Jump to content

Featured Replies

Ovo su njihovi podaci, u neuseljenicke spadaju svi tipovi viza ne samo turisticke, a mislim da je ovakav odnos i u Srbiji. od 10-15% odbijenica

A imam jedno pitanje, posto idem sa devojkom, da li mi zajedno apliciramo za visu? Tacnije da li zajedno idemo na razgovor? Da li trebamo da ispunimo jedan formular ili dva za vizu?

oces da kazes da su prosle god manje vise svi dobijali turisticku vizu ?

Pretpostavljam da misliš na ovih 96% - to nije procenat odobrenih aplikacija, nego procenat onih koji za manje od tri nedelje od podnošenja aplikacije završe proceduru (tj. intervju). Dakle, govorimo o brzini procesiranja aplikacija. Odbijenih aplikacija je svakako mnogo, mnogo više od 4%. Što se tiče lokalnih ambasada, te tri nedelje su potpuno ludilo. U Beogradu se intervju dobija sledećeg dana (osim neposredno pred leto, kada se čeka nekoliko dana). Znam da se prethodnih godina čekalo na jugu (PG, PR, SK), ali ne znam kako je sada.

Za fiskalnu godinu 2014. (podaci za period 1.10.2014-30.9.2015 stižu u oktobru) kažu da je 16% aplikacija srpskih državljana odbijeno. Odbijeno je i 6% nosilaca hrvatskih pasoša, 30% makedonskih, 28% crnogorskih, 38% kosovskih i 16% bosanskih. I 100% onih sa SCG pasošem, verovatno jedan nesrećnik pošto nema brojeva, samo procenti. Reference radi, odbijeno je i 10% Rumuna, 15% Bugara i 40% Albanaca. Takođe i 7% Slovenaca koji su obavezni da traže vizu (oni kojima je, recimo, bio odbijen ulazak u SAD u nekom momentu, pa za sledeći put moraju vaditi vizu), što je izuzetno dobar procenat za tu kategoriju putnika. Recimo, kod Mađara je to preko 30%.

to se povecao broj odbijenica u odnosu na proslu godinu (2013.)?

Da. Mislim da je ovo već četvrta godina za redom kako se povećava, 2012. je bilo svega 11%. Videćemo za 2015. šta se dogodilo...

Edited by meelosh

E pa drugari ja rekoh da ću Vam dati povratnu informaciju sa intervjua i eto mene ...

Viza mi je odobrena!

Bila je velika gužva u ambasadi i dugo sam čekao ali se na kraju sve dobro završilo ... Od dokumentacije sam pored svojih pasoša poneo i pasoše supruge i dece, izvode iz matične knjige za decu i izvod iz knjige venčanih, ugovore o radu, potvrdu o visini sredstava na deviznom računu, i naravno ono što sam odštampao prilikom on line popunjavanja ds160 i zakazivanja razgovora ...

E sad, pre razgovora i na razgovoru jedino što su mi uzeli je pasoš, slika i ds160. Na samom razgovoru mladi gospodin nije tražio ništa od dodatne dokumentacije, niti jedan dokument. Gledao je nešto u kompjuter, verovatno ds160 i postavljao mi je pitanja na osnovu toga, zašto putujem, zašto baš sada (odgovorio sam da sad želim da iskoristim priliku jer mogu da dobijem veći broj dana odmora), sa kim putujem (rekao sam da idem sam), gde radim i kolika su mi primanja, da li sam završio fakultet, nekoliko pitanja o osobi kod koje putujem, kad je bila poslednji put u Srbiji i jel bila kod mene u gostima, i na kraju da li nameravam da radim u USA kad budem otišao (odgovorio sam da su mi svi planovi za budućnost vezani za Srbiju) i čovek uze roze uputstvo i kaže Vaša viza je odobrena :) ... Očas zaboravih na sve muke i vrućinu i dugo čekanje (bio sam među zadnjima) ... :)

Hvala još jednom svima koji su mi pomogli svojim savetima da se pripremim za intervju i da spremim dokumentaciju ... Svima koji apliciraju želim puno sreće !

Pratim vec duze vreme temu i nisam primetil da je neko imao slucaj kao je..Dakle decko mi je u USA radi na turistickoj vizi,i ja sam u novembru probala da dobijem turisticku,ali sam odbijena..Medjutim on je aplicirao za H1B vizu i odobrena mu je,ali ona pocinje da vazi od oktobra i on pre toga mora da ode na intervju u ambasadu..E sada nas plan je da se u septembru vencamo i da onda odemo zajedno da intervju ja bi aplicirala za onu H4 vizu..E sada prvo pitanje je,da li ce praviti problem ovo sto sam odbijena za turisticku? Drugo pitanje da li je bitno da nam adresa stanovanja bude ista? Posto je njemu prebivaliste ovde u Beogradu,a meni u drugom gradu,ali ja ne bi menjala zbog adrese u pasosu..E sad da li oni oupste obracaju paznju na to? Hvala unapred svima

• 3 weeks later...

