Jump to content

Featured Replies

verenichka viza traje 6 meseci i postoji obaveza da se u roku tih 6 meseci venchash. na toj vizi ne mozhesh da radish, samo mozhesh da boravish u uk

postoji i viza za nevenchane supruzhnike, ali mora da se dokazuje zajednichki zhivot u poslednje tri godine (da ste tri godine zhiveli na istoj adresi i sl)

traze, a ponekad traze i prihode osobe koja vam je poslala pozivno pismo.

ali sta ako je ta osoba koja poziva student?  :o i jos nije UK drzavljanin,vec spanski?

pa koliko traze iz banke?  :bag:

moracu da zovem da se raspitam. tesko da ce to ici  :cry22:

nije problem sto je spanac, samo sto onda mora da iskopira ne samo stranu pasosa sa slikom, nego i stranu na kojoj mu je dozvola za boravak u UK... e a to sto je student - ne znam :(

a mozda je bolje da nezaposleni spanac pronadje nekog zaposlenog britanca da garantuje za tebe, tj da ti posalje pismo?

da se ispravim.. na prvi razgovor u vizni centar mozes da se pojavis i bez tih dokaza o primanjima, ali moze da se desi (kao mojoj drugarici, inace zaposlenoj) da te pozovu na dodati razgovor u ambasadu i kazu ti da poneses i to.

a jel moras da imas i pozivno pismo sponzora,ili je skroz cool za tursiticku vizu (kao student) da podneses zahtev sa rezervisanom povratnom i ho(s)telom i potvrdom iz banke na par hilji jura?  :yok:

ili moram da se grbavim i sa sponzorima?  shtrumpf  lakse je da se samo ja iscimam  :fool:

Cheljade,

ako si student najbolje je da nabavis

*izvod iz banke (sa 1000-1500-2000evra nije bitno)

*potvrdu da si student

*rezervisan hostel (koji ces posle otkazati)

*i OBAVEZNO povratnu kartu! To je bar kod mene bilo presudno.

Mrcvarili su me na aerodromu 30min, postavljajuci razna pitanja i podpitanja. Ali karta je presudila.

Nemoj da se mlatis sa pozivnim pismima, mislim da studentima gledaju kroz prste koliko-toliko.

Trebalo bi da dobijes vizu bez problema. Ali naravno ako ti je karta na 2-3 nedelje. Sve preko toga je malo sumljivo.

Pozdrav i srecno.

Mislim da je trajalo oko 3-4 radna dana, ne duze.

A termin zakazujes preko interneta danas za sutra, posto ima uvek slobodnih termina.

• 1 month later...

Meni vise uopste nije jasno sta treba za britansku vizu kad ides nekome u posetu.Toliko je tamo na onom sajtu sve izmesano da ne mogu da se snadjem.

Zanima je konkretno koliko pre puta treba da posaljem zahtev za vizu.Ne znam koliko to dugo traje ta procedura.Isla bih u februaru za London pa koliko ranije bii trebalo da se prijavim tamo za vizu.Ako neko ima iskustva sad sa ovim elektronskim prijavljivanjem bila bih jako zahvalna kad bi mi pomogao.Hvala unapred :)

Eh, 1990. sam  sa pozivnim pismom ušao i bio skoro mesec dana, kod familije :)

Da li je neko ko je skoro putovao, zaposleno lice, skoro, morao pored fotokopije radne knjižice i da im pokaže original na uvid?

• 3 weeks later...

Hello :)

Interesuje me jel neko zna dali postoji sansa da dobijem vizu, imam pozivno pismo od prijatelja koje je Englez, brine me jedino sto radim za ne vladinu organizaciju ali nisam prijavljena vec po ugovoru radim, jel ce mi to biti problem za turisticku vizu ???

HELP  :o  :-[  :)

imam potvrdu od organizacije da sam tamo zaposlena sa pecatom i potpisom odgovornog lica + primanja koja primam, ali me brine sto nema nista u radnoj knjizici  :(

• 2 weeks later...

