Jump to content

Featured Replies

Proveri kroz TIMATIC [koja zemlja ti je destinacija?]

Tajland...

nikad nisam leteo preko londona nigde, bas zbog tih zezanja oko tranzita...ali sad kad sam uzeo kartu preko iberije, iz spanije letim, videh da slece u london, i u polasku i u povratku...

Tajland...

nikad nisam leteo preko londona nigde, bas zbog tih zezanja oko tranzita...ali sad kad sam uzeo kartu preko iberije, iz spanije letim, videh da slece u london, i u polasku i u povratku...

/ 06MAR15 / 1640 UTC

National Serbia (RS)            /Embarkation Spain (ES)

Transit United Kingdom (GB)     /Destination Thailand (TH)

ALSO CHECK DESTINATION INFORMATION BELOW

United Kingdom (GB)

Admission and Transit Restrictions:

- Admission refused to holders of non-biometric passports

issued to nationals of Serbia.

TWOV (Transit Without Visa):

Visa required, except for Passengers holding confirmed onward

tickets making an airside transit at London Gatwick (LGW),

London Heathrow (LHR) or Manchester (MAN) on the same calendar

day to a third country (excluding Ireland (Rep.)).The

following conditions must be complied with:

- passenger must arrive and depart by air; and

- passenger only intends to transit through the United

Kingdom; and

- passenger must hold all documents required for the next

destination; and

- passenger must not leave the transit area; and

- passenger travels with a document listed in the following

warning(s):

- ***Warning*** Passengers (SEE NOTE 57393)  may make an

airside transit if holding a valid entry visa issued by

Australia, Canada, New Zealand or USA. (SEE NOTE 57398)

NOTE 57398: E-visas or e-residence permits are only

accepted for airside transit when the airline is able to

verify it with the issuing country.

- ***Warning*** Passengers (SEE NOTE 57393)  may make a

airside transit if holding a valid "D" visa issued by an

EEA Member State For details, click here or Switzerland. (SEE NOTE

57398)

airside transit if holding a valid biometric visa issued by

Ireland (Rep.) endorsed "BC" or "BC BIVS" in order to

transit to a destination other than Ireland (Rep.). (SEE

NOTE 57398)

tickets passing through United Kingdom immigration to make a

landside transit to a third country on a flight that departs

before 23:59 the next day. The following conditions must be

complied with:

- passenger must have no purpose in entering the United

Kingdom other than to pass through in transit; and

destination; and

- passenger must pass through United Kingdom Immigration; and

warning(s):

- ***Warning*** Passengers may make a landside transit if

holding a valid visa which allows entry into Australia,

Canada, New Zealand or USA and traveling as part of a

journey to, from or transit through the country that has

issued the visa. (SEE NOTE 57399)

Landside transit is not available if holding a US Visa Foil

type "YY" or "ZZ" endorsed "Not a visa. Foil prepared at

DHS request" nor the US Adit stamp worded "Processed for

I-551" (temporary form I-551).

NOTE 57399: E-visas or e-residence permits are not

accepted for landside transit.

holding a valid common format "D" visa issued by an EEA

Member State For details, click here or Switzerland. (SEE NOTE 57399)

holding a valid biometric visa issued by Ireland (Rep.)

endorsed "BC" or "BC BIVS" and traveling to Ireland (Rep.).

(SEE NOTE 57399)

stop u londonu je samo sat vremena.

Btw, koji su ti terminali u pitanju?

MCT za LHR je od sat do sat i 45 minuta, zavisno od vrste tranzita.

Btw, koji su ti terminali u pitanju?

MCT za LHR je od sat do sat i 45 minuta, zavisno od vrste tranzita.

samo terminal 5..

imam 1.20 min izmedju 2 leta...mozda i ne izlazimo iz aviona :)

Pozdrav svima od novajlije na sajtu :)

Putovao sam u UK prošlog leta, dobio vizu iz prvog pokušaja, turističku na 6 meseci, problema nije bilo. Ta viza je u međuvremenu istekla, a ja treba ponovo u Aprilu da putujem u UK, stoga treba mi i nova viza.

