Jump to content

Featured Replies

Ne.... i on isto podnosi zahtev....

Pa super, tim bolje. Idete zajedno, nema šta da krijete, samo biste bez ikakvog razloga upali u neko objašnjavanje oko tvog zaposlenja. Koliko ja vidim, sve je čisto i imate jako dobre šanse oboje.

Isčitah ja celu temu od petka :)

Zanima me koliko dugo je validna dokumentacija sa posla, tj potvrde.

Dobila sam ih danas, na njima je današnji datum, platu primamo sredinom meseca, a nisam sigurna da ću stići do sledeće plate da odem na razgovor, što znači da će mi prosek biti bez majske  plate ako odem u drugoj polovini juna.

Ako je to njima uopšte bitno....Ili ću morati novu potvrdu i listiće da uzimam...?

Sve odgovore na pitanja koja su me zanimala sam pronašla, ali to nisam.

Hvala što detaljišete i razgovor sa konzulima :)

Isčitah ja celu temu od petka :)

Zanima me koliko dugo je validna dokumentacija sa posla, tj potvrde.

Dobila sam ih danas, na njima je današnji datum, platu primamo sredinom meseca, a nisam sigurna da ću stići do sledeće plate da odem na razgovor, što znači da će mi prosek biti bez majske  plate ako odem u drugoj polovini juna.

Ako je to njima uopšte bitno....Ili ću morati novu potvrdu i listiće da uzimam...?

Sve odgovore na pitanja koja su me zanimala sam pronašla, ali to nisam.

Hvala što detaljišete i razgovor sa konzulima :)

To uopšte nije bitno :) Srećno!

Cao drugari. Ovako stoje stvari.. Nisam zaposlen, nemam imovinu na moje ime osim auta mada mogu da sredim stan. Bavim se aktivno muzikom vec 10 godina i imam dokaza za to (novine, sajtovi, slike sa zurki po inostranstvu..), imam dosta pecata u pasosu, dosta sam putovao sve na osnovu muzike mada ne bi zato otisao.. 
Jel moze neki savet, kako, sta je najbolje, koje papire srediti, kada traziti, na koliko..? Bas mi je potrebno ovo.. Znaci treba mi turisticka na sto duze vreme..
Hvala vam puno :)

Pa super, tim bolje. Idete zajedno, nema šta da krijete, samo biste bez ikakvog razloga upali u neko objašnjavanje oko tvog zaposlenja. Koliko ja vidim, sve je čisto i imate jako dobre šanse oboje.

A da li bi trebalo da idemo zajedno ili svako posebno?

Burazera su mi odbili za vizu.

Njegov sagovornik je bio posebno zainteresovan za moj boravak ovde (ko ne zna, neka pročita temu o zelenoj lutriji na forumu), i često puta bi ponovio: "samo dva meseca je u Americi".

Uglavnom, dobio je opšti odgovor da nije dokazao čvrste veze sa zemljom, što i nije mogao da uradi jer njegov sagovornik nije ni pogledao papire koje je imao kod sebe.

Slična priča se dogodila jednom prijatelju koji je mesec dana kasnije ponovo otišao na razgovor, ali je ovoga puta gurnuo papire ispod onog pulta i rekao: "evo su moji dokazi!".

Burazera su mi odbili za vizu.

Njegov sagovornik je bio posebno zainteresovan za moj boravak ovde (ko ne zna, neka pročita temu o zelenoj lutriji na forumu), i često puta bi ponovio: "samo dva meseca je u Americi".

Uglavnom, dobio je opšti odgovor da nije dokazao čvrste veze sa zemljom, što i nije mogao da uradi jer njegov sagovornik nije ni pogledao papire koje je imao kod sebe.

Slična priča se dogodila jednom prijatelju koji je mesec dana kasnije ponovo otišao na razgovor, ali je ovoga puta gurnuo papire ispod onog pulta i rekao: "evo su moji dokazi!".

i šta je bilo sa prijateljem?

