Jump to content

Featured Replies

Posted

Danas sam slučajno naišao na fotografiju ovog spomenika, koji se nalazi u Budimpešti (da li ste čitali "Dečake Pavlove ulice" Ferenca Molnara? Spomenik je posvećen toj knjizi.) pa sam pomislio da bismo mogli da otvorimo temu o spomenicima. Znate li za neki neobičan, originalan, čudan, lep, ružan, dirljiv, bizaran spomenik?

Paul_street_boys_sculpture_PB110359.jpg

Prijatno sam se iznenadio u Jerevenu. Imaju mnogo skulptura, statua po gradu i to veoma zanimljivih, scena iz filmova, životinja itd.

Evo jednog lava od automobilskih guma.

sculpture-made-out-of-tires-lion-2-by-ji-yong-ho.jpg

Na konto ovog šoferšajbninog posta, koji neću komentarisati :), Prag ima dosta zabavnih spomenika, mahom zahvaljujući Davidu Černiju (http://en.wikipedia.org/wiki/David_Cern%C3%BD). Svima su poznate puzeće bebe na TV tornju (a ima ih i u nekom parku, zaboravila sam kojem, guglajte), koje su inicijalno planirane tek za neki zgoditak, ali se ljudima dopale, pa ih zadržali. Meni je, inače, taj TV toranj omiljena građevina u Pragu, pa me tucite.

%C5%BDi%C5%BEkov_tv_tower.jpg

Ovde Frojd visi na jednoj ruci, takođe Černi.

450px-Cern%C3%BD_hanging_statue.JPG

I još jedan, pa u drugom postu neki drugi grad (i drugi umetnik).. Sveti Vaclav na mrtvom konju.

450px-Cern%C3%BD_Wenceslas.JPG

Eto, preduhitri me  :) Černy je super!

Evo zato jedne skulpture u Kaliforniji, "the Magic Carpet Ride" poznatija kao the Cardiff Kook.

IMG_0227.JPG?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1307124128378

Sama skulptura nije toliko zanimljiva, koliko to što joj se dešava:

100_81721.jpg

vg-good-close-WEB.jpg

moja omiljena:

ar128027084959929.jpg

Ima toga još dosta  ;D

Meni su cudna dva "necega" u Berlinu.

Jedan je spomenik LGBT osobama poginulih u nacistickoj Nemackoj koji se nalazi preko puta Jevrejskog memorijala i skoro da ga ne bih i ja primetio da nisam udario potkolenicom u nj. Sliku nemam...

Drugi "nesto" je u Krojcbergu i predstavlja deo zida, koji je izresetan raznim mecima i granatama, verovatno ostalo iz vremena WWII, nalazi se u parku blizu Muzeja tehnologije, preko puta je Aldi, opet nemam sliku...

Meni su cudna dva "necega" u Berlinu.

Jedan je spomenik LGBT osobama poginulih u nacistickoj Nemackoj koji se nalazi preko puta Jevrejskog memorijala i skoro da ga ne bih i ja primetio da nisam udario potkolenicom u nj. Sliku nemam...

Drugi "nesto" je u Krojcbergu i predstavlja deo zida, koji je izresetan raznim mecima i granatama, verovatno ostalo iz vremena WWII, nalazi se u parku blizu Muzeja tehnologije, preko puta je Aldi, opet nemam sliku...

Misliš li na ovaj (homoseksualnim žrtvama nacističkog režima)? Nije na oko zanimljiv (mada je u rupi ekran gde se može pogledati odgovarajući video snimak). Dok je spomenik/memorijal žrtvama holokausta jezivo fantastičan (iako ni tu nema eye-candy komponente), ali to je već za drugu temu.

d7b02027472dc38c1283743a380afa74_w900_h600.jpg

Nemam pojma na šta to misliš, a što je u Krojcbergu (moram se najzad odlučiti oko ove transkripcije, Kreuzberg tako bolje izgleda!). Ajd' nađi :).

