Jump to content

Featured Replies

Meni bi bas znacio savet vas iskusnih :)

Zaposlena sam na neodredjeno godinama unazad. Planiram da apliciram za vizu, ali imam neke nedoumice. Nemam nekretnine na svoje ime, nisam udata, plata mi je 350e... Plasim se da bi moja plata mogla da bude problem jer nije dovoljna za kupovinu karte :)

Dakle, potvrda o zaposlenju, prosek primanja, resenje o godisnjem odmoru, overena kopija radne knjizice, odredjena kolicina novca na deviznom racunu - da li je to dovoljno da se dobije turisticka viza?  :)

A jel ideš kod nekog u goste? Ili ćeš da rezervišeš neki smeštaj? Mogla bi nešto na tu temu da dodaš. To će te verovatno pitati.

A ovo ostalo je u redu i dovoljno, ne bi trebalo da bude problema.  :)

Pa to... i možda kopija nekog dokumenta domaćina.

Bio je jedan slučaj kad su jednog čoveka (inače velikog poljoprivrednika, koji je do guše u kreditima, ali dobro stoji i plaća na vreme) pitali na intervjuu, kao ako bi se slučajno desilo da se ne vrati iz Amerike, ko bi vratio kredit, i on umesto da odgovori da nema namere da ostane nelegalno u Americi odgovori da bi njegovi sinovi vratili kredit, i naravno odbiju ga, iako je ispunjavao sve uslove za dobijanje vize, i nije imao nameru da ostane tamo, ali eto, nije razmišljao...Tako da možda i ne treba spominjati kredit. A što se tiče pozivnog ili garantnog pisma, tu ne postoji pravi odgovor na to pitanje, bitno je da ti imaš čvrste veze sa Srbijom, ako nemaš onda džabe ti bilo kakvo pismo. Moje mišljenje je da je dobro da ga imaš ako ideš u posetu nekoj rodbini, a nemaš novca na računu kao dokaz da možeš da podneseš troškove svog boravka u Americi, kao u mom slučaju što je bilo, mislim da isključivo zbog toga i postoji garantno pismo. Affidavit of support, form I 134, to je zvanični naziv tog dokumenta. Sve u svemu, ne oslanjaj se na to, nego na tvoje veze sa Srbijom...

Meni je jedina veza sa Srbijom moj posao, ali problem je ta plata i to me plasi. No, cekam te potvrde iz firme i da vidimo da li cu imati srece :)

Baas zato sto nemas dovoljno para mogu da te odbiju, ako navedes da ti sve familija placa. Imate non stop na fbu i tviteru konzuli US ambasade odgovaraju.

Meni je jedina veza sa Srbijom moj posao, ali problem je ta plata i to me plasi. No, cekam te potvrde iz firme i da vidimo da li cu imati srece :)

A jesi li putovala negde? Jel imas neke druge vize u pasosu?

Sve zavisi koliko dugo planiraš da ostaneš tamo. Negde sam pročitao da je potrebno raspolagati sa 100 dolara po danu boravka tamo. E sad, ako ti imas novaca za kartu, smeštaj i troškove boravka, ne vidim što bi to bio problem. Sve u svemu, dok ne probaš nećeš znati...

Još nešto, mislim da je svejedno da li ti imaš svoj novac na računu ili ti neko drugi plaća, bitno je valjda dokazati da raspolažeš odredjenom količinom novca, ako razumeš šta hoću da ti kažem. Ja nisam imao ništa svojih para, redovan student, pitali me čime mi se bave roditelji, rekao sam im da mi ujak sve plaća, pitali me kad sam njega poslednji put video i to je bilo to...

Nemam drug vize, ali jesam putovala po Evropi. Imacu i dovoljno novca na racunu koji ce pokriti moj boravak. Hvala vam na trudu :)

Pozdrav svima. Posto sam pratila temu i saznala dosta korisnih informacija, zelim sa vama da podelim  svoje iskustvo sa intervjua..

Prvi put sam podnela zahtev za turisticku vizu, nazalost odbili su me iako imam cvrste dokaze sa zemljom na koje toliko insistiraju.Sve je sasvim ok, posao (10 godina u istoj firmi), plata, nekretnine, ustedjen novac u banci, vize iz starog pasosa... medjutim nisu mi apsolutno nista trazili od toga, iako sam insistirala i dva puta mu rekla da sam ponela dokumenta i da zelim da mu pokazem. Njegov odgovor je bio da to nije neophodno!!??wtf sad? ne razumem kako im nije potreban pismeni dokaz da ja zaista radim i posedujem to i to...

Mislim da to nije korektno  , kapiram da nisam ni jedina sa takvim slucajem ali ako vec kazu sta treba pa makar da je pogledao .. ali ko sam ja da se bunim, nazalost moze im se.. Izgleda da vec unapred znaju na osnovu formulara kome ce dati vizu a kome ne... ocigledno mu se nisam svidela ili sta god ... Da li neko ima mozda slicno iskustvo da nisu hteli da mu gledaju papire?

I molim vas savet posle koliko vremena je pametno da opet podnesem zahtev?

Ne znam sta da ti kazem, bas mi je zao. Prekjuce je jedna osoba, koju znam predala, isto po prvi put i isto za turisticku vizu, papire nisu pogledali, nisu nista posebni ni pitali i odobrili vizu na 10 godina.

Ni meni nisu nista gledali i razgovor je bio smesan, ali meni je to cetvrta viza, pa mi je izgledalo logicno tako.

Da, verovatno odluku donose uglavnom na osnovu informacija u formularu. Jesi li ti dobila neko obrazlozenje?

Sto se nove aplikacije tice, ne postoji neki tacno utvrdjen interval, ali sacekaj da prodje neko vreme, mozda godinu dana. Ako odes odmah velika je verovatnoca da ces baciti pare. :(

Pa i ne bas, obrazlozenje je bilo zao mi je neispunjavate uslove za vizu maybe some other time bla bla ...a pritom zaista ne izmisljam vec stvarno po tim njihovim standardima ispunjavam apsolutno sve. Ma... mozda imaju i neku kvotu koliko viza smeju da izdaju dnevno, odkud znam ... sve je tu samo sreca .. hvala Tashi

Pozdrav svima,

procitao sam prvih 30 i poslednjih 20 strana teme, pa ako neceg slicnog ima u onim delovima izmedju, unapred se izvinjavam...

Planiram da podnesem zahtev za turisticku vizu, period boravka je oko 20tak dana, datum povratka mi je fiksan (11.maj), ulazak u USA nije.

E sad, idem na dodelu diploma mom bratancu koji zavrsava faks tamo, kao jedan od najboljih studenata u klasi...

Posto se sve to desava 10. maja, vracamo se svi zajedno 11. jer i on ima povratnu kartu za taj datum. Posto nije bas pametno davati toliki novac za put i ostati par dana, normalno je da iskoristim priliku i malo prosvrljam po NY, Majamiju i sl, zato je period ostanka oko 20 dana. Procitao sam u prethodnim postovima sta je sve pozeljno poneti od papira u ambasadu, i shvatio sam da je jedino sto ne traze broj crvenih krvnih zrnaca :) Da skratim malo, nemam nekretnine na sebe, imam auto, vlasnik sam preduzetnicke radnje koja radi oko godinu dana, ima jednog zaposlenog (mene) i verovatno nece biti problem da mi banka izda potvrdu o prometu preko racuna u poslednjih 12 meseci. Iz banke takodje mogu dobiti potvrdu o uplacenim platama, potvrdu o placenim porezima (pausalnim), mogu dostaviti resenje o registraciji, potvrdu o deviznom stanju na racunu od 3-4000 usd, i vise ako mislite da je potrebno, kopiju kreditne kartice, potvrdu o neosudjivanosti, radnu knjizicu sa oko 12 godina radnog staza i sl... Posto ugovor o zakupu stana nemam (stanodavac nece da plati porez na dobit, sto je normalno), a vodim se da stanujem na adresi kod roditelja, da li je potrebno da nosim njihov vlasnicki list za stan, potvrdu o visini stednje u banci, izvode njihovih penzija.. ? u USA nemam nikog da mi salje garantno (pozivno) pismo, niti imam rezervaciju hotela.. planiram da par dana budem kod bratanca u kuci, pa posle toga videcemo, svaki dan hotel u nekom drugom gradu ;) Brat, snaja i drugi bratanac ce takodje ici, ali predavacemo zahteve odvojeno, tako da predpostavljam da to nema uticaja, i oni vec imaju po 1 ili 2 istekle trogodisnje multi vize u svojim pasosima, tako da za njih nece biti problem. Sta mi predlazete da jos dostavim od dokumenata? Isecke sa sajta univerziteta o datumu dodele diploma? njegovu povratnu kartu odstampanu? hoce li to pomoci? Svaka sugestija i komentar je dobrodosla.