Cao, 

imala bih pitanje za vas u vezi vize ukoliko neko ima slicna iskustva ili poznaje nekog ko je imao slicnu situaciju kada je pokusao da dobije istu.Imam 27 godina i prosle godine sam upisala master imam jos 3 ispita dva sam polozila, zaposlena sam u firmi vec skoro 3 godine, ali nisam na ugovoru vec preko omladinske (ne znam da li oni to mogu da provere ukoliko dobijem potvrdu o zaposlenju direktno od firme jer preko omladinske ide samo isplata) primanja su mi odlicna( mnogo vise od prosecne plate) i mogla bih da dobijem iz banke potvrdu o visini primanja poslednjih godinu ili ako treba i vise, nemam na svoje ima nista od imovine (sve je u vlasnistvu roditelja), nisam udata, imam u pasosu dosta pecata da sam putovala vizu samo egipatsku..Ukoliko neko ima slicna iskustva bice mi od pomoci jer nisam sigurna da li vredi baciti 160 $ ukoliko su mi sanse male..

Pozdrav

Dobio sam turističku na 10god. Povratna karta mi je na dva mjeseca. Da li neko zna da li traže da se prikaže novac pri ulasku u Ameriku, pošto idem turistički? (navodna posjeta kumovima)
Da li i karticu pokazati (visa electron), iako nema ništa na njoj? :)

Dva puta sam dobijao J-1, i jednom C1/D vizu, i čuo sam priču (od drugara drug) da su njih par vratili sa aerodroma jer su sumnjali da će ostati u Americi, pa mi sad malo prpa oko odlaska...

Edited by Seaman

Seaman piši bre kako je bilo na razgovoru, šta su pitali, šta si nosio od dokumentacije?

Elefteros pa dobro bar su mu dali.

Umeju nekada da traze pare, jednom mom prijatelju su trazili sredstva, imao je nesto kesa a nesto i na kartici, mada mogu oni da provere i ta sredstva na kartici ili da traze potvrdu iz banke o sredstvima na kartici.

Da li neko zna da li traže da se prikaže novac pri ulasku u Ameriku, pošto idem turistički?

Mene su jednom prosle godine pitali koliko imam gotovine kod sebe, ali mi nisu trazili da im pokazem.

Mislim da je ili bio JFK ili Dublin.

Seaman piši bre kako je bilo na razgovoru, šta su pitali, šta si nosio od dokumentacije?

Dokumenta: ugovor o zaposlenju, potvrda iz katastra da imam zemlju i kuću na sebi (1/2), ugovor o zakupu lokala (ja sam zakupodavac), potvrda da radim volonterski u nekoj dječijoj ambasadi.

Pitanja:

Konzul: Mi smo već razgovarali, zar ne?

Ja: Jesmo. (dobio odbijenicu)

Konzul: Imaš pravo da razgovaraš sa drugim konzulom ako želiš, ali moraćeš da dodješ za nekih 7 dana jer on nije tu?

Ja: Nema potrebe.

Konzul: Jesu li isti razlozi putovanja?

Ja: Da.

Konzul: Gdje radiš, koliko dugo radiš? Je li to u istoj školi ili? 

Konzul: Koliki su ti mjesečni prihodi?

Konzul: Koliko planiraš da ostaneš u Americi?

Ja: 3-4 sedmice.

Konzul: Gdje si zadnje putovao?

Ja: Bio sam u Njemačkoj par dana.

Konzul: Gdje u Njemačkoj?

Ja: U Kiel-u. Zatim sam bio par dana u Kopenhagenu, kao i u Stokholmu. (vrtim stari pasoš u rukama)

Konzul: Mogu li da pogledam stari pasoš. (U njemu ima i par šengenskih viza, dok su nam trebale)

Konzul: Ti baš voliš da putuješ?

Ja: Da, gospodine.

Konzul: Pasoš ti ističe u septembru. Neće ti praviti problem pri ulasku u Ameriku, ali pojedini avio prevoznici mogu praviti problem. Vaša viza je odobrena.

Ja: Thank you so much. Have a nice day.

Viziranje je bilo u Sarajevu.

@ jms_uk Koliko si rekao da imaš, ako nije tajna? Ja sam mislio reći oko 2000$, s tim da ću imati oko 700$ u kešu, i ništa na kartici. :)

Edited by Seaman

@ jms_uk Koliko si rekao da imaš, ako nije tajna? Ja sam mislio reći oko 2000$, s tim da ću imati oko 700$ u kešu, i ništa na kartici. :)

Onoliko koliko sam stvarno i imao - oko 100 dolara.

