Jump to content

Featured Replies

E ljudi jel ima neko informaciju da li treba da uđeš u SAD minimalno mesec dana pre isteka vize?

Може дан пре истека визе.

13.02.2011.god.dobila sam vizu za Ameriku sa vaznoscu 10 godina za vise ulazaka.

Ima li vremensko ogranicenje kada moram prvi purt uci u Ameriku kako mi nebi bila ponistena vaznost ista.

molim za odgovor bitno mi je i hitno.

S' postovanjem unapred zahvalna Ljilja Ivosevic

imam jedno pitanje u novembru idem ponovo za ameriku, posto sam vizu prole godine dobila na 10 godina i pri ulasku na njihovo tlo dobila 6 meseci, ja sam ostala mesec dana, koliko mogu sada da ostanem najduze a da ne bude problem i koliko puta godisnje mogu da udjem i izadjem iz amerike. Hvala unapred

13.02.2011.god.dobila sam vizu za Ameriku sa vaznoscu 10 godina za vise ulazaka.

Ima li vremensko ogranicenje kada moram prvi purt uci u Ameriku kako mi nebi bila ponistena vaznost ista.

molim za odgovor bitno mi je i hitno.

S' postovanjem unapred zahvalna Ljilja Ivosevic

Poslednji dan kada možete ući na američko tlo je 13. februar 2021. godine.  Do tada nećete imati problema.

imam jedno pitanje u novembru idem ponovo za ameriku, posto sam vizu prole godine dobila na 10 godina i pri ulasku na njihovo tlo dobila 6 meseci, ja sam ostala mesec dana, koliko mogu sada da ostanem najduze a da ne bude problem i koliko puta godisnje mogu da udjem i izadjem iz amerike. Hvala unapred

Maksimum možete boraviti do 6 meseci u jednoj kalendarskoj godini u Americi, odnosno period koji Vam proceni službenik imigracione službe na granici po ulasku.  Da li je jedan ili više ulazaka nije bitno, sve dok se ne pređe tih 6 meseci.

znaci ako odem u nbovembru i budem do januara i vratim se u srbiju,da li mogu ponovo otici u maju sledece godine na mesec dana, hvala puno.

Procitao sam sve, od prve strane, jako zanimljivo. Dobio sam cak i zelju da putujem. Ranije sam mislio da je USA vizu nemoguce dobtit.

Imam dva pitanja:

1. sta je sa profesorima, tj.ljudima koji rade u srednjoj skoli, da li je dovoljan ugovor o radu na neodredjeno vreme ili mora potvrda i pored toga, resenje o godisnjem odmoru ?

2. sta je sa likom slobo/sloba... nema ga nesto...?

Од папира носим:

-Потврду апликације са фотографијом

-Плаћену таксу

-Товарни лист

-Потврду о раду и примањима

-Решење о годишњем одмору

-Уговор о раду

-Потврду о средствима на рачуну

-Гарантно писмо

-Потврду о неосуђиваности

-Извод из МКР кеве и сестре близнакиње

-депо картон са потписима да могу да располажем у име фирме са кешом

И пасош наравно...  ;D НАдам се да ће све бити ок :)

Veruovicu, sto nosis izvode iz MKR za majku i sestru? A potvrda o neosudjivanosti? Sta ti je tovarni list, nosis nesto specijalno?

Ипак не носим изводе. Па као да виде да заиста имам породицу овде. О неосуђиваности нисам стигао да извадим али сам видео многи да су носили то.

Товарни лист ДХЛа ти је обавеза за свакога ако ти дају визу шаље ти се ДХЛом и податке попуњаваш преко нета на тај товарни лист и штампаш. Па срећно ми за сат и по разговор :))

Одбили ме ја сам и даље у шоку... Мало да се смирим па ћу писати детаљно...

Ozbiljno!?  :?    bzvz....    Aj skrabni ako te ne bude mrzelo kako je bilo.

Ово пишем цело искуство за оне који се питају како изгледа ићи по фамозну визу:

Имао сам заказано у 8:15 па сам дошао мало раније испред где је већ била гужва. Обезбеђење дође и прозове све да се поређају у ред на степеницама ко има термин.

Када се дође на пар места од врата узме ти обезбеђење документа и каже да сачекаш испред. Ту одмах унутра седи нека девојка у хипи фазону ваљда стажира и пресложи папире и провери да л је све ок.

Са леве стране су касете где се остављају мобилни/техички уређаји. Пролази се кроз детектор и после се добије број. Ја сам био међу првих 15. Сиђе се лево низ степенице у велику чекаоницу. Иначе људи нон стоп улазе и улазе.

Постоје 3 врсте шалтера: за предају докумената, узимање отиска прстију и шалтер за разговор са конзулом.