Unapred zahvalan,

Vladimir

P.S. Podneo sam prijavu za Green card lottery ove godine, cisto da okusam srecu ;)

Ponesi sve papire iz banke i da si vlasnik radnje, takodje napisi tacne datume ulaska i izlaska, i napisi odredjeni period NPR 2 nedelje i ako te pitaju ponovi ga, znam da su zbog tih datuma odbijali vize, jer moraju biti uvereni da se vracas i da imas obaveza u Srbiji. Takodje dostavi mesto boravka u Americi i slicno. Ponesi i te isecke o dodeli diploma, kao daimas razlog zbog cega ides. Imas dosta papira, koliko vidim iz napisanog.

Jedno je najbitnije, budim spreman i da dobijes i da te odbiju, jer ni svi papiri nekad ne znace nista. Sa srecom.

Pozdrav svima.

Imam jedno pitanje.

Zavrsio sam fakultet pre 4 meseca,bio sam u Americi 2 puta preko Work and Travel programa,redovno se vratio i sve je bilo extra.

Nisam ozenjen i nisam zaposlen.

Hteo sam da apliciram za turisticku vizu,isao bih u Majami 7 dana sa sestrom.

Ono sto me zanima je kakve su mi sanse za dobijanje turisticke vize,ako pri tome nabavim neku potvrdu da sam zaposlen u nekoj firmi,potvrdu da imam pare na racunu,kucu,i prilozim kartu,rezervacije itd..?

Hvala unapred na odgovoru

Vec satima sam citala razna iskustva na ovoj temi pa bih htela prvo objasniti situaciju u kojoj se ja nalazim. Jako bih bila zahvalna ako bih dobila koji koristan savet.:) Apliciram za turisticku vizu. Apsolvent sam, ovo mi je sedma godina studiranja (prve tri dala sve u roku, upisala cetvrtu i prosto stala), ispit nisam dala jedno 3 godine.:/ To je veliki problem koliko sam videla u ranijim postovima. Ono sto mene zanima, posto sam se konacno trgla i pocela da ucim, da li bih imala sansu da dobijem vizu ako od ovog momenta pa do kraja junskog roka (dakle imam dva roka, aprilski i junski) dam nekoliko ispita. Da li bi im to bio dovoljan dokaz da sam se vratila na pravi put ili sam svejedno "obelezena" zbog one 3 godine nedavanja...?:( Dala bih od 2 do 6 ispita (dovoljno je da polozim prva 3 a onda samo da upisem neke koje sam ranije ispolagala ali koji nisu evidentirani jer vucem ove sa prosle godine, dakle max 6 bih mogla) do kraja junskog roka kada bih i aplicirala za vizu. Situacija je sledeca. Decko bi isao u Ameriku uz radnu vizu (naravno ja to ne bih pominjala), ali iskren plan je da on tamo radi, a ja bih dosla na 2 nedelje max krajem jula i ostala bih 2 nedelje kako bih se vratila zbog ispita u septembarskom ispitnom roku. Za pare na racunu cu se snaci (da li je dovoljno 2000 evra ili da trazim jos?), imam vozacku dozvolu (ali jedino 2 tatina automobila, dakle nisu moji), 2 stana i kucu u Bg-u (opet na tatino ili dedino ime), druge stanove i kuce po Srbiji (opet nista se ne vodi na mene nego na roditelje jer mi je tek 25 godina za koji mesec)... Ako je neko savestan, to sam onda ja - kako njima to tamo dokazati? Sta uciniti osim davanja nekoliko ispita do kraja juna? Neki koristan savet? Sve sto se od ovog trenutka da promeniti, ja cu uraditi, ali kako proslost izbrisati ili barem ublaziti (te tri godine nedavanja ispita)? Hvala unapred na odgovoru.:)

@Madridista

Koliko se secam potrebne su i potvrde iz banke da su ti uplacivane plate mesecno, a to ne mozes da dobijes.

Ali sanse uvek postoje, jer oni realno traze minimum godinu dana rada, ali ako nisi do sad ni jednom aplicirao, oprobaj se, jer uvek postoji sansa da prodjes, sa tim papirima koje imas. Vidjao sam ljude i sa manje papira, nezaposlene koji prolaze.

@vogue89

Imas sanse zato sto si student, ali moras dati te ispite u narednom periodu tako da oni misle da ces se vratiti da zavrsis. TTakodje predstavi sto vise novaca u banci i da te roditelji finansiraju i nekretnine i sl.

Za sve koje apliciraju: Budite spremni i da dobijete i da vas odbiju, garancija, prosto nema.

Srecno

MIlane,hvala na odgovoru.

Jesi li ti siguran da trebaju potvrde iz banke?

Racunam da ako mi neka firma napise potvrdu da radim kod njih godinu dana,da sam dobio godisnji odmor i da mi je plata npr 600 evra,uz naravno pecat i memorandum firme,to bi trebalo da je ok.

Volio bih ukoliko jos neko ima iskustvo sa ovim da napise.

Prvo da ti kažem da mislim da se odluka donosi uglavnom na osnovu onoga što ćeš napisati u formularu, a papire ti možda i neće tražiti.

E sad, ako ti ih budu tražili, onda pretpostavljam da će biti bolje da imaš te izvode iz banke ili platne listoće, ili kako se to već zove kod nas (pay slips), upravo zato što bi trebalo da pokažeš da stvarno radiš, a da ti nije samo  "neka firma napisala potvrdu da radis kod njih, itd".

Ako je ta "neka firma" stvarno firma u kojoj stvarno radis godinu dana za stvarnu platu od tacno xy evra, onda to napiši u formular i spremi te izvode i pay slips, kao dokaz, ako zatreba.

Ako ne, ne znam... Ali nemoj misliti da su baš blesavi.

Sećam se da su me na jednom intervju pre nekoliko godina samo pitali web adresu firme za koju radim i odmah pogledali stranicu, pa who we are...

Pozz ljudi.Zovem se Aleksandar,imam 22 god i iz Crne Gore sam. Zavrsio sam srednju skolu,nisam upisivao fakultet.Nezaposlen sam,u radnoj knjizici imam 40 dana radnog staza i to 2011god.Planirao sam da apliciram za turisticku vizu.Putovao po Evropi nisam,jedino po zemljama Balkana za koje nije potreban pasos.U pasosu imam samo jedan pecat (Albanija).U Podgorici imam kucu sa velikim imanjem,vinogradom koja se vodi na moju porodicu,imam auto koje se ne vodi na mene.Na racunu imam nekih 20 000e.

U Americi planiram da podjem sa drugom koji je vec tamo bio godinu dana i stekao brojna prijateljstva.Zvali su ga da dodje opet da ima nekih slobodnih radnih mjesta i da dovede nekoga ukoliko moze.Planirali smo da podjemo odmah po dobijanju viza (ukoliko ih dobijemo :happyyy: ) i ostanemo 3 eventualno 4 mjeseca.Da li je dovoljno da ponesem papir o stanju sa racuna,mozda da prepisem kucu sa imanjem na svoje ime.Da unaprijed zakazem hotel.