Jump to content

Featured Replies

odbili me zlikovci  :cry22:

ipak je duzina rada u firmi bila presudna (bar su meni tako rekli)... po njima to ipak nije tako ozbiljno i sada nisu u mogucnosti da mi daju vizu...bla, bla, bla... :102:

e sada, slobo (i ostali naravno), jel imas neku ideju koliki oni period proveden u jednoj firmi smatraju dovoljnim i ozbiljnim kako se ne bih zaleteo i trazio je opet prerano???  dali da sacekam 6 meseci (sto mi se nikako ne ceka  :(, ali bolje i to nego da me opet odbiju) ili je ok i nesto ranije da se pojavim??? u ugovoru mi pise da sam na neodredjeno, a i ja sam u toj firmi radio i pre od 2004-2006 (sto mi sada nisu ni uzeli u obzir)

jos jedno pitanjce: jel sam sada u nekom problemu za u buduce, posto su me odbili sada???

hvala...poz

Zao mi je.

Na koji vremenski period si trazio vizu?

Sta su te sve pitali?

Inace sacekaj da protekne bar 6 meseci od zaposlenja da bi aplicirao ponovo. Inace nisu nikakva zlopamtila jedino sto sve imaju u racunaru zapisano tako da ce te sigurno pitati sto si odbije prosli put.

rekao sam da idem na 4 nedelje...jel mislis da je ti OK?

a pitali su me: gde idem, svrha posete, sa kim idem (posto sam rekao da putujem sam, mozda im je tu nesto bilo sumljivo), i odma je presla na pitanje koliko dugo radim u toj firmi i posle mog odgovora od 01.12.10 samo mi je rekla da je to kratak perido i da se to smatra novim poslom. e sad meni pada na pamet, posto sam se i ja malo spetljao-zbunio prilikom intervjua (ni sam nemam pojma zasto, :102: ali eto), mozda su me tu nesto protumacili kao prevaranta pa mi naveli razloge tipa kratko si zaposlen i ajde zdravo...

6 meseci od kada sam prijavjlen ce mi biti 01.05, sto mu dodje za malo vise od mesec dana, da sacekam ja jos malo da prodje ili odma da napadam? ;)

rekao sam da idem na 4 nedelje...jel mislis da je ti OK?

a pitali su me: gde idem, svrha posete, sa kim idem (posto sam rekao da putujem sam, mozda im je tu nesto bilo sumljivo), i odma je presla na pitanje koliko dugo radim u toj firmi i posle mog odgovora od 01.12.10 samo mi je rekla da je to kratak perido i da se to smatra novim poslom. e sad meni pada na pamet, posto sam se i ja malo spetljao-zbunio prilikom intervjua (ni sam nemam pojma zasto, :102: ali eto), mozda su me tu nesto protumacili kao prevaranta pa mi naveli razloge tipa kratko si zaposlen i ajde zdravo...

6 meseci od kada sam prijavjlen ce mi biti 01.05, sto mu dodje za malo vise od mesec dana, da sacekam ja jos malo da prodje ili odma da napadam? ;)

Pa verovatno je kod tebe bila kombinacija vise faktora, kratko zaposlenje, malo zbunjivanja i 4 nedelje odmora za tako kratko zaposlenje pa se te zato odbili. Ako ti nije frka sacekaj jos par mesec pa opet apliciraj, s tim sto nemoj da trazis vizu na mesec dana, trazi na 10-15 dana jer toliko je realno godisnji odmor (sem ako ne radis u skoli). Realno koji bi ti poslodavac dao mesec dana posle samo par meseci rada!?

Srecno

puno hvala za savete...  klanj::

kuckacu vam za nekoliko meseci kada budem imao nova iskustva vezano za ovu temu...

do tada pozdrav i srecno ostalima... :mah:

da li mi neko moze reci kakva je procedura prilikom ulaska u SAD sa turistickom vizom!

da li se popunjava neki formular u avionu i koja su uobicajena pitanja koja postavljaju sluzbenici na aerodromu a ticu se ulaska u zemlju.

