, pa mislim da ne mogu da "sudim" ali imao sam osecaj kao da sam u Subotici, a manja mesta su kao i sva sela u Vojvodini.

Ponekad uz Street View odlucim da "posetim" neke zemlje do kojih ne mogu doci, pa vidjao sam i gradove kao iz horor filmova u zemljama gde je standard dosta veci nego kod nas :) Tako da nije sve crno na belo.

Gde da počnem...

Proveo sam u Rumuniji 18 meseci... i to bez vize... jedva sam se vratio pre par dana... Na graničnom prelazu sam imao manji problema ali 300 evra je rešilo sve probleme!

Obzirom da sam proveo 18 meseci u Rumuniji i bavio se raznim poslovima i boravio u raznim gradovima mogu reći da sam prilično upućen u njihov sistem života...

Zaključak posle 18 meseci života u Rumuniji je da smo mi za njih još uvek decenijama ispred...

Constanta u kojoj sam boravio 7 meseci je grad koji se nalazi na obali crnog mora... i obzirom da je jedni veliki grad drzave od 20 miliona stanovnika na obali mora... mislio sam da je poput nekadasnjih jugoslovnskih a danas hrvatskih i crnogskih gradova ali verujte da više liči na neku prizrensku mahalu... tako da gradovi kao Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeka, Budva, Tivat i svi drugi su amerika za Constantu.

Jedino što se vidi u Constanti jeste to da su pare uložene u zadnjih 10 godina pa se i ono što je urađeno da je urađeno površno i bez ikakvog plana i programa i baš onako fušerski!

I da nebi dalje davio... Najbolje uređen grad je Temišvar... U Constanti nemožete ni sanjati o nadkrivenim mestima gde se čekaju gradski autobusi što je u Temišvaru slučaj...

Možete sanjati o semaforima na pešačkim prelazima tako ga imate velike šanse da nadrljate na pešakom... Cigana ima na svakom koraku a o broju pasa lutalica nemožete ni zamisliti koliko ima... svaka zgrada ima po 10 komada!

Prostitucija ide do te mere da ispred stana u storgom centru grada cigančica puši k... čoveku u sred belog dana dok 2 metra od njih prolazi starija dama... (svojim očima sam video)

Mentalitet ljudi je daleko od našeg..i ako mislite da su Srbi loši onda morate da odete do Rumunije i da vidite kakvi su tamo ljudi! To se nemože opisati!

• 3 weeks later...

Evo ja juce bio u Temisvaru,mogu reci da je grad prilicno oronuo ,ne znam kakvi su im drugi gradovi,ali Subotica je Pariz za Temisvar sto se tice uredjenosti.Takodje,svratio sam posle do Segedina,koji mi se isto cini dosta sredjeniji i cistiji.

Bio sam prošlo leto u Bukureštu. U gradu velika saobraćajna gužva, Rumuni poprilično haotično voze i mora čovek da otvori četvoro očiju.

Prespavao sam u nekom hotelu sa 3 zvezdice, malo dalje od centra, u izgleda bivšoj industrijskoj zoni. U blizini je izgrađen jedan veliki i moderan tržni centar, i gradi se još nekoliko modernih zgrada. Hotelom nisam bio oduševljen (mada nisam ni očekivao ništa posebno), ali  . Recepcionerka se služi engleskim, a ono što mi je zapalo za oko je stalak na recepciji sa raznim oglasima sa masažu hehe. Pored hotela su lokalci pili pivo iz radnje, a ono što mi je bilo zanimljivo je da je jedan od njih bio u dresu hrvatske reprezentacije :D

Rezervisao sam sobu za jednu osobu i dobio sam dvokrevetnu sobu sa kupatilom. Soba je inače sa klimom, ali izgleda da nije radio daljinski, a ja sam bio preumoran od puta da silazim dole da tražim drugi daljinski, baterije, ili šta god da treba da se menja. Soba nije bila provetrena,a etison je imao tragove progorevanja od cigareta (ili možda sveća, radi atmosfere za masažu :D). Bar je kupatilo bilo čisto i uredno, sa toplom vodom.

Prilikom rezervacije sobe, na sajtu je stajalo da hotel ima svoj parking, što mi je bio jedan od kriterijuma pri traženju smeštaja. Kada sam izašao napolje da isparkiram kombi (kretao sam nešto posle ponoći), na moje "oduševljenje", kombi mi je bio zagrađen. Pozvao sam čuvara da ga pitam da li zna čija su me vozila zagradila, na šta je on odgovorio da su to verovatno vozila od stanara okolnih zgrada. Super. Trebalo mi je nekih 20-ak minuta da se manevrisanjem, uz asistenciju portira, izvučem sa parkinga.

