Jump to content

Featured Replies

Ja sam zbog puta u VB normalno aplicirala za turisticku vizu, i ako mi je muz slovenacki drzavljanin, tako mi je receno, zato sto on zivi sada ovde,a ne u VB.

Edited by nikita61

sad ste me bas obradovali ako ne moram nista da placam... sad moram da zovem ovo konzularno predstavnistvo da proverim da li se ovo primenjuje.. Ako sam dobro shvatila ja apliciram za vizu ali mi oni nista ne naplacuju? A kako aplicirati bez uplate?

I mene zanima, proverite, ali kada sam ja isla receno mi je da placam vizu, zato sto VB nije potpisnica sengenskog sporazuma, bez obzira sto suprug ima pasos EU.

21 minutes ago, nikita61 said:

Ja sam zbog puta u VB normalno aplicirala za turisticku vizu, i ako mi je muz slovenacki drzavljanin, tako mi je receno, zato sto on zivi sada ovde,a ne u VB.

Naravno, kao što će vam ako dođete bez vize istu tražiti iako ste im rekli da ste sa suprugom. Pa onda vi izvadite izvode iz matične knjige venčanih, pa se oni konsultuju i na kraju vam dozvole. Imate veliki broj opisanih slučajeva na internetu, pa baš zbog toga kažem bolje je to završiti unapred nego se nadmudrivati na granici.

Druga mogućnost je da vi niste putovali sa svojim suprugom. U tom slučaju da, potrebna vam je viza, vršenje tzv. treaty rights je samo onda kada putujete u pratnji člana porodice koji je državljanin EU ili putujete kod člana porodice koji je državljanin EU i koji se već tamo nalazi odnosno ne važi za samostalno putovanje.

7 minutes ago, bojanab said:

sad ste me bas obradovali ako ne moram nista da placam... sad moram da zovem ovo konzularno predstavnistvo da proverim da li se ovo primenjuje.. Ako sam dobro shvatila ja apliciram za vizu ali mi oni nista ne naplacuju? A kako aplicirati bez uplate?

Kada aplicirate selektujete EEA Family Permit i pojaviće se cena 0.

2 minutes ago, nikita61 said:

I mene zanima, proverite, ali kada sam ja isla receno mi je da placam vizu, zato sto VB nije potpisnica sengenskog sporazuma, bez obzira sto suprug ima pasos EU.

Ovo nema veze sa Šengenom već sa Direktivom 2004/38/EC koja se tiče prava državljana EU i njihovih članova porodice. Šengen je sporazum koji se ne bavi pravima državljana EU. Imate pod Documents you must provide da je potreban samo pasoš lica koje aplicira, izvod iz matične knjige venčanih i pasoš ili LK državljanina EU koji je suprug(a).

Istina je da je u postupku 2012. pred Evropskom komisijom nađeno da VB svesno krši Direktivu na razne načine od kojih je davanje lažnih informacija najmanji odnosno ljudima su mimo zakona odbijani zahtevi zbog toga što državljanin EU ne živi u VB, zbog loše ekonomije u VB, paušalnih ocena da se radi o braku iz koristi, zbog činjenice da državljanin EU nije podneo dokaze o materijalnom stanju iako je ovo čak presudama ECJ izričito zabranjeno da se traži, naplaćivanjem takse itd. - https://dl.dropboxusercontent.com/u/27885818/complaint/eeafp/done/UKVisaComplaintOct2012.pdf

Uopste me ne cudi takvo ponasanje, moze im se....Ali u svakom slucaju dobra vest, samo da bojanab sve isproverava, pa da imamo informacije iz prakse.

Postoji i ovaj deo kod apliciranja:

EEA family members

You must show that your EEA family member has a permanent right of residence or is one of the following if they’ve been in the UK for more than 3 months:

working, eg employment contract, wage slips, letter from employer

self-employed, eg contracts, invoices, or audited accounts with bank statements, and paying tax and National Insurance

studying, eg letter from the school, college or university

financially independent, eg bank statements

Your family member must have full health insurance (comprehensive sickness insurance) if they’re studying or financially independent.

