Jump to content

Featured Replies

Pozdrav svima, pročitao sam dosta korisnih stvari na forumu, ne znam koliko ima slučajeva kao moj ali 

bi mi svaka pomoć dobrodošla. Bio sam dva puta na J1 u USA, a pre 2 godine odbijen za turističku. 

U medjuvremenu sam dobio drzavljanstvo zemlje EU koja se nalazi na Visa Waiver Programu gde je potrebno

popuniti online aplikaciju koja se zove ESTA gde ima jedno pitanje koje se odnosi na odbijanje za USA vizu. Zanima me da li ima neko ko je odbijen sa srpskim pasošem a da je  otišao turistički u Ameriku preko ESTE ? Hvala unapred

Skoro je jedna devojka postavila slično pitanje, ona pored srpskog ima i grčko državljanstvo ali nije bila izvadila njihov pasoš, i bila je aplicirala za vizu sa našim pasošem pa su je odbili, i sad ne može bez vize da putuje sa grčkim pasošem jer su je prethodno odbili. Tako da moraš da vadiš vizu čim su te odbili za vizu ranije. 

Pozdrav. Muke sa USA vizom to je haos.Decko mi je tamo vec godinu dana, a ja nema sta nisam pokusla i nista.Sada sam krenula da sredjujem Krajansku(slovacku) vizu i zanima me kako gledaju u ambasadi na nju uzevsi u obzir da je Slovacka u EU (ako imate drzavljanstvo ne treba vam viza) Jos jednom ponavljam viza, dobicu Krajansku vizu ne drzavljanstvo. Ako neko ima iskustva ili zna nesto neka pise...Svim ostalim claniovima zelim puno srece i da ne odustaju jer to je ovde kljucno

Edited by Duya
Molim vas ne koristite fensi boje i fontove

Nikad nisam cuo za tu vizu, ali ne vidim zasto bi i na koji nacin ti olaksala dobijanje americke, pogotovo ako su te odbili vec?

Sa tom vizom imam pravo u otici u bilo koju zemlju EU bez vize u roku od 5 godina.Sve po propisima 3/6 meseca pa nazad ali ne treba mi viza.Pa me zanima da li neko zna da li imam neke olaksice sto se tice Americke ambasade ili ne?

Cao,

vidim da ovde na forumu ima dosta ljudi koji imaju iskustvo sa dobijanjem USA vize pa bih zamolio nekog od Vas da mi pomogne tj posavetuje.

Prvi put apliciram za b1/b2 turisticku vizu, i nameravam zaista da odem turisticki na nekih 3-4 nedelje, završio sam obrazac ds160, uplatio taksu, ostaje još da zakažem datum i cas intervjua, najverovatnije sledece nedelje ... Putujem kod rodake u Cikagu, sam, bez porodice, jer supruga radi i ne može da dobije toliko vremena za odmor a deca uskoro polaze u školu.

Imam 42 g, oženjen sam, dvoje odrasle dece (11 i 15), trenutno što se posla tice radim kao agent prodaje za jednu banku znaci nije klasican radni odnos (zato i imam vremena da putujem), placaju oni meni doprinose ali plata je u zavisnosti od ucinka. A istovremeno sam i sudski veštak pa i tu zaradim ponešto. Problem je što ta primanja nisu konstantna i što sad u letnjem periodu i nisu baš najsjanija tako da ja ne mogu da dobijem neku potvrdu o visini primanja niti da se pohvalim izvodom za poslednjih 2-3 meseca Inace imam devizni racun sa nekih 3000 eur, i u aplikaciji sam naveo da cu sam finansirati put.

Zanima me šta mislite kakve su mi šanse da dobijem vizu i šta da ponesem od dokumentacije na intervju?

Hvala

Edited by Duya
-pink

Pre tvoje ima 1680 poruka na ovu temu. Sigurno među njima ima i odgovora na pitanja koja si postavio. Ali, lakše je pretpostavljam da se samo postavi isto pitanje hiljaditi put, prvi post na forumu, i to je to, pa sve još ljubičastom bojom... Pomozite sebi, da bi vam pomogli i drugi.

Pink uklonjen. Sudeći po smajlijima, isti tekst je postavio i na forum Ana.rs, što ujedno i objašnjava ružičastu boju. :bag: Izgleda da se pri lepljenju teksta na forum zadržava originalno formatiranje, što je i uzrok neprestanog moderatorskog baktanja sa fensi formatom teksta. :bang:

@putnik dugoprugaš ... Zamolio sam da neko ko ima slično iskustvo da svoje mišljenje kakve su mi šanse, a tebi drugar ako nešto smeta slobodno produži dalje ... Nisam mogao ranije da išta komentarišem na ovu temu jer mi tema nije poznata, sad prvi put apliciram i zanimaju me tuđa mišljenja ... A mislim da je jasno da je svaki slučaj nezavistan i da nema potrebe za ironijom ...

@Moderator ... Izvinjavam se zbog pink boje, ja to nisam ni primetio, mrzelo me da ponovo kucam pa sam samo iskopirao ... 

U svakom slučaju hvala i jednom i drugom ...

Stvarno ni ja ne mogu da skapiram ponašanje pojedinih.

Tipa smeta im što neko postavlja pitanje koje je već postavljeno pre toga. Pa šta?

Ne, nego će da vrti 85 stranica da bi našao sličnu izolovanu situaciju, da slučajno nekome ne bi pokvario dan svojim pitanjem? Kapiram da ljudi žele da dođu do saveta, te očekuju dobronamerne sa iskustvom da im daju savet. Svakako, ako neko ne želi da odgovori čoveku na pitanje, ne mora da replicira na način prosečne šalteruše u pošti u Pinosavi.

Ne mora da vrti 85 stranica, dovoljno je da procita 10ak stranica. Jako je glupo pitanje sta mislite da li ce mi dati vizu. Jeste brate dace ti drzavljanstvo zato sto si doneo sve te papire. Ajde da je neka druga viza, ali viza za US je jako specificna, tako da niko ne zna sta je sve potrebno od papira da bi ti sigurno dali vizu, a mozes i milion papira da doneses i da te odbiju.

Zamisli na sta bi licio forum da svako samo ostvi pitanje dobije informacije, ode, dodje sledeci isto pitanje postavi i tako dalje..

Svakako, ako neko ne želi da odgovori čoveku na pitanje, ne mora da replicira na način prosečne šalteruše u pošti u Pinosavi.

U pravu si... flowers::

Jako je glupo pitanje sta mislite da li ce mi dati vizu. [...]

Zamisli na sta bi licio forum da svako samo ostvi pitanje dobije informacije, ode, dodje sledeci isto pitanje postavi i tako dalje..

...a i ti si u pravu flowers::

Predlažem da na ovome i ostane. smartass

@putnik dugoprugaš ... Zamolio sam da neko ko ima slično iskustvo da svoje mišljenje kakve su mi šanse, a tebi drugar ako nešto smeta slobodno produži dalje ... Nisam mogao ranije da išta komentarišem na ovu temu jer mi tema nije poznata, sad prvi put apliciram i zanimaju me tuđa mišljenja ... A mislim da je jasno da je svaki slučaj nezavistan i da nema potrebe za ironijom ...

Vidi druže, nema uopšte ironije, ja mislim da sam vrlo direktno rekao šta sam imao i to nije usmereno prema tebi lično, nego prema toj praksi da se dođe, postavi pitanje na koje je zaista odgovoreno, ode i da ne dobijemo ni povratnu informaciju šta je bilo sa vizom da barem sutra neko zna šta se desilo ako dođe sa sličnim problemom. Možda je previše očekivati da se pročita svih 1700 poruka (mada, da sam u toj situaciji da me zanimaju tuđa iskustva, to je tačno ono što bih uradio), ali da si barem nekoliko puta kliknuo na back uveren sam da bi pronašao odgovore. Ok, možda nema agenta prodaje banke, ali ima freelance programera, dizajnera ili novinara, takođe bez klasičnog ugovora o radu koji su plaćeni prema učinku i svakako može da se povuče paralela.

Ali da ne bude da je post sasvim beskoristan, da kažem i reč-dve o meritumu. Ja mislim da nemaš nikakav problem sa vizom. Ne treba da preteruješ sa dokumentima, već treba na najjednostavniji način dokažeš da imaš čemu da se vratiš. Moj utisak je da višak dokumenata, ili insistiranje na njima može imati kontraefekat jer se onda čini da je ceo nastup izrežiran i pripremljen. Ima li boljeg razloga da se vratiš od dvoje dece (ne bih rekao odrasle - to su formalno dete i mlađi maloletnik ;) ) i supruge (ponesi i njihove pasoše sa sobom za slučaj da te pitaju - često hoće da provere da su oni u zemlji, a ne da te čekaju u SAD). Drugo, imaš posao, oni nisu formalisti u smislu da traže radnu knjižicu i M obrazac, dovoljan je neki ugovor koji je odrađen, izvod sa računa gde nije bitno trenutno stanje, nego da se vide prethodne uplate, neki taj ugovor za veštačenje ili kako se to već obavlja, takve stvari. Ja sam pomenuo već da sam svojevremeno koristio vizit kartu, bez ikakvih uverenja i slično. Šta god imaš od dokumenata koji posredno ili neposredno dokazuju da imaš stalne prihode (ne mora to biti ugovor o radu, nego prosto da postoji finansijska stabilnost), ponesi. Rekoh, izvodi iz banke, ili odštampani sa ebankinga, takve stvari. 

