Jump to content

Featured Replies

Posted

Besplatne vize za Rumuniju  :blob:

Jon Makovej, ambasador Rumunije u Srbiji, predao je srpskim vlastima nacrt novog sporazuma o vizama između Rumunije i Srbije koji predviđa olakšice za državljane i jedne i druge države. Rumuni bi, prema predloženom dokumentu, trebalo da putuju u Srbiju po istom bezviznom režimu koji važi i za sve druge državljane zemalja članica EU. Državljani Srbije bi umesto sadašnjih 35 evra, koliko košta viza za jedan ulazak, vize dobijali besplatno, na godinu dana i za više ulazaka.  :banana:

izvor http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=5290

ostaje da se nadamo da ce to stvarno i zaziveti  :fool:

• 6 months later...

besplatne od 15. jula :)

Vlada Rumunije odlučila je danas da od 15. jula vize za državljane Srbije koji putuju u Rumuniju budu besplatne, saopštila je večeras premijerova predstavnica za medije Kamelija Spataru. Odluka, koja je usvojena na predlog Ministarstva spoljnih poslova, zasniva se na principu reciprociteta i primenjivaće se od 15. jula ove godine, precizirala je portparolka.

Prema njenim rečima, državljani Rumunije od 4. jula mogu da putuju u Srbiju bez viza ukoliko njihov boravak ne traje duže od 90 dana.

Rumunija je unilateralno uvela vize za državljane Srbije 2004. godine, na šta je Beograd odgovorio uvođenjem viza za rumunske državljane. Rumunija je tada uvođenje viza objasnila time što, kao zemlja koja je u to vreme bila kandidat za pridruživanje EU, mora da poštuje evropska pravila. Od 1. januara ove godine Rumunija je članica EU.

Pa dobro nije im mnogo trebalo da to zazivi,s obzirom d je bilo najavljeno jos u januaru.

Ali u svakom slucaju odlicna vest.

• 3 months later...

Da da, jeste besplatna... i telefon koji je označen za kontakt sa ambasadom nije valjan, da ne kažem nepostojeći je. Pa mala pomoć... Osim što je besplatna.. da li je još uvek potrebno imati rezervaciju ili pozivno pismo?! Na jednom sajtu nađoh da je potrebno:

1. Pasoš;

2. Jedna fotografija;

3. Fotokopija vozačke dozvole; (?!)

4. Fotokopija pojedinačne rumunske ili CEMT dozvole uz podnošenje originala na uvid; (?!?!)

5. Potvrda o zaposlenju na memorandumu firme

6. Polisa zdravstvenog osiguranja

Pa prema tome, ima li ko iskustva?!

I još jedno pitanje... ukoliko mora rezervacija, može li je platiti neko drugi za mene, pošto ja nemam načina da plaćam online?!

H E L P ! ! !  :-[

Uhh, pa da napisem jos jednom

Znaci procedura je ista kao i pre, samo sto je besplatna. Ovaj spisak koji je naveden iznad nema nikakvog smisla

Znaci:

- pasos

- 1 slika

- fotokopija pasosa

- potvrda o zaposlenju ili skolovanju

- putnicko zdravstveno osiguranje na min 30.000 eura (od - do datuma zeljenog boravka

- i najvaznije rezervacija hostela, hotela, motela, kampa,... nebitno

- molba se popunjava u konzulatu (za mesto boravka se navodi hostel/motel...)

moze da rezervise i plati online bilo ko samo da rezervacija glasi na tvoje ime. Obratiti paznju na sitna slova na stranici gde se rezervise/placa. uglavnom se placa 5-10% ukuone cene (mora biti rezervacija od - do dana zeljenog boravka isto kao i osiguranje). Kada se dobije viza, nazvati, hostel, motel, kamp,... i otkazati rezervaciju u slucaju da ne nameravas da se zadrzavas tamo posto ce ti inace odbiti jos 1-2 dana sa kreditne kartice i oterati te u minus na deviznom racunu

U slucaju pozivnog pisma, ne treba tiputno osiguranje i rezervacija. Pozivno pismo, pozivar vadi kod notara, sa sve pecatom i overom, placa se kako gde. meni su slali i platili 18 ron-a t.j. 5 eura (neka taksa). Pozivno pismo mora da sadrzi datum zeljenog ulaska i trajanje vize. U ovom slucaju se moze traziti viza na 6 meseci i za vise ulazaka t.j.  multi.

Vize se vadee u BG-u u Miloja Djaka 1C. Najbolje je ici u ponedeljak ili utorak. Otvaraju u 9, najbolje se pojaviti oko 8. Gotove vize izdaju u cetvrtak i petak popodne (kako vam kazu) Telefoni  011/3670-798, 3670-361, 3670-362 i postojeci su, zvao sam vise puta za informacije u vreme promene stvari u vezi viza.

Ako je potrebno jos informacija slobodno pitajte

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=1054.0

• 1 month later...

Samo mala ispravka prethodnog posta kad već ugledah. Za Rumunsku vizu nije potrebna potvrda o školovanju ili zaposlenosti.

Samo mala ispravka prethodnog posta kad već ugledah. Za Rumunsku vizu nije potrebna potvrda o školovanju ili zaposlenosti.

Ja sam vadio pre nekoliko nedelja i trebalo mi je, moguce zato sto sam trazio na 6 meseci multi. Sve u svemu ne skodi poneti sa sobom

• 1 month later...

Mozda bi bilo najbolje da ih nazoves: Telefoni  011/3670-798, 3670-361, 3670-362

Ali zasto ne bi izvadio redovnu vizu za rumuniju kada je ionako besplatna, a procedura je jednostavnija nego da trazis tranzit, prikazujes sve moguce papire o tvojim drugim destinacijama,...

Turistički vaučer?! Ništa lakše... lično iskustvo ... Imaš brdo online rezervacija, što besplatno što treba da se plati... rezervišeš, ištampaš, odeš po vizu i nakon dobijanja otkažeš. To vrlo dobro funkcioniše (isto sam radio i za Grčku i za Rumuniju) a sada radim to i za multi šengen. Ne treba ti nikakva potvrda o studiranju ili zapošljenju za Rumuniju. Pozdrav.

zato sto je potreban turisticki vaucer koji ne znam gde da nabavim

Ahh ljudi bas ne citaju sve postove. Nije potreban turisticki vaucer!!! Umesto toga putem interneta rezervisi najjeftiniji hostel, kamp, bilo sta sto nadjes za tacne datume kada zelis da boravis. Platis karticom online 5-10% i odstampas potvrdu rezervacije. Obavezno zapisi broj telefona hostela, i posto dobijes vizu nazovi ih i otkazi smestaj. Gotova prica! Recimo da hostel kosta 8E na noc i ti hoces da budes u Rumuniji 7 dana. to bi bilo 56E, znaci platis 5,6E i to je sve. Samo se obavezno mora otkazati posto ako se ne pojavis u naznaceno vreme odbice ti sa racuna jos 1-2 nocenja.