Jump to content

Featured Replies

Posted

Vidite sta mi je stiglo od volontera!

:grin:

Ambasada Velike Britanije u Beogradu saopstila je da ce od 1. novembra poceti da prima zahteve za izdavanje viza i preko Interneta. U saopstenju se istice da je to prva ambasada neke clanice Evropske unije koja uvodi taj sistem rada u Srbiji.

"Glavna prednost za potencijalne putnike u Britaniju je sto ce moci da sami izaberu termin za razgovor u Odeljenju za vize od nekoliko ponudjenih mogucnosti", dodaje se u saopstenju. Ambasada ocekuje da ce time procedura izdavanja viza biti znatno ubrzana. Formular zahteva za vizu bice dostupan na Internet sajtu Ambasade ( www.britishembassy.gov.uk/ serbia). Korisnik ce, posto popuni zahtev, elektronskom postom dobiti potvrdu o prijemu, kao i licni identifikacioni broj na osnovu kojeg ce nastaviti dalji kontakt sa Odeljenjem za vize.

U prelaznom periodu koji ce trajati do pocetka 2007, Odeljenje za vize britanske ambasade u Beogradu ce redovno primati i formulare u stampanom obliku, ali ce prednost u obradi zahteva imati oni koji su dostavljeni elektronskim putem. Beta

• 6 months later...

VAŽNA INFORMACIJA IZ ODELJENJA ZA VIZE (15/03/07)

Obaveštavamo Vas da će od 1. aprila 2007. godine biti na snazi nove naknade za vize, kao i da će Britanska ambasada u Beogradu u potpunosti preći na sistem podnošenja zahteva za vize putem interneta.

Ovo je deo naših stalnih napora da postupak podnošenja zahteva za vize učinimo jednostavnijim za naše stranke.  Podnosioci zahteva sada sami mogu da izaberu datum i vreme kada žele da predaju svoje dokumente, tako da je u potpunosti eliminisano čekanje u redovima.  Ovo istovremeno znači i da se svi zahtevi obrađuju još efikasnije.

Sve izdate vize Vam omogućavaju da više puta,  tokom perioda važenja, posetite Veliku Britaniju.

Vrsta vize

Trenutna naknada              Nove naknade      Iznos novih naknada u dinarima

Tranzit: običan ili direktan (DAT)                  £30                              £44                                    5,500

6 meseci                                                      £50                              £63                                      8,000

Studentska                                                  £85                              £99                                    12,500

Viza sa dužim trajanjem                              £85                              £200                                    25,000

HSMP                                                          £85                              £200                                    25,000

Nastanjenje                                                £260                            £500                                    62,500

Ja licno mislim da stvarno nije fer povecavati ionako vec previsoke takse za UK vize. Mogli su bar kao i Schengen zemlje da za Srbiju ostave staru cenu vize. Za 63 funti se moze nekom low-cost kompanijom bar dva puta ici za London iz neke normalne evropske zemlje u kojoj ne postoji monopol nacionalne avio kompanije i u kojoj je sporazum o otvorenom nebu na snazi.

Da da ... iz Zagreba se mogu naci veoma povoljni Letovi za london wizzom! Sto se tice cena viza ja mislim da je samo prividno da su skuplji od ostalih zemalja. Recimo za vizu od 6 meseci je 63 funte sto je oko 100 evra. Ako hoces da uzmes sengen na 6 meseci ... sa boravkom od 6 meseci kostace te 6*30dana*1.5evro=270 evra za osiguranje + 35 evra viza + 25 evra u proseku za tvog domacina za pozivno pismo. Za UK vizu ti netreba zdravstveno osiguranje a pozivno pismo domacin salje samo tebi, ne i ambasadi i nije potrebno da ga overava u nekim institucijama u UK (opstina i slicno)! + gotovo je nemoguce dobiti sengen na 6 meseci ... dobijes sengen na 6 meseci ali smes da ostanes 40 dana ili tako nesto!

Mislim da UK ima jedan od najboljih sistema!

Sto se Schengena tice dobija se sa pravom ostanka od 90 dana u roku od 6 meseci ali ne treba da se plati osiguranje za svih 6 meseci. Kada sam prosle godine vadio vizu, jedan moj drug je dobio vizu na 60 dana sa placenim osiguranjem za 30 dana. Moze se zakljuciti da bas i ne gledaju mnogo na to osiguranje. Sto se UK tice, ne bih tamo ostajao svih 6 meseci, vec bi isao nekoliko puta po nedelju dana, zbog toga mi je tih 100€ mnogo.

• 5 months later...

Mali update:

Iako imate zakazano u ambasadi, ne računajte na to da ćete 100% završiti sa tim u toku tog dana,

bez obzira na to da li prvi put vadite vizu ili ne.  Vrlo lako se može desiti da čekate 3-4 sata duže,od zakazanog,

i da vam onda jednostavno kažu da dođete za par dana opet.

Ali, po mom mišljenju, manja su zakerala nego u drugim ambasadama.

Prvi put sam dobila vizu na osnovu pozivnog pisma čoveka koga sam upoznala preko UK agencije za AuPair,

i to preko neta. I iako Srbija nije u AuPair organizaciji, dobila sam vizu bez problema.

Doduše turističku, a ne radnu, uz moje "usmeno obećanje" da neću raditi negde na crno, nego samo u toj porodici!  :)

Prvi put sam dobila vizu na osnovu pozivnog pisma čoveka koga sam upoznala preko UK agencije za AuPair, i to preko neta. I iako Srbija nije u AuPair organizaciji, dobila sam vizu bez problema.

Btw, AuPair od nedavno postoji i u Srbiji, agencija se zove ''Duga'' (www.freewebs.com/aupairduga/), vlasnicu sam upoznao na Sajmu stranih kulturnih centara, u ponudi su Amerika, Kanada i Evropa. Ima neke prednosti u odnosu na Work&Travel

Mene živo interesuje kakvu vizu ta Gđa.vlasnica izvadi za nekog ko ide kao AuPair?  :?

S obzirom da je Srbija ispala iz AuPair udruženja još negde '98.-'99. godine, i ako neko nema HR pasoš, može kao i ja, jedino da se nada da će naleteti na OK radnika u ambasadi, koji će mu odobriti turističku vizu, iako tamo ide da radi.

Sorry za off topic

• 4 months later...

Nove naknade za britansku vizu!

Informacija je od 17. 04. 2008.

VRSTA VIZE

Posete zemljama Komonvelta    4.800din.

Poseta zemljama UK Overseas Territories

Transit: Obican

Tranzit: Direktan (DAT)

Ukrcaj na brod/avion (za pomorce i letacko osoblje)

Za studije i kurseve (za studente starije od 16 godina)  10.400din.

Poseta i studije do 6 meseci  6.900din.

1, 2, 5 ili 10 godina za vise poseta  21.600din.

Nosioci radne dozvole

Program za visokokvalifikovane imigrante

Potvrda o boravistu

Stalni boravak (nastanjenje) 54.100din.

• 1 month later...

Molim vas da mi sto pre date sledece informacije:

Sta je sve potrebno za dobijanje britanske vize, ako sam punoletni srednjoskolac. Zelim da idem u UK kao posetilac, dobicu pozivno pismo, ujedno molim vas da mi napisete kako je potrebno da se posalje pozivno pismo?

i jos nesto: Kada putem interneta dobijem termin u ambasadi, i tog dana dostavim dokumentaciju, da li istog dana dobijam i vizu?

• 3 weeks later...

Sve o dobijanju britanske vize  možeš naći na sajtu  visainfoservices.com

Verovatno ce ti traziti bankovne racune roditelja, ili da su u radnom odnosu i  prosek plate. Obavezno uverenje da si ucenik, djacku knizicu na uvid  smartass i ako posedujes neki devizni racun nije lose priloziti ga(izvod iz banke)  :yok:

Viza se zavrsava za 2-5 radnih dana, zavisi kako su raspolozeni i koliko im se svidis. Ja nisam cim mi jos nisu javili a prosla su 2 dana :cry22:

Pozivno pismo salju tebi licno i donosis ih u ambasadu (ovo ipak proveri). :stupid:

Treba da sadrzi ime, punu adresu i broj sponzora, ime osobe koju poziva(tebe), da objasni vezu izmedju tebe i sponzora(prijatelj, rodbina...)i na koji period garantuje za tebe. Njegov dokaz o legalnom boravku u UK - kopija pasosa i vize, ili ako je britanac kopija prve stranice pasosa...

Sva dokumenta kopiraj, jer ce ih zadrzati u ambasadi a originale samo nosis na uvid. Ne dozvoli da ti otmu originale. nono

britanci su super zato sto ako ti nesto fali (mislim od papira) ne odbiju te odmah nego te zovu telefonom i traze da dopunis to pa ti daju vizu  clap

samo su skupi..... uuuuh :x

ja bih rekao da i nisu bas toliko skupi  :yok: Obzirom da se viza dobija na 6 meseci sa multi ulaskom i nije potrebno nikakvo osiguranje  :spot:

pa ne znam. meni je puno. kad za povratnu avio kartu sa taksama zg-london dam 50 evra, onda mi je 100 za vizu zaista nenormalno mnogo. naravno d aje super sto je na sest meseci i multi, ali ima i to svoje...

znaju britanci zasto to rade. dobijes vizu na 6 meseci i onda ti bude krivo da je ne iskoristis vise puta i kako god okrenes vise oni zarade na tebi (kad trosis pare po engleskoj) nego sto ti ustedis. barem u mom slucaju - to je jace od mene - svaka viza mora biti dobro izraubovana.  :party:

ipak, svaka im cast sto se tice procedure, minimalno papira i sve se brzo sredi.

Da li neko ima bilo kakve informacije vezane za bracne vize za uk?Da li postoji razlika

izmedju bracne i verenicke vize(u ceni,trajanju,mogucnosti zaposljenja,koriscenju sr.

iz javnih fondova,zdravstveno osiguranje i sl.)

ne znam :( dobila sam informaciju da postoji takva viza koja je ista kao i viza za civilno partnerstvo :o

Verenicka viza mislim vazi, zapravo vazila je sest meseci, jedna moja poznanica ju je dobila dok je bila verena za sadasnjeg muza, nakon tog perioda, morala je da se uda jer drugacije nije mogla da je produzi. Dakle to je viza koja se izdaje ako ste vereni za njihovog drzavljanina. Ne znam, mozda se sada izdaje i na godinu dana.

zelela bih da posetim prijatelja u uk. zanima me sta je potrebno od dokumentacije....i gde mogu da nadjem tacan pregled istih? zaposlena sam, i student sam. koja opcija je najbolja? 

zanimljivo. mozda ja nemam pojma sa zivotom ali ja mislim da ne postoji papir koji dokazuje da je neko veren? a znamo da kod viza nista nije na lepu rec...

:mah:

• 2 months later...

koliko vidim na sajtu,britanci ne traze potvrdu iz banke o sredstvima?

jel to stvarno tako?  :D