Problem je u samom prijavljivanju online, jer procedura kaže da se prvo popuni formular na sajtu, a zatim se ode na sajt teleperformance, registruje nalog i upiše GWF broj tamo kako bih mogao da odem kod njih na NBG i predam dokumenta.

Prvi put sam to uradio bez problema, ali sada ne znam kako da to uradim ponovo, jer pretpostavljam da ću dobiti novi GWF broj, a na sajtu teleperformance u mom nalogu nigde nema mogućnosti da upišem novi GWF. Ne znam da li treba da se registrujem ponovo na teleperformance sa druge email adrese, i ako to radim, da li onda i sama prijava na sajtu gde se popunjava formular mora biti na toj email adresi, ili je svejedno. Dakle šta da radim?

1) nov nalog na teleperformance, ne diram ništa na sajtu sa formularom

2) nov nalog na oba sajta

3) nešto treće? :)

Kako se uopšte kontatkiraju ljudi iz teleperformance, ne mogu da nađem nigde njihov kontakt telefon niti mail?

Hvala unapred :)

samo terminal 5..

imam 1.20 min izmedju 2 leta...mozda i ne izlazimo iz aviona :)

Tesko ce avion od Madrida do Londona da stigne i do Azije ;)

Ok, MCT za IB-BA na I/I letu, T5-T5 je 1 sat. Bar ti je konekcija legalna :)

Ali izgleda da ti treba tranzitna viza :(

dali je neko dobio refusal letter sa tudjim podacima,i zasto kada ste odbijeni ne vracaju original dokumenta,stvarno neznam,kontaktirao sam ih na sajtu i poslao mail sa svim referencama i jos uvek neznam zasto sam odbijen,podneo sam pozivno pismo prijatelja sa detaljima gde cu odsesti i da cu imati smestaj kod njih,izvode iz banke sa preko 1000eili ti preko 100e po danu)potvrdu sa posla o visini primanja i godisnjem odmoru u odredjenom periodu,pasose porodice i tonu drugih dokumenata a dobih obrazlozenje o nekom ukrajincu,pa cak sta vise kad se potrudih da objasnim na sajtu dobij jos jeda nebulozan mail,automaticno generisan,dali sam ja retard ili oni upste ne citaju dokumenta i aplikacije i samo lupaju pecate bez provere...ako sam odbijen samo zelim da znam zasto i po kom osnovu fa1kqd.jpgniti se zovem andrii niti sam ukrajinac probao sam da ih kontaktiram al ocigledno niko ne cita to....pa vas molim gde i kome da se obratim kako bih dobio neki odgovor 1z5oyyx.jpg

Pa i nisi odbijen. Odnosno, ne zna se da li si odbijen, nego su oni debili.

Pošalji im još jedan mail. Ali budi kratak, tipa "I received a refused letter INTENDED FOR ANOTHER PERSON".

Ma objasnio sam im ja napismeno sve i skenirao i zalio se homeoffice-u,samo neznam ima li vajde,jer na prvih nekoliko maila gda sam potanko objasnio o cemu se radi dobijam neke generisane poruke a tek sada pitaju sa stvari koje sam ja vec naveo (moj gwf i ostale detalje),dali oni uopste citaju aplikacije i kako oni to rade s'obzirom da se ovakve stvari desavaju,dali je moja dokumentacija nakacena na ukrajinca i koliko retardiran moras biti da prilikom citanja iste gde se isto ime i podatci ponavljaju na milion strana nakacis tudji papir

@Fanki

Ja bih se žalila više puta dok ne dobijem odgovor. Mislim, ovo je baš propust, čak su i drzavu omašili. Jedno pitanje: da li si dobio refusal letter zajedno sa pasošem i ostalim dokumentima ili mejlom?