Ту већ на почетку док не прозову почиње фрка у стомаку и да се тресеш /бар се мени то десило иако нисам имао разлога за то-али сви су уплашени/.

Прозову број који имаш и одеш на шалтер 1, 3. или 4. Ту сам гледао неке људе где су им одмах давали визе и мислио сам да је одмах разговор, али сам тек после сконтао да су то транзитне визе или оне за брод које су сигурне тј само је формалност добијање.

Када те прозове један од ова 3 /1. 3. или 4./ шалтера, приђеш и пита те:

Сврха путовања? Колико остајеш? Код кога? Где радиш и шта? Да л је први пут и још нека питања.

Узме документа и каже да сачекаш. Онда после одређеног времена са шалтера 2. те зову да даш отиске прстију. Ја не могу да верујем да су људи толики интелектуалци када не умеју да схвате како се стављају прсти иако је нацртано /прво лева шака па десна, по два прста у преграду јер је стакло на пола подељено па онда посебно палчеви/ и каже ти да сачекаш.

Ту се дуже чека на разговор са конзулом. Онда те прозову на смешном српском са акцетом, али сам се после баш кисело смешкао ја...

Од папира сам понео:

-Потврду апликације са фотографијом

-Плаћену таксу

-Товарни лист

-Потврду о раду и примањима

-Решење о годишњем одмору

-Уговор о раду

-Потврду о средствима на рачуну

-Гарантно писмо

Дошао сам на шалтер и преносим буквално разговор:

К: Добар дан г. Веруовић, сврха путовања?

ЈА: Добар дан путујем туристички, у посету породичним пријатељима.

К: Да ли знате госпођу ***** /она ми је послала гарантно писмо/ ?

ЈА: Да, то нам је породични пријатељ.

К: Како је знате и када сте је поседњи пут видели?

ЈА: Знам је породицу целу јер је живела до одласка у УС где и моја шира фамилија у Смедереву. Видео сам је пре пар година последњи пут, не могу да се сетим тачног датума /Ово је једино што је могло да ме сјебе/

К: Да ли она има децу?  /кретен у гаратном писму пише да издржава ћерку једну/

ЈА: Да, има ***** која је *** годиште и ради ту и ту, и има ***** која је то и то годиште и студира ту и ту /она је била у писму наведена/

К: Где сте путовали до сад?

ЈА: У све ЕХ ЈУ републике и набројим, и још у Аустрију Мађарску и Чешку.

Знате то ми је стари пасош јер сам мењао презиме, ево имате унутра и потврду из полиције када је донето решење о промени.

К: Гледа папире у року од 4 секунде 10 страница, узима са стране папир и ја се тама примио ко будала да ми одобрава визу потписује, и џукела уз онај најгори поглед потписује иницијалима папир и БАЦА ми докумета у фиоку уз "на жалост данас не испуњавате услове за визу" или сличну неку мантру и без довиђења почиње да пије кафу гледајући кроз мене.

Ја у шоку покупио папире и реко довиђења и хвала на свему.

После нисам могао два сата да се опасуљим у оближњем парку.

Значи ништа о мени што сви кажу као да сам себи треба да докажеш посао курац палац нити где радим ни шта само о одласку. Нисам стигао да испричам ни шта сам имао да кажем...

Мени је трајало вечност, али мање од 70ак секунди.

Ето. Не постоји правило. До тад су дали свима а ја се тешим да имају норму да морају неког и да закину.

Нисам никад играо ДВ лутрију.

ЖЕлим свима срећу у будуће али...

Kapiram da je i ta promena prezimena sjebala. Mislim, jako je neobicno da muskarac menja prezime.

Kapiram da je i ta promena prezimena sjebala. Mislim, jako je neobicno da muskarac menja prezime.

Брате шта неког заболе што сам мењао презиме? То ти је директно кршење људских права...

Veruovicu, bas mi je zao sto si tako prosao! Mozda sledeci put bar fiktivno da rezervises neki hotel i bez tog garantnog pisma...

Brate, zeznuto, zeznuto, ali sta ces, Marfi se poigrava...

Mislim da nije problem kada si zadnji put video doticnu osobu (jer ja se npr. ne secam kada zadnji put videh tetku koja je sad u SAD), vec da je upravo promena prezimena.

Naravno da niko od nas nije upucen da kaze sta je istina o odbijanju (to je diskreciono pravo svakog konzula na planeti Zemlji) ali njemu si upao u oko time (mozda) i naravno da je krsenje prava, ali patriotic act je (jos) uvek na snazi...

Не знам да л сам рекао да је била жена у питању.

Ја сам заказао опет  разговор али сад знам како и шта па ако одбију ј**** ми се баш.

veruovicu, baš mi je žao, jer mogu samo da pretpostavim kako se osećaš...Ja sam pre 15ak dana dobio vizu,na 10 godina,a mojoj budućoj supruzi su istog dana odobrili vizu na tri meseca(!) sa samo jednim dozvoljenim ulaskom,jer je nezaposlena. Ipak,ubedili smo ga pričom da idemo na medeni mesec i nešto u stilu "oduvek smo želeli da posetimo Ameriku".

