Jump to content

Featured Replies

Zdravo svima,

imam jedan problem, molim vas moze li neko da mi pomogne ili me uputi sta da uradim..

Rec je o tome da imam sutra zakazan razgovor u ambasadi za vizu al sam sprecena da dodjem, ne mogu da otkazem isti jer mi je PIN istekao a za aktivaciju novog se ceka 24h, drugog nacina za otkazivanje razgovora nema. Sta da radim? Da li mogu ponovo da zakazem razgovor bez da se pojavim sutra??

Unapred hvala.

Mozes

Mislis da me niko nece zabeleziti sto se necu pojaviti sutra, i da mi nece praviti problem kad ponovo budem pokusala da zakazem isti razgovor? Bas sam ocajna..

Hvala ti jos jednom!!

Nebrini nece se ljutiti, imaju oni tu evidenciju ali bas ih briga dok god ti placas 10usd svaki put za novo zakazivanje njima je svejedno. Tako da samo opusteno ja sam nekima menjao i po 3-4 puta termin i to sa jednim pinom ;)

• 2 weeks later...

Pozdrav svima! Citao sam ove prethodne postove, malo povrsno doduse i u glavnom sam sve shvatio sto se procedure za izdavanja vize tice i dokumenata koji su potrebni za istu. Mene zanima sledece, mozda je ovo pitanje neko pre postavio, mozda nije, ne znam, nisam uspeo da nadjem objasnjenje za to pa cu pitati ponovo, dakle amerikanci traze, kako sam ja razumeo sa sajta ambasade da posedujes 100e po danu boravka u USA, dakle, ako boravis 30 dana, moras da imas 3000e na racunu u banci, moje pitanje glasi, posto ja imam kreditnu karticu american express blue, da li ja mogu samo da isfotokopiram istu, sa prednje i zadnje strane i to predam za vizu, ili moram u banku da uplatim svih 3000e i da izvadim izvod, inace dozvoljen minus na mojoj kreditnoj je 560e

I jos nesto, ja sam pravio listu dokumenata koje treba da skupim, sobzirom da sam na poljoprivrednom gazdinstvu pa dakle moji nisu u radnom odnosu ja moram da dostavim dokumenta vezano za zemlju koju moja porodica poseduje i potvrdu o registyraciji poljoprivrednog gazdinstva, s toga da vas ti dokumenti ne zbune, evo moje liste:

SPISAK DOKUMENATA POTREBNIH ZA USA TURISTICKU VIZU-

1. Formular zahteva za vizu popunjen preko sajta ambasade (popunjava agencija)

2. Pasoš ( mora da važi jos najmanje 6 meseci od datuma isticanja vize)

3. Fotokopija prve strane pasoša

4. Prethodni pasos na uvid

5. Pasoši najuže porodice ili njihovi izvodi iz matične knjige rođenih (originali,ne fotokopije- na uvid)

6. 1 Fotografija,dimenzije 5 x 5 cm - isključivo na beloj pozadini, ne starija od sest meseci

7. Potvrda o registraciji poljoprivrednog gazdinstva i vlasnicki list zemlje

8. Potvrda iz skole / fakulteta,

9. Fotokopija djacke knjizice/indexa (original na uvid)

10. Fotokopija zdravstvene knjizice (original na uvid)

11. Za studente je potrebno priloziti i potvrdu o polozenim ispitima

Molim vas za jednu informaciju...zanima da li viza pocinje da vazi od dana kada je odobrena ili od datuma koji je naveden kao datum polaska u SAD?

Hvalaaa  :)

Mozda nisam bila jasna...znaci, zanima me da li ako u aplikaciji navedem da planiram da putujem npr. 15.decembra, a interview imam 15. novembra, da li odobrena viza vazi od 16. nov (+-par dana) ili od 15. dec ?!

A bitno mi je da znam to u slucaju promene plana...ako resim da idem nesto ranije, pre  tog 15. dec?!  :roll::)

thanx ;)

E to vec ne bih znao da ti kazem! Medjutim, ne brini, ima ovde putnika koji cesto idu preko bare, pa sacekaj da ti neko odgovori.

Pozdrav!

5. Pasoši najuže porodice ili njihovi izvodi iz matične knjige rođenih (originali,ne fotokopije- na uvid)

6. 1 Fotografija,dimenzije 5 x 5 cm - isključivo na beloj pozadini, ne starija od sest meseci

Ja sam ti preskrabao visak dokumenata.

E sad par komentara, zasto da ti agencija popunjava DS160 mozes to i sam samo ti treba skener za sliku da je skeniras i uploadujes. Imas link na DS160 u prethodnim postovima.

