Jump to content

Featured Replies

On 30. maj 2016. at 0:43 AM, Tamaris94 said:

Šta mislite kolike su šanse?

Niko nema odgovor na to pitanje, samo možemo da nagađamo. That said, to što si bila (dva puta) na J1 i nisi to zloupotrebila je veliki plus. Međutim, vidi da imaš dobar razlog zašto ideš - da ne pomisle da opet želiš da radiš, samo ovog puta sa turističkom vizom. SSN stvarno nije pitanje...

6 hours ago, RubiaBL said:

Ostali bi dva mjeseca kod moje kume i njenog muza koji su državljani amerike i zaposleni, naravno imamo i garantno pismo.

Ja ovo vidim kao problem. Kakvi su vam to poslovi da možete dva meseca da sedite u Americi? (To je ono što će konzul pomisliti, a možda i pitati). I to "garantno pismo" kao takvo ne postoji - nadam se da se radi o mailu u kome vas pozivaju da dođete. Sve ostalo je potpuno OK, mnogo honoraraca je najnormalnije dobilo vize, a posebno znam dosta slučajeva gde se radilo baš o novinarima, često i freelancerima, dakle koji nisu imali redakciju da im napiše potvrdu...

14 hours ago, RubiaBL said:

Ostali bi dva mjeseca kod moje kume i njenog muza koji su državljani amerike i zaposleni, naravno imamo i garantno pismo. Dakle, da li ima neko sa sličnom situacijom, ili eventualno neki savjet za mene.... kakve su mi šanse... 

Hvala puno na odgovrima,

Njegov posao je u kulturi i godisnji mu traje tri mjeseca ( sretnik ), a ja kao novinar radim od kuce tako da nosim sa sobom sve potrebno za rad od tamo, sto bi naravno objasnila na razgovoru ako se ukaze prilika, on ima resenje o GO. Sto se pisma tice, da, to je pozivno preko maila... Ukoliko na razgovoru smanjimo boravak a na carini vide povratne karte, ne znam da li ce napraviti problem... i to mi je jedna briga...

U svakom slucaju, hvala puno... interesovale su me slicne situacije :smile:

Ako ne zelite da rizikujete, uzmete karte na period koji je tipa mesec dana i samo posle promenite datum. Svakako dobijate 3 ili 6 meseci boravka.

Zapravo, nemojte uopšte da uzimate karte dok ne rešite vize. Ja bih u aplikaciji naveo neki pristojan period, 20tak dana, i kada dobijete vizu ništa vas ne sprečava da uradite ono što ste originalno planirali. Boravak se na granici po pravilu odobrava na 6 meseci (to nije navedeno u vizi).

54 minutes ago, mveruovic said:

Mogu i na granici da imaju problem ako

kazu da ostaju dva meseca iako oni svakako daju boravak na duzi period.

Da, i ja mislim da necemo tako moci, jer naravno imaju uvid u sve.. Karte naravno ne planiramo uzimati dok ne odobre vizu. Ipak mislim da ce biti ova varijanta sa kartama na 20ak dana pa cemo promjeniti termin, jeste da i to kosta, ali je najsigurnije...

Pozdrav, 

Htela bih da idem preko leta u Njujork kod prijatelja, pa me zanima da li mo treba pozivno pismo od njih i ako treba kako to izgleda (jel mi oni to nesto salju ili kako)? 

Takodje, posto sam student i nemam platu sta treba da prilozim kao dokaz za finansijska sredstva? 

Znacilo bi mi puno ako neko ima informacije o tome. Hvala :)))

Imas u poslednjih 20 postova odgovore. Takvi dodju postave pitanje bez ikakvog citamja, dobiju odgovor i u 99% se ne vrate cak ni ne napisu svoje iskustvo.

Zato si ti toliko pozrtvovan i kolegijalan da ti nije tesko da se cimas i pises gluposti, braaavo. Ako neces da pomognes nemoj ni da pises, niko te ne primorava. Ja sam lepo zamolila za pomoc, ko hoce da je pruzi.

@Jovana08, dobrodosla na forum. Realno, ima poprilicno informacija na ovoj temi, valjalo bi malo da se potrudis. Na ovom forumu se trudimo da negujemo neku pristojnost u obracanju, pa se nadam de ces i ti to postovati. Ako vec udjes u neciju kucu, onda je najmanje sto mozes da ucinis da postujes pravila te kuce i barem se uljudno obratis domacinima. Mveruovic ti je u polusali, poluzbilji uglavnom tacno odgovorio na pitanje. Ta doza ironije se odnosi upravo na cinjenicu da u prethodnih par postova vec manje-vise mozes da naslutis koji je odgovor na tvoja pitanja. Ako se ti ne potrudis da iscitas barem malo temu, zar mislis da je korektno da trazis da se svi mi trudimo da ti pomognemo, pritom, ponavljajuci iste stvari? U svakom slucaju, sad odgovor bez ikakve ironije, ono sto ti treba za vizu je dokaz da te nesto vezuje za zemlju i da ces se vratiti. U tvom slucaju, izmedju ostalog, treba ti dokaz da si student. Naravno, bitno je i da imas dovoljno sredstava na racunu, ne nuzno 10000 evra, ali dovoljno za onoliko dana koliko planiras da ostanes. To ces dokazati izvodom sa bankovnog racuna. Pozivno pismo, kao sto napisah par postova iznad, mislim da ne sluzi nicemu, pa ti u skladu sa tim i nije nesto posebno potrebno. U formularu ds160 koji ces popuniti ces navesti da ides u posetu prijateljima i ostaviti njihova imena i kontakt adresu. Na intervjuu ce te mozda pitati par stvari o njima, a mozda i nece. A da li ces dobiti vizu ili ne, to mogu samo da ti kazu one cike i tete u ambasadi. Srecno i javi kako si prosla!

Pozdrav Dragance i hvala puno na odgovoru. :smile:

Sto se tice obracanja, mislim da sam u prvoj poruci lepo zamolila za pomoc a posle sam na sarkazam odgovorila sarkazmom. No ipak, izvinjavam se. Nisam detaljno citala forum, na vise mesta sam gledala za vizu a ovde sam letimicno pogledala postove pa nisam nasla odgovor. U svakom slucaju, sad cu da skupljam dokumentaciju pa javljam kako je proslo. Poz

Jovana, meni u ambasadi nikakve izvode sa računa nisu tražili, rekao sam da idem kod rodjaka i da će on da snosi troškove mog boravka i da će mi on kupiti kartu. Malo su me onda ispitivali o njemu. A ni na pasoškoj kontroli na aerodromu u Americi me nisu pitali koliko para imam sa sobom, i njima sam isto rekao kao i ovima u ambasadi, da idem ujaku u posetu i da on sve finansira. Tako da se sve razlikuje od slučaja do slučaja, kako koga potrefi. U tvom slučaju Jovana bitno je da si redovan student i da daješ ispite na vreme, zato nosi uverenje da si redovan student i uverenje o položenim ispitima. Ako položiš još neki ispit u medjuvremenu gledaj da na uverenju bude naveden i taj ispit, da vide da si stvarno aktivan student.

Edited by grujica91

Postovani, mozete li da mi objasnite koji su U.S. Social Security Number i U.S. Taxpayer ID Number, za JMBG sam i razumela. Zelim da apliciram za turisticku vizu..

I jos jedna molba.. Da li znate za koliko odprilike zakazu razgovor u ambasadi i da li odmah po zavrsetku razgovora dobijes odgovor da li si vizu dobio ili se ceka?

Veliko hvala! :smile:

A šta kažete na ovu situaciju - kao što je većini ljudi ovde poznato, imam green card i prošle godine sam proveo 7 meseci u Americi. Toliko je sa mnom ostala i moja devojka, iako je bila na turističkoj.

Negde pred kraj isteka njenog boravka (septembar) smo aplicirali za produžetak vize (prva greška), i nažalost, slali smo papire više puta jer je uvek bio neki problem, tipa, papiri nisu bili potpisani, nije bio priložen ček i sl. Da napomenem samo, prošle godine je sredinom jula ukinuta mogućnost da se aplicira za produžetak vize preko interneta, već je bilo potrebno da sve obavimo pešaka.

Pre dva meseca nam stiže i odgovor (na američku adresu kod stanodavaca) - nisu joj odobrili produžetak vize zbog kašnjenja u podnošenju prijave. Kao datum su naveli dan kada su primili konačno sve papire, a to je bio dan kada smo mi već uveliko bili u Srbiji.

Trenutno čekam da se malo umiri navala na vize zbog svih koji idu u Ameriku preko leta na program pa da se obratim i Ambasadi da vidim kako da rešimo problem. Hteli smo oboje da idemo u septembru da ja podnesem zahtev za odlaganje boravka u Americi, ali se plašim da će ona imati problema.

Da li se neko ikada sretao sa ovom situacijom? :smile:

Prva greška - kome god padne na pamet da produži turističku vizu, to mora da uradi minimum 40 dana pre isteka dozvoljenog boravka.

Evo narode da podelim i svoje iskustvo.

Imao sam zakazan termin za kraj Maja. Klasika, termin u 9:00, bio sam tamo oko 8:45, oko 9:05 je portir prozivao i stajali smo polako u red i ulazak u prvu zgradu ambasade gde prolazite kroz osnovnu kontrolu(slicno kao na aerodromu), ostavljate neke stvari kod njih i nastavljate dalje u drugu zgradu gde se odrzavaju razgovori. Trazili su mi da ostavim telefon(ugasen) i USB, dobio karticu sa brojem sa kojom posle preuzimam stvari i krenuo u sledecu zgradu.

Pri ulasku u sledecu zgradu odmah na ulasku vas pitaju za koju ste vizu aplicirali. Ljudi koji su aplicirali za useljenicku (njih par) su sedeli i cekali  na razgovore na salterima sa leve strane (1-3), a ljudi za B1, studentsku i slicno su cekali na salterima sa desne strane prostorije (salteri 6-9). Salteri 4 i 5 su sluzili za razgovore sa konzulom dok salter 10 (private neki fazon), jedini salter koji je izolovan, sa vratima i ulazis unutra, doduse za 90 + min samo jedan slucaj je bio prozvan za salter 10.

Da napomenem da u slucaju da nemate kod sebe DS 160 obrazac (niste ga odstampali) ili nemate normalnu sliku osoblje u ambasadi (moram reci vrlo ljubazno i korektno i organizovano) ce vam ponuditi kompjuter za pristum vasem DS-160 i odstampati ga umesto vas. Takodje na salteru postoji opcija da se spusti zavesa, upali svetlo i odradi slikanje u slucaju da vam slika nije dobra ili ste je zaboravili. Video sam coveka kako se slika i coveka bez DS 160 obrasca (rekao je da nije mogao da pristupi i odstampa pa su mu oni to tamo odradili).

Sve u svemu sedite, cekate (20-ak ljudi mozda i vise je bilo u toj desnoj strani prostorije), neki nervozni, neki opusteni, neki caskaju, nekima ravno do Kosova... brojevi idu manje vise random (nasumice), mada verovatno ima i tu nekog reda iako mi mislimo da je sve to tako... Kada dodje vas broj idete na prvi razgovor sa covekom koji ce vam traziti DS-160 i Pasos. Na tom prvom prozivanju koliko sam skontao rade nasi ljudi tako da razgovori teku na Srpskom. Mene je konkretno pitao koja je svrha putovanja, gde putujem, sta ce mi biti  posao tamo i sa kim zivim ovde u Srbiji(zivim sa roditeljima inace, stan nije na mene i to sam i rekao). Kada sam odgovorio da idem poslovno pitao me je da li imam neko pozivno pismo. Dao sam mu to sto je trazio (nista vise nisam nudio niti govorio da imam  iako sam imao gomilu papira i svakakvih garancija kod sebe ukljucujuci i povratnu kartu). Rekao mi je da sednem i da sacekam.

Sledeci korak je ostavljanje otisaka, krajnje jednostavno i brzo(ovo se odvijalo na salteru 6). Opet cekate vas broj, kada izadje na ekranu dodjete, leva ruka 4 prsta (bez palca), desna ruka 4 prsta (bez palca), i na kraju oba palca zajedno. To je to, sednete i cekate sledeci, poslednji korak, razgovor sa konzulom.

Izmedju uzimanja otisaka i razgovora sa konzulom sam cekao dobrih 30-40 min, sve ukupno sam se zadrzao nesto duze od 90min. Konacno dosao je red i na razgovor. Dodjoh do saltera 5, Amerikanka krene na Srpskom, dobar dan dobar dan. Pita me za razlog putovanja u Ameriku, kazem posao. Kada sam je cuo da se bas trudi da prica Srpski rekao sam joj da mozemo i na Engleskom ako zeli, mada mozda nisam trebao, mozda se malo i uvredila iako mi nije bila namera ali nastavili smo konverzaciju na Engleskom. Ponovila je  business ? :smile:  Ja reko' Yes, business :smile: Pitala me je sta ce biti moj posao tamo, objasnio sam ukratko. Sledece pitanje je koji je moj posao u Srbiji, cime se bavim u Srbiji. Rekao sam joj i to je bilo to. Gledala je onaj kompjuter verovatno je ispred imala moj DS-160 i gledala sta sam sve popunjavao i stavljao. Usledela je recenica na Srpskom ponovo, "vasa viza je odobrena". Kao sto neko ovde vec napisa', nisam odreagovao, nisam znao sta da kazem sem "ok thank you bye", mislim mogao sam reci nesto normalnije :tongue: ali u tom trenutku kada sve prodje jednostavno ti mozak zablokira na tih par sekundi kad cujes da si dobio vizu  :smile:  Nije me pitala ni kolika mi je plata, ni koliko dugo radim, ni koliko planiram da ostanem, nista, bukvalno 2 minuta razgovora koji izgledaju kao vecnost u tom trenutku.  Izasao sam iz zgrade, uzeo svoje stvari i to je bilo to.