Hvala!

da li mi neko moze reci kakva je procedura prilikom ulaska u SAD sa turistickom vizom!

da li se popunjava neki formular u avionu i koja su uobicajena pitanja koja postavljaju sluzbenici na aerodromu a ticu se ulaska u zemlju.

Hvala!

Popunjavas I-94 http://en.wikipedia.org/wiki/Form_I-94 Ali opusteo uputstvi za popunjavanje ti ide na TV u avionu a i da neide jako je prosto.

Od pitanje je uoobicajeno, gde ides? sta ces da radis? i koliko ostajes?

Srecan put  :mah:

Da li neko moze da mi kaze da li je veliki problem ukoliko ne donesem stari pasos na uvid, posto ne mogu da ga nadjem , ja bih aplicirala za studentsku vizu ?

@slobo

Da li USA ambasada moze provjeriti koliko i gdje sam bio zaposlen u Srbiji? Ne zelim im sve poslodavce da navedem... iz nekih licnih razloga.

Treba ovih dana da apliciram za americku turisticku vizu. Posto vidim da o svemu unapred imate odgovore, htela bih da pitam sta mislite kolike su mi sanse za odobrenje vize i da li radim pravu stvar. Vecina ljudi mi govori da nece biti problema, ali ja sam opet nesto uplasena. Student sam 4. godine redovno, nijednu nisam obnovila, imam jos 9 (od ukupno 32) ispita do kraja, ali necu zavrsiti sigurno do januara. Izvadila sam potvrdu da sam redovan student i cekam potvrdu o polozenim ispitima, to dobijam za 2 dana. Radim povremeno, skupljala sam pare pa na svom racunu imam oko 700usd i 800e. Tata i mama su mi izvadili potvrde o primanjima u poslednja 3 meseca, potvrde o stalnom zaposlenju i potvrdu da tata na racunu ima 1800e (ovlascena sam na taj racun). Ponecu i njihove i sestrin pasos. Ne znam sta mi jos treba od dokumenata, mozda da pitam tu agenciju za koju povremeno radim da mi izda neku potvrdu, da overim u opstini da ce mi roditelji finansirati put...? Decko mi putuje na work&travel program, a ja bih dosla poslednji mesec, u septembru, pa da putujemo zajedno nekih 20-25 dana(nikako da radimo). E sad meni je cela ta prica sa deckom delovala malo nesigurno, a imam porodicne prijatelje u Americi, pritom su nase diplomate (tamo ostaju ukupno 4 godine), pa sam odlucila da kazem da idem kod njih u posetu. Ja cu njih sigurno posetiti, ali necu biti kod njih, vec u hotelu i ici cu jos malo po USA. Poslace mi i pozivno pismo. E sad, sta mislite da li mi je ovo bolja opcija? Ti prijatelji imaju i sina moje godiste, pa otkud znam sta ovi iz ambasade mogu da pomisle i da li to uopste ima neke veze...

Da li neko moze da mi kaze da li je veliki problem ukoliko ne donesem stari pasos na uvid, posto ne mogu da ga nadjem , ja bih aplicirala za studentsku vizu ?

Nije problem.

@slobo

Da li USA ambasada moze provjeriti koliko i gdje sam bio zaposlen u Srbiji? Ne zelim im sve poslodavce da navedem... iz nekih licnih razloga.

Neverujem da ce proveravati sem ako nisi na spisku sumnjivih lica a da li mogu proveriti najvise zavisi od nasih drzavnih organa da li ce im izaci u susret.

