Jump to content

Featured Replies

Posted

Molim savet: Koliko je lako/tesko dobiti slovenacku vizu? Da li je stvarno potrebno to garantno pismo? Drugarica koja me pozvala da je posetim, zivi i studira u Sloveniji, ali nije drzavljanin Slovenije. Kako da izvrdam to garantno pismo, primanja pozivaoca i sl.?

• 2 years later...

Moras imati nesto- ili pozivno pismo ili vaucer.

Od svih sengen viza koje sam vadio, Slovenci su bili najveci formalisti. Npr. niko drugi ne trazi da se fotokopiraju sve iskoriscene strane pasosa, niko me nije tako detaljno ispitivao sta ce mi viza, iako je sve bilo dokumentovano...

Madjari su u Subotici jedno vreme davali sengen bez pozivnog pisma, ali su zbog ucestalih zloupotreba vrlo brzo odustali.

hm. planiram ovog leta da putujem, ali nemam nikog ko bi mi poslao pozivno pismo.

i apsolutno nemam ideju kako da dobijem sengen. koliko sam shvatila za slovenacku ambasadu nije potrebna povratna karta, i zato mi deluje kao dobro resenje.

i jos nesto oko slovenaca. da li se dobija viza tacno na onoliko dana koliko si platio osiguranje ili moze i na vise?

Najbolja varijanta je da uzmes medjunarodno osiguranje Delta generali preko banke (iskljucivo preko banke; ne mozes dobiti istu kod osiguravajuce kuce) - dobijes karticu na godinu dana.

Siguran sam da Intesa i UniCredit banka pruzaju ovu uslugu. Ja sam je dobio uz Intesa hit racun bez da sam je trazio.

Kada apliciras za vizu, samo fotokopiras tu karticu i prilozis kao osiguranje.

Mogao bih da ti preporucim da odes u madjarski konzulat u Subotici i probas na varijantu - soping. Rekao mi je lik iz turisticke agencije da to pali. Kod razloga putovanja otkacis - razno, a u napomeni napises: soping, a mesto posete: Segedin. Dobices vizu na 20 dana u okviru 6 meseci - isto onoliko koliko sam ja dobio sa pozivnim pismom drzavljanina Madjarske.

Ako bas hoces u Sloveniju, uzmi neki vaucer na broj dana koliko hoces da boravis tamo, pa ako prilozis dovoljno papira o svojoj  "ukorenjenosti" u srpsko drustvo (kako to neke ambasade nazivaju), mozda i dobijes vizu...