Jump to content

Featured Replies

Zdrabo svima!

Zovem se Bane i imam 19 godina. Za svoj 20. rodjendan koji je 2. jula idem u London kao turista. Roditelji su odlučili da me pošalju na putovanje i to je poklon za 20. rodjendan. Veliki sam fan Adele i svoj poslednji koncert turneje održava baš na taj dan. Student sam filoloskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i zanima ne da li postoje šanse da dobijem vizu? Planiram da idem u periodu 1-5. jula. Nemam nikakve namere da ostajem, samo želim da odem na koncert, vidim Adele i London uživo i ostvarim svoje snove koje sanjam još iz detinjstva. Hvala!

Zdravo svima, 

Aplicirala sam za turisticku vizu, odgovor je trebao da stigne u roku od 15 dana, ali mi je 15. dana stigao email da obicno odluce u tom roku, ali im za moju aplikaciju treba vise vremena. Zanima me da li se nekome ovo dogodilo, i kakav je bio ishod, posle koliko vremena je dobio odgovor?

Hvala!

Srdacan pozdrav svima. Molila bih ako neko moze da mi pomogne posto od poziva UK ambasadi nisam imala nikakve pomoci. Naime, moj suprug ima hrvatsko drzavljanstvo i pasos i putuje sa nasim sinom u UK, turisticku u posetu tetki koja je UK drzavljanin. Za sina treba da apliciramo za vizu ali nigde ne mogu da pronadjem koja dokumetna treba da prilozimo. Da li posto je suprug drzavljanin EU uopste nesto treba da prilazemo osim moje saglasnosti da putuje bez mene? I vidim u komentarima da u slicnim situacijama ne mora da se placa taksa za apliciranje, pa me zanima da li i nas to ukljucuje? Mnogo hvala unapred svima koji mi odgovore 

On 18.1.2017. at 1:28 AM, Lilienthal said:

Ako je "tamo" zvanični sajt britanske vlade na kom je opisana procedura, ne to ne piše. Ljudi brkaju različite situacije koje su zakonski drugačije regulisane - samostalno putovanje, putovanje u pratnji državljanina EU, putovanje radi spajanja sa državljaninom EU, putovanje u pratnji ili zarad spajanja sa državljaninom EU koji je pritom i rezident, putovanje u pratnji ili radi spajanja sa britanskim državljaninom itd. Sve je to različito regulisano. Mi ovde govorimo o putovanju u Veliku Britaniju u pratnji supruga koji je državljanin EU.

Uslovi sledeći https://www.gov.uk/family-permit/eligibility

Državljanin EEA mora ili

-već biti u Velikoj Britaniji

-putovati zajedno sa vama u Veliku Britaniju u roku od 6 meseci od dana podnošenja zahteva

Ukoliko je kojim slučajem državljanin EEA koji je vaš član porodice već u Velikoj Britaniji i pritom se tamo nalazi duže od 3 meseca on mora ispuniti jedan od ova dva uslova:

-biti kvalifikovana osoba (zaposlen, traži posao, samozaposlen, studira ili ima sredstava za izdržavanje)

-imati pravo na trajno prebivalište

Od dokumenata treba dostaviti https://www.gov.uk/family-permit/documents-you-must-provide

-pasoš osobe koja traži EEA Family Permit

-dokaz o braku/srodstvu

-pasoš ili LK člana porodice koji je državljanin EU

-u slučaju da se eventualno radi o izdržavanom licu onda dokazi o takvom odnosu kao i u slučaju da se radi o spajanju sa državljaninom EU koji je u VB duže od 3 meseca onda dokazi o njegovom zaposlenju, studijama i sl.

Uslov koji je ovde naveden koji bi glasio nešto poput "The EEA citizen must have been to the UK before that" ne postoji. Naravno uvek je moguće reći da svi lažu i EU i Vlada VB i da je zapravo onako kako mi mislimo ili kako smo negde čuli da je tako jer smo po prirodi sumnjičav narod a i volimo da komplikujemo gde ne treba ali godišnje se izda na hiljade ovih viza bez ikakvih problema.

Pre svega da se zahvalim na ovoj informaciji, jer sam i ja mislio da za moju suprugu moram da vadim turisticku vizu kako bi isla u UK sa mnom, a posle ovoga mi se menjaju planovi.

Ja imam EU pasos i bio sam u Londonu 2014-e godine, dobio NIN, radio i ziveo nekoliko meseci tamo, nakon toga sam se vratio u Srbiju gde sam i dan danas. Moja supruga (koja ima SRB pasos) i ja planiramo da se preselimo za London, dosta smo mozgali i pravili kombinacije, i ova informacija nam je otvorila put koji bi izgledao ovako:

1. Posto ja nisam u UK trenutno, znaci ide opcija da putuje zajedno sa mnom u UK u roku od 6 meseci od dana podnosenja zahteva.

2. Predajemo zahtev za EEA family permit, od dokumeta koje treba dostaviti:

- Pasos osobe koja trazi EEA family permit - Imamo (Izvadila je novi sa mojim prezimenom)

- Dokaz o braku - Izvadili smo internacionalni vencani list (koji predpostavljam trebamo da prevedemo na engleski, jer je ja mislim na francuskom!?)

- Pasos ili LK clana porodice koji je drzavljanin EU - Imam i jedno i drugo, stim sto mi pasos istice u decembru ove godine, a licna mi vazi jos 5 god. Ako ona dobija vizu na 6 meseci, moj pasos onda mora da vazi najmanje 6 meseci od datuma podnosenja aplikacije!? Tako da mozda je bolje da idem sa LK.

- Da li se osoba sama izdrzava ili je izdrzavana od strane supruga - Posto ja izdrzavam moju suprugu, dao bih im dokaz o deviznom racunu, sa odredjenom svotom (videcu sto vise da sakupim da stavim na racun, milsim da bi 7000 - 8000 Eur bilo dovoljno)

3. Malo i cimanja imam oko mog imena i prezimena u EU pasosu i LK, posto se radi o Bugarskom. Bugari su me malo prekrstili, dodali jos po jedno slovo, i deluje malo cudno ali kad se procita kao da se ne radi o istoj osobi, tako da moram da predajem i moj Srpski pasos kako bi se povezalo!

Ako moze jos neko da mi potvrdi da je sve ovo ok i da je dovoljno dokumenata.

Hvala unapred!

Ako niste dugo u braku i ako nemate dece moj savet je da dostavite sto vize dokaza da vas brak nije "brak iz interesa" jer je cest slucaj da navedu to kao razlog odbijanja, uostalom i meni se je to desilo. Koliko sam pohvatao strane forume pojedinci cak posalju album sa slikama.

Nismo dugo u braku, skoro godinu dana, ali smo se dugo zabavljali, tako da imamo slika.

- Znaci prikupiti zajednicke slike u proteklih par godina.

- Videcu da odstampam i dopisivanja preko skajpa ili fejsa, nadam se da to ne moram da prevodim na engleski!? ?

- Sta se desava sa zdravstvenim osiguranjem za nju? Trebam li da predam i fotokopiju knjizice? A kako da je zdravstveno osiguram kad odemo u UK?

- Da li za nju moram da uzmem i povratku avionsku kartu ili ne moram, s'obzirom da dobija na 6 meseci, i mozda ostane sve vreme?

Jos nesto?

9 hours ago, BelLon said:

Nismo dugo u braku, skoro godinu dana, ali smo se dugo zabavljali, tako da imamo slika.

- Znaci prikupiti zajednicke slike u proteklih par godina.

- Videcu da odstampam i dopisivanja preko skajpa ili fejsa, nadam se da to ne moram da prevodim na engleski!? ?

- Sta se desava sa zdravstvenim osiguranjem za nju? Trebam li da predam i fotokopiju knjizice? A kako da je zdravstveno osiguram kad odemo u UK?

- Da li za nju moram da uzmem i povratku avionsku kartu ili ne moram, s'obzirom da dobija na 6 meseci, i mozda ostane sve vreme?

Jos nesto?

Imas ovde sve objasnjeno

1) https://www.gov.uk/government/publications/eea-family-permits-eun02/eea-family-permit-eun02#eun211-how-do-unmarried-partners-qualify-for-an-eea-family-permit

2) https://www.gov.uk/family-permit/documents-you-must-provide

Sto se tice zdravstvenog za vizu to nije potrebno koliko sam ja uspeo da saznam i tesko da ces negde i procitati neki podatak u vezi toga ( bar ja nisam pronasao) . Moja zena je imala internacionalno zdravstveno osiguranje i predali smo (za EEA) i to iako nije trebalo pa smo opet bili odbijeni uz razlog da nismo dokazali da nam brak nije iz koristi.

Meni zena kad je dobila posao (ugovor na 5 godina) mi smo platili njeno zdravstveno 1000 funti za 5 godina, sto znaci 200 funti po godini

Edited by Ljuba1985

Pozdrav svima,

interesuje me samo jedno, da li izvod iz banke radi dobijanja Britanske vize mora biti devizni ili mogu sa dinarskog računa uzeti izvod? hitno mi je, hvala .......

On 24/04/2017 at 7:34 PM, Ljuba1985 said:

Imas ovde sve objasnjeno

1) https://www.gov.uk/government/publications/eea-family-permits-eun02/eea-family-permit-eun02#eun211-how-do-unmarried-partners-qualify-for-an-eea-family-permit

2) https://www.gov.uk/family-permit/documents-you-must-provide

Sto se tice zdravstvenog za vizu to nije potrebno koliko sam ja uspeo da saznam i tesko da ces negde i procitati neki podatak u vezi toga ( bar ja nisam pronasao) . Moja zena je imala internacionalno zdravstveno osiguranje i predali smo (za EEA) i to iako nije trebalo pa smo opet bili odbijeni uz razlog da nismo dokazali da nam brak nije iz koristi.

Meni zena kad je dobila posao (ugovor na 5 godina) mi smo platili njeno zdravstveno 1000 funti za 5 godina, sto znaci 200 funti po godini

Da da, dosta sam prelistavao gov.uk i stvarno je dobro objasnjeno, al eto znaci mi i iskustva drugih ljudi u prakticnom smislu, kao i neke licne stvari (koje logicno tamo nisu napisane).

Treba mi i informacija kako da osiguram suprugu u UK dok tamo bude sa EEA vizom, u periodu od nekih 6 meseci, dok ja ne ispunim uslove i dok ne dobije radne i boravisne papire na osnovu braka?

Cao svima,

Predao sam dokumenta za turisticku vizu <6meseci u ponedeljak 24.aprila, sa uplacenim priority servisom da bude obradjen pasos za 3-5 dana. (Tako je pisalo kada sam uplacivao) U utorak mi je stiglo obavestenje da su dokumenta stigla u vizni centar na odlucivanje. Pasos mi jos uvek nije stigao nazad. Sledece nedelje ce biti neradnih dana, pa se sada plasim hoce li mi stici na vreme jer neophodan mi je sledece nedelje... Da li znate da li je moguce da kasne i koliko u obradi? Kao i da li salju mail kada se promeni status u "Decision made" ili samo kada pasos stigne nazad u vizni centar u Beogradu? Imate neki savet?

Unapred hvala!

Ako je rec o 3-5 radnih dana, onda taj 5. radni dan pada valjda u sredu, zbog praznika, pod uslovom da se kao prvi dan racuna ovaj utorak, kad su dokumenta stigla u vizni centar. Dakle, ako se racunaju radni dani i ako danas nije stiglo, onda najverovatnije stize u sredu, ako svi rokovi budu ispotovani. Ostaje samo da cekas.

Hvala.

Da li ste culi da je nekome kasnio priority i koliko?

Jos jednom hvala..

Pogledaj detaljno ovu temu, znam da je velika, ali mislim da su neki ljudi koristili tu uslugu i pisali o iskustvima. Ne znam samo da li su tacno napisali i koliko su cekali. Koristi opciju pretrage foruma u gornjem desnom uglu.

Zdravo svima, 

S obzirom da ja treba pocetkom juna da apliciram za "EEA family permit", video sam da je dosta ljudi proslo kroz ovaj proces. Mene zanima da li je dovoljno da se vencani list ili civil partnership sertifikat prevede, ili mora dodatan apostol pecat. Ja sam primetio kolko sam istrazivao da niko nije spominjao taj apostol pecat, pa cisto da proverim da li je prevod originala dovoljan? I da li oni vracaju sva ta dokumenta, tacnije originale? Konkretno u mom slucaju, ja cu imati civil partnership sertifikat na madjarskom jeziku i to cu samo prevesti na engleski. I jos jedno pitanje: Da li je dovoljan samo prevod vencanog lista, ili taj obrazac mora da bude medjunarodni.. Ali ja kontam da ce original i prevod originala biti dovoljan. 

1 hour ago, coa93ns said:

Zdravo svima, 

S obzirom da ja treba pocetkom juna da apliciram za "EEA family permit", video sam da je dosta ljudi proslo kroz ovaj proces. Mene zanima da li je dovoljno da se vencani list ili civil partnership sertifikat prevede, ili mora dodatan apostil pecat. Ja sam primetio kolko sam istrazivao da niko nije spominjao taj apostil pecat, pa cisto da proverim da li je prevod originala dovoljan? I da li oni vracaju sva ta dokumenta, tacnije originale? Konkretno u mom slucaju, ja cu imati civil partnership sertifikat na madjarskom jeziku i to cu samo prevesti na engleski. I jos jedno pitanje: Da li je dovoljan samo prevod vencanog lista, ili taj obrazac mora da bude medjunarodni.. Ali ja kontam da ce original i prevod originala biti dovoljan. 

Ja planiram da predam internacionalni vencani list za "EEA Family Permit", i mene malo buni sto nije na engleskom, ali ako je internacionalni onda bi trebao da bude tako priznat svuda. Takodje cu predati original, jer ne znam da li je ok kopija, uvek mogu da izvadim original za manje od 1000 din.

Pogledajte dobro taj internacionalni vencani list. Koliko znam, postoje verzije na nemackom i francuskom, da li valjda postoje neka Zenevska i neka Becka konvencija, pa u skladu s tim i odabir jezika. Ali, na obe verzije, na poledjini postoji prevod na jos nekoliko jezika, ukljucujuci i engleski, gde je prevedeno ono nesto malo reci sto postoji na tom dokumentu, poput: ime, prezime, datum rodjenja i sl. A svi ostali licni podaci su isti i razumljivi na vecini jezika koji koriste latinicno pismo. U skladu s tim, mislim da je besmisleno tako nesto prevoditi na engleski, kad se vec zove internacionalni vencani list i kad u sebi sadrzi prevod na engleski.

Pozdrav svima. Ne znam da li ce nekome znaciti ova informacija ali doslo je do promena u procesu apliciranja za vizu u centru u Bg - sada sva dokumenta skeniraju i elektronski salju u UK na odobrenje tako da vise nije potrebno prilagati kopije dokumenata vec samo originale i prevode, sva dokumenta odmah dobijete nazad. Mi smo u petak pokusali aplicirati za EEU family permit ali je sistem pao na sva 3 kompa i danas je suprug opet otisao, novine su uvedene u cetvrtak. Tako da sada i sam razgovor traje znatno duze jer im je sistem jos uvek izuzetno spor. Nadam se da ce danas biti sve ok Pozdrav svima

10 hours ago, ivana.popovic said:

Pozdrav svima. Ne znam da li ce nekome znaciti ova informacija ali doslo je do promena u procesu apliciranja za vizu u centru u Bg - sada sva dokumenta skeniraju i elektronski salju u UK na odobrenje tako da vise nije potrebno prilagati kopije dokumenata vec samo originale i prevode, sva dokumenta odmah dobijete nazad. Mi smo u petak pokusali aplicirati za EEU family permit ali je sistem pao na sva 3 kompa i danas je suprug opet otisao, novine su uvedene u cetvrtak. Tako da sada i sam razgovor traje znatno duze jer im je sistem jos uvek izuzetno spor. Nadam se da ce danas biti sve ok Pozdrav svima

Meni ovo zvuči kao odlična vest :smile: hvala na informaciji :wink:

Samo, da li se skenovi sigurno prosledjuju direktno u UK ili je i dalje Poljska nadležna za ovaj deo? Pitam samo zato što sa Poljskom nemam dobro iskustvo :smile:

Za  EEU permit se sva dokumenta salju u UK, kao sam dobro razumela u Sheffield, a odatle u Poljsku stigne odgovor da li je odobreno ili ne davanje te dozvole za ulazak u UK, u Poljskoj zavrse pasos i salju ga u Bg. Juce je sve vec radilo kako treba i nije bilo preteranog cekanja, pretpostavljam da ce tako biti i u buduce.

Dobro vece svima! 

Prikupio sam sve dokumente za turisticku vizu ali postoji jedna problem, nisam uzeo avionsku kartu. Karta je dosta skupa pa sam mislio da je kupim nakon saznanja da sam dobio vizu, medjutim, drugarica koja je konkurisala za vizu pre mesec dana nije imala avionsku kartu, ali su joj rekli da sto pre nabavi avionsku kartu kao garanciju da ce se vratiti. Pitao sam vodica u agenciji i ona je rekla da ne treba, kao ni na vasem sajtu. Da li bi neko mogao da mi kaze da li avionska karta treba da se odnese kao dokument ili ne? Hvala mnogo!