Jump to content

Featured Replies

Posted

Mislim da nam treba jedna tema o tome kako pobjeći iz države na nekoliko mjeseci da pronjuškamo i testiramo neku novu državu. Sigurna sam da ima mnogo ljudi koji su već prošli kroz neke od takvih programa, stoga zašto da ne podijelimo svi svoja saznanja? Sharing is caring!

Mene trenutno zaokuplja program Eurodyssey.

Eurodyssey je program za razmjenu mladih ljudi (18 do 30 godina) koji traže posao. Obuhvaća regije mnogih europskih zemalja i omogućava obavljanje prakse u inozemstvu u trajanju od 3 do 7 mjeseci.

Kako to funkcionira?

Prvo, trebate provjeriti da li je vaša županija/regija na popisu partnera. Ukoliko nije, obratite se nadležnoj instituciji (Županiji, skupštini) i pokušajte ih potaknuti na suradnju s Eurodyssey. (Ukoliko to ne uspije, probajte prebaciti adresu prebivališta na regiju u kojoj postoji suradnja s Eurodyssey. Umak balkanjeze s parmezanom.)

Zatim se javite nadležnim  ljudima te prolazite kroz testiranje – znanje jezika i poznavanje vlastite regije kako biste dokazali da ste dobar predstavnik svog kraja.

Nakon toga slijedi izrada korisničkog imena i njuškanje po ponudi praksi te konačno prijavljivanje na željenu praksu. U svemu tome vam pomaže vaš županijski/regionalni ured.

Financiranje:

Ovisi od regije do regija, od posla do posla. Moja prijateljica je u Barceloni. Prvi mjesec se morala sama isfinancirati. Doduše, dobila je besplatno mjesec dana intenzivnog tečaja španjolskog, znate vi koliko to inače košta? :D Kad je praksa konačno započela, na račun joj je počelo sjedati 450€ svaki mjesec, točno i bez kašnjenja. To je njeno iskustvo, sve to može varirati.

Naravno, hoće li vam to biti dosta, to ovisi i o vama: hoćete li dijeliti stan ili živjeti sami, u kojim krugovima ćete se kretati i sl.

Ja osobno još nisam iskoristila ovu mogućnost tako da ne znam detalje, no ovo što sam uspjela iskopati dijelim s vama.

Pišite i vi ako imate saznanja ili iskustva s kakvim sličnim programima, na primjer:

EVS

AIESEC

Wwoof

workaway

helpx

Ako se nađe netko iz Hrvatske ili Slovenije, slobodno me inboxirajte u vezi Erasmus stručne prakse, išla sam lani i relativno je jednostavna procedura.

Što se tiče Eurodyssee, ja sam bila 2011. godine u Barseloni takođe. Tada su se mogli prijaviti samo oni koji imaju prebivalište na teritoriji Vojvodine.

Procedura je bila sledeća:

1. ja sam se prvo javila koorinatorki programa u Skupštini Ap Vojvodine i ona mi je rekla šta mi je sve potrebno za konkurisanje

2. registrovala sam se na sajtu, odabrala praksu koja me je zanimala (ja tada nisam znala da može da se prijavi za više praksi)

3. koorinatorka je prosledila moju prijavu u Barselonu

4. kad mi se status na sajtu promenio u SELECTED, koorinatorka mi je poslala sve papire koje moram da popunim i skeniram i vratim joj nazad (osiguranje, datum dolaska/odlaska iz Španije, potpisan ugovor o praksi...)

5. zatim sam dobila mail od koordinatorke iz Barselone o detaljima (gde ću biti smeštena tokom kursa, kada i gde ćemo pohadjati kurs španskog i katalonskog, hotel u kojem ću obavljati praksu, kada je prvi grupni sastanak sa koordinatorima, i da ponesemo dodatnih 100€ koje ćemo predati koorinatorima pred useljenje u stan sa ostalim učesnicima programa)

6. onda sam morala da pošaljem mail školi jezika i porodici u kojoj ću biti smeštena kada dolazim u Barselonu

7. put za Barsu, smeštaj u porodicu, početak kursa (testiranje kako bi odredili koji nivo španskog imaš), i sastanak sa koorinatorima