Yaps,oba pasosa,stari i novi sa odbijenicom gde je drugaciji ref.no,nista od mojih dokumenata mi nije vraceno osim pasosa.,zalio se i napokon neko kasvetan je odgovorio da su prosledili moj slucaj visoj referenci sa mojim podatcima tako da cekam odgovor,nego ako se ovakve greske dogadjaju i tek tako se dokumenta zagube i salju,ko mi moze garantovati da je moja aplikacija zavrsila gde treba i ko je ta osoba na cuju odgovornost trebam da se pozivam i verujem da ce sve biti primljeno u redu,jer do sada posle milion mailova i cega sve ne napokon dobijam odgovor od nekoga ko je procitao i razumeo mail,pre toga svi nesto se peru i kao da ne citaju sta baljezgam i salju sa adrese na adresu,i traze podatke koje vec imaju u mailu +attachmente.Dokumentacija je bila u full-u,sve navedeno u aplikaciji sam podkrepio original pecatiranim dokumentima+kopijama,jedino sam potvrdu o zaposlenju i odmoru preveo sam u produzetku,iskreno razloga za odbijanje nije bilo(po njihovom dokumentu koji sam procitao na sajtu),no videcemo kada i kako ce odgovoriti

@Fanki

Ako ti je za utehu, imam poznanicu koja je odbijena za General visitor, pa se žalila i rekli su joj da je u njenom slučaju bila greška. Samo, mislim da je morala opet da se prijavljuje  :-\  Takođe, prošlo je neko vreme dok joj nisu odgovorili. 

Mislim da nama aplikantima cela priča oko viza deluje jako ozbiljno, pogotovo jer je na UKBA sajtu sve napisano  tako da izgleda jako teško doći do vize ako si običan smrtnik. Ali tu celokupnu administraciju koja se bavi imigracjom Britanci vide kao što mi vidimo naše šalterske radnike...A tvoj slučaj to i potvrđuje.

Moj savet je da budeš uporan, ako te odbiju sada prijavljuj se opet. Jeste da košta ali valjda vredi  ;)

Edited by Tiga83

Dobih odgovor,mislim sta reci,kako objasniti da sa dinarskog ja kupujem evre da bi njima presentovao...valjda primanja nisu dovoljna za 10 dana u uk a inace bilo je preko 1000 lol

''You state that you have £1000 available for this trip.  You also state that you earn 58,000 RSD per month (£355.92 where £1 = 162.96 RSD).  I acknowledge that you have submitted an employment letter, which does not confirm your salary.  Furthermore, your bank certificate does not demonstrate the origin of your funds.''

Bez pecata,bez icega vi njima tonu orginala a oni vama mail sa ovim///lepo

@Fanki

Jasno da je to glupost, jer ti možeš da imaš 1000 € ustedjevine van svojih prihoda. Ako si priložio pozivno pismo sa izjavom osobe kod koje ideš da će platiti tvoj put i izvode sa njenog računa, ne vidim razlog da te odbiju. Sem ako ona nije na minimalcu. Sledeći put prijavi da ideš na 3 dana, sa sumom od 1000€ na računu bi trebalo da vizu dobiješ.

Ne ona je student,sam placam sve ,samo imam smestaj kod familije koja je povelika i svi zive u istoj ulici,to je jedan od racuna,na drugoj vizi 400+eu i oko 30-40000 dinara na dinarskom,stvarno neznam sta se njih ticu ostali racuni,jer sam pokriven za ovih 10 dana i put.Ja sam stavio 1000 ko sto rekoh bice dovoljno,ako stavis previse opet ne valja ali koliko ja razumeh njih brine odakle mi novac lol,mozda sam trebao navesti platu supruge ili cime se bavi kao i njene izvode iz banke,inace imao sam 1010,72 eu an deviznom,na net racunu 400+(za koji nisam uzimao izvod kao ni za dinarski),na engleskom i brojem pasosa i da su mi sredstva na raspolaganju.Potvrda o visini primanja nije validan razlog za odbijanje,kao ni poreklo novca,znaci imao sam novac i sve ostale papire ali ocigledno to nije bilo dovoljno(no dovoljno za odbijanje)>Ali ja sam odbijen po¬Paragraph 41 (vi) and (vii ) u kome se kaze 41. The requirements to be met by a person seeking leave to enter the United Kingdom as a

general visitor are that he:

''will maintain and accommodate himself and any dependants adequately out of resources

available to him without recourse to public funds or taking employment; or will, with any
dependants, be maintained and/or accommodated adequately by relatives or friends who
can demonstrate they are able and intend to do so, and are legally present in the United
Kingdom, or will be at the time of their visit; and
(vii) can meet the cost of the return or onward journey; and''

pa stvarno neznam ako u pozivnom pismu mi garantuju smestajem i ja sam naveo da drugih troskova nemam osim manjih poklona

