Jump to content

Featured Replies

Poludecu dok se ne zavrsi ova procedura oko dobijanja vize.

Potrebna mi je nova informacija. Da li se viza dobija na posebnom papiru, ili se udara U pasos? Posto sam potrazivao pasos u sred procedure za britansku vizu, zbog putovanja u medjuvremenu... I oni su mi poslali pasos, i odgovorili da se time procedura za dobijanje vize ne prekida, vec se nastavlja normalno...

On 4/4/2011 at 6:50 PM, Soma said:

@mondo

Jeste obavezna radna knjižica i njena fotokopija. Ako fotokopija nije overena - radnu knjižicu zadržavaju i vraćaju kada i pasoš.

Ja bih zelo da pitam da li je ovo bas tako s obzirom da u njihovim zvanicnim uputstvima uopste ne pominju ista slicno radnoj knjizici, a u world bridge faq kazu

may wish to consider bringing them with you (koliko ja znam engleski ovo znaci moze a ne mora...)

i još kaže

Letter from employer if you are employed, (saying how long have you worked for the company, how long you will be absent from work etc.). Company documents if you are an owner of a company (current state, court decision for registration of company, accompanied by a photocopy, workbook accompanied by a photocopy).

dakle radnu knjižicu pominju samo ako ste vlasnik firme.

Tako da mi nije jasno da li baš mora da se da original radne knjižice ili ne?

Takođe me interesuje jedna formalna stvar da li službenici u VACu samo primaju dokumenta i prosleđuju dalje ili ili eventualno i daju neke primedbe na njih?

ja lično radim u solidnoj firmi i nije mi problem da nabavim šta god od dokumenata treba ali nekako mi je bezveze da dajem i original radne knjižice. zar nije dovoljna overena fotokopiju od firme...

Hvala na pomoći

On 4/6/2011 at 9:30 AM, niki999 said:

ja lično radim u solidnoj firmi i nije mi problem da nabavim šta god od dokumenata treba ali nekako mi je bezveze da dajem i original radne knjižice. zar nije dovoljna overena fotokopiju od firme...

Dovoljna je overena fotokopija od firme. Ali treba poneti radnu knjižicu na uvid koju će ti vratiti odmah ukoliko imaš overenu fotokopiju sa sobom. Ako fotokopija nije overena - zadržaće ti radnu knjižicu. Bar je tako bilo svaki put kad sam ja aplicirala - 3 puta za poslednje 3 godine.

Dovoljna je overena fotokopija od firme. Ali treba poneti radnu knjižicu na uvid koju će ti vratiti odmah ukoliko imaš overenu fotokopiju sa sobom. Ako fotokopija nije overena - zadržaće ti radnu knjižicu. Bar je tako bilo svaki put kad sam ja aplicirala - 3 puta za poslednje 3 godine.

On 4/6/2011 at 10:00 AM, niki999 said:

Hvala na brzom odgovoru. Imam još par pitanje u zvaničnom uputstvu piše da moram da dostavim i finansijske podatke o supruzi kako će ona isto da putuje samom da li je ovo neophodno pošto će ona sve to da dostavi u svojoj aplikaciji (ona isto radi i sl...)? Isto tako jel dovoljna potvrda od firme gde piše plata i sl...ili moram da dostavaljam i promet po dinarskom računu?

Hvala,

N

Dovoljno je da ona svoje podatke o finansijama priloži uz svoju aplikaciju, ne uz tvoju. Za promet po dinarskom računu - pa ja im uvek ziheraški odnesem i to  :) Možda je neko prošao i bez toga, ne znam  :102: Ali nisam to vadila u banci, nego sam samo štampala iz e-bankinga (ako ti je tako lakše).

Nema veze sa ovom temom, al od kada su me Irci svojevremeno vratili da dopunim dokumentaciju, jer sam dostavila promet za poslednjih 5 meseci a ne za poslednjih 6 - svima nosim sve  :)

On 4/6/2011 at 10:46 AM, Soma said:

Dovoljno je da ona svoje podatke o finansijama priloži uz svoju aplikaciju, ne uz tvoju. Za promet po dinarskom računu - pa ja im uvek ziheraški odnesem i to  :) Možda je neko prošao i bez toga, ne znam   :102: Ali nisam to vadila u banci, nego sam samo štampala iz e-bankinga (ako ti je tako lakše).

Nema veze sa ovom temom, al od kada su me Irci svojevremeno vratili da dopunim dokumentaciju, jer sam dostavila promet za poslednjih 5 meseci a ne za poslednjih 6 - svima nosim sve  :)

I opet hvala, ali pitanja samo izviru a jel i promet mora da se prevodi na engleski? Pošto ja imam ebanking ali moja banka nema engleski kao opciju :)...takođe koliko sam shvatio sa ovog foruma mogu sam da prevedem sve sto treba?

Hvala,

N

Ja nisam prevodila promet po računu na engleski. Ostalo možeš sam da prevedeš.