Ovo jeste za supružnike EU državljana ali onih EU državljana koji već žive / planiraju da se presele u UK.

Za turističke posete je potrebna turistička viza. To je jedina tačna informacija iako se iz priloženih linkova može zaključiti da važi za svakog.

29 minutes ago, Voyageur said:

Ovo jeste za supružnike EU državljana ali onih EU državljana koji već žive / planiraju da se presele u UK.

Za turističke posete je potrebna turistička viza. To je jedina tačna informacija iako se iz priloženih linkova može zaključiti da važi za svakog.

To bi možda britanske vlasti volele ali nije tako. Na sajtu EK postoje plastični primeri za sve koji sumnjaju. Evo primera sa sajta gde Irac i Beloruskinja žive u Belorusiji i žele u Španiju zarad kratke posete. Vlasti Španije traže dodatna dokumenta ali Beloruskinja im objašnjava da je po zakonima EU neophodno samo da dokaže da je u braku sa državljaninom EU da bi dobila family permit. Vlasti Španije priznaju grešku i Beloruskinji iz Belorusije koja ide turistički u Španiju na osnovu braka sa Ircem i izdaju joj vizu (ranije u tekstu navedeno da se zahtev za vizu mora obraditi ubrzano i besplatno, u Velikoj Britaniji ova viza ima poseban nazov EEA Family Permit ali u principu bitno je da se viza izda "što pre" za UK a za države Šengena u roku od 15 dana i to besplatno.). Jedina napomena je da ova pravila ne važe ukoliko putujete u zemlju iz koje je suprug. Dakle ako vam je muž Englez i hoćete u Englesku u principu ova pravila ne važe (osim ako suprug(a ) ne živi određeno vreme u EU, to je jedna skorašnja presuda McCarthy case).

Sample story

Marriage certificate enough to get a visa

Thomas is Irish and lives in Belarus with his wife Delia, a Belarusian national. When they wanted to visit Thomas's mother, now living in Spain, they applied for an entry visa for Delia.

She included their marriage certificate in the application, but the Spanish authorities also asked for proof of hotel accommodation in Spain and health insurance before they would issue the visa.

However, when Delia pointed out that no such additional documents were required under EU law, the Spanish authorities apologised for their mistake and immediately issued her entry visa.

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_en.htm

@nikita61 - ključni deo je "if they’ve been in the UK for more than 3 months". Dakle ako je član na kog se pozivate u Velikoj Britaniji duže od 3 meseca morate i dokazati šta tamo radi jer sloboda kretanja nije neograničena već važi samo za radnike, studente i finansijski nezavisne. Dakle i državljani EU u drugim državama EU po zakonu ne bi trebalo da borave duže od 90 dana ako nemaju osnov ili ne mogu sami sebe da izdržavaju. Naravno ovo je teško primeniti tj. gotovo nemoguće u direktnim slučajevima ali jeste pravilo iz kog proističu ovakva rešenja kod derivativnog pozivanja na prava koja pruža povezanost sa državljaninom EU.

Edited by Lilienthal

Procitala sam dosta toga u vezi ovakve vrste vize, sve ste vi u pravu, ali Britanci su sve malo uvili, pa cak i kada idete na: before you apply, i pritisnete First check what kind of visa to apply for and what documents you’ll need....pojavice vam se razne vrste viza, izmedju ostalog i tuuristicka i posetilacka familiji i naravno cena u funtama, a ne daju vam opciju za EEA family permit. Ja sam cak i u formularu popunjavala da putujem sa suprugom, broj njegovog slovenackog pasosa, ali tada na kraju i platila jer mi je to bila jedina ponudjena opcija. Bice mi drago kada gospodja koja se interesovala za ovu vrstu ulaska u VB, prodje celu procedura, da bi i drugi znali za ubuduce sta im je ciniti.

Da naravno da im je cilj da naplate pre nego da daju nešto besplatno, u suprotnom se ne bi godinama vucarali po evropskim sudovima i institucijama dok nisu sve slučajeve izgubili. Nego hoću da kažem da je apliciranje razdvojeno na novi i stari sistem u zavisnosti od tipa vize. One najčešće - posetilačke idu preko novog servisa a EEA Family Permit ćete naći samo na Visa4UK.