Edited by fanki

Ako želiš da se prijavljuješ opet, moraš im dokazati da ne ideš tamo da ostaneš i tražiš socijalnu pomoć, čega se i oni plaše. Svakako navedi sva primanja koja imaš, i primamja supruge. Mislim da je jako važno da i familija (tj. ta osoba) koja ti garantuje smeštaj navede da će platiti tvoj put i sve troškove kao i da ti pošalje izvode iz svog bankovnog racuna. Njima treba neko ko će da garantuje za tebe. Slažem se da je nefer ali ja mislim da ipak možeš da dobiješ vizu uz pomoć rodbine

Pozdrav,

Da li je neko putovao relativno skoro preko Londona za USA. Stvar je u tome sto sam dobio americku vizu, imam kartu preko Londona, zanima me da li postoji mogucnost da mi traze tranzitnu vizu posto sa jednog terminala prelazim na drugi nisam 100% siguran. Podatke sam pokusao da dobijem od UK ambasade, kao i kompanija koje koristim na letu. Sve sto su mogli jeste da me upute na sajt vlade UK gde jasno stoji da tranzitna viza nije potrebna ukoliko ne prolazim border control. Dakle odgovoro na ovo mi moze dati samo neko ko je vec bio u slicnoj situaciji. U pitanju su terminali 4 i 5 - sa jednog na drugi se dolazi iskljucivo busom.

Pozdrav,

Da li je neko putovao relativno skoro preko Londona za USA. Stvar je u tome sto sam dobio americku vizu, imam kartu preko Londona, zanima me da li postoji mogucnost da mi traze tranzitnu vizu posto sa jednog terminala prelazim na drugi nisam 100% siguran. Podatke sam pokusao da dobijem od UK ambasade, kao i kompanija koje koristim na letu. Sve sto su mogli jeste da me upute na sajt vlade UK gde jasno stoji da tranzitna viza nije potrebna ukoliko ne prolazim border control. Dakle odgovoro na ovo mi moze dati samo neko ko je vec bio u slicnoj situaciji. U pitanju su terminali 4 i 5 - sa jednog na drugi se dolazi iskljucivo busom.

TIMATIC kaze [a ima i na ovoj temi napisano vise puta]:

United Kingdom (GB)

Admission and Transit Restrictions:

- Admission refused to holders of non-biometric passports

issued to nationals of Serbia.

TWOV (Transit Without Visa):

tickets making an airside transit at London Gatwick (LGW),

London Heathrow (LHR) or Manchester (MAN) on the same calendar

day to a third country (excluding Ireland (Rep.)).The

following conditions must be complied with:

- passenger only intends to transit through the United

Kingdom; and

destination; and

- passenger must not leave the transit area; and

warning(s):

airside transit if holding a valid entry visa issued by

Australia, Canada, New Zealand or USA. (SEE NOTE 57398)

- ***Warning*** Passengers (SEE NOTE 57393)  may make a

airside transit if holding a valid "D" visa issued by an

EEA Member State For details, click here or Switzerland. (SEE NOTE

57398)

airside transit if holding a valid biometric visa issued by

Ireland (Rep.) endorsed "BC" or "BC BIVS" in order to

transit to a destination other than Ireland (Rep.). (SEE

NOTE 57398)

"passenger must not leave the transit area; and" dakle pitanje je da li se na LHW  T4 -> T5  podrazumeva leaving transit area. Sve sto sam mogao proveriti je da se sa jednog na drugi ide sikljucivo autobusom.

Dobila sam General visitor vizu po drugi put. Priložila sam, od svojih dokumenata: MA obrazac, obračun plata, kopiju radne knjižice, potvrdu od poslodavca o slobodnim danima, ugovor o poklonu zemlje koju sam nasledila (nažalost još je nisam upisala u katastar, ali izgleda da može i ovako), potvrda o stanju na računu, oko 700 € za 4 dana boravka. Sve prevedeno.I dve slike sa datumom.

Od prijatelja: pozivno pismo, ugovor sa posla, izvodi iz banke za poslednjih 6 meseci, kopiju pasoša.

