Jump to content

Featured Replies

Hvala...da li kartica kojom se placa viza mora biti na moje ime ili mogu sa bratove kartice da platim?

Evo i od mene nekih informacija za one koji ce aplicirati kao studenti za turisticku vizu.

Obradili su mi zahtev za svega 4 radna dana i dobio sam vizu.

Predao sam oba pasosa i kopije, indeks, potvrdu sa faksa o statusu, kopiju statusa (prevedenu), od oca i majke potvrde sa posla o radnom statusu, visini poslednje plate - sve prevedeno. Od majke potvrdu o 3 poslednje plate, izjavu o izdrzavanju, potvrda iz banke - sve prevedeno na engleski. 

Potvrde sa emaila o kartama za prevoz i hotelu.

Potvrda na engleskom o stanju na mom racunu(500 evra za 4 dana boravka) - u Rajfajzenu besplatno.

Nisam predavao izvod iz maticne knjige, pasose ukucana i izvode iz banke o kretanjima na racunu( samo potvrda o trenutnom stanju mom i majcinom).

To je to. Srecno svima koji apliciraju.

Izvini,da li mi mozes reci jesi li platio brzo gledanje dokumenata, ili su oni ubrzali proces gledanja papira? Poz

Ne, ne, nista dodatno nisam platio. Samo ono regularno sa General Visitor.

Da li su ubrzali - to vec ne znam...

Ne, ne, nista dodatno nisam platio. Samo ono regularno sa General Visitor.

Da li su ubrzali - to vec ne znam...

Hvala na odg.,:)

Evo i od mene nekih informacija za one koji ce aplicirati kao studenti za turisticku vizu.

Obradili su mi zahtev za svega 4 radna dana i dobio sam vizu.

Predao sam oba pasosa i kopije, indeks, potvrdu sa faksa o statusu, kopiju statusa (prevedenu), od oca i majke potvrde sa posla o radnom statusu, visini poslednje plate - sve prevedeno. Od majke potvrdu o 3 poslednje plate, izjavu o izdrzavanju, potvrda iz banke - sve prevedeno na engleski. 

Potvrde sa emaila o kartama za prevoz i hotelu.

Potvrda na engleskom o stanju na mom racunu(500 evra za 4 dana boravka) - u Rajfajzenu besplatno.

Nisam predavao izvod iz maticne knjige, pasose ukucana i izvode iz banke o kretanjima na racunu( samo potvrda o trenutnom stanju mom i majcinom).

To je to. Srecno svima koji apliciraju.

Izvini, zanima me da li si sam prevodio dokumenta ili si nosio kod sudskog tumaca?

• 2 weeks later...