8. mesec dana kursa španskog (od 9:00-13:30) i katalonskog (14:00-15:30)

9. organizovani obilasci Barselone (od 16h do 18h)

10. jedan vikend smo imali organizovani izlet do Montblanc i Poblet manastira

11. pred kraj kursa intervju sa poslodavcem

12. sastanak sa koorinatorima kada smo dobili prvi ček na 350€ i predaja 100€ za kauciju

12. selidba u stan sa cimerima

13. početak prakse (svi smo imali različito radno vreme i ukupan broj radnih sati, neko je radio 4h dnevno a neko 8h)

14. i na svakih mesec dana sastanak sa koorinatorima kada smo dobijali ček na 450€

15. završetak prakse i pisanje dnevnika prakse

16. posle 3 meseca na račun su mi vratili onih 100€ što su uzeli kao kauciju kad smo se uselili u stan

Moj savet je svima da prate prakse koje se objavljuju na sajtu i da se prijave neposredno po objavi, jer ako se ranije prijaviš imaš veće šanse da budeš odabran/a a i ako ti jave da su te odabrali mnogo pre početka programa imaš šanse da tražiš vizu za duži boravak. Moj slučaj je bio takav da sam se ja prijavila par dana pre kraja prijava, i onda sam 20 dana pred početak programa saznala da sam odabrana i morala sam na brzinu da se organizujem, naročito sa letom. Naravno tad već nisam mogla da apliciram za vizu, tako da sam ostala samo 3 meseca u Barseloni, dok je većina učesnika ostala 4 meseca i mnogi su kasnije produžili na 6 ili 9 meseci... Naravno, većina učesnika je iz EU zemalja, dok smo devojka iz Hrvatske i Gruzije i ja morale da se

vratimo ranije.

Sve u svemu, divno iskustvo i jedan od najlepših perioda u mom životu. Tako da ko može, što pre neka se prijavi :) 

Izvinjavam se ako sam odužila, ali valjda će nekome koristiti:)

- Moje iskustvo -

Provela sam 2012/2013. godine devet meseci u Španiji preko programa „Evropska volonterska služba“ (EVS).

Info o EVS-u

EVS je program u okviru projekta Evropske komisije „Mladi u akciji“, namenjen mladima iz Evrope (i sveta) koji imaju od 18 do 30 godina (za neke projekte i od 13 do 30). Preko ovog programa možete otići u neku od zemalja Evrope (ili sveta) na period od dve nedelje do dvanaest meseci kao evropski volonter. U zemlji u koju odete volontiraćete u nekoj organizaciji ili udruženju, koja će ujedno biti i vaša „receiving organisation“.

Od uslova jedino je potrebno da znate osnove sporazumevanja na engleskom, ili jeziku zemlje u koju idete - to je obično jedini i opšti uslov. Sad, svaka organizacija zna koji tip volontera joj je potreban, pa će tako možda doći do izražaja neki kursevi kojima ste prisustvovali, događaji na kojima ste volontirali, vrsta organizacija sa kojima ste sarađivali itd. Ono što je bitno to je da nema veze šta ste izučavali u srednjoj školi/fakultetu, odn. da apsolutno nema potrebe da projekat bude iz „vaše struke“, ali može i to, naravno, zavisi šta tražite.

Da biste otišli negde potrebno je da imate:

- sending organisation - to je organizacija koja vas „šalje“ na projekat, iz zemlje u kojoj živite, koja će obaviti proceduru pisanja sporazuma sa organizacijom u kojoj ćete volontirati, pomoći vam u vezi sa procesom prijavljivanja, pisanja CV-ja, motivacionog pisma itd; Imaćete i kontakt osobu, odn. mentora. Obično su to neke NVO, i potrebno je da imaju akreditaciju Evropske komisije. U Srbiji bi trebalo da ih ima tri - zovu se „kontakt tačke“ - jedna za područje Vojvodine, jedna za BG i okolinu i jedna za Centralnu i Južnu Srbiju.