Evo i ja da ostavim svoje iskustvo ovde. Ponela sam potvrdu o zaposlenju sa tri platba lista,potvrdu da cu u odredj periodu biti na odmoru, potvrdu da sam bila u istoj firmi na praksi, potvrdu o stanju na deviznom i dinarskom, kopiju radne knjizice.

Od toga mi je samo na razgovoru covek pogledao potvrdu o zaposlenju. Onaj na prethodnom salteru je uzeo pasos i ds i pitao zastobidem i sta radim.

Pitanja: zasto idem, kod koga, cime se bavim, cime se oni tamo bave, cime mi se roditelji bave, kolika su mi mesecna primanja, gde sam putovala, zasto ranije nisam isla u usa, da li imam decka. Moji odg: zelim da iskoristim godisnji, kod tetke,detaljno sam opisala svoj posao,njen posao, tatin posao, za mamu sam rekla da je u penziji iako je nezaposlena,plata mi je 35000,putovala hr,bih i madj.,ranije nisam isla jer su se rodutelji plasili da idem sama i rekla sam da imam decka dve god iako ga nemam. Dobila sam vizu :) Hvala vama na odgovorima i nadam se da ce i moj odg biti koristan nekome.

Imam sledeći slučaj:

Nezaposlena sam zvanično, poslednjih godinu i nešto radim sa ruskom firmom honorarno  pod ugovorom koji je sklopljen 1.7.2014. na godinu dana.

Ugovor je istekao pre 2 meseca, iako Rusi tvrde da se on automatski produžio - nemam čime da to potkrepim. Takođe nema šanse da dobijem napismeno novi, ažurirani ugovor (da ne objašnjavam sad zašto).

Mogu da još priložim još i izvode iz banke sa prilično sredstava, i posedovanje automobila. Decu, stan, muža nemam. Imam crveni pasoš sa američkom vizom iz 2000. kada sam se uredno vratila.

Išla bih kod rođenog strica.

Pitanja:

1) Da li da im bodem oči ovim ugovorom, možda im se upali lampica što je zvanično istekao, a stvarno ne znam kako da dokažem da važi.

2) Ako ne ponesem taj ugovor, da li vredi da nosim fiktivnu potvrdu sa predstavništom te ruske firme u Beogradu da sam zaposlena? Hoće li proveravati? (neću imati radnju knižicu da im pokažem, samo potvrdu na memorandumu firme)

3) Da li vrede potvrde iz banke?
4) Kako vadim i gde dokaz da moji roditelji poseduju stan? I da li to ima smisla?

5) Neki ovde kažu da je bolje prećutati da imaš rodbinu tamo, ali kako to da prećutim, to je lako proverivo?

Unapred hvala.

Pozdrav svima, moje iskustvo sa ambasadom je sledece bio sa na WT 2011 sa drugarom, vratili smo se na vreme, onda smo zajedno aplicirali za turisticku vizu u februaru 2012 drug je dobio vizu, ja nisam, bez razloga, on je tamo vec tri godine i ja bih da odem kod njega u posetu, aplicirao bih za mesec dana, zaposlen sam, imam nekretninu na svoje ime, videcu da prenesem i auto na svoje ime.. Da li neko ima neki predlog da im dostavim jos neki papir, ili da li je dobra fora da konkurisem da tamo idem u skolu jezika na mesec dana?

Hvala unapred :*

....onda smo zajedno aplicirali za turisticku vizu u februaru 2012 drug je dobio vizu, ja nisam, bez razloga, on je tamo vec tri godine i ja bih da odem kod njega u posetu, aplicirao bih za mesec dana...

A drug je "profesionalni turista" ili sta lol::

Namere su ti vrlo jasne i providne i rekao bih, sanse su ti male. Ali, svakako probaj i srecno!

Edited by Dragance

majavid - Odnesi bilo kakav dokument kojim dokazujes svoj radni odnos, radna knjizica ti ne treba, jer koliko mi se cini radnu knjizicu dobijas onda kad ti se zavrsi radni odnos...Odnesi potvrdu iz banke kako bi dokazala da raspolazes sredstvima za put, e sad koliko je para potrebno da stoji na racunu, to ne znam, mislim da je dovoljno par hiljada eura...ne treba ti nikakva potvrda da ti roditelji poseduju stan, jer njih interesujes ti, a ne oni...nema razloga da precutis to sto imas rodbinu tamo, sasvim normalna stvar je ici rodbini u posetu, osim ako ne zive ilegalno tamo, sto ne bih rekao...

Pozdrav svima, moje iskustvo sa ambasadom je sledece bio sa na WT 2011 sa drugarom, vratili smo se na vreme, onda smo zajedno aplicirali za turisticku vizu u februaru 2012 drug je dobio vizu, ja nisam, bez razloga, on je tamo vec tri godine i ja bih da odem kod njega u posetu, aplicirao bih za mesec dana, zaposlen sam, imam nekretninu na svoje ime, videcu da prenesem i auto na svoje ime.. Da li neko ima neki predlog da im dostavim jos neki papir, ili da li je dobra fora da konkurisem da tamo idem u skolu jezika na mesec dana?

Hvala unapred :*

Nema potrebe da prenosiš auto, dovoljno je ovlašćenje od vlasnika na tvoje ime naravno, bar je tako bilo u mom slučaju. Druga bolje nemoj da spominješ ako je ostao na turističku, bolje ti je da rezervišeš neki smešta na Booking-u recimo, pa ga posle otkaži.

Ako upisuješ školu mislim da onda ne apliciraš za turističku nego za studentsku, nisam siguran neka me neko slobodno ispravi ako zna!

A drug je "profesionalni turista" ili sta lol::

Namere su ti vrlo jasne i providne i rekao bih, sanse su ti male. Ali, svakako probaj i srecno!

Nisam se lepo izrazio, njega naravno ne bih ni pominjao, ozbiljan turista je postao :D

Namera mi je bila da cujem od vas kakve su mi sanse da dobijem turisticku vizu, s obzirom da sam odbijen pre tri godine, tada sam bio student, a sada zaposlen. pozz

Evo i ja dobih turističku vizu. Nisu mi tražili ništa od papira i mislim da je presudilo to što prilično puno putujem u poslednjih 5 godina. 

Zanima me jedna stvar, a to je:

Na aplikaciji sam naveo kao adresu u Los Andjelesu da cu biti kod jednog drugara, što i jeste slučaj. Na intervjuu sam naglasio da ću veovatno posetiti i Njujork. Uzeo sam povratnu kartu Beograd - Njujork i planiram da budem tamo desetak dana, pa da odem u Los Andjeles na jedno petnaestak dana (us kratku posetu Vegasu ili San Dijegu). 

Da li mogu da mi prave problem kada sletim u Njujork zbog toga što sam u aplikaciji naveo da idem u L.A. kod tog drugara?

Verovatno je neko ovo već pitao na prethodnim stranama, tako da se unapred izvinjavam ljudima sa slabijim stomakom. I zahvaljujem ovima sa jačim

Ne bi trebalo. Ja redovno ulazim u US kroz gradove/aerodrome u kojima ne odsedam.

Ne bi trebalo. Ja redovno ulazim u US kroz gradove/aerodrome u kojima ne odsedam.

Zahvaljujem. 

• 2 weeks later...

Nekad sam u Junu pisao da se plašim ulaska u US, odnosno da me ne vrate kući, da ne posumnjaju da idem da radim tamo. (Imam turističku vizu a dva puta sam imao J-1, i jednom C1/D).
mao sam povratnu kartu na 2 mjeseca. Pri ulasku u zemlju, immigration officer me pita: gdje idem, koliko ostajem, koliko para imam kod sebe. Zatim mi kaže podji sa mnom. I dok tako idemo pita me jesi li kad bio uhapšen. Reko nisam. I on navalio, jesi li, jesi li. Ni kao klinac? Reko nisam nikad hapšen, čovječe! :) I tako dodjemo u tu prostoriju, ubaci moj pasoš u neku kesicu, i ostavi je na pult, a meni kaže sjedi tu i čekaj da  te prozovu. I tu sam sjedio jedno 2 sata sa još 20-30 ljudi, neki su od njih odlazili i u neke prostorije, vjerovatno na dodatna ispitivanja, a neke su ispitivali i tu na licu mjesta. Mene na kraju prozvaše i dadoše mi pasoš, u kome mi je odobren boravak od 6 mjeseci. 