Ali to je zato sto ja i kod kuce koristim plastiku - retko gotovinu.

S druge strane, usao sa UK pasosem, ne prvi put, i ostajao sam samo za (produzeni) vikend tada.

Cao,

procitala sam skoro sve postove ali nikako da izvucem recenicu da je nekome konzul trazio na uvid radnu knjizicu i potvrdu iz banke o uplacivanim platama. Vidim neko to nosi a neko pak samo ugovor o zaposlenju. I negde sam procitala o nekom autorskom pismu iz firme pa me zanima sta je to. Ja zapravo pokusavam da hmmm... namestim sebi zaposlenje sa pristojnom platom i radnim stazom posto imam firmu koja bi to uradila za mene ali problem je radna knjizica, naravno... 

Da li je neko vec pokusao ovako ili da me vlasnik prijavi pa da apliciram za tri mescea da bih mogla da izvadim prosek plata koji bi onda bio minimalan? Prestravim se kad pomislim da ih slazem a vidim velikoj vecini ni ne pogledaju radnu knjizicu... Da li su nekome to stvarno proverili?

Cao,

procitala sam skoro sve postove ali nikako da izvucem recenicu da je nekome konzul trazio na uvid radnu knjizicu i potvrdu iz banke o uplacivanim platama. Vidim neko to nosi a neko pak samo ugovor o zaposlenju. I negde sam procitala o nekom autorskom pismu iz firme pa me zanima sta je to. Ja zapravo pokusavam da hmmm... namestim sebi zaposlenje sa pristojnom platom i radnim stazom posto imam firmu koja bi to uradila za mene ali problem je radna knjizica, naravno... 

Da li je neko vec pokusao ovako ili da me vlasnik prijavi pa da apliciram za tri mescea da bih mogla da izvadim prosek plata koji bi onda bio minimalan? Prestravim se kad pomislim da ih slazem a vidim velikoj vecini ni ne pogledaju radnu knjizicu... Da li su nekome to stvarno proverili?

Ne razumem tačno problem. Ako ćeš biti zaposlena i primati platu, tvoj poslodavac će morati da ti overi radnu knjižicu i prijavi te PIO fondu. Radni staž = radna knjižica.

Dakle, nisam zaposlena pa sam mislila:

Da me prijatelj zaposli, prijavi i da to bude minimalac. Imala bih dva, tri meseca radnog staza i malu platu.

Zato pitam da li moj poslodavac moze da napise da duze radim i primam vecu platu? Koliko oni to proveravaju? Prijatelj mog prijatelja (nismo sigurni koliko je tacno) je odneo takvu neku potvrdu koju mu je napisao poslodavac prijatelj i nije bio ni prijavljen. Mislis li da je to glupost i da to sigurno ne moze da prodje?

I mene zanima da li baš mora da se nosi radna knjižica. Imam kopiju, sedište firme,kao i sva dokumentacija,su u novom sadu, a ja radim u bg. Rekli su miru fazonu saljem ti sken, a knjižicu dobijaš kad budeš odlazila iz firme.

U radnu knjizicu se upisuje staz tek kad odes iz firme ja mislim..

Tačno tako.

Elem, radnu knjižicu ni meni ni bilo kom mom poznaniku koji je aplicirao nisu tražili - niti smo je mi nudili. Uverenje je bilo dovoljno, ili čak neki posredni dokaz (npr. vizit karta ili nešto slično). 

da li stanja na racunima moraju da se uzmu iz banke, ili mogu da odstampam izvod stanja koje mi stize na mail? u Erste banci daju posebno neku potvrdu za vizu, rekose mi 300din je i treba pasos da ponesem...

Odstampala sam stanje dan nakon sto mi je legla plata (dok imam love na racunu :)) a mislim da cu ici krajem meseca.Jel to mora da im bude "sveze" ili nema veze ako im donesem stanje na racunu od pre desetak dana, koje nije overeno u banci?

Ima li neko da je skoro išao na turističku? Zanima me šta pita CBP officer pri ulasku u zemlju? Sve češće čujem priče kako nekog nisu pustili da udje u Ameriku i vratili ga kući... Idem za dva dana pa mi prpa...