Mislim i da je korisno imati precizniji plan od tog koji si pomenuo, Čikago na 3-4 nedelje. Neko ko zarađuje i radi obično nije tako fleksibilan da mu je svejedno da li će ostati 3 ili 4 nedelje, to je njihov utisak. Odredi tačan broj dana, recimo 20, i idealno smisli koji su to tačno datumi i ne preteruj sa dužinom boravka (ionako ako dobiješ vizu imaćeš 6 meseci na raspolaganju za boravak, najverovatnije u sledećih 10 godina). "Išao bih na mesec-dva tamo negde na zimu" ne zvuči baš dobro, pa se potrudi da ne upadneš u tu grupu. Jako je korisno ako imaš pun pasoš u smislu da si barem jednom, idealno nekoliko puta putovao u Zapadnu Evropu. Ponesi i neki stari pasoš ako je ovaj baš nov i prazan.

Naravno, kao što mveruovic reče, niko ne može da ti odgovori na pitanje šta će biti. Nema garancija. Prosto, budi spreman na jedan razgovor koji je donekle neprijatan jer sagovornici nisu "jednaki", i probaj da se ponašaš normalno i opušteno uz stav koji naravno nećeš verbalizovati da ti ta viza pripada i da je potpuno normalno da je dobiješ. Mislim da pomaže da se razgovara na engleskom, jer iako konzuli govore srpski (ne baš idealno), može se desiti da se ponešto izgubi u prevodu.

Stvarno ni ja ne mogu da skapiram ponašanje pojedinih.

Svakako, ako neko ne želi da odgovori čoveku na pitanje, ne mora da replicira na način prosečne šalteruše u pošti u Pinosavi.

Pojedini se zahvaljuju na lepim rečima. Ja sam se trudio da nikoga ne uvredim, bez obzira što može da vam se ne dopada to što sam rekao. Mogao bih i ja da se koristim domišljatim sintagmama sa "šalterušama u Pinosavi" ali mislim da je to ispod svakog nivoa. Nije u pitanju da ja ne želim da odgovorim, i ako samo odeš jednu stranicu unazad videćeš da često pišem dosta dugačke i detaljne odgovore i to posebno na ovoj temi, gde tebe moram priznati nisam mnogo često viđao. Fora je što je ovo jedna od najvećih tema na ovom podforumu i što su ovakve priče ispričane, bez preterivanja, 100 puta. I sutra kada se pojavi neki novi goranicus, neće morati da vrti 85 stranica nego 105, i tako u krug... Super korisni saveti, recimo Slobini sa početka ove teme, ostaće zatrpani i zaboravljeni u gomili postova sveže registrovanih članova, koji se neće ni vratiti da kažu jesu li dobili tu vizu ili nisu, a koji su preslikani. Nije goranicus prvi, i ja se iskreno nadam da nije jedan od ovih i da će ostati i dati povratnu informaciju. Ali ako provrtiš poslednjih nekoliko stranica videćeš dosta takvih, mnogo više nego ranije.

Vidi druže, nema uopšte ironije, ja mislim da sam vrlo direktno rekao šta sam imao i to nije usmereno prema tebi lično, nego prema toj praksi da se dođe, postavi pitanje na koje je zaista odgovoreno ....

Ok, hvala puno na iscrpnom odgovoru, dosta mi znači u pripremi za intervju koji je sledeće nedelje ... Dobićete povratnu informaciju i moje iskustvo kako god se završilo ...

Zdravo postovani, imala bih jedno pitanje, nadam se da cete mi pomoci, jer, kao clanovi Kluba putnika, upuceniji ste od mene verovatno. Zanima me da li moja prijava za zelenu kartu, prosle ili pretprosle godine, moze da utice na podnosenje turisticke vize ove godine?

Tacnije, pokusavam da se registrujem, za aplikaciju za vizu, i trenutno mogu samo da upisem svoje ime i mail, a prezime ne, kao da je zakljucano polje koje treba da se popuni.. Mozda je trenutna greska, nema veze valjda sa prijavom za zelenu kartu. Verujem da nema, ali, ipak, nije na odmet, pitati upucenije od sebe..