Sto se tice novca treba ti potvrda iz banke koliko ti je stanje na racunu, nemoj da kopiras karticu jer to je nije pametno pogotovu ako izgubis taj papir ode ustedjevina.

Ljudi pomagajte...

Prosle godine sam u novembru odbijena za turisticku vizu...Iskreno, sama sam bila kriva

jer se nisam dovoljno raspitala. Sada planiram da ponovo pokusam da odem na dve nedelje...E sad, koje su mi sanse s obzirom da sam vec bila odbijena? Nosim potvrdu sa posla (na istom radnom mestu sam 4 godine i plata mi je 28 000 mozda je nedovoljno) , ali s obzirom da sam saradnik jos nekih organizacija zatrazicu i od njih uverenje o saradnji, na taj nacin zelim da dokazem da sam aktivna u svom gradu, nosim resenje o godisnjem, izvod iz banke da imam 3 000 dolara, imam sina 9 godina koji ce ostati sa mojim ocem, nisam udata , vlasnik sam stana od 80 m2 (postajem ovih dana)...

Trazim turisticku vizu na dve nedelje, a imacu i pozivno pismo coveka sa kojim sam u poslovno- prijateljskim odnosima. To mogu i da dokazem, samo da ih ne pretprpam papirama pa da me opet odbiju :)...Proslog puta sam imala kopiju pasosa istog coveka ( bez pozivnog) , rekla sam da je neozenjen ( UPALILA IM SE LAMPICA :(... Ovoga puta ce mi on ponovo poslati, ali "kao" ozenjen covek...Koje su mi sanse po vama? Da li oni imaju sve podatke, cak i navedene razloge zbog kojih sam odbijena posto ih meni nisu naveli , ili da nadjem neki bracni par i promenim pricu? S.O.S.

Ja sam ti preskrabao visak dokumenata.

E sad par komentara, zasto da ti agencija popunjava DS160 mozes to i sam samo ti treba skener za sliku da je skeniras i uploadujes. Imas link na DS160 u prethodnim postovima.

Sto se tice novca treba ti potvrda iz banke koliko ti je stanje na racunu, nemoj da kopiras karticu jer to je nije pametno pogotovu ako izgubis taj papir ode ustedjevina.

Ma ja sam to iskopirao sa sajta neke agencija pa zato pise "popunjava agencija"  :). Ja sam sva dokumenta sto sam gore napisao i izvadio, nemam pozivno pismo ali kako sam razumeo ono i ne treba, fali mi jos izvod iz banke i vlasnicki list zemlje ali to cu izvaditi uskoro. Moje pitanje sada je, da li cu pogresiti ako ponesem sve papire koje sam gore naveo, t.j da li ce mi praviti problem ako imam visak dokumenata?

Nece praviti problema oko viska dokumenata nego ce ti ih odma vratiti nazad, ja ovo kazem vise zbog tebe da nevuces toliku papircinu sa sobom kad nije potrebna. Pozivno pismo netreba, ono se moze samo poneti cisto informativno ali obratipaznju sta pise u njemu da ne ispadne da te neko zakopa sa lose napisanim pozivnim pismom.

Ljudi pomagajte...

Prosle godine sam u novembru odbijena za turisticku vizu...Iskreno, sama sam bila kriva

jer se nisam dovoljno raspitala. Sada planiram da ponovo pokusam da odem na dve nedelje...E sad, koje su mi sanse s obzirom da sam vec bila odbijena? Nosim potvrdu sa posla (na istom radnom mestu sam 4 godine i plata mi je 28 000 mozda je nedovoljno) , ali s obzirom da sam saradnik jos nekih organizacija zatrazicu i od njih uverenje o saradnji, na taj nacin zelim da dokazem da sam aktivna u svom gradu, nosim resenje o godisnjem, izvod iz banke da imam 3 000 dolara, imam sina 9 godina koji ce ostati sa mojim ocem, nisam udata , vlasnik sam stana od 80 m2 (postajem ovih dana)...

Trazim turisticku vizu na dve nedelje, a imacu i pozivno pismo coveka sa kojim sam u poslovno- prijateljskim odnosima. To mogu i da dokazem, samo da ih ne pretprpam papirama pa da me opet odbiju :)...Proslog puta sam imala kopiju pasosa istog coveka ( bez pozivnog) , rekla sam da je neozenjen ( UPALILA IM SE LAMPICA :(... Ovoga puta ce mi on ponovo poslati, ali "kao" ozenjen covek...Koje su mi sanse po vama? Da li oni imaju sve podatke, cak i navedene razloge zbog kojih sam odbijena posto ih meni nisu naveli , ili da nadjem neki bracni par i promenim pricu? S.O.S.

Mislim da su ti dobre sanse da dobijes vizu samo se lepo spremi za intervju i ponesi svu dokumentaciju koju si navela da posedujes ili ces posedovati. Pretpostavljam da ne zivis od tih 28.000dinara tako da im slobodno kazi koliko realno zaradjujes jer i oni jako dobro znaju da ono sto pise na papiru i realnost se mnogo razlikuju u Srbiji.

Ovo sa kopijom pasosa drugo coveka ti je bila katastrofalna greska nemoj da ti se slucajno ponovi. Takodje ni pozivno pismo nije obavezno odnosno oni ne poznaju instituciju pozivnog pisma. Mozes im jednostavno odneti e mail od prijatelja koji te poziva u goste i to ti je vise nego dovoljno, samo se spremi da odgovaras na pitanja vezano za prijatelja jer ce ti ih sigurno postavljati.

Oni imaju tebe zavedenu u sistemu i imaju napisanu napomenu koji je razlog tvog odbijanja tako da se spremi dobro da im objasnis da ti ne planiras da se udajes niti da ostanes u USA jer imas posao, dete, nekretnine u Srbiji i da ti ovde zivis dobro i da si zadovoljna a da samo zelis da odes kod prijatelja u USA turizma radi.

Ja licno mislim da ako se dobro spremis i lepo im sve objasnis da ces dobiti vizu.

Srecno  :mah:

Nece praviti problema oko viska dokumenata nego ce ti ih odma vratiti nazad, ja ovo kazem vise zbog tebe da nevuces toliku papircinu sa sobom kad nije potrebna. Pozivno pismo netreba, ono se moze samo poneti cisto informativno ali obratipaznju sta pise u njemu da ne ispadne da te neko zakopa sa lose napisanim pozivnim pismom.

Ma nema ko da mi posalje pozivno pismo, nemam nikog tamo, putujem turisticki i to je to ;). Hvala na informacijama

Pozdrav svima!

Evo procitah svih 15 stranica teme viza za usa ali ne nadjoh ni jedan post koji bi bio slican onome sto sam trazio. Evo ovako stoje stvari:

Ja nameravam da po prvi put putujem za usa i to kao turista. To bi mi bilo i prvo putovanje u inostranstvo uopste. Sta mene muci!?! Ja sam po zanimanju vojno lice, ucestvovao sam (aktivno) u odbrani nase zemlje za vreme bombardovanja . Koliko mi to moze biti otezavajuca okolnost u procesu dobijanja turisticke vize? Dalje, o tome i slicnim stvarima verovatno ima pitanja u nekom upitniku (obrascu) koji treba popuniti. Da li ce me usmeno pitati u vezi ovih stvari na intervjuu i kako da odgovorim ako nesto bude bilo skakljivo ili na granici sa sluzbenom tajnom. Sledece, vidim iz prethodnih postova da treba radna knjizica. Ja to u vojsci nemam ali bih mogao da na nakoj potvrdi obezbedim overene podatke koliko imam radnog staza, da sam u radnom odnosu, koliko imam dana odobrenog godisnjeg odmora... Sledece, da li je komplikovano popunjavanje obrasca I-94? Ja bih putovao sam a znanje engleskog mi je skromno, skoro da se moze reci da ga ne znam. Kako uopste proci toliki put sa tako losim znanjem jezika. Kako da se sporazumem sa tim DHL sluzbenikom na aerodromu koji mi odredjuje koliko mogu da ostanem u usa? Inace u usa bih putovao kod sestre sa namerom da ostanem od 1 do najvise 2 meseca. To  zavisi koloko bi me moji na poslu pustili i kolko ce DHL sluzbenik da presudi.

Pozdrav svima!

Evo procitah svih 15 stranica teme viza za usa ali ne nadjoh ni jedan post koji bi bio slican onome sto sam trazio. Evo ovako stoje stvari:

Ja nameravam da po prvi put putujem za usa i to kao turista. To bi mi bilo i prvo putovanje u inostranstvo uopste. Sta mene muci!?! Ja sam po zanimanju vojno lice, ucestvovao sam (aktivno) u odbrani nase zemlje za vreme bombardovanja . Koliko mi to moze biti otezavajuca okolnost u procesu dobijanja turisticke vize? Dalje, o tome i slicnim stvarima verovatno ima pitanja u nekom upitniku (obrascu) koji treba popuniti. Da li ce me usmeno pitati u vezi ovih stvari na intervjuu i kako da odgovorim ako nesto bude bilo skakljivo ili na granici sa sluzbenom tajnom. Sledece, vidim iz prethodnih postova da treba radna knjizica. Ja to u vojsci nemam ali bih mogao da na nakoj potvrdi obezbedim overene podatke koliko imam radnog staza, da sam u radnom odnosu, koliko imam dana odobrenog godisnjeg odmora... Sledece, da li je komplikovano popunjavanje obrasca I-94? Ja bih putovao sam a znanje engleskog mi je skromno, skoro da se moze reci da ga ne znam. Kako uopste proci toliki put sa tako losim znanjem jezika. Kako da se sporazumem sa tim DHL sluzbenikom na aerodromu koji mi odredjuje koliko mogu da ostanem u usa? Inace u usa bih putovao kod sestre sa namerom da ostanem od 1 do najvise 2 meseca. To  zavisi koloko bi me moji na poslu pustili i kolko ce DHL sluzbenik da presudi.

Verovao ili ne ali nasa vojska je u vrlo bliskim odnosim a sa NATO paktom odnosno sa USA (mnogo bliza nego sa Rusijom ili bilo kojom drzavom). Ako si isao kojim slucajem na kurseve engleskog koje obezbedjuje VS znas i sam da su po NATO standardima. Ja sam radio neki projekat za VA i jako dobro znam da vrlo blisko saradjuju sa amerima tako da nemoj da se brines za to sta ce oni da misle. Neces imati nikakve otezavajuce okolnosti. Mislim da te nece mnog pitati o stvarima vezanim za vojsku, ne vise nego obicne aplikante koji nerade u vojsci. Mozda ce trziti resenje o godisnjem odmoru i sl.

I-94 popunjavas u avionu i to je jako lako nemoj da se opterecujes.

Engleski ti nece terbati puno jer ce ti intervju biti na srpskom ali nije lose da znas i nekoliko najosnovnijih engleskih reci sto pretpostvaljam znas.

DHS (Department for Homeland Security) je nesto kao nasa pogranicna policija, ako ne znas rec engleskog ponesi e mail od rodbine sa sobom pa mu to pokaziu kod koga ides i koliko hoces da ostanes. Nebrini belac si lakse ce ti biti nego drugima samo osmeh na lice i sve je lako ;)

Srecno

Pozdrav svima!

Ja nameravam da po prvi put putujem za usa i to kao turista. To bi mi bilo i prvo putovanje u inostranstvo uopste. Sta mene muci!?! Ja sam po zanimanju vojno lice, ucestvovao sam (aktivno) u odbrani nase zemlje za vreme bombardovanja . Koliko mi to moze biti otezavajuca okolnost u procesu dobijanja turisticke vize? Dalje, o tome i slicnim stvarima verovatno ima pitanja u nekom upitniku (obrascu) koji treba popuniti. Da li ce me usmeno pitati u vezi ovih stvari na intervjuu i kako da odgovorim ako nesto bude bilo skakljivo ili na granici sa sluzbenom tajnom. Sledece, vidim iz prethodnih postova da treba radna knjizica. Ja to u vojsci nemam ali bih mogao da na nakoj potvrdi obezbedim overene podatke koliko imam radnog staza, da sam u radnom odnosu, koliko imam dana odobrenog godisnjeg odmora... Sledece, da li je komplikovano popunjavanje obrasca I-94? Ja bih putovao sam a znanje engleskog mi je skromno, skoro da se moze reci da ga ne znam. Kako uopste proci toliki put sa tako losim znanjem jezika. Kako da se sporazumem sa tim DHS sluzbenikom na aerodromu koji mi odredjuje koliko mogu da ostanem u usa? Inace u usa bih putovao kod sestre sa namerom da ostanem od 1 do najvise 2 meseca. To  zavisi koloko bi me moji na poslu pustili i kolko ce DHS sluzbenik da presudi.

Verovao ili ne ali nasa vojska je u vrlo bliskim odnosim a sa NATO paktom odnosno sa USA (mnogo bliza nego sa Rusijom ili bilo kojom drzavom). Ako si isao kojim slucajem na kurseve engleskog koje obezbedjuje VS znas i sam da su po NATO standardima. Ja sam radio neki projekat za VA i jako dobro znam da vrlo blisko saradjuju sa amerima tako da nemoj da se brines za to sta ce oni da misle. Neces imati nikakve otezavajuce okolnosti. Mislim da te nece mnog pitati o stvarima vezanim za vojsku, ne vise nego obicne aplikante koji nerade u vojsci. Mozda ce trziti resenje o godisnjem odmoru i sl.

I-94 popunjavas u avionu i to je jako lako nemoj da se opterecujes.