Pozdrav.Imam pitanja u vezi dobijanja uk vize i bio bih zahvalan ako bi neko mogao da mi pomogne.Moj najbolji drugar zivi u londonu nesto preko 2 godine i sada bih ja hteo da odem tamo kod njega.Imam 27 god.,nisam trenutno zaposlen,ne  studiram i nemam novca.Radio sam na prekookeanskom brodu(2 ugovora,prvi 8,drugi 6 meseci).Ali to je bilo pre vise od 2 godine.I dalje sam student vise tehnoloske skole iako se tamo nisam pojavljivao od 2008 god.Imam overen jedan semestar i polozenih nekih 5,6 ispita.Naravno,treba mi potvrda o studiranju pa sam otisao do skole da pitam da li "kao" mogu da nastavim skolovanje,oni su rekli DA,ali moram da platim skolarinu i da uzmem novi indeks,posto starog nema.Procitao sam na sajtu da englezi sada traze kopiju prve strane indeksa,poslednji overeni semestar i polozene ispite,pa bi to moglo biti problem jer sam ispite polagao 2008 god.,a datum ispita je obavezan u indeksu.Posto novca trenutno nemam,drugar iz londona bi mi poslao novac( preko money gram-a,npr.),a ja bih napravio cover letter kako sam sacuvao pare sa broda i kako imam novca da "prezivim" u londonu.Imam i dalje sve ugovore sa broda,kolika mi je bila plata,cak i crew card za podizanje novca sa atm sam sacuvao.Uostalom,ovi bi mogli da nazovu brodsku kompaniju i pitaju za mene.Rekao bi kako sam cuvao kes jer zivim u srbiji,da su nam banke lose,da srbi imaju naviku da drze kes kod sebe,bla,bla,bla.I rekao bi kako me otac izdrzava u potpunosti(ima penziju,zemlju).I rekao bi da sam racun u banci otvorio samo zato zato sto idem u london i sto tamo ljudi sve placaju karticom i sto neko moze da me opljacka...Cak me je jedan covek savetovao da lazem da mi je otac bolestan i da ne moze da bude sam(a ja zivim sam sa ocem i on ima 67 god.),tj.da dobijem potvrdu od lekara da je bolestan i tako napravim jak dokaz da moram da se vratim.Mogao bi da otac potpise da moram da mu pomazem na farmi,da imamo puno zemlje(a imamo 4 hektara).Taj covek me je savetovao da uplatim turisticki aranzman pre polaska i bookiram neku agenciju i hotel i posle otkazem kad dobijem vizu.Jos jedna stvar,drug mi ne moze biti sponzor jer nema iznajmljen stan(zivi kod nekog drugog) i nema dovoljna primanja tako da bi ja morao imati novac,a on bi ga poslao jer za toliko ima...

Znam da je veoma opsirno,ali sam zeleo detaljno da objasnim svoju situaciju.Voleo bi neko sa vise iskustva od mene da pomogne sa nekim predlogom ako je moguce...HVALA UNAPRED

@Veljkodz

Nisi naveo za koju vizu apliciraš. Ako je u pitanju turistička, onda je situacija zeznuta zato što tvoj prijatelj ne može finansijski da garantuje za tebe. Ti nećeš davati nikakve izjave ali ćeš priložiti dokument koja će biti dokaz da ćeš se vratiti. Moj savet je da ti prijatelj pošalje pozivno pismo u kome će navesti da te poziva na 2-3 dana i da će u tom periodu imati slobodne dane sa posla. Uplaćivanje turističkog aranžmana je bacanje para. Tebi je potreban i dokaz iz banke da imaš novac, a odalke ti, to te niko neće pitati. Gledaj da to bude razumna suma, najmanje 100€ po danu boravka, ali takođe i previše novca na računu će učiniti da u njihovim očima izgledaš kao emigrant koji će se nastaniti u Velikoj Britaniji i tražiti socijalnu pomoć, a oni upravo od toga žele da se zaštite.

Pitanje za ostale:

Kada se prijavljujem za turističku vizu, da li mogu da se dogovorim sa poslodavcem da mi napiše da radim za veću platu i da li to neko proverava? Radim preko omladinske i pola plate primam na ruke, a potpuno mi je suludo da apliciram za vizu i da tvrdim da mi je mesečna plata 100 funti. U svakom slučaju sam mislila da priložim izvod iz svog deviznog računa, a ne s tekućeg, gde primam platu. Na deviznom ću imati još novca koji je moja ušteđevina. Moj poslodavac bi mi rado potpisao bilo šta. Šta mislite?

Još jedno pitanje: da li se nekom desilo da mu nisu vratili stari pasoš?

Edited by Tiga83

• 2 weeks later...

Pozdrav svima!

Imam jedno pitanje, u pasošu imam sliku pre par godina, kratka kosa bez brade, danas imam onako podužu bradu, uradio sam fotku sa bradom da im predam, ali se brinem da li će praviti problem što trenutno ne izgledam baš kao u pasošu, da li neko ima slična iskustva?

Sale

Pozdrav!

Izvinjavam se što milion puta postavljam ista pitanja, ali stvarno mi je potrebna pomoć, a od kada je Teleperformance zadužena za vize, ne znam kome da postavim pitanje.