HVALA.

Edited by LadyJelena

Vreme je da podelim iskustvo sa razgovora. Naime, viza mi je odooobrenaa!

Mislilm da sam danas imala mnogo srece. Zapala mi je zena konzul i ona je bas bila divna.Ocekivala sam da razgovor traje ne duze od pet minuta i da su odluku doneli vec na osnovu popunjenog obrazca. Medjutim, ona je mene temeljno ispitivala pitanja koja sam znala da ce me pitati, provucena su kroz ovaj forum pa da ne ponavljam. Nisam poslusala savete vecine da ne spominjem da idem kod decka u Njujork koji uz to ima i zelenu kartu. Cim sam ga spomenula pocela je da odmahuje glavom a ja da se pravdam kako samo hocu da ga vidim i kako nije momenat da se vencamo.

Papire nije ni pogledala! Videla sam da narod dolazi sa gomilom papira a ja sam imala samo dva: ugovor o radu i devizni racun. Nista nije htela da pogleda. Nije me pitala koliko para imam, samo je rekla da vidi koliko zaradjujem. Evo sta me je pitala vezano za decka:

Konzul: Vi namreavate da ostanete sa njim?

Ja: ne, ne, ne zelimo da pravimo greske, veoma nam je vazno da sve bude po propisu i samo zelimo da se vidimo jer on nece doci godinu dana u Srbiju.

Konzul: Kako da znam da cete se vratiti?

Ja: vazno mi je da zadrzim posao, nemam nameru da se udam za svog decka i sedim u Americi. Zelim da radim dok se ne ukaze prilika za drugaciju vizu.

Ja sam ovo ponavljala nekoliko puta, cak i kad me je pitala cime se bavim u Srbiji.

I eto, viza mi je dobrena. Nekako sam stekla utisak da je svaka cinjenica govorila da cu ostati i da je zenica jedva prelomila.

Savet za ostale, morate imati dobru pricu, siguran stav, ne ostajete tamo dve do tri nedelje vec tacan broj dana, lepo kazete od tad do tad. Ne znam da li je posao koji vam donosi 50000 mesecno dovoljan da vam poveruju da cete se vratiti i zato je najbolje da se tu provuce neka dobra prica kako vi imate planove za buducnost za Srbiju. Primetila sam da je na drugom salteru kod nekog cikice razgovor bio mnogo zvanicniji.

Srecno!

Zdravo postovani, imala bih jedno pitanje, nadam se da cete mi pomoci, jer, kao clanovi Kluba putnika, upuceniji ste od mene verovatno. Zanima me da li moja prijava za zelenu kartu, prosle ili pretprosle godine, moze da utice na podnosenje turisticke vize ove godine?

Tacnije, pokusavam da se registrujem, za aplikaciju za vizu, i trenutno mogu samo da upisem svoje ime i mail, a prezime ne, kao da je zakljucano polje koje treba da se popuni.. Mozda je trenutna greska, nema veze valjda sa prijavom za zelenu kartu. Verujem da nema, ali, ipak, nije na odmet, pitati upucenije od sebe..

HVALA.

Ako nisi izvucena na lutriji, nema nikakvog efekta na aplikaciju za vizu.

Ako je pitanje da li možeš da podneseš zahtev za turističku (B1/B2) vizu dok čekaš na Zelenu kartu, naravno da možeš i to je verovatno neki tehnički problem, možda kod njih, a možda i kod tebe, probaj neki refresh, novu aplikaciju, tako nešto.

Da li će ta prijava uticati na to kako će gledati na tvoju aplikaciju - tu bih rekao da. To ne znači da nećeš dobiti vizu, ali moraš da dobro objasniš kako to sada ideš turistički, a inače bi emigrirala u SAD i da ti se nije možda smučilo čekanje pa si rešila ovako da odeš...

Lady Jelena, ja sam imala isti problem. Pokusavala sam sa notebook racunara i nije moglo. Ba kraju sam nalog otvorila preko telefona i zakazala razgovor. Nadji bolji racunar ili telefon.