Engleski ti nece terbati puno jer ce ti intervju biti na srpskom ali nije lose da znas i nekoliko najosnovnijih engleskih reci sto pretpostvaljam znas.

DHS (Department for Homeland Security) je nesto kao nasa pogranicna policija, ako ne znas rec engleskog ponesi e mail od rodbine sa sobom pa mu to pokaziu kod koga ides i koliko hoces da ostanes. Nebrini belac si lakse ce ti biti nego drugima samo osmeh na lice i sve je lako ;)

Srecno

Pozdrav svima!

Sloba je manje-vise sve objasnio, ja bih mogao da dodam detalj vezan za pitanja, jer sam bio prisutan kada su coveka pitali upravo o vojsci... Naime, ti ces uglavnom objasniti sve sto njih zanima na onom dodatnom formularu, a mozes da ocekujes dodatno pitanje tipa u kojoj si jedinici bio i sta ti je bio glavni zadatak - nista konkretno, nego tipa "upravljam tenkom" ili nesto slicno. Nisam bio u vojsci pa ne znam bas kako to ide :) Niko ne ocekuje da ces odgovarati na neka "skakljiva" pitanja, a ako te pitaju nesto sto predstavlja sluzbenu tajnu, slobodno kazi da zbog toga ne mozes da odgovoris - to je upravo znak da postujes zakon i pravila, kako nasa tako i njihova, i to ti niko nece zameriti. Sama cinjenica da si ucestvovao u ratu nije nikakav minus, uostalom, ako si profesionalni vojnik nista manje se ne ocekuje od tebe u toj situaciji. Ne verujem da ce posvetiti vise od 10-20 sekundi na intervjuu vojsci, ako i toliko.

DHS po pravilu daje 6 meseci, samo u izuzetnim slucajevima manje. Ne bi bilo lose da imas tacan plan koliko ostajes pre nego sto budes razgovarao sa tim sluzbenikom, jer ako mu kazes "mesec, dva", to je malo sumnjivo. Uostalom, moraces da kupis i povratnu kartu pre toga, pa ce ti datum vec biti odredjen :) Bez brige za taj deo putovanja, ako dobijes vizu, sanse da ce te DHS vratiti sa aerodroma su nikakve...

I-94 mozes naci ovde - http://amsterdam.usconsulate.gov/uploads/images/0Ljp8cEMWf1IAys7kaycBQ/I-94.JPG. Popunjavas samo levu stranu i, kao sto vidis, u pitanju su samo najosnovniji podaci. Ako ti je potrebna pomoc, pitaj slobodno, ovde uvek ima nekoga :)

Mene vojni deo muci iz razloga sto su njima (NATO savezu) u bombardovanju 1999.g jedinu muku na ovim prostorima pravile raketne jedinice (PVO), a ja sam bas iz tog dela vojske. Taj dodatni obrazac koji popunjavaju muskarci starosne dobi 18-45 godina mi je nepoznanica. Kako ga popuniti: precutati, reci sve sto znas a u vezi pitanja ili delimicno  reci a delimicno precutati.

Da li se obrazac DS 157 popunjava na engleskom ili maternjem jeziku? Pitam posto vidim da ako nesto odgovoris sa "DA" obicno treba da objasnis. Ja da objasnjavam na engleskom mogu, ali juce! Moracu nekoga da angazujem ako treba engleski u sirem obimu.

Ja imam c1 d,pomorsku vizu na 3 godine..apliciram za b1 b2 i oni mi daju i tu isto na 3 godine..E sad ne kontam da li i dalje daju turisticke na 3 godine ili je to ukinuto kako sam cula pa sad izdaju na 10?

Meni je ovo treci ugovor i dobijem na 3 godine b1b2,drugarici prvi ugovor i dobije na 10 godina...

Imali sve iste papire,garantna pisma...ne znam u cemu je razlika?Kojom logikom oni to daju? :LOLLL:

Ja imam c1 d,pomorsku vizu na 3 godine..apliciram za b1 b2 i oni mi daju i tu isto na 3 godine..E sad ne kontam da li i dalje daju turisticke na 3 godine ili je to ukinuto kako sam cula pa sad izdaju na 10?

Meni je ovo treci ugovor i dobijem na 3 godine b1b2,drugarici prvi ugovor i dobije na 10 godina...

Imali sve iste papire,garantna pisma...ne znam u cemu je razlika?Kojom logikom oni to daju? :LOLLL:

Promena sa 3 na 10 godina se dogodila negde u maju mesecu ako se nevraram. Pa ti ako si aplicirala pre maja si dobila na 3 godine a drugarica je aplicirala verovatno nesto kasinije, bar ja pretpostavljam.