Žao mi je što nisam imao više vremena da razgledam grad, ovako sam ga uglavnom video samo iz kombija, i to malo što sam prošetao po okolini hotela. Predsednička palata u Bukureštu je impozantna građevina i nadam se da ću imati prilike da je sukoro opet vidim.

Ono što me je poprilično začudilo je da za 350 km puta kroz Rumuniju nisam video skoro nijedan grafit na fasadama, čak ni u samom Bukureštu.

• 1 month later...
  • 3 months later...

Iako je tema vec neko vrijeme zamrla,ipak,obzirom da sam prije svog puta u Rumuniju citao ove postove rijesih da napisem svoje misljenje po povratku sa putovanja.

U Rumuniju sam usao iz Vrsca ka Temisvaru i nastavio boravak sa Sibinjom Brasovom i Bukurestom i napustio zemlju presavsi u Bugarsku-ukupno sam bio 8 dana tamo i po Rumuniji odvozio oko 1000 kilometara. Sve sto sam tamo vidio ne ostavlja nikakvu dilemu da su kao zemlja i drustvo daleko ispred nas sto je vrlo tuzno i zalosno.

Putevi,naselja,auta koja se voze,higijena u gradovima-sve je to u odnosu na ono sto imamo u Srbiji/Crnoj Gori mnoogo bolje i naprednije.

Mnogobrojne rupe po putevima Rumunije koje sam ocekivao na osnovu pisanja mnogih i ovdje i na drugim forumima ne vidjeh nego naprotiv-sa rupama se sretoh tek kad se vratih u Srbiju i kod Pirota zamalo da sletim sa ceste zbok kratera na drumu.

Sela sredjena,fasade,odvodi za atmosfersku kanalizaciju i otpadne vode u svakom selu u besprekornom stanju-a po Srbiji svaki je nasut i izbetoniran da bi se otvorio magacin ili autoservis pa onda kukamo dje je drzava kad su poplave,tragikomedija.

Bukurest metropola u svakom smislu,Temisvar je u velikim gradjevinskim radovima,Brasov,Sigisvar pa dvorci Bran Peles Hunedoara ima da se vidi stosta.

A tek Sibinj,grad od 150 hiljada zitelja majko mila-kad ga uporedim sa recimo Kragujevcom koji je veci grad i 4 po broju stanovnika u Srbiji ili Podgoricom koja je i glavni grad nekakve drzave-pa to je kao nebo i zemlja.

Na kraju jedna pricica prije ulaska u Rumuniju granicni prelaz i nas carinik gospodja koja sjedi u nekakvoj polovnoj trafici prerezanoj na pola a oko nje smeca je toliko da se vidi da metla tu nije boravila mjesecima,e ona izlazi iz pola trafike i saljivo nam prica da svako samo jednom ode u Rumuniju i nikad vise(jer je tuga tamo) a na pitanje da li je skoro ona isla,nesto se mijenja culi smo na bolje odgovara,ma ne ja nikad nisam usla u Rumuniju???

Zao mi je sto nisam imao neko ogromno ogledalo da pogleda zena sebe na sta lici,onda mjesto gdje radi i sjedi sto ne postoji nidje sem mozda u Avganistanu i da vidi cijeli prelaz kako je reprezentativan ali ne vjerujem da bi joj to ista pomoglo da shvati da se ona ne moze nikome smijati,ali bas nikome.

Ja sam u Temisvaru bio dva puta i opet bih isao u Rumuniju, makar u Temisvar. :D A, rado bih zasao i dublje. 

Kakva crna Rumunija jad i beda ,vise zapreznih kola nisam video u zivotu,ali da se voze dobra kola to jest,.Bio sam do Sinaia i vracao se preko Craiove i tako dalje obisao sam pola Rumunije.Sve sto se blize ide ka Srbiji veca beda

Ja mislim da kod velikog broja nasih ljudi postoji neka mentalna barijera i blokada koja ne dozvoljava da se trezveno sagleda stanje u nasoj zemlji i analizira isto tako stanje u okruzenju.

Po mom misljenju bez uklanjanja tog problema u nasim glavama nema preduslova da se kod nas stvari mijenjaju na bolje.

Koga mi to obmanjujemo osim sebe same???  Jad i beda u Rumuniji a kod nas je divno sve? Sinai je jad i beda??

Jel nama nasa sopstvena bijeda manja ako nam se prividja svuda onaokolo?

Ja sam prije nedelju dana usao u Srbiju kod Dimitrovgrada pa Pirot i na autoput do Kragujevca zatim dalje Cacak,Uzice Prijepolje do granice sa Crnom Gorom oko 500 kilometara tuga i jad kako iz automobila izgleda Srbija. Onda naravno dalje u CG Bijelo Polje Mojkovac Kolasin kao u filmu dan posle da covjek zaplace .