Pozdrav svima, citao sam ovde dosta komentara i svaki komentar je zaseban zato bih hteo da pitam i da zamolim nekog ko ima iskustva da mi kaze svoje misljenje, savet itd.. Imam dalje rodjake u Americi koji zive tamo vec 30god.. Devojka i ja planiramo da apliciramo za turisticku vizu i da idemo kod njih.. Planiramo da ostanemo tamo da se ne vracamo, sestra bi mogla da nam nadje posao gde bi radili, ziveli mi u nekom malom mestu pored new york-a.. Ja imam firmu na svom imenu koja radi vec 2 godine, imam redovna primanja vec 2 godine, uredno placani doprinosi.. Devojka ide na fakultet, apsolvent je i ostalo joj je do kraja 10ak ispita.. U Srbiji je i meni a i njoj cela porodica, svi su nam ovde.. drugih dokaza nemamo da cemo se vratiti i bojim se da ce nam to biti malo za vizu.. sta vi mislite ? Ono sto me jos interesuje je da li je jos neko od vas isa ovako kao sto mi planiramo? Sestra mi je rekla da preko advokata mozemo da dobijemo papire samo je potrebno vremena i novca... Svaki savet bi mi bio od koristi ! hvala !

Pojedini se zahvaljuju na lepim rečima. Ja sam se trudio da nikoga ne uvredim, bez obzira što može da vam se ne dopada to što sam rekao. Mogao bih i ja da se koristim domišljatim sintagmama sa "šalterušama u Pinosavi" ali mislim da je to ispod svakog nivoa. Nije u pitanju da ja ne želim da odgovorim, i ako samo odeš jednu stranicu unazad videćeš da često pišem dosta dugačke i detaljne odgovore i to posebno na ovoj temi, gde tebe moram priznati nisam mnogo često viđao. Fora je što je ovo jedna od najvećih tema na ovom podforumu i što su ovakve priče ispričane, bez preterivanja, 100 puta. I sutra kada se pojavi neki novi goranicus, neće morati da vrti 85 stranica nego 105, i tako u krug... Super korisni saveti, recimo Slobini sa početka ove teme, ostaće zatrpani i zaboravljeni u gomili postova sveže registrovanih članova, koji se neće ni vratiti da kažu jesu li dobili tu vizu ili nisu, a koji su preslikani. Nije goranicus prvi, i ja se iskreno nadam da nije jedan od ovih i da će ostati i dati povratnu informaciju. Ali ako provrtiš poslednjih nekoliko stranica videćeš dosta takvih, mnogo više nego ranije.

Okej, ima logike i tome što ti kažeeš. Izvini, preterah. 

Pozdrav svima, citao sam ovde dosta komentara i svaki komentar je zaseban zato bih hteo da pitam i da zamolim nekog ko ima iskustva da mi kaze svoje misljenje, savet itd.. Imam dalje rodjake u Americi koji zive tamo vec 30god.. Devojka i ja planiramo da apliciramo za turisticku vizu i da idemo kod njih.. Planiramo da ostanemo tamo da se ne vracamo, sestra bi mogla da nam nadje posao gde bi radili, ziveli mi u nekom malom mestu pored new york-a.. Ja imam firmu na svom imenu koja radi vec 2 godine, imam redovna primanja vec 2 godine, uredno placani doprinosi.. Devojka ide na fakultet, apsolvent je i ostalo joj je do kraja 10ak ispita.. U Srbiji je i meni a i njoj cela porodica, svi su nam ovde.. drugih dokaza nemamo da cemo se vratiti i bojim se da ce nam to biti malo za vizu.. sta vi mislite ? Ono sto me jos interesuje je da li je jos neko od vas isa ovako kao sto mi planiramo? Sestra mi je rekla da preko advokata mozemo da dobijemo papire samo je potrebno vremena i novca... Svaki savet bi mi bio od koristi ! hvala !

Što se tebe tiče mislim da ne bi trebao da imaš nikakvih problema ako ti firma radi, ako redovno plaćaš sve obavezne doprinose, i ako poseduješ sredstva kojim ćeš pokriti svoj put i boravak u SAD. E što se devojke tiče, tu ne valja to što je ona apsolvent, da je redovan student ne bi bilo nikakvih problema ali ovako nije dobro.

Nije pametno pisati ime, prezime, godiste niti bilo sta sto bi moglo da oda vas identitet kad na internet forumu pisete o krsenju zakona, prekoracenju vize, ilegalnom ostanku u stranoj zemlji i slicnim stvarima. 
Vec je vise puta pisano da ljudi iz ambasada prate sta se pise po forumima.

NONIMMIGRANT VISAS (NIVs)• 11.7 million NIV applications adjudicated• 9.9 million NIVs issued• 607,275 student visas issued• 331,068 exchange visitor visas issued• 96 percent of applicants obtain a visa appointment within three weeks

Podaci za 2014. god