Radim u kafiću, prijavljena sam preko omladinske zadruge i uplaćuju mi socijalno i zdravstveno osiguranje. Kako treba da izgleda moja potvrda o zaposlenju, kada iz omladinske dobijam novi ugovor svakih mesec dana? Da li izjava o odmoru treba da bude isti dokument ili poseban?

Da li se ova potvrda može napisati kao izjava, sa podatcima o preduzeću i mojim podatcima, ili postoji neki poseban obrazac?

Sve što uspevam da nađem na netu su obrazci koje banke izdaju za podnošenje kredita, da li treba da se ugledam na takve obrazce?

Hvala unapred na odgvoru, baš mi je hitno.

Edited by Tiga83

Pozdrav svima!

Imam jedno pitanje, u pasošu imam sliku pre par godina, kratka kosa bez brade, danas imam onako podužu bradu, uradio sam fotku sa bradom da im predam, ali se brinem da li će praviti problem što trenutno ne izgledam baš kao u pasošu, da li neko ima slična iskustva?

Sale

Nece, ne brini, slika na mom pasosu je malo reci jeziva, ne licim na sebe. Putovala sam za Englesku nekoliko puta , nisu mi pravili problem

• 2 weeks later...

Ja sam danas dobila vizu, zahtev je obradjen za 6 radnih dana :)

Aplicirala sam za general visitor up to 6 months 

Od dokumenta sam predala:

Potvrdu sa faxa,i  prevod iste

Potvrdu da me otac izdrzava, i prevedenu potvrdu

Potvrdu o stanju na sopstvenom deviznom racunu, na engleskom u Raiiffasen banci

Potvrdu o 6 zadnjih penzija mog oca i prevedenu potvrdu

Resenje o ocevoj penziji, i prevedeno resenje

Pozivno pismo sponzora kod koga idem, kopiju njegovog pasosa i izvod iz banke za kretenje novca u zadnjih 6 meseci 

Stari pasos i kopiju

Novi pasos i kopiju

Index i kopiju

2 slike, mada su samo uzeli jednu 

Prevod sam sama obavila :)

Ja sam vec imala UK vize pa je mozda i to bila olaksica

Nadam se da sam nekom pomogla

Pozdrav :)

Sećam se da je ovde bilo reči o mogućnosti da se poseti UK, u tranzitu, sa američkom, australijskom i sl. vizom. Ili se možda o tome pisalo u temi US vize... U svakom slučaju, nisa uspela da nadjem, a zanima koliko može da ostane u UK, na putu za Ameriku, sa važećom US vizom u pasošu?

Jel znas da li to pravo ili stvar njihove dobre volje?

Evo i mojoj prijateljicu su sad u nekoj agenciji rekli da moze da se ostane 24h, da oni prodaju avionske karte sa 24 h stopovera u Londonu i da niko nije imao problema...

Pozdrav svima,vidim forum je jos uvek aktivan pa rekoh da pitam za savet.Naime ja sam u vezi sa curom koja je britanski drzavljanin i u proteklih 2 godine mi smo se vise puta vidjali po evropi kada su nam prilike to dozvoljavale.Sada planiramo zajednicki zivot pa neznam kako bi bilo bolje,dali da apliciram za turisticku sa svim potrebnim dokumentima(potvrde iz banke,posla,pozivno pismo) i da po dolasku ostanem tamo pa da produzavam i podnosim zahtev da se vencamo ili da ona dodje ovde posle toga pa da ovde obavimo to.Neznam koja je procedura posle,trebalo bih da trazim bracnu posle toga il sta vec,ah i koja je procedura na aerodromu,dali na obrascu koji popunjavate stoji koliko novca imate i dali oni to traze na uvid ili je potvrda dovoljna.Planirao sam da ostavim jedno 1000+ na racunu i da sa tim uzmem potvrdu pa posle povratnu kartu na 10ak dana i podnesem zahtev sa ostalim dokumentima,pa po dolasku da produzim povratnu kartu maximalno dok ne vidim sta dalje.Unapred zahvalan

Mislim da ne mozes da promenis turisticku u neku drugu u UK - morao bi opet da izadjes iz zemlje.

