Jump to content

Featured Replies

9 hours ago, petar032 said:

Nema  pravila, sad su bila dva drugara imaju sve komplet papire i nisu ih pustili, pritom su isli preko agencije, kazu da su sve mlade odbili, a pustali samo babe, jbg..

pa ko jos mlad putuje u USA preko agencije...pa ako negde ne treba agencija, to je za tamo..

naravno da im je bilo sumnjivo....i meni bi...

a to "komplet papiri", taj termin smo vec milion puta objasnili- da to ne postoji, niti bilo sta znaci....

dajte ljudi, citajte malo ovih stotine i stotine postova, i mucnite glavom..

bitna je samo psihologija, i iskrenost ( naravno, ukoliko nemate sta da krijete :smile:, a ako imate, onda samo psihologija)....papire bre i ne gledaju

• 3 weeks later...

Pitanje - da li ako se aplicira za visu npr.sada da bi se islo ya Novu g. i onda se ne ode tada, da li je problem kasnije uci USA sa tom vizom ili to nema nikakve veze?

Zavisi od toga na koliko ti je daju, ako je ova uobičajna (više ulazaka, trajanje vize 10god) onda nije nikakav problem. Ovo govorim iz ličnog iskustva pošto put na koji sam planirao da idem i preko kog sam aplicirao sam morao da otkažem pa sam prvi put ušao u Ameriku 2 meseca kasnije

Hvala,Deleter, a sta mislis da li je realno ako apliciram ovih dana, da se zakaze intervju u narednih 10 dana?

Da li je potrebnoda potvrda o stalnom radnom odnosu kao i resnje o godisnjem odmiru bude na engleskom ?

Ne mora da bude na engleskog, a termin bude za nekoliko dana slobodan, moze da ti se desi da imas i danas za sutra ako hoces. Ja sam u maju kad su ogromne guzve imao termin danas za sutra ili za 2 dana, ne secam se.

Pre svega puno puno hvala ovom forumu na informacijama. Ja sam dobila vizu (multi na 10 godina) i bila u USA. Na ulasku su mi stavili pecat da mogu da ostanem do 30. aprila 2017..(usla sam 1.novembra). Ja sam se vratila pocetkom decembra (imala povratnu kartu), e sada pitanje. Nigde nemam pecat kada sam izasla iz USA. Prilikom povratka nazad, u Americi mi niko nije trazio pasos, osim kada sam cekirala povratak.Zahtevala sam na nasem aerodromu kada sam sletela da mi stave pecat medjutim rekli su mi ne ne treba. Ja sam ispostovala vreme ostanka u USA (rekla na intervju mesec dana), medjutim nemam nikakvu potvrdu da je tako i bilo,osim boarding karte koje sam sacuvala.

Edited by Sensa

Avio kompanije to rade. A i kada si prolazila sigurnosnu proveru pre medju zone i tu skeniraju pasos.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pre svega puno puno hvala ovom forumu na informacijama. Ja sam dobila vizu (multi na 10 godina) i bila u USA. Na ulasku su mi stavili pecat da mogu da ostanem do 30. aprila 2017..(usla sam 1.novembra). Ja sam se vratila pocetkom decembra (imala povratnu kartu), e sada pitanje. Nigde nemam pecat kada sam izasla iz USA. Prilikom povratka nazad, u Americi mi niko nije trazio pasos, osim kada sam cekirala povratak.Zahtevala sam na nasem aerodromu kada sam sletela da mi stave pecat medjutim rekli su mi ne ne treba. Ja sam ispostovala vreme ostanka u USA (rekla na intervju mesec dana), medjutim nemam nikakvu potvrdu da je tako i bilo,osim boarding karte koje sam sacuvala.

Koliko znam, usa nema izlazne pecate.

Pozdrav!

Zanima me koliko je para na racunu potrebno za nedelju dana u Americi? Ne mogu ni otprilike da procenim.

Inace sam freelance graficki dizajner, ali se iz hobija bavim alternativnim modelingom. Dobila sam ponudu za placen modni editorijal za jedan americki magazin, oni bi pokrili put, smestaj, honorar i sve troskove. Zivim u iznajmljenom stanu, nemam stalni radni odnos i nemam nikakvu imovinu na svoje ime. Verenik mi je takodje iz druge drzave. Razmisljam da od magazina trazim pozivno pismo u kome pise da se vracam nazad za nedelju dana. Na intervjuu bih rekla sve kako jeste, nemam nikakvu nameru da tamo ostajem, radim ili zivim. Samo bih volela da znam na cemu sam i da li imam sanse za vizu, pre nego sto konacno prihvatim ili odbijem ponudu od magazina.

Onda ti treba neka vrsta radne vize, nisam siguran da ako im pomenes da ides da radis tamo da ce ti dati turisticku. Sto se tice para i stana, ne pterecuj se, dosta ljudi nema pa dobiju vizu. A i pare ne znam kome su u poslednje vreme trazili ili pitali bar ko je ovde pisao.

Ne možeš biti plaćen od američkog izvora (preduzeća, privatno lice itd.) za bilo kakve usluge ili rad (i izuzetno je široko postavljen ovaj termin) sa turističkom vizom pošto je za ovakve aktivnosti potrebna radna dozvola. Tako da ako spomeneš to kao razlog odlaska u Ameriku ćeš sigurno biti odbijena.

Juce bio na razgovor za turisticku vizu pa da podelim i moje iskustvo.

Dakle imam 30 godina,posao u drzavnoj firmi -radni staz u istoj 10 godina,kucu i auto na svoje ime i naravno novac na deviznom racunu.Za sve to sam poneo dokumentaciju sa sobom na intervju.Nisam ozenjen sto mi je verovatno bio veliki minus,ali sam poprilicno bio siguran da cu dobiti vizu.Isao bih kod poznanice koju sam igrom slucaja upoznao pre 5 godina na putovanju u Srbiji,ove godine je dolazila kod mene pet dana,vodio je na razne manifestacije po Srbiji jer je to interesuje posto je direktor Poljske plesne grupe.Na intervju su me samo pitali gde radim kolika mi je plata i koliko bi ostao u SAD.Odgovorio kratko na sva pitanja,rekao tri nedelje,sto mi je i bila namera jer nemam nameru da ostajem duze zbog posla.Od papira mi Nista ama,bas nista nije trazila,dala beli papir-obrazlozenje i kraj razgovora :sad:

E sad ona mi predlaze da konkurisem ponovo za mesec dana,sto ja smatram da su bacene pare.Kakve su mi realne sanse,jer ako ne odem u narednih 6 meseci najverovatnije nikad necu ni otici jer planiram da se zenim :smile:

Drugarica ti to predlaze? Pa sanse su ti skoro nikakve za mesec dana. Samo se neko javio da zna nekog ko zna nekog da je dobio vizu na sledecem razgovoru koji je bio tipa posle 10 dana.

Pozdrav svima!

Evo ovako, pazljivo sam citao vecinu postova ovde vezano za US Vizu sto mi je i pomoglo da istu i dobijem danas Tako da zelim da se zahvalim svima na informacijama i da ovim putem opisem svoje iskustvo i misljenje i time pomognem nekim ljudima koji ce u buducnosti aplicirati.

Da skratim pricu vec je u vise navrata pisano kako ide procedura do samog razogovra to cu preskociti. Samo da navedem par BITNIH stvari :

1. ZAVRSITE DS-160  do kraja i konfirmacioni papir odstampajte!

2. Ako ne morate nemojte nositi torbetine, mobilne telefone tablete i sl, samo stvarate guzvu duze cekanje za sve ostale kandidate.

3. Citajte ovde nemojte samo pitati , bice mnogo preglednije i lakse.

4. Zaboravite na uplate kesa na racun, i brdo i hrpu papira registratora itd. nista ne gledaju to.

Dakle nakon standardne provere (davanja pasosa, otiska prstiju i td na prvom salteru) ubrzo sam bio prozvan na salter broj 7 za intervju. Razgovor sam vodio sa amerikankom na srpskom jeziku (obzirom da je ona meni pozelela dobrodoslicu na srpskom tako smo i nastavili) Evo i pitanja koja mi je postavila:

1. Zbog cega putujem   (turisticki)

2. Gde idem i da li poznajem nekoga (NY - ne znam nikoga, hotel)

3. Koliko planiram da ostanem (2 nedelje)

4. Gde radim i kolika mi je plata, koliko dugo radim ( Americka kompanija, 2.5god kod njih i 9 radnog staza ukupno)

5. Koje zemlje sam posetio sve u poslednjih 5 god. (pored nekih od zemalja pitala za je samo za Svedsku kad sam to bio, te sam to potvrdio kada je bilo i koliko dana - verujem da je zato sto ljudi tamo vole da emigriraju pa zato pita:)

To je sve dala mi papir i rekla da ocekujem pasos za 2 3 dana da mi je viza odobrena.

Zakljucak neki moj je bez laganja  i previse dokimenata, nista nije pogledala ni meni ni drugaru koji je isto aplicirao i dobio. Neko je ovde napisao dobru recenicu koja me je  i vodila time a to je da ih ubedite da ste turista i to je sve (sto ja stvarno i jesam - ne nameravam da ostajem tamo). Naravno ko ima posao i fina primanja ili neku nekretninu na sebe super ali nije presudno.

Cak i ako znate nekog iz Srbije ko zivi tamo (a nije rodjak bliski) mislim da je i bolje da ne pominjete (takav sam utisak stekao) posto prvo pomisle da cete ostati i vi tamo, osim ako stvarno nemate fine dokaze da se vracate za Srbiju (deca muz, zena, kredit, stan posao i td).

Moj plus je bio dobar posao i plata , dobar radni staz. Nisam im nosio nikakva stanja racuna , nemam kucu na sebe, zivim kao podstanar, roditelji preminuli ja imam 28god. Samo sam poneo papir da sam stalno zaposlen i ocitanu saobracaju dozvolu od kola, medjutm ni to mi nije trazila.

Jos jednom hvala svima koji su ovde stavili svoje savete i misljenja time sam se vodio i srecno onima koji tek idu da apliciraju.

Pozdrav

Pozdrav svima.

Iscitah poruke na temi i vidim da nema pravila za dobijanje vize. Nasa situacija. Radim vec 15-ak godina kao freelancer (web) za pretezno US kompanije, bez stalnog zaposlenja u Srbiji, sa primanjima iznad proseka u IT-ju, ustedjevina, stan, automobil itd. Devojka (buduca supruga) je tek diplomirala na ekonomskom, zvanicno nigde ne radi, kao ni ja.

Ove godine planiramo da se vencamo, pa beba itd pa je ovo poslednja prilika da negde pobegnemo sami :D.

Isli bi smo u NY i Boston na 3-4 sedmice, turisticki i da se vidimo sa nekim prijateljima sto Srbima, sto Amerikancima sa kojima radim godinama, sto normalno necemo pominjati :D.

Poruke na temi ce nam svakako pomoci u pripremi, nego me zanima kakva je situacija sa ljudima koji su u frilensingu, odnosno sanse da se dobije ili ne.

Da dodam, i da li mozemo da se prijavimo zajedno ili da svako ide posebno?

Edited by markobug

Sanse zna samo konzul.

Inace evo jedno iskustvo za one koji imaju nekog na crno u USA. Majka od drugarice je aplicirala za vizu i dobila je na 10 godina. Situacija je takva da je njen sin ostao pre 2 godine na W&T, otisla je na razgovor, pitanja su bila samo gde radi, gde ide, gde je putovala, i kada je rekla da ide kod sina, pitali su je kako je otisao u USA. Rekla je otisao na W&T i ostao na crno. Pitali koliko dugo je tamo, rekla 2 god i to je to od pitanja, dali su je vizu

Pa tako sam mi mislio ;).

Zanimala me samo iskustvo od nekoga iz IT-ja.

Pokusacemo pa kako bude.

Ne bih da mracim, ali, kao mlad bracni par u najavi, pritom oboje zvanicno nezaposleni, ne uklapate se u idealan profil turiste, vec pre u profil ilegalnih imigranata. Ako je izgovor samo neko putovanje pre zasnivanja porodice, mozete odabrati milion i jedno mesto gde se moze otici mnogo lakse i bez vize. Takodje, da sam na vasem mestu, ja bih bio posten na intervjuu i pre tog u obrascu i rekao da zelim da posetim prijatelje i rekao da sa njima saradjujem kao freelancer godinama i da mi je to glavni izvor primanja, sto bih dokumentovao izvodom sa bankovnog racuna.

U svakom slucaju, ovo je samo moje misljenje, eksplicitnih pravila nema, probajte i srecno :smile:

PS: Mozete da se prijavite zajedno, s tim da svako zasebno popunjava ds160, pa valjda na kraju negde ima opcija da se zajedno prijavite na intervju.

Da drugarica mi predlaze da probam ponovo iako i ja znam da su mi sanse skoro pa nikakve.Ona ne moze da veruje da nisam dobio iako sam imao dobre uslove,pa me zato i tera da probam ponovo,a posto hoce ona da plati ponovno apliciranje probacu ponovo :smile:

1 hour ago, Dragance said:

Ne bih da mracim, ali, kao mlad bracni par u najavi, pritom oboje zvanicno nezaposleni, ne uklapate se u idealan profil turiste, vec pre u profil ilegalnih imigranata. Ako je izgovor samo neko putovanje pre zasnivanja porodice, mozete odabrati milion i jedno mesto gde se moze otici mnogo lakse i bez vize. Takodje, da sam na vasem mestu, ja bih bio posten na intervjuu i pre tog u obrascu i rekao da zelim da posetim prijatelje i rekao da sa njima saradjujem kao freelancer godinama i da mi je to glavni izvor primanja, sto bih dokumentovao izvodom sa bankovnog racuna.

U svakom slucaju, ovo je samo moje misljenje, eksplicitnih pravila nema, probajte i srecno :smile:

PS: Mozete da se prijavite zajedno, s tim da svako zasebno popunjava ds160, pa valjda na kraju negde ima opcija da se zajedno prijavite na intervju.

Pa to sto si mi predlozio da kazem, sudeci po prethodnim porukama, ne bih trebao svakako. Ali cu svakako biti iskren, imigracija u SAD nas ne zanima, jer sa nasim primanjima ovde, zivimo odlicno. Visoka primanja, niske cene. Mogu i da pozivno pismo dobijem od nekoliko kompanija, ali to moze imati drugu konotaciju.

Za tu milion i jednu opciju te razumem, ali najmanje 6-7 puta godisnje putujemo po 5-10 dana. Dosta smo obisli i videce se u pasosima. Jednostavno dosle na red i Sjedinjene drzave. Znam da su ljudi i sa boljim i sa gorim argumentima odbijani i dobijali, ali su bar pokusali.

Pokusacemo, pa kako i nama bude. Svakako planiram da budem iskren i da ne palamu*im mnogo.

Hvala na misljenju ;).

Edited by markobug