Ne znam zbog čega su te odbili,mada i meni se čini da to prezime može da bude razlog,iako ne bi smelo (nešto je možda pomislila :ovaj menja prezime,krije se od nekog ili nešto tog tipa...). Jebiga,glavu gore!

P.S. Samo da napomenem,nas dvoje smo bili na razgovoru kod konzula (mlađi lik malo tamnoput,OK je bio skroz)...

Има две опције као што рекох пре: да је због презимеа и донећу потврду следећи пут, или зато што исам тачно одговорио на питање када сам последњи пут видео гаранта.

Ја се надам да ће сада бити другљачије сада бар знам како је и шта, и одмах има да преузмем иницијативу што се тиче тразговора а не ко на оптуженичкој клупи идем ту и ту због тога и тога и тачка а не да јој дам повода да нешто кријем. НАдам се да ће да ми западне мушкарац овај пут.

Ok samo pazi ovaj put je situacija da si vec jednom odbijen za vizu, pa mozda to bude otezavajuca okolnost.

Ljudi,  :blob:

da li neko hoce da mi kaze imate li informacija o tome kako za vizu prolaze profesori u srednjim skolama?  smartass

procitao sam sve ovo sto ste pisali ranije i nigde nisam nasao nesto slicno... Ugovor na neodredjeno vreme je u pitanju... Da li je nepoznavanje bilo koga tamo minus ili plus? Isto i za pozivno pismo, jednostavno nema ga (posto pise da nije obavezno).

:stop: cekam odgovore, pozdrav  gent

da li neko hoce da mi kaze imate li informacija o tome kako za vizu prolaze profesori u srednjim skolama?  smartass

procitao sam sve ovo sto ste pisali ranije i nigde nisam nasao nesto slicno... Ugovor na neodredjeno vreme je u pitanju... Da li je nepoznavanje bilo koga tamo minus ili plus? Isto i za pozivno pismo, jednostavno nema ga (posto pise da nije obavezno).

БРате исто је да л си ђубретар или професор.

Ja sam na univerzitetu, ne u srednjoj skoli, ali cak bi se moglo reci da je kolega prosvetni radnik u prednosti jer ima ugovor na neodredjeno vreme, a univerzitetski nastavnici uvek imaju na odredjeno... Nikada nisam imao nikakav problem sa Amerikancima, cak ni kada su me odbili - naime, gledajuci unazad tu aplikaciju iz studentskih dana, jasno mi je da je imala puno manjkavosti, iako moja namera nije bila da ostanem tamo.

Ono sto je bitno osim posla nije pozivno pismo niti neko koga znas, vec sledece - jasan i razradjen plan sta hoces i kada hoces u Ameriku, bez onoga pa videcu, odlucicu se, dogovoricemo se - dakle, Njujork, tad i tad, turisticka poseta, i to je to. Druga vazna stvar je da ti pasos nije prazan, odnosno da si putovao - pritom ne mislim na Bosnu i Makedoniju, nego makar Nemacku i Italiju. Ne kazem da ne moze bez toga, ali veeeliki je plus. I konacno, ako dodje to toga, trebalo bi da imas jasan plan sta ces sa sobom dalje u zivotu i kakvi su ti ciljevi i cemu se vracas. To je sustinsko pitanje na koje oni, nekada implicitno, nekada eksplicitno, traze odgovor. Ako imas dobar plan, ako je on realan i uverljiv, onda oni nece imati problem da ti poveruju da zelis da se vratis. To moze biti posao, zena, nekretnina, firma, auto, ali isto tako moze biti i samo plan - "zelim da zavrsim doktorat, jer me ceka posao tu-i-tu i evo radim na tome to-i-to", primera radi.

Ako je to tako, cesto ni oni uslovi koje smatramo neophodnim nisu toliko vazni - moja prva americka viza je iz momenta kada sam zavrsio studije, i tamo sam otisao kao svezi diplomac sa pricom da na jesen upisujem magistarske - i, eto, bez ikakvog statusa, niti student, niti zaposlen, dobio sam turisticku vizu - i to u mnogo gore vreme nego sto je 2011. godina. Moja sestra je kao nezaposleni diplomac umetnickog fakulteta (dakle nema bas perspektiva za profitabilne poslove) ove godine dobila vizu, doduse dali su joj na mesec dana jedan ulazak, ali vizu je dobila.

Inace, kada god sam isao za vizu, nisam nosio pozivno pismo, iako sam uglavnom isao kod rodjaka i prijatelja - prosto bih na pitanje imate li pozivno pismo odgovarao sa - ne.