Jump to content

Featured Replies

Ćao svima!

Nov sam na forumu, ali pročitao sam većinu postova na ovoj temi (pre svega, hvala svima na korisnim savetima). Međutim, ne sećam se da sam igde naišao na odgovor koji tražim:

Naime, verenica i ja planiramo medeni mesec u USA, pa nas interesuje kako se vodimo u pitanju "marital status" u famoznom DS-160?  I da li to ima neke posledice na dalje popunjavanje formulara?

Takođe, da li u tom slučaju zakazujemo zajednički intervju? Da li to naglašavamo u DS-160 ili pri zakazivanju?

Najzad, imam još jedno pitanje iz formulara na koje nisam uspeo da nađem odgovor, a tiče se adrese boravka u SAD. Vidim da većina ljudi to ima rešeno unapred, ostaju kod prijatelja, rođaka itd. Mi međutim idemo u turizam, pronaći ćemo smeštaj kada sredimo vizu i rezervišemo let, pa me interesuje kakav je vaš savet u vezi odgovora na to konkretno pitanje?

Izvinjenje svima ako sam vas udavio i hvala unapred na odgovorima! 

Sto se bracnog statusa tice, ne secam se tacno koje su opcije ponudjene, ali, mislim da tu nema velike dileme. Ako postoji opcija "verenici" ili nesto slicno(u sta nisam bas siguran), onda je to vas izbor. Ako aplicirate dok ste single, onda vam je, logicno, takav i status. 

Sto se smestaja tice, mozete rezervisati neki hotel preko bookinga, koji ima opciju "free cancelation", pa adresu tog hotela navedite kao adresu u SAD. Posle mozete i da ga otkazete, pa birate i drugi smestaj, a mozete i bas u taj da idete. A na intervjuu cete vec objasniti motiv i detalje putovanja. Inace, intervju ce biti zajednicki, ako ga tako zakazete, a to ce ti se i samo kasti negde u toku popunjavanja da li DS160 ili prilikom zakazivanja termina, zaboravio sam vec.
Srecno!

On 7/7/2016 at 9:30 PM, mveruovic said:

Meni je u Je l su ti dali vizu? :biggrin:

Odobrili su mi danas, još ne znam na koliko, ali pretpostavljam da je na 10 godina.

Evo, da i ja prenesem svoje iskustvo:

Neko je već opisao da se sad uživo intervju odvija u tri koraka. 

Prvi put kad su me pozvali na šalter, pitali su me osnovne podatke: zašto idem u Ameriku, koliko planiram da ostanem, kako se finansiram. Čovek je na monitoru imao otvoren moj obrazac i samo je proveravao ono što sam tamo popunila. Moji odgovori su bili: putujem biciklom oko sveta već pet godina i u skorijoj budućnosti ću preći i na američki kontinent; planiram da vozim godinu-dve, pošto je zemlja ogromna; ja sam pisac, imam tantijeme od prodaje knjiga plus stanarinu od stana u Beogradu. Iskreno, malo su mi sopstveni odgovori zvučali nedovoljno 'teški' u smislu uverljivosti da ću se vratiti u zemlju Srbiju, ali svi su istiniti. Službenik je naš čovek i razgovor je bio na srpskom.

Na drugom šalteru sam nešto kasnije dala otiska prstiju.

Na trećem šalteru se obavljao intervju. Službenik, Amerikanac, najpre me je pitao zašto idem u Ameriku. Pričao je na srpskom pa sam i ja odgovorila na srpskom. No, izgleda da je moje objašnjenje bilo malo nejasno, jer me je pitao da li govorim engleski i onda smo prešli na engleski. Ispričala sam mu šta radim, otkada, zašto. Rekla sam mu da nemam tačan plan puta jer će zavisiti od toga sa koje strane budem ušla u USA - preko Aljaske ili iz Centralne Amerike, a što će zavisiti od toga da li ću, recimo, sad dobiti filipinsku vizu a za par meseci i australijsku. Pitao me je ko mi je kontakt osoba u Njujorku koju sam navela, pa sam rekla da je reč o prijatelju. Sledeće pitanje je bilo da li imam rođaka u USA a moj odgovor da nemam. Onda je tražio da pogleda moje prethodne pasoše koje sam ponela -- dva pasoša popunjena vizama i pečatima od početka moje ture 2011. Bilo mu je odnekud zanimljivo što imam vizu Kirgizije, pa je nešto prokomentarisao, i zatim mi je vratio pasoše. Sledeće pitanje bilo je da li imam svoju veb stranicu, pa sam mu dala adresu. Ukucao je ali im net nije radio (!), tako da je rekao da nema veze. Prokomentarisala sam da sam prilično poznata po ovome što radim i da sve radim toliko transparentno (hvala @elefteros na toj opaski) da se sve može proveriti običnom pretragom na Guglu. Potom je pitao koliko dugo nameravam da ostanem i, kad sam rekla dve godine, prokomentarisao je kako će to biti prilično skupo. Moj mahinalni komentar je bio: "Ma ja putujem jako jeftino". Pitao me je da li imam sponzore. Objasnila sam kako se finansiram i dodala da sam nedavno dobila svog prvog sponzora ali samo za kupovinu novog bicikla. Pitao je za ugovor, a ja sam se setila da ga imam ali ga nisam ponela. Nije mi tražio da eventualno naknadno donesem. Objasnio mi je da mi na granici sigurno neće odobriti dve godine, već maksimalno šest meseci. I da budem oprezna da ne prekoračim taj rok, već da na vreme apliciram za produžetak ostanka. I to je bilo to.

Sve vreme smo razgovarali vrlo opušteno, ja sam pričala i više od onoga što me je pitao. Napomenuću i to da je momku ispred mene vratio pasoš. Tako da je moj utisak da nisu tčne priče da sve proveravaju unapred, jer zašto bi mi tek na intervjuu tražio adresu mog sajta. Utisak mi je i da je najbitinije da se uvere da nećete ostati tamo, što ne mora da znači da ćete se vratiti u svoju zemlju, te da nisu uvek presudne te garancije za povratak. Ja imam stan u svom vlasništvu, spremila sam i overeni prevod o plaćenom porezu na njega ali to kao da nisu ni registrovali, ni ovaj na intervjuu a ni onaj prvi. Dakle, nemam nikakav garantovani izvor prihoda, nemam porodicu ovde, nemam novaca, čak sam naglasila da putujem vrlo jeftino, nemam tačan plan, ne znam čak ni kad ću ući tamo a ni koliko ću ostati -- a odobrili su mi vizu. 

Eto, nadam se da će nekom pomoći ovo iskustvo.

Nema na čemu Snežo :smile:

Drago mi je da je sve prošlo u redu i jedva čekam da kreneš da izveštavaš sa Aljaske! :biggrin:

Možda uspemo da napravimo neku koheziju sa klincima koji sledeće leto budu bili na programu od Enkoridža, Ferbenksa, Denalija i ostalih manjih mesta... Ili ko zna, dalje tamo Lake Tahoe ako budeš išla na jug :biggrin:

Pozdrav svima ,

Turisticka viza koja se dobije na 10god . značili to da u narednih 10 god . možeš putovati u Ameriku naravno sa ograničenim vremenom koje vam na aerodromu odredi službenik .

Hvala ..,

11 hours ago, elefteros said:

Nema na čemu Snežo :smile:

Drago mi je da je sve prošlo u redu i jedva čekam da kreneš da izveštavaš sa Aljaske! :biggrin:

Možda uspemo da napravimo neku koheziju sa klincima koji sledeće leto budu bili na programu od Enkoridža, Ferbenksa, Denalija i ostalih manjih mesta... Ili ko zna, dalje tamo Lake Tahoe ako budeš išla na jug :biggrin:

Hvala, hvala! 

Baš sam u kontaktu sa jednom od naših studentkinja na Aljasci, koja je na work&travel programu. Ali oni odlaze u septembru, a ja ću ko zna kad tamo :smile:

Inače, dobila sam na deset godina, sa više ulazaka.

@Mladjo85, da, to znači upravo to. Uz malu korekciju: službenik na graničnom prelazu, a to ne mora biti aeroodrom, određuje koliko se može ostati i da li se uopšte može ući u zemlju. :mah:

Edited by Snezana011

Ja sam bas pitao na ulasku da li bilo sta treba da uradim kada sledeci put budem dolazio, sluzbenica na granici mi je rekla ne, kada budem zeleo sl put u US samo dodjem. I pitao sam je da l je ok krajem godine sto je ona potvrdila. Tako da kontam da moze i 2 puta godisnje na kratko da se ide.

Snezana011 hvala na informaciji :biggrin:

Znaš li proceduru oko prijavljivanja sa porodicom mislim na dete i ženu kako njih da prijavim sa sobom za vizu

Hvala

Jeli bolje prijaviti se sa porodicom ili solo mislim kakve su šanse za dobijanje sam ili ipak sa porodicom .

Hvala

Ako je svrha putovanja turizam, dovoljno je da pokazes da imas dovoljno sredstava da finansiras put i dostavis cvrste garancije da ces se vratiti(zbog posla, studija...), nema veze da li putujes sam ili sa porodicom. Neke ranije vize za neke druge zemlje i ranija porodicna ili licna putovanja sigurno doprinose boljem imidzu. Ako ti je cilj da odes i ne vratis se, to ce iskusni operateri verovatno lako provaliti i odbiti zahtev za vizu. 

Dragance ili bilo ko drugi ko već zna interesuje me u vezi potvrde za zaposlenje jeli ima posebna ili samo tražiš od poslodavca da ti izda potvrdu koliko radiš i koliko imaš odmora .

Hvala

Ok je to nego kad budem tražio zanima me dali ima neki poseban formular sa sajta koji mi oni popune u firmi ili je to nebitno nego je vazno da je ovjeren na običnom papiru sa svim mojim podacima

Pozdrav ljudi i ja sam nov na forumu pa da vam dočaram moje iskustvo od 18.07.2016

Sve redovno intervju zakazan za 10:15h ,portir prozvao,pregledao pa u malu kućicu na pretres,

pa čekaonica.Na ulazu tražili ds 160 ja dao priheftali sliku dali broj i na čekanje.

Prvi šalter gde ideš ja kod rođjaka turistički da razgledam malo, on ok uze ds160 i pasoš i reče sačekajte 

opet broj.Drugi šalter otisci prstiju lepa mlada dama sa plavim očima

Ondak treće prozivanje razgovor sa konzulom: Ja dobar dan ona ništa ,ja opet a ona jedva da progovori

neka stvarno ljuta gospođja .

Ona: da li ste bili nekad u usd?

Ja: nisam nikad

Ona: razlog posete?

Ja: kod rođjaka malo na odmor ako može uz smešak :-)

Ona: gde vam rođjak radi?

Ja: neznam u magacinu nekom valjda stvarno neznam

Ona: da li ste zaposleni?

Ja: jesam za stalno već 10god

Ona: jel ste oženjeni imate li dece?

Ja: jesam pet godina već srećno oženjen i dvoje dece

Ona:kolika su vam deca ?

Ja: ćerka će sad 4 a sin tek dva meseca

Ona: čestitam

Ja. hvala,hvala

Ona:gde radite?

Ja: u klanici pilića šef proizvodnje za preradu

Ona:kolika vam je plata 

Ja: od 44-46000 din

Ona: da li vam je i žena zaposlena?

Ja: nije ( a žena jeste zaposlena kod mene u firmi al je na porodiljskom ja se totalno zbunio)

Ona: dobro (i poče nešto na kompu da kuca)

Ona: onda me samo pogleda i kaže ŽAO MI JE ALI NISTE KVALIFIKOVANI DA BISTE DOBILI VIZU

I to je bilo to gde sam pogrešio neznam al vizu dobio nisam papire nikakve mi nije ni tražila

poneo sam i potvrdu iz firme o stalnom zaposlenju,i da mogu i na godišnji i na slobodne dane,oženjen dvoje male dece,pare na računu i ništa mi nije niti tražila niti pogledala tako da ljudi stvarno neznam po čemu oni procenjuju

Eto to je neko moje iskustvo 

Probao bih sad opet u septembru pa ako neko ima nekih saveta delite ih dobro će doći 

Dok je još tašta tu pa da mogu malo na odmor a ona bebu da čuva sa ženom . :-))))))))

Pozdravv

Pogresio si ovde:

1 hour ago, Grill said:

...

...

Ja: nije ( a žena jeste zaposlena kod mene u firmi al je na porodiljskom ja se totalno zbunio)

Rekao bih da ti je falilo samouverenosti i odlucnosti. Taj smesak, uz dodatak, "ako moze", te odmah eliminise. "Idem kod rodjaka u posetu i turisticki, da proputujem malo, vidim to, to i to", tako se kaze i obrazlaze.

Ne znas gde ti je rodjak i gde radi, "u magacinu nekom, valjda". Zbogom, dovidjenja. To znaci da nemas ni pojma koji ti je taj rodjak, niti te on uopste zanima u zivotu. Ja bih te prvi odbio za vizu. "Radi u firmi toj i toj, bavi se time i time", to bi bio pristojan odgovor.

Pritom si se totalno zbunio kad si rekao da ti zena ne radi, mogu zamisliti kako je to izgledalo. Jesi siguran da je to tvoja zena, kad ne znas da li radi li ne :smile:

Uglavnom, pravilo je da odgovaras na njihova pitanja i cekas da ti se obrate i dajes odgovor samo na ono sto te pitaju, ne pricas nasiroko i nadugacko. Ako vidis da joj nije dan, sta joj kog vraga dvaput vices:"Dobar dan"? Da joj je dobar, odgovorila bi ti prvi put :biggrin:

Ako si mislio da ides sa citavom porodicom, to je vec veliki rizik i licis na potencijalnog imigranta, koji nema pojma ni ko mu je rodjak i ocigledno nema nameru da se vrati. Ako si hteo sam da ides, to je vec potencijalno bolje. Sto se ostanka tice, nemoj preterivati, navedi da ostajes 2-3 nedelje, maksimum, jer, ako dobijes vizu, svakako ces je verovatno dobiti na 10 godina, a na ulazu u SAD ce ti verovatno odobriti boravak do 6 meseci.

Primanja su ti ok za nivo Srbije, ali, to je realno malo za USA. Ukoliko si naveo da imas ustedjevine od par hiljada evra/dolara, to bi svakako znacilo.

Ali, iznad svega, najvazniji je nastup, da budes samouveren, da znas gde ides, zasto ides, kod koga, koliko ostajes i sta ces da radis tamo. I ne znam koliko je pametno da opet apliciras u septembru, ja bih sacekao barem jos par meseci, ako ne i do sledeceg leta. 

Dragance hvala na tako opširnom odgovoru i savetima,nadam se da će sledeći put biti bolje :-)

Pitao sam za septembar pošto baš i nemam neke šanse sledeće godine dolazi mi i lešnik na rod i

deca da se cuvaju a tašta mi je tu samo sad tri meseca i kraj posle ja i žena čuvanje:-) i posao :-)

Da li znaš možda nekog ko je išao drugi put ubrzo pa je dobio vizu

Pozz i hvala na odgovoru

Obicno se ne preporucuje da se aplicira tako brzo nakon odbijanja, osim ako ti se zivotna situacija nije znacajno promenila, recimo, da si bio nezaposlen, pa dobio stalan posao ili postao student, sto nije tvoj slucaj. Sad, prvo i osnovno pravilo je da nema pravila, tako da, uvek vredi pokusati. Procitaj na ovoj temi, par stranica unazad, post od mveruovic-a, pa ces videti da je ipak sve moguce. Ako mozes sebi da priustis da ponovo platis za aplikaciju, mozes probati, nije zabranjeno. Ako sam dobro razumeo, planiras da ides sam, ili sa suprugom, a bez dece? Mislim, nije problem ni decu voditi dogodine, pogotovo sto se aviokarte ne placaju za decu do 2 godine.

Ako si zeleo da ides sam, mozda si im delovao kao neko ko hoce da ide i radi na crno i ostane, nemam pojma. Za sledeci put, smisli lepo sta zelis da vidis i obidjes tamo, ceprkaj malo po internetu, napravi plan i izlozi ga kad budes bio na intervjuu, ako te pitaju. Izgledaj pristojno, budi pozitivan, samouveren i nenametljiv, odgovaraj samo na pitanja koja ti postave, pa mozda bude bolje. Ako ti je pasos dovoljno ispecatiran i ako nisi imao ranijih prekrsaja, u smislu da si prekoracio dozvoljen boravak u nekoj zemlji, to bi svakako ostavilo pozitivan utisak. I ono sto je najvaznije, treba da pokazes sta je ono sto te veze za zemlju i sto je garant da ces se vratiti. Eto, ti imas posao, koliko sam razumeo i privatnu firmu, verujem i neku nekretninu. Sve su to pozitivne stvari, a, eto, vidis, ne mora da znaci da ce ti dati vizu. Bice da ih nisi dovoljno ubedio i ostavio dobar utisak, a na to sam ti vec skrenuo paznju u prethodnom mejlu. Vise srece drugi put!

Sto se para tice to uopste presudno, mislim da je vise

bila ta nesigurnost. A nemoj da apliciras tako brzo skoro ako ne i sigurno dobijas drugu odbijenicu i onda tesko da ce iz treceg puta d a daju. Mada mislim da je neko pisao da je iz 4. dobio vizu na 6 meseci. Meni je smesno to sto daju na razlicite periode, ako neko zeli da ostane ostace i sa vizom na mesec dana samo.

Ko će ih znati od mog teče kum je išao pretprošle godine i odbili ga čovek isto ženu i decu,zemlje radi preko 50jutara svoje i bez problema ga odbili da bi posle tri nedelje samo dobio vizu bez problema , zato neznam šta mi je činiti pokušaću još jedanput i ovako sad samo imam priliku i lufta da odem pa ako prođje proslo je :-) 

Draganče sam sam hteo da idem pošto mi se skupilo i prekovremenih sati i godišnjeg pa sam zamolio direktora da mi da tri meseca ujedno da odem malo da vidim i tu ameriku :-) ja imam firmu na sebe ,žena takođje ,pritom i stalno sam zaposlen napisao sam sa kojom platom privatna firma mi je kao dodatna delatnost,oženjen dvoje dece malecka 4godine i sinčić 2 meseca ako im to nije dovoljan razlog onda ni nemoram da im gledam zemlju ima i drugih destinacija.

Zamolio bih te samo ako si upućen pošto uskoro trebam da dobijem i mađjarsko drzavljanstvo sa kojim netreba viza 

da li bih imao problema sto sam naprimer odbijan dva puta pa posle da idem sa mađjarskim pasošem? 

Hvala ti unapred neću više da te gnjavim

Pozz

Da, navedeno je u esta-i da ne moze neko ko je odbijan da ide bez vize. Ako znas tog coveka da je dobio vizu zaista svaka mi cast, prosto je neverovatno da se to desi.

Prvo sam mislio da me teča zeza, al njegova ćerka radi kod mene u firmi i nebude mi tesko odem nju da pitam

kaže otišao prvi put odbijen posle tri nedelje otisao opet i dobio vizu išao je kod brata u posetu,sa našim pasošem

ne sa mađjarski on ni nema taj pasoš zato me to kopka da probam opet

Hvala na brzom odgovoru

Pozz

Da li je neko imao iskustva da je bio u USA vise puta turisticki i vracao se uvek na vreme, pa je probao da dobije drugu vizu H2B i odbili su ga i ponistili turisticku, pa je posle pokusao ponovo za b1/b2 i da su mu odobrili. Moja firma zeli da me posalje u USA na sajam masina za obradu metala, dobio sam pozivno pismo, firma mi je izdala dokumenta da me salje ba sluzbeni put i da ce finansira isti ali se ja nikako ne libim da zakazem intervju u ambasadi jer se plasim da ne budem odbijen ponovo?

On 8/3/2016 at 5:37 PM, Grill said:

Pozdrav ljudi i ja sam nov na forumu pa da vam dočaram moje iskustvo od 18.07.2016

Sve redovno intervju zakazan za 10:15h ,portir prozvao,pregledao pa u malu kućicu na pretres,

pa čekaonica.Na ulazu tražili ds 160 ja dao priheftali sliku dali broj i na čekanje.

Prvi šalter gde ideš ja kod rođjaka turistički da razgledam malo, on ok uze ds160 i pasoš i reče sačekajte 

opet broj.Drugi šalter otisci prstiju lepa mlada dama sa plavim očima

Ondak treće prozivanje razgovor sa konzulom: Ja dobar dan ona ništa ,ja opet a ona jedva da progovori

neka stvarno ljuta gospođja .

Ona: da li ste bili nekad u usd?

Ja: nisam nikad

Ona: da li ste zaposleni?

Ja: jesam za stalno već 10god

Ona: jel ste oženjeni imate li dece?

Ja: jesam pet godina već srećno oženjen i dvoje dece

Ona:kolika su vam deca ?

Ja: ćerka će sad 4 a sin tek dva meseca

Ona: čestitam

Ja. hvala,hvala

Ona:gde radite?

Ja: u klanici pilića šef proizvodnje za preradu

Ona:kolika vam je plata 

Ja: od 44-46000 din

Ona: onda me samo pogleda i kaže ŽAO MI JE ALI NISTE KVALIFIKOVANI DA BISTE DOBILI VIZU

I to je bilo to gde sam pogrešio neznam al vizu dobio nisam papire nikakve mi nije ni tražila

poneo sam i potvrdu iz firme o stalnom zaposlenju,i da mogu i na godišnji i na slobodne dane,oženjen dvoje male dece,pare na računu i ništa mi nije niti tražila niti pogledala tako da ljudi stvarno neznam po čemu oni procenjuju

Eto to je neko moje iskustvo 

Probao bih sad opet u septembru pa ako neko ima nekih saveta delite ih dobro će doći 

Dok je još tašta tu pa da mogu malo na odmor a ona bebu da čuva sa ženom . :-))))))))

Pozdravv

Kod iste nazovi gospodje sam i ja bio za H2B odbijen sam bez obrazlozenja, cak mi je ista i ponistila turisticku vizu pojma nemam zasto bio sam 3 puta u USA i sva tri puta sam se vracao na vreme, zasto me je odbila ne verujem ni da ona sama zna

Edited by Ivan Stojanovic