On 4/6/2011 at 11:14 AM, Soma said:

Ja nisam prevodila promet po računu na engleski. Ostalo možeš sam da prevedeš.

Hvala

Dobio sam poruku da dokumenta mogu da podignem u toku dana ili nekog od narednih dana. Jel to znaci da sam dobio vizu ili cu to saznati tek kad odem da podignem dokumenta. ne mogu da docekam ponedeljak a tek tad mogu za bg :)

On 4/7/2011 at 9:12 AM, mondo said:

Dobio sam poruku da dokumenta mogu da podignem u toku dana ili nekog od narednih dana. Jel to znaci da sam dobio vizu ili cu to saznati tek kad odem da podignem dokumenta. ne mogu da docekam ponedeljak a tek tad mogu za bg :)

Saznaces kad odes tamo!

Jedno iskreno pitanje, da li je dobijanje Britanske vize malo "opustenije" nego ranijih godina kada nismo biili na beloj shengen listi? Da li daju turisticke vize lakse sa sve uplacenim hotelom i avionskom kartom itd?

aaaa....pomozite mi....vise neznam ni sta mi je potrebno za visu,uf koliko sajtova...sta mi je tacno potrebno za vizu(za englesku)...putujem kod brata on mi je poslao garantno pismo...ja neradim nigde,a isla bih sa sinom????hvala unapred... :) :)

Jedna ne tako dobra vest izgleda.  Velika Britanija je ove godine trebalo da uradi reviziju svog viznog sistema, ali se to izgleda odlaže do posle Olimpijskih igara, odnosno tek 2013. godine.

UK Border Agency (UKBA) international head Barbara Woodward said the previous Labour Government had committed to conduct a visa review this year, but the current Conservative-led coalition had not made a final decision.

She said with London hosting the Olympic Games and Paralympics next year, the visa waiver test would probably be held up for at least two years as the authorities would be “a bit busy”.

“I think we've probably got about two years to address some of the issues that were of concern and to develop the criteria before we re-run the visa waiver test.

Izvor: http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/4/10/nation/8455051&sec=nation

Ja ipak mislim da to vazi samo za Maleziju (jer njima ne treba viza) ili za JI Aziju, posto UK Border Agency pravi procjenu za grupe drzava... Skoro je bila procjena za Karibe i Dominici i Sv.Luciji su uvedene vize...

Ocu da budem optimistican da ce biti skoro revizija za Balkan jer mi se zeludac okrece od njihovih posebnosti i izdvajanja, da ne pominjem kad vidim da nam treba i tranzitna viza i u kom društvu smo (sve s' koca i s' konopca) pola Afrike i Bliskog istoka moze da tranzitira bez vize a mi ne mozemo... Eto su i Libija, Cad i Jemen sigurniji za njihovo kraljevstvo... A sto su cijene ripnule za vizu to je posebna prica...

Pozdrav ljudi!

Ovako....Podneo sam zahtev za hrvatski pasos(mogu da ga dobijem posto sam rodjen tamo)

Trebao bih u maju da idem u UK,London...

Imam tetku tamo...cuo sam da sa hr pasosom ne treba viza....u tom slucaju....

Ona mi salje mailom garantno pismo.....Sta ja da radim sa njim,gde da ga nosim,jeltreba neka overa i da li treba uz njega jos nesto!!!

Hvala unapred!!!

Ako dobijes pasos do tada palis bez vize...Garantno mozes staviti u dzep ako te budu ispitivali sto ides u UK, ali mozda... Naravno uplati putnicko osiguranje

U slucaju da ces da ides sa SRB, BIH, CG, MAK pasosem onda moras vaditi vizu i garantno pismo je obavezno da bi prilozio uz aplikaciju

@mashoni

Brate vidi ovako,nikad nigde nisam otisao van Srbije....Nije mi jasno jedno....Imam pasos,idem na aerodrom kupim kartu i letim....Ili treba da ipak odem u Eng ambasadu ili sta vec....hvala... ::crazy:

Sa HR pasosem:

Ides na aerodrom, kupis kartu i letis odmah :) Garantno uzmi sa sobom u slucaju da ti zatreba kad te pitaju na granici (aerodrom u Londonu ili vec neki drugi u UK) kojim povodom putujes i kod koga ces biti. U avionu ces dobiti i imigracioni karton koji moras da popunis i predas granicnoj policiji

Sa SRB pasosem:

Ides prvo u ambasadu da dobijes vizu. Treba ti: pasos, popunjena aplikacija (online) + slika, garantno pismo, izvod iz bankovnog racuna (mozda ti budu trazili, meni jesu) i novac da platis vizu.

Kad dobijes vizu predji na gornju proceduru ;)

Jel jasnije...

mali offtopic

ko to jos kupuje kartu na aerodromu? ja sam mislila da to ima samo na filmovima  :-\

jeste malo cudno u eri elektronskog poslovanja, ali evo ja sam kupio u oktobru kartu za easyjet sa stansteda  :music: