Jump to content

Featured Replies

Posted

Koja bi od ova dva ostrva radije posetili?

Zašto?

Ako jeste onda je vaš odgovor još lakši.

Bio na Kritu (zapadni deo), jako mi se dopao, ima fantastičnu prirodu. Leti ume da bude vrlo vruće, a bogme i vetrovito, mada pretpostavljam i da je klima na Kipru slična. E sad, za Kipar ne znam, nisam čuo bog zna šta lepo te zasad nemam neku preteranu želju da idem tamo, ali nisam istraživao da bih umeo da ih relevantno uporedim.

Bio na Kipru, zanimljivo iskustvo, ali, ne bih rekao da je nesto vau. Ono sto mi se bas svidelo, to je Nikozija, podeljeni grad i ta neobicna granica nasred grada, odakle se ulazi u totalno drugi svet, turski deo. Najveci utisak u turskom delu je ostavila velika pravoslavna crkva pretvorena u dzamiju i naravno - baklave. Naravno, sve je haoticno i neuredjeno, uz nezaobilazan bazar. Inace smo boravili u Larnaki, jer je tamo aerodrom, ali, u principu, malo cega ima zanimljivog tamo. Doduse, bio je neki karneval cveca, pa je razbilo monotoniju. Ima jedan stariji deo grada pored plaze, gde su mahom Turci, koji je delovao onako, retro i zanimljivo. Naravno, ima i nekih starijih pravoslavnih crkava i seoca u blizini, bili smo u jednom, zaboravih mu ime, a sve ostalo se svodi mahom na nove stambene zgrade, neki soping, setaliste pored plaze i nista posebno. Bili i u Aja Napi, malo se bucnuli, fina plazica, ali, klasicno turisticko mesto za zaobici.

Ono sto mi se svidelo je sto skoro svi govore engleski, bilo mi je i neobicno jer se vozi levom stranom, svidela mi se ta neka opustencija, uzivali smo u hrani i picu(kleftiko, sveza riba, vina...). Zanimljivo je jer mogu u isto vreme da se dozive 2 razlicite kulture, religije, kuhinje, nacini zivota, grcki i turski. Za odmor sa devojkom, bilo je sasvim kul, verujem da bi i za avanturiste moglo da se nadje nesto zanimljivo, mozda u nekim drugim delovima zemlje. Mozda da se iznajmi auto i da se zalazi malo vise u unutrasnjost, ima valjda i neki nacionalni park, ko voli prirodu, ili, mozda zaviriti dublje u turski deo, koga to privlaci. Generalno, mi smo se lepo i prijatno osecali, ali, nije mesto koje me vuce da mu se vratim.

Bila na Kritu i opet bi rado isla tamo iako sam prosla i uzduz i poreko...

Zapadni deo je uistinu lepsi..

O Kipru  ne mogu da komentarisem nisam bila...

Оба  :)

Кипар:

http://www.visitcyprus.com/wps/portal

Крит:

http://www.visitgreece.gr/en/greek_islands/crete

Добра књига о Кипру - Горки лимунови Кипра, Лоренс Дарел (линк)

Доживљај Грчке Хенрија Милера пред Други светски рат, један део је о Криту, историји, природи и људима - Колос из Марусија (Путовање по Грчкој) , Хенри Милер (линк)

Bio na Kipru, zanimljivo iskustvo, ali, ne bih rekao da je nesto vau. Ono sto mi se bas svidelo, to je Nikozija, podeljeni grad i ta neobicna granica nasred grada, odakle se ulazi u totalno drugi svet, turski deo. Najveci utisak u turskom delu je ostavila velika pravoslavna crkva pretvorena u dzamiju i naravno - baklave. Naravno, sve je haoticno i neuredjeno, uz nezaobilazan bazar. Inace smo boravili u Larnaki, jer je tamo aerodrom, ali, u principu, malo cega ima zanimljivog tamo.

У околини Пафоса налази се доста археолошких локалитета (види линк горе)...

Крит је био седиште минојске цивилизације...

Кносос

Фестос

800px-Map_Minoan_Crete-en.svg.png

Кањон Самарија

Siem Reap.  ;)

Al', 'ajde... Krit.

Nisam bila ni na jednom ni na drugom, ali bilo dosta ljudi koje znam i svima se mnogo više dopao Krit.

Unutrašnjost Kipra je prelijepa, region Trodos planina i mala sela. Larnaka je apsolutni down od grada, Nikozija je ok za ubiti dva, tri dana ali ništa posebno. Može se na Kipru svašta zanimljivo naći, van komercijalnog turizma. Cijene visoke. Rado bih se vratio. Na Kritu nisam bio.

Takodje glasam za Krit...na kipar se nikada ne bih vration, ukratko.

pozdrav  ;)

• Author

Filth, ti baš ukratko.:) Hajde napiši neku reč zašto tako misliš.

Ja sam bio na Kritu, Krit je prelepo ostrvo, pored divnih plaža i mesta za zabavu ima i interesntnih istorijskih spomenika i odličan izbor hrane.

Meni se dopao toliko da bih mogao tamo da živim.

Na Kipu nisam (još) bio, zato me zanima vaše mišljene.

Meni se licno Pafos i Larnaka ic nisu svideli...izmisljeni turizam, klasicno britanski uredjen. Sa puno pabova, jednostavnih plaza i nesto starog grada(jedino sto vredi). Vazduh(avgust mesec) jako, jako tezak, maltene nepodnosljiv. Suv, prevelika vrucina i sparnost. Ostrvo generalno suvo, sa puno kamena i po koje sasusene travke. Bez nekih prirodnih lepota, koje sam ja licno ocekivao od ovog ostrva.

Suv kamen, suv vazduh i jednostavan, da kazem komercijalan turizam. U Nikoziji sam bio vrlo kratko, pa necu komentarisati.

Sto se krita tice, cuo samo najbolje. Iz bliskih izvora...tako da sta znam, sve ima svoje lepote, pa ko sta vise voli. Meni je svakako grcki tip turizma(ciji je krit odlican predstavnik) daleko ispred svega sto sam video na Kipru.

Bila na Kipru, generalno ne svidja mi se ta podeljenost ostrva, u hotelima zadrzavaju pasos na recepciji valjda da neko ne bi slucajno isao na tusrki deo sam umesto da plati izlet nekoj od njihovih agencija (bar su tada meni zadrzali), a turski deo je prepun znamenitosti i vredi stvarno otici na izlet (isla sam i odusevila se). E sad, buduci da sam na Kipru bila rado bih posetila bas Krit, kad bude prilike. More je na kipru inace bar meni bio jako lepo, kupala se u Aja napi, kafica i klubova pregrst ko voli da izlazi do kasno, a u Larnaki nema nista specijalno. Inace, bas dosta je skupo i po mom misljenju precenjeno.

Nisam bio ni na jednom ni na drugom ostrvu, ali ako izaberes Kipar, aerodrom u Nikoziji se ne sme propustiti! Naravno, treba se raspitati kako/da li se uopste moze posetiti, jer ga cuvaju mirovne snage UN-a koje nece pustiti bas svakoga. Vidim da uglavnom pustaju samo retke novinarske ekipe i fotografe. Ako je neko skoro bio u Nikoziji, mozda moze da podeli s nama kakve su sanse smrtnicima da ga posete?

Uglavnom, evo malo vise informacija i slika:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nicosia_International_Airport

http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Buffer_Zone_in_Cyprus

http://doublewhirler.wordpress.com/2013/04/28/nicosia-international-airport-a-moment-frozen-in-time/

http://www.urbanghostsmedia.com/2013/05/infiltrating-abandoned-nicosia-international-airport-derelict-aircraft-20-photos/

...u hotelima zadrzavaju pasos na recepciji valjda da neko ne bi slucajno isao na tusrki deo sam umesto da plati izlet nekoj od njihovih agencija (bar su tada meni zadrzali)...

Meni niko nije zadrzavao pasos, tako da, rekao bih da to nije pravilo. U turski deo se odlazi bez problema, nema pecata u pasosu, samo daju neki pecatiran papiric. Ono sto valjda moze da bude problem je da neko sleti u turski deo, pa da se vraca iz grckog dela, mislim da je bilo diskusije o tome na forumu.

A sto se tice aerodroma u Nikoziji, nisam bas siguran da se tome uopste moze prici. Generalno, dok sam setao Nikozijom i zavlacio se po kojekakvim sokacima, nailazio sam i do granicne zone, gde je bilo barikada, silnih upozorenja i do zuba naoruzanih vojnika, sto uopste nije za zezanje.

• 8 months later...
  • Author

Da li neko planira boravak na Kipru između 20 decembra 2014 do 10 januara 2015?