Koliko im u proseku treba vremena za obradu zahteva? Na sajtu VAC-a pise:

The Visa Section aims to resolve applications on the same day. In practice this means that if you submit your application on Monday you should be able to collect your passport and visa on Wednesday.

Dok sam juce tamo video da pise da im treba 5-14 radnih dana.

Dakle, evo najsvezijih informacija u vezi sa britanskom vizom. :)

Po preporuci prijatelja koji radi u VAC-u (koji je inace samo firma koja radi u saradnji sa britanskim ambasadama sirom sveta, koja prikuplja dokumenta i salje ih u ambasadu, ali ne donosi nikakve odluke), odneo sam sledeca dokumenta: pozivno pismo (bilo je napisano na engleskom, ali moze i na srpskom, moze cak i rukom pisano), kopija pasosa i vize osobe koja poziva, indeks, celokupna kopija indeksa, uverenje sa faxa, potvrda o zaposlenju i primanjima roditelja, sadasnji i prethodni pasos, 2 fotografije sa belom pozadinom i odstampan formular, prethodno popunjen online. Dakle, online se popuni formular, odstampa se, zakaze se termin za predaju dokumenata (danas za sutra, uvek ima slobodnih termina) i to je to. Odgovor na moje pitanje odozgo je 2 dana u mom slucaju. :) U sredu sam predao dokumenta, danas pokupio pasos. Inace, 5 radnih je otprilike max koliko se ceka na posetilacku vizu.

Dakle, avionska karta ne treba, kao ni potvrda iz banke o stanju na racunu (ako ste izdrzavano lice, tj. student koji nije zaposlen, dovoljne su potvrde o primanjima roditelja). Da, inace u mom slucaju je osoba koja poziva nas covek koji studira tamo. Ukoliko se ide u turisticku posetu, mislim da je dovoljna potvrda o rezervaciji smestaja.

I na kolko si dobio vizu ?? 6 meseci ???? multi ????? :)

Da. Bili su korektni i stavili mi da vazi od 1. marta (putujem krajem marta), iako je neko pravilo da vazi od trenutka kada se viza stavi u pasos. Znaci mogu da je iskoristim jos jednom na leto.  :blob:

Britanci su opusteni.

Ja sam doduse lose prosao jer nisam dobio vizu odmah vec su mi zakazali dodatan razgovor u ambasadi.Pa je bio neki raspust pa se to sve oduzilo.Pri tom su mi zarobili index koji mi je bio potreban.

Na kraju posle intervjua u ambasadi dobio sam vizu.

a sta su te pitali na tom dodatnom razgovoru ?

Jel mozes da mi kazes kako treba da izgleda pozivno pismo tj sta sve treba da pise u njemu? :)

koji je razlog odlaska

zasto sam posle 3. godine faxa pravio toliku pauzu

Kad planiram da dam sledeci ispit

Posto sam trebao da aplikujem i za sengen i za irsku vizu, zasto sam prvo izabrao da se prijvim za uk vizu

Da li je osoba koja mi je pisalal pozivno pismo udata

Da li osoba koja mi je pizala pozivno pismo zivi sama

da detaljno objasnim kako znam osobu koja mi je pisala pozivno pismo

Da li znam jos nekog u Uk

Posto je odgovor bio da , da li cu spavati kod njega

itd itd

• 2 weeks later...

Kako to - pozivno pismo rukom pisano? Bez pecata,bez icega?

I jel moze da se eskivira nekako prilaganje starog pasosa posto imam 3 budjave sengen odbijenice, bojim se da me to ne upropasti?

Ako sam i student i zaposlen, jel bolje da podnesem sve dokumente ili samo kao student?

Mozes da kazes da ti je ovo prvi pasos, jer ako vide da si tri puta odbijen, verovatno ti ni oni nece dati vizu. A sto se tice treceg pitanja, moras da ides ili kao student ili kao zaposlen, a ti izaberi kako su ti vece sanse.