Ovako stoji

Apply

What service you use depends on the visa you’re applying for.

Apply for a tourist or short stay visa

You can apply using the new service for:

Standard Visitor visa

Marriage Visitor visa

Permitted Paid Engagement visa

Apply for all other visas

Apply on the Visa4UK service for all other visas, including study and work visas.

Create an account on Visa4UK to apply for the first time.

Sign in to Visa4UK to apply if you already have an account.

Izgleda da sam u bas velikom problemu...

Nemam pojma kome da se obratim za informaciju za koju vizu da apliciram, ako idem preko ove EEA i odbiju me ne znam da li ce me uputiti na ovu turisticku vizu koja se placa i onda me odbiju iz nekog glupog razloga  pa mi sve propadne. Po svim papirima koje mogu da pribavim potvrde, garantno pismo i bankovni izvodi mislim da ne bi trebali da mi prave problem ali ajd ga znaj zadrti su oni... Ima li iko ko je dobio vizu iz Srbije na ovaj nacin? 

To bi možda britanske vlasti volele ali nije tako. Na sajtu EK postoje plastični primeri za sve koji sumnjaju. Evo primera sa sajta gde Irac i Beloruskinja žive u Belorusiji i žele u Španiju zarad kratke posete. Vlasti Španije traže dodatna dokumenta ali Beloruskinja im objašnjava da je po zakonima EU neophodno samo da dokaže da je u braku sa državljaninom EU da bi dobila family permit. Vlasti Španije priznaju grešku i Beloruskinji iz Belorusije koja ide turistički u Španiju na osnovu braka sa Ircem i izdaju joj vizu (ranije u tekstu navedeno da se zahtev za vizu mora obraditi ubrzano i besplatno, u Velikoj Britaniji ova viza ima poseban nazov EEA Family Permit ali u principu bitno je da se viza izda "što pre" za UK a za države Šengena u roku od 15 dana i to besplatno.). Jedina napomena je da ova pravila ne važe ukoliko putujete u zemlju iz koje je suprug. Dakle ako vam je muž Englez i hoćete u Englesku u principu ova pravila ne važe (osim ako suprug(a ) ne živi određeno vreme u EU, to je jedna skorašnja presuda McCarthy case).

Sample story

Marriage certificate enough to get a visa

Thomas is Irish and lives in Belarus with his wife Delia, a Belarusian national. When they wanted to visit Thomas's mother, now living in Spain, they applied for an entry visa for Delia.

She included their marriage certificate in the application, but the Spanish authorities also asked for proof of hotel accommodation in Spain and health insurance before they would issue the visa.

However, when Delia pointed out that no such additional documents were required under EU law, the Spanish authorities apologised for their mistake and immediately issued her entry visa.

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_en.htm

Zanimljivo...

Ja samo prenosim ono što sam čuo iz prve ruke. Prijatelj je EU državljanin i za suprugu koja je BIH državljanin sa regularnim boravkom u EU, tražio je turističku vizu za UK.

Za EEA su im rekli da je moguće samo ukoliko on već živi u UK i tad se dobija na 5 godina ili planira da se preseli a u tom slučaju se izdaje na 6 meseci sa pravom rada i mogućnošću da se produži kad se ispune odgovarajući uslovi.

Family Permit nije turistička viza već kao što joj ime kaže, dozvola boravka za člana porodice.

Dzabe sta pise na sajtu, ako je odbiju moze da se slika, dok se zali prodje ceo put. Tamo pise da EU drzavljanin mora da je bio u VB pre toga.

2 hours ago, mveruovic said:

Dzabe sta pise na sajtu, ako je odbiju moze da se slika, dok se zali prodje ceo put. Tamo pise da EU drzavljanin mora da je bio u VB pre toga.

Ako je "tamo" zvanični sajt britanske vlade na kom je opisana procedura, ne to ne piše. Ljudi brkaju različite situacije koje su zakonski drugačije regulisane - samostalno putovanje, putovanje u pratnji državljanina EU, putovanje radi spajanja sa državljaninom EU, putovanje u pratnji ili zarad spajanja sa državljaninom EU koji je pritom i rezident, putovanje u pratnji ili radi spajanja sa britanskim državljaninom itd. Sve je to različito regulisano. Mi ovde govorimo o putovanju u Veliku Britaniju u pratnji supruga koji je državljanin EU.

Uslovi sledeći https://www.gov.uk/family-permit/eligibility

Državljanin EEA mora ili

-već biti u Velikoj Britaniji

-putovati zajedno sa vama u Veliku Britaniju u roku od 6 meseci od dana podnošenja zahteva

Ukoliko je kojim slučajem državljanin EEA koji je vaš član porodice već u Velikoj Britaniji i pritom se tamo nalazi duže od 3 meseca on mora ispuniti jedan od ova dva uslova:

-biti kvalifikovana osoba (zaposlen, traži posao, samozaposlen, studira ili ima sredstava za izdržavanje)

-imati pravo na trajno prebivalište

Od dokumenata treba dostaviti https://www.gov.uk/family-permit/documents-you-must-provide

-pasoš osobe koja traži EEA Family Permit

-dokaz o braku/srodstvu

-pasoš ili LK člana porodice koji je državljanin EU

-u slučaju da se eventualno radi o izdržavanom licu onda dokazi o takvom odnosu kao i u slučaju da se radi o spajanju sa državljaninom EU koji je u VB duže od 3 meseca onda dokazi o njegovom zaposlenju, studijama i sl.

Uslov koji je ovde naveden koji bi glasio nešto poput "The EEA citizen must have been to the UK before that" ne postoji. Naravno uvek je moguće reći da svi lažu i EU i Vlada VB i da je zapravo onako kako mi mislimo ili kako smo negde čuli da je tako jer smo po prirodi sumnjičav narod a i volimo da komplikujemo gde ne treba ali godišnje se izda na hiljade ovih viza bez ikakvih problema.

Edited by Lilienthal

• 3 weeks later...

Ima li neko iskustva sa žalbama na odluke? Ja se prijavila za tranzitnu, odbili me za visitor, shvatila sam to nekoliko meseci kasnije, kad sam slučajno našla odbijenicu. :/

Pozdrav svima! Čekam na odgovor za svoju vizu više od 70 dana i želim da im pošaljem mejl sa upitom šta se dešava...Ne znam gde tačno da ih kontaktiram? Da li ja najbolje da uđem na TLS conatct center verbsajt i tamo u odeljku Feedback & Complaints  da im pišem ili negde drugde? Hvala unapred.

Edit:

Snasla sam se! Ako nekome zatreba ista informacija, pitanja im mozete postaviti na ovom linku: https://ukvi-international.faq-help.com/

Edited by Tiga83

8 hours ago, Tiga83 said:

Pozdrav svima! Čekam na odgovor za svoju vizu više od 70 dana i želim da im pošaljem mejl sa upitom šta se dešava...Ne znam gde tačno da ih kontaktiram? Da li ja najbolje da uđem na TLS conatct center verbsajt i tamo u odeljku Feedback & Complaints  da im pišem ili negde drugde? Hvala unapred.

Edit:

Snasla sam se! Ako nekome zatreba ista informacija, pitanja im mozete postaviti na ovom linku: https://ukvi-international.faq-help.com/

Na koju vrstu vize cekas toliko dugo?

18 hours ago, Tiga83 said:

Čekam supružničku vizu :sleep:

Drzim ti pesnice...za nju je koliko znam potrebno oko 60 dana, ali mozda je neka guzva. Sve najbolje.

Hvala. I ja sam ocekivala da cu cekati toliko, bez obzira sto su mi u agenciji rekli da se ceka  do 12 nedelja. Ispostavilo se da su u pravu i da cu toliko i cekati.

Molim vas za pomoc. U UK sam, trebam da se apliciram za Residence Card. Da li je neko to vec radio od vas? Da li moze preko neta da se to uradi a ne da zovem agenciju pa oni da to zavrse umesto mene pa da placam 800 funti. Hitno je. 
Hvala unapred.