Jump to content

Featured Replies

Posted

Kako izgleda vetar? Kao nanosi snega, oblaci, kišne zavese, lelujanje krošnji, talasi okeana, talasi žita niz put? A opet, kako zaista izgleda vetar? Dok napolju sevaju smetovi, pogledajte interaktivnu vizuelizaciju svih svetskih vetrova -- atlas orkana, tajfuna i zefira, bonace i juga. Podaci se crpe svaka tri sata. Ukoliko zumirate Balkan, videćete i našu košavu.

http://earth.nullschool.net/

• Author

Priča o vetru:

Bavanište, posleratni južni Banat, moj deda je dečak, gleda kroz prozor, onaj dupli kibicfenster, a košava veje i savija topole do tla. I kaže ocu, mog pradedi, haj posečemo topole. Zašto, pita ga otac. Pa vi'š, bábo, kako se njišu. Prave vetar.

A kad se u Vikipediji klikne na srpski prevod tih imena vetrova, dobije se ova stranica :D

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D1%80%D0%BC%D1%81%D0%B8%D1%99

Koja imena uopšte imamo za vetrove? Da vidimo, severac sa severa, košava sa istoka, jugo sa juga.... šta duva sa zapada? Na moru duva bura, znam da postoji i mistral ali nemam pojma ima li ga kod nas. Sećam se da je simuum (sa dugim "u") suv vetar koji duva u Sahari, a na arapskom znači nešto kao "otrov". Evo kako je otprilike izgledao, letos, u Mauritaniji:

1174754_10151882008180513_1513777955_n.jpg

Koja još imena vetrova znate?

Na Jadranu uz jugo i buru duva maestral, slab vetar od mora ka kopnu. Kažu da je zdrav, zbog soli predpostavljam.

Potom zimski vardarac koji se spušta niz reku Vardar ka Solunu i Egejskom moru.

znam da postoji i mistral ali nemam pojma ima li ga kod nas.

Mistral (ili maestrale) je provansalski vetar, hladan i suv (plavo nebo, visok pritisak, niska vlaznost, pad temperature), koji duva sa severozapada, i.e. s kopna ka moru. Naravno, u Srbiji ga nema.

Maestrale je jedan od 8 vetrova u ruži vetrova Mediterana. Poznat je, recimo, i široko, po tome što ima čudan uticaj na raspoloženje (sciroccato - lud, na italijanskom). Duva sa jugoistoka, topao i vlažan, tipičan za Palermo i može da izazove rast nivoa vode u Veneciji.

Rim ima jedan lep prolećni vetrić - ponentino, blag vetar sa zapada, slan i svež. Vetar udvaranja, nežan kao milovanje...  :)

A kad se u Vikipediji klikne na srpski prevod tih imena vetrova, dobije se ova stranica :D

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D1%80%D0%BC%D1%81%D0%B8%D1%99

Koja imena uopšte imamo za vetrove? Da vidimo, severac sa severa, košava sa istoka, jugo sa juga.... šta duva sa zapada? Na moru duva bura, znam da postoji i mistral ali nemam pojma ima li ga kod nas. Sećam se da je simuum (sa dugim "u") suv vetar koji duva u Sahari, a na arapskom znači nešto kao "otrov". Evo kako je otprilike izgledao, letos, u Mauritaniji:

Koja još imena vetrova znate?

Kad pomenes Saharu...

Dole iliti ispod Sahare postoji period od par nedelja, smesten u okviru januara i februara...u tih par nedelja stize vetar iz Sahare, naziv Hamatan...vetar sa sobom nosi znatno hladnije noci, prasinu/pesak koji ti brisu iz vidika brdo koje je na samo par stotina metara od tebe...

• 3 weeks later...

U mom rodnom gradu duva kosava. Kosavu nikad nisam volela, ali sam volela razvigor, prolecni vetar koji najavljuje cvetanje i budjenje prirode.

Ovde obicno duva pustinski vetar shamal. Krajem marta i negde u novembru, shamal najavaljuje promenu temperatura.

Tada duva po nekoliko dana, grad bude u magli, sto meni deluje romanticno, s obzirom da malo razbije monotoniju uzastopnih suncanih dana.

Mene košava uvek podseti na FEST (a u one mlađane, manje prosvetljene dane, na autobusku stanicu kod Sava Centra).

A pričao mi jedan čova što nas je po onim divnim cestama Istre vozio da je ograničenje brzine tu samo zbog bure. Istina. Milina voziti.

U nikad napisanom putopisu iz Ćivitavekije, kada sam zapucao prošle godine početkom decembra ne bi li se video sa Behemotom, morali smo da se molimo bogu vetra Aeolusu kako bi brod bezbedno uplovio u luku..

• 4 weeks later...

Мелтеми или северни ветрови, дувају на Егејском мору, од средине маја до средине септембра. Значајно вам могу променити доживљај летовања ако идете на неко од грчких острва, посебно на оним удаљенијим од копна  :) Локално становништво их воли и прижељкује јер чине лета подношљивијим за живот. Смањује температуру у односу на ону на копну и за десет степени целзијуса...

http://en.wikipedia.org/wiki/Meltemi

600px-Etisiai.jpg

• 5 months later...

Imena vetrova sa neke fejsbuk stranice:

bihaćna bura, bojanac, bosna, bošnja, bošnjak, bugarin, bura, debeli vetar, devetak, dobri vetar, drinjac, drinjak, dunavac, fruškogorac, gačanica, gačanin, istočni vetar, istočni vjetar,istočnik, istok, jug, jugo, jugovina, južina, južni vjetar, kablarac, ladnik, lađan, lednik, mađar, mađarac, maestral, meki vetar, mekiot vetar, moravac, moravčanin, moravica, nevesinjac, noćnik, oštar vetar, oštro, petak, tretjak, piroćanac, podsunčanjak, polnoćnik, posavac, posunčak, posunčanik, prekogorac, prizrenka, prizrenjanka, savac, segedinac, sever, severac, severin, severnjak, sjever, sjeverac, sjeverin, sjeverina, sjevernjak, smorac, sofijanac, sunčanik, šumadinac, tramontana, ustoka, vardarac, večerin, večerinac, večernjak, veliki vetar, vidinlija, zapad, zapadni vjetar, zapadnjak, zlatiborac, zmorac

Na Islandu nisam znao kojem Bogu da se molim i umalo nam vetar nije došao glave. Stanimiru nisam umeo da kažem da li sam video gospodina Sredu, ali se sada pitam..