Dakle nije nista strasno, a savete je glupo davati jer svako je slucaj za sebe. Ne opterecujte se ako ste nervozni, to je normalno i navikli su. Ne opterecujte se ako ste odbijeni, iskulirajte neki vremenski period probajte opet. Treba vam dobar razlog za put (posao najbolje) i dobar razlog za povratak.

Sto se tice dostave, viza je sledeci dan uzeta od strane kurira i dostavljena u DHL (Batajnicu), tako da ako ste bas bili u nekoj zurbi mogli ste je tamo sacekati oko 7-8 posle podne. Dan posle (3 dan od apliciranja) bila je na navedenoj adresi koju ste stavili za dostavu (konkretno ako ste aplicirali  2. Juna, 3 Juna je viza u Batajnici tj Banovcima, glavni DHL, 4. Juna ce biti na adresi koju ste naveli prilikom aplikacije).

Nadam se da cu nekome pomoci sa ovim mojim iskustvom :smile:

Pozdrav ljudi !

• 2 weeks later...

Ja sam danas isao na razgovor za turisticku vizu . Poneo sam sve potrebne papire sto su mi trebali 
- Da sam stalno zaposlen u drzavnoj firmi
- Imam racun u banci i novac na njoj 
- Auto se vodi na mene 
i to je to .... meni zivi tamo tetka vec 20 god i hteo sam da odem kod nje na mesec dana posto mogu toliko odmor da uzmem. Kada sam dosao na razgovor pitali su samo gde idem i gde mi radi tetka ... i posle toga mi rekli da mi je viza odbijena nisu ni pogledali papire sto sam doneo niti pitali gde radim. A greska je bila sto ja mislim da je razlog agencija koja mi je popunjavala DS160 i ostalo pogresila prezime tetke i nije unet njen contact telefon niti adresa gde cu ici.... da li mislite da apliciram ponovo posto stvarno bi otisao. skupio sam neke pare a odmor mogu da iskoristim tokom sl meseca da ne bacim pare za dzabe ?  Hvala na odgovoru

Dzabe apliciras opet, a to si bacio pare i na agenciju verovatno 1500 din za obrazac koji si sam mogao da popunis koji ima prevod, a i te neke detalje znas samo ti koji unosis. Vrlo verovatno to nema veze sa ds160 sto su te odbili.

Evo da i ja napisem svoje iskustvo...

Prvo veliko hvala svima koji su se potrudili oko odgovora na moja pitanja i mnogo ste mi pomogli ?

Viza je danas odobrena i meni i decku. 

Prica je bila ta da sam ja samo honorarno zaposlena a on u drzavnoj firmi.

NISTA od svih silnih potvrda banke, poslodavaca, imovine, pozivnog pisma nisu ni trazili ni pogledali. Samo pitanje kod koga i zasto idemo, koliko ostajemo i koji grad.

Nakom malo kuckanja na racunaru je rekao viza odobrena i sve to je trajalo dva minuta.

Tako da jos jednom potvrdjeno da cak ni neka stalna zaposlenja, primanja velika nisu mjerilo. 

Decko ispred nas je odbijen jer nije znao cime se bavi prijatelj kod kojeg ide (ocigledno ne tolerisu neozbiljnost).

Pozdrav svima i jos jednom HVALA !!! ??

35 minutes ago, mveruovic said:

Drago mi je da ste dobili vizu i hvala sto si podelila to islustvo sa nama. :biggrin: Koliko ste rekli da ostajete?

Tri nedelje, kako ste i savjetovali ? sve preko sumnjam da bi proslo...

Haha mislim da je ta brojka magicna :biggrin: Ja uzeo kartu juce idem za par dana, kupio sam je na 34 dana boravka, nadam se da me nece smarati za duzinu boravka.

AJDE ljudi savet sestra mi poslala sve od tetke i tece brata i nje gde rade sta rade ulicu kontakt telefon.... posto su me pre neki dan odbili zbog toga sto je pogresno pisalo prezime i nije uneta ulica gde zivi .... i kada su me pitali nisam tacno znao da kazem gde mi radi tetka i teca.... hocu sada 1 jula da apliciram ponovo ima li kakve sanse da isto sve kazem samo sada da znam sve i imam stalan posao u drzavnoj firmi kola na mene racun i pare .... ???? :biggrin: