Jump to content

Featured Replies

Da li si prijavila grcko drzavljanstvo prilikom apliciranja za vizu? U aplikaciji za ESTA zaista postoji pitanje da li ste odbijeni za americku vizu i sa nekim drugim pasosem, ali ako nisi prijavila mozes da rizikujes i stavis da nisi odbijena i dobices tu potvrdu. Druga opcija ti je da ne vadis ESTA vec da udjes kopnenim putem iz Meksika ili Kanade gde se koliko znam ne trazi ESTA (samo direktno avionom).

Da li si prijavila grcko drzavljanstvo prilikom apliciranja za vizu? U aplikaciji za ESTA zaista postoji pitanje da li ste odbijeni za americku vizu i sa nekim drugim pasosem, ali ako nisi prijavila mozes da rizikujes i stavis da nisi odbijena i dobices tu potvrdu. Druga opcija ti je da ne vadis ESTA vec da udjes kopnenim putem iz Meksika ili Kanade gde se koliko znam ne trazi ESTA (samo direktno avionom).

Ja se ne bih sa time zezao.

travel.state.gov:

Requirements for using the Visa Waiver Program (VWP)

Previous Compliance and No Prior Visa Ineligibilities

If you have had a U.S. visa before or previously traveled to the United States under the VWP or another status, you must have complied with the conditions of previous admissions to the United States, and you must not have previously been found ineligible for a U.S. visa.

Travelers should be aware that by requesting admission under the Visa Waiver Program, they are generally waiving their right to review or appeal a CBP officer’s decision as to their application for admission at the port of entry. See the CBP website for additional details.

Da, naravno da sam prijavila da imam i grcko drzavljanstvo. Vidi se to i iz mog prezimena, ali nista me nije pitao.

Necu da se zezam sa ESTA-om i da prijavljujem da mi viza nije odbijena, pogotovo sto se bojim da cak i ako mi odobre ESTA-u da ce mi na aerodromu napraviti debeo problem i da ce me vratiti nazad. Za Kanadu mi ne treba viza ali to je bas cimanje. Nije mi bas toliko stalo. 

Berna, mene je prvi put odbio jedan drugi..a drugi put taj sabradicom...on me je bukvalno unapred otpisao jer kada sam stala za šalter on je već imao odštampanu odbijenicu..užas mislim postavio mi je čisto reda radi par pitanja i odbio me..

Opet ja (#1447) :spot:

Devojka je dobila EU boravisnu dozvolu (za zemlju u kojoj sam ja), kupili smo avio karte za za LA (sledece leto), sve isplanirali, i onda ja cisto iz radoznalosti napisem temu na jednom ovdasnjem (zemlje u kojoj zivim) forumu, uz obrazlozenje sta je i kako je, i pitam onako na najnormalniji nacin za misljenje.

Odgovori su se sveli odprilike na to da su joj sanse da dobije vizu nemerive cak ni u promilima. Konkretno, ona nema nista, ali bas nista sto ukazuje da je vezana za ovu zemlju, a to sto je samnom u vezi (ne i u braku), sto je prijavljena da zivi na istoj adresi na kojoj i ja, i sto ima prevedeni i overeni izvestaj iz banke u Srbiji, nema BAS ni najmanje veze, tj. da je potpuno nebitno. Saveti su se sveli na to da umesto u USA odemo negde unutar EU na odmor. Zgadila su mi se i misljenja i saveti. Cak je jedna pametnica prokomentarisala da joj uopste nije jasno zasto bas mora da bude USA. Sta koga boli gde ja zelim da se vencam.

Bilo kako bilo, sada smo odlucili da se ona ipak vrati dole i da trazi vizu u BG, jer po svoj logici, ima mnogo vise stvari koje je vezuju za Srbiju nego za ovu zemlju gde je sada.

Koliko vidim, situacija ni dole nije "prolecna". Ako zapadne "cikica sa bradom - odbijeni ste, a ako zapadne neko drugi - opet ste odbijeni"

Zna li se uopste kakve su procentualno statistike odobreni : odbijeni ? Jel ima barem neko ko je dobio u zadnje vreme, a da je "normalan" slucaj koji zeli da ode u USA na odmor i da se vrati kuci ?

BTW, za koliko moze da se dobije razgovor, koliko se ceka ? Jel se na razgovoru prica engleski ili srpski ?

Edited by nbbk

Zna li se uopste kakve su procentualno statistike odobreni : odbijeni ? Jel ima barem neko ko je dobio u zadnje vreme, a da je "normalan" slucaj koji zeli da ode u USA na odmor i da se vrati kuci ?

BTW, za koliko moze da se dobije razgovor, koliko se ceka ? Jel se na razgovoru prica engleski ili srpski ?

Ove godine, za sada, 84% zahteva za B1/B2 vize sa srpskim pasošem je bilo prihvaćeno, 16% odbijeno. Dakle, očigledno puno ljudi dobija normalno vize, 5 od 6 praktično, ali naravno da se negativna iskustva mnogo glasnije čuju i oni koji su odbijeni ili su odbijani ranije se češće pojave na nekom forumu tražeći savet. Dosta puta se desi i da ljudi dođu nepripremljeni na intervju ili ne znaju šta da očekuju pa budu odbijeni zbog toga - to se i meni prvi put desilo.

Na intervju se ne čeka, može se zakazati za sledeći dan. Jezik se bira, iako je naravno engleski "lakši" jer se u slučaju srpskog ili 1) uključuje prevodilac ili 2) konzul zna srpski, ali naravno ne savršeno, pa je pitanje da li se nešto izgubi u prevodu.

Edited by meelosh

Jezik se bira, iako je naravno engleski "lakši" jer se u slučaju srpskog ili 1) uključuje prevodilac ili 2) konzul zna srpski, ali naravno ne savršeno, pa je pitanje da li se nešto izgubi u prevodu.

Slazem se, nije bas da znaju srpski, moj predlog je da ako znate engleski pricate na engleskom. Cikica sa bradicom prica srpski ali sve se nesto pribojavam da me je pogresno shvatio. 

Svi ljudi koje znam iz mog okruzenja su dobili vize, zato sam i ja igrala na tu loptu. Cula sam samo za tri slucaja (jedan prijatelj od prijatelja od prijatelja... urbana legenda; drugi devojka koja je izjavila sledece na pitanje koliko ce ostati: "Pa 2 nedelje a ako mi se svidi ostacu i duze, hahahaha"; treci je jedan momak koji je imao stan u svoje ime i bio je stalno zaposlen).

Nema tu pravila... Sem onog "Ako ne pokusas sigurno neces uspeti". :D

Je l' imate EU pasos ili samo boravisnu? Ako imate pasos nemojte se zezati i idite lepo preko ESTA-e... 

Ove godine, za sada, 84% zahteva za B1/B2 vize sa srpskim pasošem je bilo prihvaćeno, 16% odbijeno. Dakle, očigledno puno ljudi dobija normalno vize, 5 od 6 praktično

Ovo znaci da se procenat odbijenih sve vise povecava, prosle godine je bio 14.7% a pre toga 13.7%. Cim odbijaju ljude bez razloga to znaci da imaju neku kvotu za odbijanje.

Je l' imate EU pasos ili samo boravisnu? Ako imate pasos nemojte se zezati i idite lepo preko ESTA-e... 

Ja imam EU pasos i zavrsio sam ESTA, ali ona nema. Naravno, mi ne planiramo da ostanemo duze, i ako nam se svidi :spot:

Nemaju nikakvu kvotu, a ljude uvek odbijaju bez razloga, j ne navedu razlog, a sigurno ga imaju na osnovu licne procene

Ne mozemo znati sa sigurnoscu sta je istina, mozemo samo da nagadjamo, ali je cinjenica da zemlje sa niskim brojem odbijenih mogu da traze prijem u VWP a pretpostavljam da ne zele svakoga u tom programu. Naravno postoje i drugi nacini da se neko ne primi u taj program, nisu ni sve drzave zainteresovane da dele informacije o svojim gradjanima sto je jedan od uslova, ali je ovo svakako elegantan nacin - "mi bismo bas voleli da vam ukinemo vize, ali eto, mnogo odbijenih" - bez obzira sto o tome odlucuju oni. Pa tako se oni drndaju sa Poljacima i sl. - mnogo ste nam dragi saveznici, mnogo zelimo da vam ukinemo vize, ali ne mozemo, zakon je zakon, imate broj odbijenih preko praga.

Mogu isto tako da imaju i malo napredniji sistem neki algoritam, da na osnovu podataka koje imaju o krsenju pravila (npr. sistem primeti da 63% zenskih osoba starosti izmedju 27 i 29 godina iz Srbije se ne vrati iz SAD) i onda oni po sistemu verovatnoce odbijaju svaku drugu osobu koja upada u taj profil, i tu nista ne mozete.

A sto se tice bez razloga, oni kod sebe navode razlog, ima i statistika o tome da se procita, ali ono na sta sam ja mislio je to sto je ovde pisano, da konzul nije ni postavljao pitanja niti pogledao dokumenta ali je odbio, to moze da bude onda licna procena samo na osnovu fizickog izgleda ili upadanja u neki siri profil sto je sto se mene tice "bez razloga".

Mogu isto tako da imaju i malo napredniji sistem neki algoritam, da na osnovu podataka koje imaju o krsenju pravila (npr. sistem primeti da 63% zenskih osoba starosti izmedju 27 i 29 godina iz Srbije se ne vrati iz SAD) i onda oni po sistemu verovatnoce odbijaju svaku drugu osobu koja upada u taj profil, i tu nista ne mozete.

A sto se tice bez razloga, oni kod sebe navode razlog, ima i statistika o tome da se procita, ali ono na sta sam ja mislio je to sto je ovde pisano, da konzul nije ni postavljao pitanja niti pogledao dokumenta ali je odbio, to moze da bude onda licna procena samo na osnovu fizickog izgleda ili upadanja u neki siri profil sto je sto se mene tice "bez razloga".

S obzirom da se cela aplikacija šalje unapred preko interneta, moguće je da oni imaju neku pre-decision pre nego što se uopšte pojavite na šalteru - možda neko pregleda papire unapred, možda postoji neki algoritam, verovatno oba. Recimo, ako smatraju da razlozi nisu dovoljno dobri ili da su ponuđene garancije (posao, studije, imovina i sl.) previše slabe, onda intervju nije ni potreban. Međutim, u onim slučajevima kada ne postoji definitivna odluka ili su naklonjeni da daju vizu, razgovor svakako služi da se donese konačna odluka ili da se pregledaju dokazi.

Sumnjam da je VWP razlog povećanja broja odbijanja (koji inače stabilno ide na gore, 2008. je bio 11%) - pre će biti ekonomska kriza. Mnogo je ljudi bez posla, ili stalnog posla, primanja su slabija itd. Uz to, siguran sam da postoji dosta slučaja kada razlog odbijanja nije vidljiv na prvu loptu, ali ja sam lično slušao nekoliko intervjua za koje mi je bilo potpuno jasno da se neće dobro završiti. Ona pitanja koliko ostajete - "pa možda mesec, možda dva" i slično...

Hrvati su tu negde ali nisu jos pali na taj potreban nivo od 3%, oko 5% im se vrti sad (oni misle zbog putovnica u Srbiji i BiH da je tako a i nadaju se da ce im clanstvo u EU pomoci ali sumnjam).

Oni pregledaju dokumentaciju pre nego što se pojavite na šalter, i u većini slučajeva odluče i pre nego što popričaju sa vama, tako da nije tačno da odbiju bez da pogledaju papire. 

Koju dokumentaciju kad je jedino sto ti uzmu prijava i pasos...?

DS-160 se popunjava online.

Ma ja vama da kazem, nista oni ne proveravaju. Odnosno, u 99% slucajeva nista ne proveravaju. Ne zato sto ne mogu, vec zato sto nece da se cimaju. 

Znam samo 1 osobu kojoj su rekli da ce morati da provere podatke njene firme pa ce joj naknadno javiti da li joj je viza odobrena. U toku intervjua se nista ne proverava, sve zavisi od toga da li konkretnom konzulu vasa prica pije vodu ili ne. Da stvarno proveravaju em sto nikada ne bi dobili vizu ljudi sa fiktivnim poslovima, stanovima i firmama, nego ne bi bili odbijani ljudi koji stvarno ovo gorenabrojano poseduju. 

• 2 weeks later...

Niko nije trazio vizu u zadnjih dve nedelje ? Nema novih iskustava ?

Jel ovo moguce sa hrvatskim pasosem?

Evo novog iskustva od pre par dana mog dobrog prijatelja. Apsolvent je. Trazio je turisticku vizu. Vec je bio u SAD pre par godina, turisticki. Roditelji su mu bili nekoliko puta do sada, cak je otac i ziveo tamo nekoliko godina. U SAD-u mu je i mnogo rodbine. Svi su potpuno legalni. Odbijen zbog toga sto nije zavrsio fakultet prosle godine vec ima 7-8 ispita do kraja.

Hrvatska nije na listi ESTA zemalja, ali i da jeste, ne bi bilo moguce ako je vec odbijen jednom za vizu.

Hrvatska nije na listi ESTA zemalja, ali i da jeste, ne bi bilo moguce ako je vec odbijen jednom za vizu.

Jel to vazi ako je neko odbijen za bilo koji tip vize, ili samo za B1-B2 ? 

Jel to vazi ako je neko odbijen za bilo koji tip vize, ili samo za B1-B2 ? 

Pitanje je:

7) Have you ever been denied a U.S. visa you applied for with your current or previous passport, or have you ever been refused admission to the United States or withdrawn your application for admission at a U.S. port of entry? *

Yes   No

Mada, negde procitah da ne mora da znaci da pozitivan odgovor automatski donosi odbijanje - treba da prodje bar 6-12 meseci + da su se okolnosti [zbog kojih je viza odbijena] promenile.