I mi da za Rumuniju kazemo jad i bijeda-volio bih kad bi to odgovaralo istini-da su kod nas bolji putevi,naselja urednija i sredjenija a smeca da ne vidis iz kola .

Pa pogledajte samo kuce kroz naselja i sela kod nas-svaka treca je omalterisana ostalo se crvene cigle a od ovih sto su omalterisane spolja svaka treca je okrecena-toga u Rumuniji prakticno da nema.1000 kilometara sam presao tamo i tvrdim da pored puta sto moze covjek vidjeti 95% kuca su sredjene i okrecene spolja.

Slazem se ja da smo i mi beda,ali Rumunija je daleko od lepog,I ja sam prosao 1100km kroz Rumuniju,ali ne vide mnogo lepog.Sinaia osim dvorca i one zicare sto vodi na 2000m nista drugo za videti,Prosao sam i donjom stranom ulice ,katastrofa,osim sto je centar malo umiven.Naravno Dvorac Bran lep,ali gradovi ......Ali kao sto rekoh i nasi manji gradovi su jad i beda tako da,sve je to Balkan

• 2 months later...

Отворен прелаз Наково (код Кикинде) - Лунга.

Од силних помињања речи "Вучић", ниједан медиј није стигао да напише да ли је то међународни ГП, које је радно време...

Ускоро се отвара и Јаша Томић ако се не варам.

08. novembar 2014. | 02:15 → 10:57 | Izvor: Tanjug Čitaj mi
Vučić i Ponta otvorili prelaz Nakovo – Lunga
KIKINDA - Premijeri Srbije i Rumunije, Aleksandar Vučić i Viktor Ponta, svečano su danas otvorili granični prelaz Nakovo - Lunga, kod Kikinde.
Vučić i Ponta su u zajedničkom obraćanju istakli veliko prijateljstvo i izuzetno dobre odnose dve države.

Srpski premijer je rekao da ljudi iz Nakova, Kikinde, ovog dela zemlje više od 20 godina čekaju da im se otvori granični prelaz, da je i malogranični zatvoren 2004. godine, a da se sada otvorio ovaj, ali i još dva prelaza koji će umnogome olakšati komunikaciju, kontakte i saradnju sa rumunskim prijateljima.

RTVRTV

Građani i Rumunije i Srbije imaće velike koristi od ovog prelaza, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je naša vlada kao i vlada Viktora Ponte vredno radila i da je samo za deset meseci otvoren ovaj prelaz što je veliki uspeh za sve nas.

Vučić je posebno zavalio rumunskom premijeru i dodao da očekuje da ta izuzetna saradnja bude nastavljena i za sedam dana kada Ponta postane predsednik Rumunije.

Vučić je naglasio da će prijateljstvo Srbije i Rumunije ostati trajno, uz ocenu da odnosi dve zemlje nikad nisu bili bolji u savremenoj istoriji.

"Nema ništa što bi nas razdvajalo, a imamo mnogo toga što nas spaja", poručio je srpski premijer koji je podvukao da smo i do sada računali na podršku Rumunije na putu Srbije ka EU, a da će Rumunija uvek moći da računa na Srbiju kao svog iskrenog prijatelja.

Ponta je svoje obraćanje počeo rečima na srpskom jeziku - "dragi prijatelju Aleksandre" i podsetio na rumunsku poslovicu da Rumunija ima dva iskrena prijatelja, a to su Srbija i Crno more.

Kako je rekao, Rumunija želi da za Srbiju bude najbolji prijatelj iz EU.

Prema oceni rumunskog premijera, EU neće biti cela sve dok Srbija, i druge zemlje regiona, ne postane njen deo.

Ponta je rekao da njegova je želja da Rumunija i Srbija razviju puno infrastrukturnih projekata, a da su prijateljske, kulturološke i druge veze odlično razvijene.

Ponta je kazao da je sa premijerom Vučićem razgovarao i o otvaranju auto - puta Beograd - Temišvar i da očekuje da će to biti i realizovano.

http://www.vojvodinacafe.rs/banat/granicni-prelaz-jasa-tomic-postaje-stalni-prelaz-1789/

Granični prelaz Jaša Tomić postaje stalni prelaz
25.10.2014 10:39 
Preduzeće "Vojvodinaput" počelo je radove na rekonstrukciji kolovoznih traka na graničnom prelazu Jaša Tomić - Fenj, koji će, kako je najavljeno, do kraja meseca funkcionisati kao stalni međudržavni prelaz. Načelnik Srednjobanatskog okruga Dušan Šijan nedavno je izjavio da će pored tog, do kraja ovog meseca, još dva granična prelaza sa Rumunijom, Nakovo-Lunga i Vrbica-Valkanj, biti prekategorizovana u međunarodne.

On je naveo da će ti prelazi, koji su do sada otvarani uglavnom za vreme praznika, uskoro imati status stalnih graničnih prelaza treće kategorije.

Planirano je da prelaz za putnički saobraćaj, tokom letnjih meseci, bude otvoren 12 sati dnevno, dok bi tokom zime radio nešto kraće, a mogao bi da prolazi i teretni saobraćaj određene težine, dok se ne steknu uslovi za celodnevno funkcionisanje, za šta je, u slučaju prelaza Jaša Tomić, pripremljen projekat.

"To je velika korist za opštinu Sečanj. Zahvaljujući prelazu kod Jaše Tomića, bićemo bolje povezani sa tridesetak hiljada Srba koji žive na rumunskoj strani", kazao je Šijan.

• 2 weeks later...

Par utisaka sa ovogodisnjih putovanja kroz Rumuniju:

Karpati i priroda na njima je prelepa ali cim sidje levo i desno sa njih tu se prica zavrsava

Kao i kod nas svuda su vidnjivi tragovi nekog drugog vremena (napustene fabrike i tome slicno)

Ogrmona razlika u stadnardu, na karpatima svi koriste konje, volove i zaprege a kad sidjes malo nize polako prelaze na stare skode a kad skroz sidjes onda pocinju novija kola

Putevi su solidni jer se na tome aktivno radi vise godina unazad

Turizam je u razvitku

Sve sto je skoro dignuto bilo putevi obnove kuca turizam svuda pored pise donacija EU

Edited by RadicM

• 3 months later...

Ја сам јуче био на гробљу у Накову, занимљив амбијент... преслатка полицајка ради на прелазу ка Румунији убр... 

А луда су и та села кад од Арада не кренеш према Темишвару већ према Санниколау Маре :)

Увек заборавим шта је Маре на румунском, море и још нешто, дал велико дал црно... али свако друго место је Маре ово или оно :)

Edited by Duya
kontekst

• 2 weeks later...

Ја сам јуче био на гробљу у Накову, занимљив амбијент... преслатка полицајка ради на прелазу ка Румунији убр... 

Увек заборавим шта је Маре на румунском, море и још нешто, дал велико дал црно... али свако друго место је Маре ово или оно :)

Od tolikih znamenitosti u Nakovu, ti si bas na groblje otisao  ::crazy:

Koliko mi se cini , "mare" znaci "veliki", jer znam da je Sannicolau Mare- Veliki Semiklus. 

Od tolikih znamenitosti u Nakovu, ti si bas na groblje otisao  ::crazy:

Koliko mi se cini , "mare" znaci "veliki", jer znam da je Sannicolau Mare- Veliki Semiklus. 

Ја споменем добру полицајку на прелазу, а ти се баш гробља ухватиш?  ::crazy:

Био сам возач, али ето, не можеш док седиш и чекаш да не приметиш амбијент... 

Да, и ја мислим, "маре" је и море и велики, само ми није јасно зашто се сва места зову "велика" а ниједно "мало"? Имаш Цомлосу Маре, али немаш Мали Цомлосу, како год да се то каже.

Елем, у међувремену сам посетио и југ Румуније, од Видина и Калафата преко Крајове до Букурешта, и сад разумем људе који су пљували Румунију... невероватно колико контраста та земља крије, од Бангладеша до Аустрије... и тај јужни део ме је одушевио још више него северни, каква села, какве уџерице, какви градићи... морам то поново да видим...  ::crazy:

Ја споменем добру полицајку на прелазу, а ти се баш гробља ухватиш?  ::crazy:

lol::  lol::  lol::

Aj, videti lepo zensko celjade, to i nije tako neuobicajeno. Doduse, u uniformi je ipak malo redje. Ali ipak mi i dalje bizarnije zvuci poseta nakovackom groblju :D

Да, и ја мислим, "маре" је и море и велики, само ми није јасно зашто се сва места зову "велика" а ниједно "мало"? Имаш Цомлосу Маре, али немаш Мали Цомлосу, како год да се то каже.

Odmah pored Comlosu Mare imas i Comlosu Mic(mic=mali), samo verovatno nisi ni primetio-jer je mali :D

Imas tu u pogranicnom pojasu i Teremia Mică i Teremia Mare i gomilu drugih primera. Otprilike, sve sto ima "mare" ima i "mic/mică".

Edited by Dragance