Jump to content

Featured Replies

Posted

bicu u Briselu sredinom jula pa bih otisao na jedno od ovih ostrva pa me zanima gdje, zasto i koliko :)

• 3 weeks later...

Od pomenutih sam posetila samo Tenerife i ako ni zbog čega drugog, vredi otići tamo zbog vulkana Teide.

Ja pak Majorku. Lepo je, uređeno, lepe plaže, fin grad, imaju i lepe planinske predele, tradicionalna sela, šoping, dobri putevi, sve što se očekuje od jedne turističke meke. Cene prihvatljive, nešto skuplje nego Grčka, ali je i ponuda bolja. Samo je mnogo gužva, pola Evrope se tamo sjati u sezoni, i arhetip je komercijalnog turizma. Iako ima stotine plaža, na svakoj je gužva, osim ako se baš zavučeš negde na istočnu ili severoistočnu obalu. Pretpostavljam da je i na Tenerifeu vrlo slično, samo je priroda nešto drugačija.

Ibica je upola manja od Majorke, teren i priroda su vrlo slični, samo je, za razliku od Majorke, okrenuta "žurka-turizmu", ono, loodilo, zeeezanje, diskoteke, rave party na plažama... Što, generalno, i košta. Al kažu da je sjajno, ko voli... ja ne.

Znači ima mnogo plaža na Majorci! Tenerife su sušta suprotnost. To jest, ima dve peščane plaže (pesak uvezen iz Sahare), ovo ostalo kamenje, kamičci, litice i stene.

Ali kao što rekoh, Teide... to je neponovljivo iskustvo, okruženje je kao da si na drugoj planeti.

Da, ima par dugih peščanih (poludivlja Es Trenc je najlepša):

estrenc.jpg

...i mnogo malih peščanih uvala (cala) između stenja, ovako nekako. Sve su vrlo slične i sve su dupke pune ljudi... :gossip:

beach.jpg

Imajuci u vidu da sam bila na sva tri ostrva, a na Tenerifama u januaru ove godine, preporucila bih ipak Majorku. Cene jesu za nijansu vise nego na Tenerifama (Tenerife su najsiromasnija spanska oblast), ali ako trazis provod, shopping i pre svega kupanje sa Majorkom neces pogresiti. Takodje mozes otici na izlet na Ibicu. Tenerife treba svakako videti jer su izuzetno zivopisna destinacija, ali kupanje nije nezaboravno, mada ima vise mesta za individualne izlete. Zavisi sta ko voli, kao i sve stvar je licne preferencije.

• Author

uplatih za Majorku. Posto sam u Briselu par dana nasao sam vrlo povoljno kartu za Palmu. Jos samo neki smjestaj fin i to je to ;)

je li neko rentirao automobil? i da li je uopste potreban

Pa sad, automobil nije neophodan, ali ti daje veću slobodu da ideš gde hoćeš kad hoćeš. Javni prevoz na ostrvu dobro funkcioniše, ali ne nešto posebno u noćnim satima, a samo kolima možeš doći do udaljenijih kala ili atrakcija poput pećina Drak, Sa Kalobre ili rta Formentor. Mi smo rentirali Forda Ka za nekih 300€ sedam dana kod lokalne agencije na licu mesta početkom jula, obično tako ispadne jeftinije nego kod velikih.

• 2 weeks later...
  • Author

jos jedno pitanje i zavrsavam :)

gdje uzeti smjestaj? da li u samom gradu (Palma) ili ipak negdje sa strane (Alcudia,...). Uzecu rent-a-car pa mi nije vala bitno da li je smjestaj u gradu

Preporučio bih manja mesta u okolini Palme (zapravo, sve je to manje-više povezana urbana celina): Palmanova, Kan Pastilja, Iljetes, Portals Nous. Odatle vam je blizu grad, koji je zaista lep, a imate i plaže. U Arenalu na istoku je party-busija pijane nemačke omladine, a u Magaljufu na zapadu engleske, te osim ako niste ljubitelji ludog noćnog provoda...

U Alkudiji nisam bio, čuo sam da je isto fino, samo je dosta daleko od Palme i dešavanja, kontam da je ono više "porodični odmor". Istočna obala takođe.

• 4 months later...

Planiramo odmor sredinom avgusta, Majorka, razmisljali smo da uplatimo samo nocenje sa doruckom ali ne znam kakve su cene hrane? kakva su Vasa iskustva? i da li je neko bio u hotelu AMIC CAN PASTILLA ? Unapred Vam hvala :)