Ja sam već imala jednu vizu ali sam brinula da je neću opet dobiti jer su mi primanja mala. Radim u kafiću preko omladinske zadruge i naravno, neki deo plate dobijam u kešu, pa sam mislila da će Britanci odbiti osobu kojoj je mesečna plata 100 funti, ali vidimo na mom primeru da je njima verovatno važno da će prijatelj finansirati moj put.

Nadam se da sam nekom pomogla. :)

Edited by Tiga83

"passenger must not leave the transit area; and" dakle pitanje je da li se na LHW  T4 -> T5  podrazumeva leaving transit area. Sve sto sam mogao proveriti je da se sa jednog na drugi ide sikljucivo autobusom.

Ide se autobusom, ali je taj autobus airside, odnosno ne prelazi se granica niti se prolazi pasoška kontrola. Autobus te direktno dovodi u "međunarodne odlaske" na T5 - samo prolaziš security kontrolu.

Da li neko zna da li student visitor visa(less then 6 months) vazi za vise ulazaka u UK, ili mora eksplicitno da se trazi vise od jednog ulaska, ako je potrebno?

I jos jedno pitanje, u vezi neophodnih dokumenata, jedna od stavki je "your previous study, eg academic certificates, academic references, academic transcripts". Da li to znaci da treba da im dostavim, recimo, prevod diplome i mastera?

A izvod iz banke, pretpostavljam da i to treba da se prevede, ako nije na engleskom, iako brojevi, po meni, dovoljno govore?

Evo, da sam sebi odgovorim, mozda ce nekom koristiti informacija. Taj tip vize je multiple entry viza, nadjoh negde na netu. Doduse, u zahtevu sam i naveo da bih zeleo multiple, za svaki slucaj. Na kraju, dobih biznis C vizu na 6 meseci, multiple entry, jer su procenili da mi taj tip vize odgovara.

Medju dokumentima koje sam predao su i bili prevedena diploma(sudski tumac iz Srbije), a izvodi iz banke su bili na jeziku zemlje iz koje sam aplicirao(Brazil), bez prevodjenja. Inace aplicirao sam u Rio de Zaneiru, a zanimljivo je da se posle sve to salje u Bogotu, jer im je izgleda tamo centar za izdavanje viza nadlezan za sve zemlje u Juznoj i Centralnoj Americi. Viziran pasos je stigao nakon 15 radnih dana na kucnu adresu, kao sto su i obecali. 

Dakle, moze se aplicirati i iz neke druge zemlje, pod uslovom da dokazete da ste rezident u toj zemlji. Ako ste samo u prolazu, tj, turista, nije moguce aplicirati za vizu.

Edited by Dragance

• 3 weeks later...

Putujem za UK kao turista. Imam dve mogucnosti: 1) da razervisem hotel preko bookinga i da to dostavim prilikom aplikacije 2) da pitam druga za pozivno pismo. Jel' nesto bolje od ova dva za lakse dobijanje vize ili je svejedno?

Putujem iz Srbije u Ameriku preko Londona sa zadrzavanjem na aerodromu od 7h. U decembru su uveli za na ,Srbe, tranzitnu vizu. Postoje dve vrste traznitnih viza,da li neko moze da me uputi za koju da apliciram(onu od 40£ ili 70£). Ne bi napustali aerodrom..Hvala

Putujem iz Srbije u Ameriku preko Londona sa zadrzavanjem na aerodromu od 7h. U decembru su uveli za na ,Srbe, tranzitnu vizu. Postoje dve vrste traznitnih viza,da li neko moze da me uputi za koju da apliciram(onu od 40£ ili 70£). Ne bi napustali aerodrom..Hvala

Nikakvih promena nije bilo - u slučaju da imaš važeću američku vizu i da se radi o airside tranzitu (u okviru jednog aerodroma, pretpostavljam LHR) nije potrebna tranzitna viza. Zapravo na putovanju ka i od SAD nije neophodna ni tranzitna viza za landside tranzit, ali ne verujem da će to biti potrebno...

Pomoglo bi da pročitaš prethodnih pet postova, vrlo je detaljno odgovoreno na isto pitanje.

Edited by meelosh