Da se sad ne pomisli da sam očitu metaforu zaobišla, kad je manipulisanje emocijama jednostavnom i promišljenom formom u pitanju, Berlin ima mnoštvo primera.

224204_10150172198891052_3076623_n.jpg

Споменик Породица, на тргу Маларен (Mälartorget) у Стокхолму. Свака скулптура (отац, мајка и дете) може да се окреће, тако да ћете увек видети скулптуру у другачијем положају, а можете и сами да је наместите како вам се свиђа. Аутор је скулпторка Пие Енгстром (Pye Ester Agneta Engström).

Још две из Стокхолма:

223048_10150172208476052_4746971_n.jpg

Скулптуру Ненасиље (Non-Violence) направио је шведски вајар Карл Фредрик Ротерсвард (Carl Fredrik Reuterswärd), инспирација му је била убиство Џона Ленона. Широм света данас постоји 16 копија ове скулптуре.

218062_10150172200796052_5397202_n.jpg

(мени) Непознати аутор: Еверт Таубе (Evert Taube), један од најпоштованијих Шведских музичара, скулптура у старом граду постављена 1985. године.

Pitanje za gosn.sofersajbnu: Gledajući ovu prvu fotku, nikada ne bih pretpostavio šta se vidi odozdo. Kako si znao da treba da pogledaš? Ako ovo pitanje suviše zadire u tvoju privatnost, razumeću...  :)

Okliznuo sam se, i ostao šokiran koliko se išlo do detalja pri izradi spomenika :)

Ma imas oko za detalj, gosn. shofershajbna!  :)

Evo, jedne iz Italije: autor je Maurizio Cattelan, skulptura se zove L.O.V.E. - akronim za libertà, odio, vendetta, eternità (sloboda, mrznja, osveta, vecnost), prestavlja saku u rimskom ili fasistickom pozdravu, sa izgrizenim prstima, osim jednog.... Ispred zgrade berze, u finansijskom srcu Milama (i Italije).

6ngn.jpg

Ево мало из моје колекције  :)

Јарац из Брисела

6d28f87b-2bd1-4081-8fb6-9a91b07ee6e5_zpsa8b0891b.jpg

Посејдон из Гента (изгледа као да напада бродиће у каналу, само што се то не види на слици)

0dc5441e-5d77-40d3-98aa-0304e8688767_zps6f58997f.jpg

Ко год да је из дворишта катедрале у Анхену

127719b2-c033-4d69-bf0a-c3036595cbc3_zps29410073.jpg

И просјак поред фонтане из истог града

20b1cccc-cc80-40de-b2a4-cc6a2f40d39e_zps4f437006.jpg

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Nisu klasnicni spomenici, ovo su skulpture uz setaliste u Seveningenu:

k6OSHAZ.jpg

WRDlZf7.jpg?1

AaCLDEB.jpg?1

rlU2ojJ.jpg?2

9qkH7ZR.jpg?1

MNAHMWH.jpg?1

sRYOHDe.jpg?1

LyYUjVa.jpg?1

I jedan primjer kako su djeci zanimljivi :)

07-impressions-blog-circle.jpg

• 2 weeks later...
  • Author

Fotka statue u Berlinu, uz naziv "Političari raspravljaju o globalnom zagrevanju", nedavno se proširila internetom. Međutim, u pitanju je bila privremena statua iz 2011, pod nazivom "Izborna kampanja", autora Isaka Kordala. Neki dosetljiv korisnik interneta smislio joj je upečatljiviji, moćniji naziv, i fotka se viralno proširila. Pre toga, niko nije ni znao za nju. Tako bar piše... na internetu :)

climate_street_art_1.jpg

Spomenik/skulpture u nemackom gradu Euskirchen:

bk55.jpg

Spomenik na jezeru Constance:

bjxm.jpg

• 1 month later...