(više informacija na vezi http://www.mladiuakciji.rs/)

- receiving organisation - organizacija u koju idete da volontirate. Vi prvenstveno tražite i birate projekat na kome ćete volontirati, ne organizaciju (nije kao kod praksi kad se npr. valjda traži preduzeće koje će vas sponzorisati).

(projekte tražite na ovoj adresi http://europa.eu/youth/evs_database - imate na desnoj strani filtere, možete da birate prema zemlji, gradu, tipu organizacije, vrsti projekta)

Dakle, kada nađete projekat, onda šaljete prijavu na mejl toj organizaciji - CV i motivaciono pismo. Ja sam prvi mejl slala samo sa CV-jem, pa ako bi mi oni odgovorili i rekli da traže volontere, onda bih slala i personalizovano odn. „projektivizovano“ motivaciono pismo  :)

Da li ćete biti izabrani za neki projekat za nedelju dana, mesec dana, tri meseca ili će vaša potraga trajati više zavisi od vašeg CV-ja i motivacionog pisma, od ljudi u „receiving organisation“ koji biraju volontere i toga šta oni traže, i od sreće  :) Projekata ima mnogo (u nekim zemljama više, u nekim manje), vrsti projekata takođe, mogu biti u oblasti mladih, kulture, sporta, zdravstva, dece, arhitekture, religije, razvoja itd. Ono što može biti problem je to da neke organizacije u procesu izbora volontera automatski diskvalifikuju one izvan EU (jer je papirologija složenija). Ovaj program jeste namenjen svim mladim ljudima iz Evrope, ali ima organizacija koje zbog jednostavnijeg postupka radije biraju volontere iz EU zemalja. Ali opušteno, znam još nekoliko volontera iz Srbije koji su išli na EVS u zemlje EU, tako da - moguće je, možda će samo duže potrajati  :)

Nakon što ste izabrani za projekat, šaljete vašoj „receiving organisation“ kontakt podatke vaše „sending organisation“ i nadalje sve oni sređuju  :) Vaše je da s vremena na vreme dostavite neke podatke bilo jednoj, bilo drugoj organizaciji (npr. broj pasoša i sl.), potpišete sporazum, i da, nakon što projekat bude odobren od strane Evropske komisije, podnesete prijavu za vizu (ukoliko vam je ista potrebna).

Avionsku/voznu/autobusku kartu vam kupuje jedna od ove dve organizacije, a troškovi za vizu se refundiraju kada stignete u zemlju u kojoj volontirate (podnošenjem fiskalnih računa).

Stan vam je plaćen, i obezbeđena vam je hrana i mesečni džeparac - to može biti uređeno na razne načine: možete živeti u stanu sa cimerima/cimerkama ili sami, ili u studentskom domu; možete imati uplaćene obroke u studentskoj menzi, ili dobijati keš za hranu, ili imati „konto“ u određenim prodavnicama i restoranima; novac za džeparac se obično dobija u kešu. Iznosi za ove tri stavke zavise od standarda zemlje u koju idete, nisu svuda isti.

U „receiving organisation“ ćete imati supervizora, odn. šefa  :) za sve što vas zanima u vezi sa poslom, i mentora (po pravilu bi trebalo da bude neko izvan organizacije) za sve što vas zanima izvan posla - on/ona bi trebalo da vas uvede u „društveni život“ vašeg mesta, pomoći vam pri izboru prodavnica, barova, otvaranja računa u banci itd.

Nota Bene: Od početka 2014. godine na snazi je program „Erasmus+“, u koji spadaju svi omladinski programi i programi za doživotno učenje EU; Program „Mladi u akciji“ je pretrpeo izvesne promene, mislim da je samo u vezi sa finansijama - u smislu niži džeparac i sl, ali trebalo bi da su glavne okosnice programa ostale iste (odn. da su još uvek pokriveni svi troškovi).

Info o mom iskustvu

Počela sam da tražim projekat u novembru 2011. godine, primljena sam na projekat na kom sam volontirala u aprilu 2012. godine. Poslala sam više od 140 prijava za različite projekte/organizacije - skoro sve za Španiju  :)

Otišla sam u oktobru 2012. i ostala do juna 2013. godine. Avionsku i autobusku kartu mi je kupila „receiving organisation“ i poslala na mejl. Troškovi za vizu su mi vraćeni nekih mesec dana po dolasku.

Volontirala sam u Opštinskoj kancelariji za informisanje mladih u jednom gradu na severu Španije, u okviru jedne asocijacije koja je imala ugovor sa Opštinom za rad sa mladima.Radila sam na istom projektu sa jednom devojkom iz Francuske.

Živele smo zajedno sa još jednom Španjolkom u petosobnom stanu, stan nam je bio obezbeđen pre dolaska. Za hranu smo svakog meseca dobijale keš-ček (145€), valjda se to tako zove, i isto tako i za džeparac (105€), sveukupno 250€ za mesec dana. Cena hrane u Španiji je slična cenama u Srbiji, troškovi života isto (jedino je možda skuplje u većim gradovima, tipa Barselona, mada to ne znam sa sigurnošću).

U suštini: Odličan program, omogućava vam da živite u stranoj zemlji bez ikakvih troškova, dakle nema potrebe da imate jaku finansijsku „pozadinu“ za ovo iskustvo, zatim - upoznate gomilu ljudi iz svih krajeva Evrope i sveta, doživite i iskusite mnogo toga, usavršite jezik (u sklopu programa imate i plaćen kurs jezika - u školi ili sa privatnim profesorom/kom), osamostalite se (ukoliko to već niste  ;D), i stvarno, ostaće vam u predivnom sećanju mahom sve što ste doživeli! Apsolutno preporučujem program ukoliko vam se sam koncept čini zanimljivim (pritom voditi računa o projektu na kom ćete raditi i mestu u koje ćete ići, dobro izabrati i promisliti da li vam oba odgovaraju).

Ukoliko neko ima pitanja u vezi sa EVS-om - samo napred  :)

Ako se nađe netko iz Hrvatske ili Slovenije, slobodno me inboxirajte u vezi Erasmus stručne prakse, išla sam lani i relativno je jednostavna procedura.

Nisam iz gorenavedenih zemalja  :D, ali, ako možeš, napiši svoje iskustvo sa Erasmusom, verujem da će biti ljudi koje to zanima.

Je l' to Leonardo da Vinči program , ili neki drugi u okviru Erasmusa? Zanima me kolika ti je bila mesečna nadoknada, ukoliko si je imala, i je l' dovoljno to za život praktikanta, ili je potrebno da sam/a sebe finansiraš?

• 4 months later...

Pišite i vi ako imate saznanja ili iskustva s kakvim sličnim programima, na primjer:

EVS

AIESEC

Wwoof

workaway

helpx

IAESTE - za prirodne i tehničke nauke! :)

Interesante su mi te Erasmus stručne prakse! Imam EU državljanstvo. Kako to funkcioniše?

I još nešto, postoji li neka stranica sa izlistanim ponudama za EVS, ima li ikakav bezbolniji način od onoga pretraži organizacije, čačkaj po njihovim sajtovima... 

Edited by yokislav

• Author

Interesante su mi te Erasmus stručne prakse! Imam EU državljanstvo. Kako to funkcioniše?

Trebaš biti student da bi išao na Erasmus praksu i tvoje sveučilište treba biti unutar Erasmus programa.

Ovako je to išlo 2013: Nađeš firmu koja će ti dat praksu, oni ti potpišu Acceptance Confirmation (to bi trebao naći na stranicama svog sveučilišta u sekciji međunarodna suradnja ili slično.) Zatim to nosiš ili u Ured za međunarodnu suradnju ili kod ECTS koordinatora na svom fakultetu (ovisno kako to kod tebe funkcionira) i tamo dobiješ daljnje upute. Ima začuđujuće malo papirologije.

Od 2014., svi ti programi (Erasmus, Erasmus Placement, EVS i svašta nešto) spadaju pod zajednički program Erasmus+, no ne vjerujem da se značajno izmijenilo.

Mene je baš zainteresovao ovaj sajt ali neće da se otvori pa da si majka. Ni u jednom browser-u koji imam.. :D

http://www.eurodyssee.eu/

Meni najnormalnije otvara. Odeš na Regions i vidiš je li tvoja regija/županija obuhvaćena.

IAESTE - za prirodne i tehničke nauke! :)

I još nešto, postoji li neka stranica sa izlistanim ponudama za EVS, ima li ikakav bezbolniji način od onoga pretraži organizacije, čačkaj po njihovim sajtovima... 

IAESTE je zaista super organizacija i jako mi se svidja njihov nacin selekcije ( barem kakav je bio 2008.) Kada se raspise konkurs, doneses potrebnu dokumentaciju koja nije gnjavaza, obracuna ti se prosjek i test sa engleskog i tek ako ti se pojavi opcija za praksu, pises CV i pisma motivacije. Imao sam srecu da preko njih odem na par mjeseci u Austriju i cak zaradio, iako je vecina praksi neprofitabilna tj najcesce trebas imati dodatnog novca uza se da bi prezivio. Sve zavisi. Preporucujem, u svakom slucaju.

• 1 month later...

Zna li neko koliko se placa iaesteu nakon izbora prakse...i da li je ta suma manja ako si aktivan clan iaestea?

Trebaš biti student da bi išao na Erasmus praksu i tvoje sveučilište treba biti unutar Erasmus programa.

Ovako je to išlo 2013: Nađeš firmu koja će ti dat praksu, oni ti potpišu Acceptance Confirmation (to bi trebao naći na stranicama svog sveučilišta u sekciji međunarodna suradnja ili slično.) Zatim to nosiš ili u Ured za međunarodnu suradnju ili kod ECTS koordinatora na svom fakultetu (ovisno kako to kod tebe funkcionira) i tamo dobiješ daljnje upute. Ima začuđujuće malo papirologije.

Od 2014., svi ti programi (Erasmus, Erasmus Placement, EVS i svašta nešto) spadaju pod zajednički program Erasmus+, no ne vjerujem da se značajno izmijenilo.

http://www.eurodyssee.eu/

Meni najnormalnije otvara. Odeš na Regions i vidiš je li tvoja regija/županija obuhvaćena.

Na žalost BiH još uvijek nije potpun član E+ programa. 

Hvala na informacijama. Zanimljivo u svakom slučaju.

Eurodyssee, iz BiH mogu aplicirati samo oni koji žive u RS.

IAESTE je zaista super organizacija i jako mi se svidja njihov nacin selekcije ( barem kakav je bio 2008.) Kada se raspise konkurs, doneses potrebnu dokumentaciju koja nije gnjavaza, obracuna ti se prosjek i test sa engleskog i tek ako ti se pojavi opcija za praksu, pises CV i pisma motivacije. Imao sam srecu da preko njih odem na par mjeseci u Austriju i cak zaradio, iako je vecina praksi neprofitabilna tj najcesce trebas imati dodatnog novca uza se da bi prezivio. Sve zavisi. Preporucujem, u svakom slucaju.

Da, većina stučnih praksi je sa platom dovoljnom da se pokriju osnovni troškovi života (smještaj, hrana, javni prevoz).

Kandidat sam snosi troškove puta i eventualno vize i potreban je novac za preživiti prvi mjesec (do prve plate).  

Ja sam preko njih bio u Makedoniji i prezadovoljan sam. Dobio sam i pomoć opštine za sufinansiranje troškova puta. :)

Zna li neko koliko se placa iaesteu nakon izbora prakse...i da li je ta suma manja ako si aktivan clan iaestea?

U BiH ~90€, a ako si član 40-50€. Slično je u zemljama u okruženju. Članovi takođe dobijaju neke dodatne bodove na konkursu. Treba naglasiti da se dobar dio novca refundira u slučaju da poslodavac ne prihvati studenta (70€).

Odnedavno postoji mogućnost i apliciranja mimo konkursa, dakle tokom čitave godine.

Ovde se objavljuju slobodne prakse http://offer.iaeste.at/bh_Gksi5Ijel5kgs43 i nakon što pronađete praksu koja vam odgovara javite se lokalnoj kancelariji.

IAESTE je aktivan u svim EX-YU državicama, a razmjena se vrši između 85+ zemalja u svijetu.

Aplicirati mogu studenti i oni koji su diplomirali u toku godine.

Zdravo, dragi ljudi. kiklop 

14851975074_0b77479869_z.jpg

Imamo trenutno aktuelne razmene studenata, šaljemo naše studente završnih godina i diplomce u Rusiju, na plaćenu praksu. Sve informacije možete pronaći u narednoj temi: Plaćene prakse u Rusiji za studente i diplomce

Edited by AIESEC

Tako sam i mislio. Administratori, nije li ovo isto kao na primer da se ovde lepo registruje neka turisticka agencija i lepo nam ispise da oni vode ljude, pa onda koja su sve mesta u ponudi itd.. Eto, jos samo da im se javimo pa onda i uplatimo..

Aiesec-ovci, niste razumeli svrhu ovog foruma i ljudi ovde. Ovakav vas post ovde je retko ruzna stvar od kad postoji KPS, i mislim da mu nije mesto ovde.

Nikada nisam imao kontakt sa AIESEC-om, ali pratim njihove aktivnosti i imam informacije od ljudi koji su bili u nekakvom kontaktu sa njima. Ne sviđa mi se ta agresivnost i neka vrsta paničnog oglašavanja kada su u pitanju prakse i razmjene. Takođe mi je prijateljica imala poluružno iskustvo gdje je bila izabrana kao volonter organizacije u gradu u kojem ne živi, da bi joj na kraju AIESEC pojasnio da ona mora da plati troškove stanovanja, pored toga što bi radila besplatno pod isprikom " naučićeš nove stvari". Naravno da je odustala. Ne bih da bezveze ocrnim organizaciju, ali treba pažljivo proučiti sve troškove prije nekog oblika angažovanja ili ulaska u praksu-volontiranje. Moj stav je da ako volontiraš, moraju ti biti pokriveni troškovi ishrane, stanovanja i prevoza od mjesta stanovanja do radnog mjesta. To je minimum da bi iole normalno funkcionisao i zaista nešto naučio tokom volontiranja ( a ne trčao za kintom radeći u noćnom klubu i dolazeći mrtav umoran na praksu). Neke organizacije i programi, poput EVS, zaista obezbjede više od ovog mog ličnog minimuma, neke ne. Na vama je da se odredite šta tražite i pod kojim uslovima ste voljni ući u neki program. Kao i sve u životu - dobro Sse raspitati i proučiti. Posebno AIESEC, jednostavno ih ne mirišem i iskreno nemam dokaza za to, baš je subjektivan nemiris:)

Edited by stevancelinac

Sa AIESEC uzasno lose iskustvo, jednom i nikada više. Sa Mladim Istrazivacima Srbije (u Beogradu) 6 godišnja saradnja i priključivanje novim projektima svake godine, uključujući kampove, EVS, LTV, seminare, study session, itd.. Toplo preporučujem MIS! 

Pridružio bih se maitreyu u preporuci MIS-a. Pandan MIS-u u Novom Sadu je Volonterski Centar Vojvodine (http://volontiraj.rs/) Od 2008. do 2010. sam išao u volonterske kampove i bio veoma zadovoljan. U suštini, čini mi se da su obe organizacije deo SCI gde je baza kapova jedinstvena (http://www.workcamps.info/icamps/) dok je razliku pravila godišnja članarina (preduslov za odlazak u kamp) koja je bila nešto veća u MIS-u.

• Author

Eurodyssee, iz BiH mogu aplicirati samo oni koji žive u RS.

Ili možeš riješit da ti osobna glasi na RS ;) Ako imaš prijatelja ili rodbinu u RS koji su voljni da ti adresa glasi na njih.

Ili možeš riješit da ti osobna glasi na RS ;) Ako imaš prijatelja ili rodbinu u RS koji su voljni da ti adresa glasi na njih.

A uskoro će i izbori u RS, mnogi će poželeti da izađu u susret i pomognu pri izradi lične karte  zvizhd

• 1 month later...

Izašle su prijave za volontiranje u Riu 2016. Koliko sam ja shvatila, volonter finansira put i smeštaj. Više o tome ovde.