Aha ali mogu da je produzim,ma mene je najvise zanimalo koja je bolja varijanta,da odem turisticki i pokusam dok sam tamo ili da dodjem ovde i uradimo to pa sa tim dokumentima da podnesemo zahtev da ostanem.Strah me ako apliciram sada odmah za bracnu da ce biti problema pa mislim bolje ovako ili kad istekne da pokusam sa bracnom.Cak smo razmisljali da ostanemo ovde neko vreme pre nego sto odemo tamo i apliciramo za mene

Aha ali mogu da je produzim,ma mene je najvise zanimalo koja je bolja varijanta,da odem turisticki i pokusam dok sam tamo ili da dodjem ovde i uradimo to pa sa tim dokumentima da podnesemo zahtev da ostanem.Strah me ako apliciram sada odmah za bracnu da ce biti problema pa mislim bolje ovako ili kad istekne da pokusam sa bracnom.Cak smo razmisljali da ostanemo ovde neko vreme pre nego sto odemo tamo i apliciramo za mene

Ne mozes da je 'produzavas' - turisticka ti dozvoljava maksimum 180 dana u godini.

Evo ovako...

Na preporuku jedne zene koja radi u Engleskoj(ima Madjarski pasos) sam dosao u kontakt sa vlasnikom jedne firme za medicinske usluge.

Inace sam medicinski tehnicar.

On je trazio da mu posaljem CV sto sam ja uradio i potom mi je zakazao telefonski razgovor za koji dan.Vidim da je veoma zainteresovan za to da odem tamo da radim.

E sad,pre razgovora sa njim,zanima me sledece:

Posto ja imam srpski pasos,kakva je procedura?

Ako mi on obezbedi radnu dozvolu,da li ja mogu da samo sa njom odem u Englesku(da li radna dozvola sadrzi u sebi i vizu) ili mi treba posebno viza?

Ako mi treba,koja viza je u pitanju? 

I,da li je moguce da me odbiju ako imam radnu dozvolu.

Inace sam apsolvent,nezaposlen,roditelji isto nezaposleni,ali imamo zemlje i tako to...

Evo ovako...

Na preporuku jedne zene koja radi u Engleskoj(ima Madjarski pasos) sam dosao u kontakt sa vlasnikom jedne firme za medicinske usluge.

Inace sam medicinski tehnicar.

On je trazio da mu posaljem CV sto sam ja uradio i potom mi je zakazao telefonski razgovor za koji dan.Vidim da je veoma zainteresovan za to da odem tamo da radim.

E sad,pre razgovora sa njim,zanima me sledece:

Posto ja imam srpski pasos,kakva je procedura?

Ako mi on obezbedi radnu dozvolu,da li ja mogu da samo sa njom odem u Englesku(da li radna dozvola sadrzi u sebi i vizu) ili mi treba posebno viza?

Ako mi treba,koja viza je u pitanju? 

I,da li je moguce da me odbiju ako imam radnu dozvolu.

Inace sam apsolvent,nezaposlen,roditelji isto nezaposleni,ali imamo zemlje i tako to...

Radna 'dozvola' je i viza - idi na gov.uk sajt i procitaj sve pod Tier 2.

Imaj u vidu tri stvari:

- firma koja bi te zaposlila mora da ima licencu da zaposljava strance

- firma mora da pokaze da za posao koji bi ti obavljao ne moze da nadje nikog unutar UK/EU/EEA

- ako dobijes Tier 2 vizu, ona je jako ogranicavajuca [mozes da radis samo taj posao, u tom zvanju, za tu firmu, za tu platu - svaka promena, treba nova viza]

Edited by jms_uk