Devojka mi zivi u Americi, ima zelenu kartu, tamo zivi sa porodicom. Dolazi svakog leta i zime, ja sam isao jednom, radio kao spasilac na bazenu i na vreme se vratio kuci kako bih ispostovao rok isteka vize i zavrsio fakultet. Ona ce postati drzavljanin otprilike iduce godine u ovo vreme pa bi poslala za mene fiance vizu, do tad bi dolazila kao i sad i sve bi bilo sjajno ali..

Ovog leta je neplanirano ostala u drugom stanju, resili smo da zadrzimo dete.Dakle aplicirao bih za turisticku da budem sa njima, pa se vratio da bih sve odradio legalno, ne zelim da dobijem neku zabranu.

Ono sto mi je sada jako bitno i pravi veliki problem jeste kakav pristup da imam na razgovoru za vizu. Da li da pricam istinu, kazem  da mi treba turisticka da budem sa njima pa bih se vratio da cekam fiance. Ili da idem drugim putem, da kazem da sam vec bio, da bih voleo da obidjem jos neka mesta, da volim da putujem, putovao sam dosta po evropi sto je takodje istina ali ja to ne bih tamo radio, cuvao bih bebu pa je shodno tome ova druga varijanta zapravo laz.. Problem je rekao bih sto nemam nista na svoje ime, zavrsio sam fakultet ove godine, imam 23, mogli bi roditelji da mi pripisu stan i auto na moje, prikupio bih papire. Dakle treba mi pomoc sa kojom pricom da idem na razgovor, da li da budem iskren ili ne? I drugo, da li mogu uopste da dobijem fiance ako kojim slucajem dobijem turisticku? Hvala unapred  :mah:

Edited by nole

Pozrav, procitala sam dosta komentara. No nisam uspela da nadjem odgovor na jedno pitanje.

Da li je potrebno kod sudskog tumaca prevesti dokumente koji se nose na intervju, na primer, potvrda o zaposlenju (imam je na sprskom, sapecatom, na memorandumu firme...)? Imam i ugovoro o stipendiji u Srbiji, on je takodje na srpskom, treba li ga prevesti???

Hvala unapred!

Pozrav, procitala sam dosta komentara. No nisam uspela da nadjem odgovor na jedno pitanje.

Da li je potrebno kod sudskog tumaca prevesti dokumente koji se nose na intervju, na primer, potvrda o zaposlenju (imam je na sprskom, sapecatom, na memorandumu firme...)? Imam i ugovoro o stipendiji u Srbiji, on je takodje na srpskom, treba li ga prevesti???

Hvala unapred!

Ne treba prevoditi.

Devojka mi zivi u Americi, ima zelenu kartu, tamo zivi sa porodicom. Dolazi svakog leta i zime, ja sam isao jednom, radio kao spasilac na bazenu i na vreme se vratio kuci kako bih ispostovao rok isteka vize i zavrsio fakultet. Ona ce postati drzavljanin otprilike iduce godine u ovo vreme pa bi poslala za mene fiance vizu, do tad bi dolazila kao i sad i sve bi bilo sjajno ali..

Ovog leta je neplanirano ostala u drugom stanju, resili smo da zadrzimo dete.Dakle aplicirao bih za turisticku da budem sa njima, pa se vratio da bih sve odradio legalno, ne zelim da dobijem neku zabranu.

Ono sto mi je sada jako bitno i pravi veliki problem jeste kakav pristup da imam na razgovoru za vizu. Da li da pricam istinu, kazem  da mi treba turisticka da budem sa njima pa bih se vratio da cekam fiance. Ili da idem drugim putem, da kazem da sam vec bio, da bih voleo da obidjem jos neka mesta, da volim da putujem, putovao sam dosta po evropi sto je takodje istina ali ja to ne bih tamo radio, cuvao bih bebu pa je shodno tome ova druga varijanta zapravo laz.. Problem je rekao bih sto nemam nista na svoje ime, zavrsio sam fakultet ove godine, imam 23, mogli bi roditelji da mi pripisu stan i auto na moje, prikupio bih papire. Dakle treba mi pomoc sa kojom pricom da idem na razgovor, da li da budem iskren ili ne? I drugo, da li mogu uopste da dobijem fiance ako kojim slucajem dobijem turisticku? Hvala unapred  :mah:

Neka se ona konsultuje sa imigracionim advokatom tamo. Krenuo sam prvo da ti pišem, ali sam shvatio da mi je glava puna raznoraznih priča, i više ne znam šta zaista funkcioniše, gde i kako može da se prođe, itd.

Ja bih ti rekao da ideš sa turističkom prvo. Ali samo da znaš da si "rizičan" i da postoji velika šansa da te odbiju/da ti daju vizu na veoma kratak period.