Jump to content

Featured Replies

Mislim da je to najveca razlika dve grupacije nasih iseljenika. Gastrabajteri idu zbog novca I sede na dve stolice dok oni koji se sele radi drugacijeg zivota idu tamo gde im odgovara. Ima te slicne podele I ovde, na drugom kraju sveta. Pandan tim gastrabajterima su ljudi koji se privatno, a cesto I sluzbeno krecu samo u krugovima svoje etnicke zajednice I oni koji uopste ne gledaju na to.

Ne volim mjesto gdje zivim,ali dok studiram i dok me finansiraju roditelji moram se strpiti...Moja zelja je Australia,ali imam toliko pitanja oko toga...Kako se ljudi stambeno snalaze,kakav je drustveni zivot,koji grad je najbolji itd.

• 3 weeks later...

1. Beograd. Zato što sam pet godina živeo u Novom Sadu, pa me je isti smorio. Onda sam tražio izgovor i dobio posao u Beogradu. S jedne strane sam se pokajao (jer je posao bio krš), ali sa druge - ne bih mogao da se vratim u Novi Sad. Nekako kapiram da iz Beograda mogu samo negde dalje.
2. Holandija ili flamanski deo Belgije nekako imaju sve što mi se dopada, od kuhinje do klime. Dok sam studirao, cilj mi je bio da odem na master u Norvešku, odakle bih gledao da se ne vratim. No, taj voz je prošao.
3. Nisam nomadski tip - u suštini, volim da se kućim i skućim. Verovatno sam ranije bio ali sada sam previše opsednut materijalnim aspektom svega toga. Ipak, voleo bih da odem na kaučsurfing po Evropi od bar dva meseca bez prekida, kao i na road trip po Americi, jednom kada se za to budu stekli uslovi. Dao sam sebi rok od nekih... 18 godina. :)

Edit: A propo daljine kao argumenta - to sam primetio baš kod generacije mojih roditelja. Kada sam tražio neko profesionalno usavršavanje u Americi, bilo je - pa nemoj, to je daleko. Kada sam se naložio na Holandiju, bilo je - pa nemoj, to je daleko. Na kraju se ispostavilo da nisu daleko samo Nemačka i Austrija, pošto su to već uveliko srpske zemlje :D

Edited by TheSalmon

• 3 weeks later...

Daljina je itekako važan faktor, ako planiraš da posećuješ familiju, prijatelje ili šta god što imaš u Srbiji.

Ako ne planiraš, to je druga priča.

Naravno da nije svejedno da li putuješ 2, 4 ili 24 sata do Srbije, a samim tim i da li plaćaš x, xx ili xxx kartu.

Tačno tako. To primećujem po mojim nekadašnjim prijateljima koji su emigrirali u Ameriku. Uglavnom smo izgubili kontakt, jer kući ne dolaze skoro nikada (jako skupe karte, max. jednom godišnje a često i ređe), ja nemam para da odem kod njih, a pored toga živimo u suprotnim časovnim zonama pa se teško uhvatimo i na četu. Sa ovima koji su emigrirali u zapadnu Evropu sam uglavnom i dalje u kontaktu, često dolaze, mogu i ja da odem tamo, funkcionišemo po istom časovniku... Ta daljina samo deluje naivno a u stvari je ozbiljna stvar.

Daljina je itekako važan faktor, ako planiraš da posećuješ familiju, prijatelje ili šta god što imaš u Srbiji.

Ako ne planiraš, to je druga priča.

Naravno da nije svejedno da li putuješ 2, 4 ili 24 sata do Srbije, a samim tim i da li plaćaš x, xx ili xxx kartu.

Ako si emigrant, onda verovatno imas dobre razloge zasto se selis. A ako su familija, prijatelji i X prioritet i imaju vecu tezinu od tih razloga onda zasto si emigrant? Mislim da je vazno da covek `rascisti` situaciju u svojoj glavi. Cuo sam za price ljudi koji su `ni tamo, ni vamo` i to definitivno nije prijatno, da ne mozes ni da ostanes, a ni da se ustalis drugde, ne odgovara ti nigde i dok si ovamo mislis o tamo, a kad si tamo mislis o ovamo.

1. Živim ovde jer sam i dalje student, a čim se to promeni menjaće se i lokacija.

2. Najradije bih se doškolovala u Severnoj Americi jer im je obrazovni sistem savremen, pogotovo što se tiče mog polja studiranja. Preko glave mi je da ovde učim iz knjiga koje su  copy/paste a pritom i zastarele. Znanje stečeno se ne primenjuje u praksi, a prakse ni nema. 

3. Kada završim faks određeni vremenski period bih volela da živim nomadski. Volim da se seljakam i nije mi problem da godinu dana života spakujem u kofer-dva. Kada znam da je nešto na određeni period to me motiviše, inače mi sve brzo dosadi. Posle određenog vremena bih volela da se skrasim, zasnujem porodicu negde ni blizu a ni daleko od Srbije.