Jump to content

Featured Replies

• Author

a do Kanade ne bih imao para ni da stignem, postojao bi i problem jezičke barijere; ne verujem da bih u Norveškoj mogao da razgovaram sa ljudima koji žive u najvećim zabitima severa. 

Nema u Kanadi jezičke barijere. Svi Inuiti i Indijanci govore engleski, poput domorodaca u Africi, i to ga govore bolje nego svoje male, izumiruće jezike. Sem toga, na kanadskom severu postoje zajednice koje uopšte nisu domorodačke; to su razni trgovci, potomci trapera ili kopača zlata, hipici, otpadnici od društva, lovci, umetnici. Zanimljiv je to svet.

Dok sam živeo u Britanskoj Kolumbiji, želja mi je bila da vidim Inuvik i Tuktojaktuk. Od Vankuvera do Inuvika može se stići kolima, po određenim vremenskim uslovima. Drugar i ja smo planirali da iznajmimo kola na dve nedelje, izađemo na Dempster Highway, odemo do Jukona i Severozapadnih teritorija, sve do Inuvika, i onda brodom otplovimo u Tuktojaktak, na samu obalu Ledenog okeana.

western_canada_cia_4.jpg

Tada sam zarađivao kanadsku platu i to sam si mogao priuštiti. Međutim, nisam imao vremena, nije ni drugar imao vremena, a onda sam se vratio u Srbiju i plan je propao.

Edited by Uroš Krčadinac

Čitam na Vikipediji o ovom preseljenju Inuita na sever, i otvorim stranicu te naseobine koja je tad nastala gde i dalje živi još oko 130 stanovnika i jedno je od najzajebanijih naseobina za žiot i u dnu strane naiđem na ovog lika http://en.wikipedia.org/wiki/Florin_Fodor . To je Rumun koji je preko ove naseobine pokušao ilegano da uđe u Kanadu, na Grenlandu je kupio neki mali čamac i dovezao se do ovog mesta. Kad je stigao hrana mu je bila na izmaku i imao je još 5 litara goriva. Koji šef!

:D

Ако неког баш занима ова књига госпојце МекГрат, могу да је позајмим :)

• 5 months later...
  • Author

Има ту и занимљива прича са домороцима тих острва који су истерани да би се направила база, нешто сам мало читао о томе, и учинило ми се баш занимљивим то оточје... наравно, ако гледамо овим поремећеним мерилима с којима смо кренули :) Слични је и на Асценсиону чини ми се, и тамо су једини становници особље базе... 

Иначе, васпостављање поменуте базе је довело и до опадања значаја прислушне станице Керен у Еритреји својевремено, основе добрих америчко-етиопских односа :)

Relja, da nemaš možda neke online resurse o ovome? Stvarno deluje zanimljivo.