Treba ovih dana da apliciram za americku turisticku vizu. Posto vidim da o svemu unapred imate odgovore, htela bih da pitam sta mislite kolike su mi sanse za odobrenje vize i da li radim pravu stvar. Vecina ljudi mi govori da nece biti problema, ali ja sam opet nesto uplasena. Student sam 4. godine redovno, nijednu nisam obnovila, imam jos 9 (od ukupno 32) ispita do kraja, ali necu zavrsiti sigurno do januara. Izvadila sam potvrdu da sam redovan student i cekam potvrdu o polozenim ispitima, to dobijam za 2 dana. Radim povremeno, skupljala sam pare pa na svom racunu imam oko 700usd i 800e. Tata i mama su mi izvadili potvrde o primanjima u poslednja 3 meseca, potvrde o stalnom zaposlenju i potvrdu da tata na racunu ima 1800e (ovlascena sam na taj racun). Ponecu i njihove i sestrin pasos. Ne znam sta mi jos treba od dokumenata, mozda da pitam tu agenciju za koju povremeno radim da mi izda neku potvrdu, da overim u opstini da ce mi roditelji finansirati put...? Decko mi putuje na work&travel program, a ja bih dosla poslednji mesec, u septembru, pa da putujemo zajedno nekih 20-25 dana(nikako da radimo). E sad meni je cela ta prica sa deckom delovala malo nesigurno, a imam porodicne prijatelje u Americi, pritom su nase diplomate (tamo ostaju ukupno 4 godine), pa sam odlucila da kazem da idem kod njih u posetu. Ja cu njih sigurno posetiti, ali necu biti kod njih, vec u hotelu i ici cu jos malo po USA. Poslace mi i pozivno pismo. E sad, sta mislite da li mi je ovo bolja opcija? Ti prijatelji imaju i sina moje godiste, pa otkud znam sta ovi iz ambasade mogu da pomisle i da li to uopste ima neke veze...

Nema potrebu da overavas potvrdu da ce ti roditelji finansirati put mozes to samo da im kazes i pokazes izvod sa ocevog racuna i ovlascenje. Nema potrebe da nosic icije pasose sem svog. Sto se tice agencije za koju radis mislim da nebih to mesao sa studijama jer ili si zaposlen ili si student po zakonu ne moze i jedno i drugo (iako u Srbiji niko na to ne obraca ni najmanju paznju ameri ipak gledaju) a ako ti vec daju neku potvrdu neko to bude za part time posao nikako za stalno zaposlenje.

Sto se tice ovo da li da spominjes decka ili ne to ti odluci samo ako spominjes budi mirna i stalozena kod objasnjavanja jer se cesto desi do od uzbudjenja i stresa ljudi pogrese pa ispade da idu da se udaju/ozene u USA a to je skoro automatski odbijenica. Inace ako ce ti prijatelji slati pozivno pismo to nemora da bude nikakva posebna forma dovoljno je da odstamapas samo e mail sto si dobila od njih i to je to.

Srecno i lep provod u USA  :mah:

Da li treba od oba roditelja ,dokumenta vezana za posao, kopija radnje knjizice ,

primanja i tako to, ili samo od jednog i ako je jedan od roditelja nezaposlen da li treba neki dokument vezan za to?

hvala

Pomagajte ljudi...treba u poneedeljak da idem na razgovor za vizu...sada popunjavam online formular i pita me kod koga cu da ostanem, cak traze i brojtel..ne znam sta da napisem,jer tamo nemam koga,tj imam , ali nisu stekli drzavljanstvo pa se boje,sta da pisem??????...Inace od dokumentacije nosim vlasnistvo nad  kucom i placem,i ugovor o radu zakljucen pre 7 meseci,sa firmom gde sada radim, gde pise zarada i nosim zdravstvenu knjizicu...radnu knjizicu i resenje o godisnjem odmoru nemam,jer mi gazda ne bi dao..da li moze bez toga?Takodje nosim i izvod iz banke!Pomagajte sto pre...

slobo uzdam se u tebe :)...imam tamo devojku sa kojom sam se vidjao u srbiji, da li da kazem da idem kod devojke ili kod druga...jer imam i druga tamo...sta je bolje i pametnije..inace na racunu imam oko 3000eura.

Spremam se da apliciram za turisticku vizu, jasno mi je sta mi je sve potrebno od dokumentacije, ali me interesuje sledece, da li je intervju iskljucivo na engleskom jeziku, s obzirom da mi engleski nije jaca strana i mislim da bi bilo zamuckivanja i razmisljanja, a kako ste naveli ovde na forumu to bas i nije dobar utisak, da li da uopste pokusavam sa aplikacijom. Unapred hvala!

Mislis da ljudi koji ne govore engleski onda otpadaju za americku vizu??

Engleski nije potreban za turističku, službenik ambasade će koristiti srpski, i u samoj aplikaciji imate izbor jezika prilikom intervjuisanja, da li želite da bude na engleskom ili srpskom. Sa druge strane, nisam siguran koliku ulogu ima poznavanje jezika u procesu dobijanja vize. Ja bih rekao da za turističku to nije presudan faktor. Moja devojka je imala intervju na srpskom, i nije imala problem. Bilo je nekih čudnih pitanja, na koje je ona već bila dala odgovor, samo su pitanja bila postavljanja u drugačijoj formi, što je možda neki njihov način da provere koliko ste dosledni odgovorima na pitanja koja postavljaju.

Sa druge strane, dva ortaka su pokušala da dobiju turističku vizu, koristeći istog čoveka kao kontakt iz Amerike, koga pritom nisu ni poznavali. Pošto je jedan već bio odbijen ranije, službenik je utvrdio da ortak nije popravio situaciju zbog koje je prvi put bio odbijen (faks i obaveze na istom), dok je drugog pitao da li on zaista poznaje kontakt osobu iz Amerike i okrenuo mu je monitor da ga pita da li je to ta osoba. Takođe je odbijen.

Pozdrav svima. Ovo je sjajan sajt.

E ovako stoje stvari kod mene. Nadam se da ce te mi pomoci.

Imam 32 godine. Nisam nikad putovao u Usa. Imam jos 1 ispit i onda zavrsavam fax. (to ce biti gotovo do juna mjeseca.) Planiram da putujem u Usa na jesen.

E sad, vec dileme. Tamo mi zivi rodjena sestra koja ima americko drzavljanstvo, udata je tamo i radi.

Sta je najbolje da kazem? Da idem sestru da posjetim  (to je u stvari i razlog putovanja).

Problem je sto nisam zaposlen, i nikad i nisam bio, na birou sam za zapošlavanje. E sad, ja radim privatno vec 10 godina, ali nemam nikakvu potvrdu o tome niti sam ikad otvorio firmu. Radi se o poljoprivrednoj proizvodnji.

Otvorio bih svoj racun na koji bih stavio recimo 4-5 hiljada eura.

Vec sam skapirao iz ovih postova gore da bi najbolje bilo u ovoj situaciji da trazim vizu na 10 dana ?

Vjerovatno je problem sto nisam ozenjen i sto ne radim i nemam nikakav posjedovni list?

Recimo, mogao bih da prevedem auto na sebe..  I mogao bih da upisem 4 godinu faxa (specijalisticke studije) to pocinje od septembra, pa bih recimo zakazao intervju u oktobru, i da putujem u novembru.. recimo prije roka za drugi kolokvijum..

Eto ako bi pomoglo, mogao bih i neku zemlju da prevedem na sebe..

Kakve su mi sanse i sta bi ste me savjetovali u odnosu na cinjenice koje sam vam izlozio. Unaprijed hvala.

Zaboravio sam da pomenem, da su mi studije isle ok. Prosle godine kad sam bio na trecoj, kiksao sam 3 ispita, i to cu sve poloziti ove godine.(2 ispita vec jesam u proslom semestru) Naravno, bolonjski sistem. To je na drzavnom univerzitetu.

Predpostavljam da nema razlike u proceduri u ambasadi u Podgorici u odnosu na Ambasadu u Beogradu? I da se to sad sve zavrsava u Pg ili je i dalje u Bg?

Da li treba izjava roditelja da me izdrzava, koja se overava u sudu, da bude na englskom ili na srpskom?

Ova tema mi je dosta pomogla a posto sam pre neki dan uspesno zavrsio vizu onda da podelim info sa vama,mozda nekome pomogne.Ako ima pitanja samo napred.

Od papira sam nosio:

-potvrda o zaposlenju i resenje o godisnjem odmoru

-fotokopije radne knjizice,m2 obrasca,zdravstvene knjizice i kartica iz banke

-potvrda iz SUP-a o nekaznjavanju i potvrda iz banke o stanju na racunu

-fotokopija pasosa supruge i dece

Poneo sam i stare pasose,njihove pasose,vojnu knjizicu i zdravstenu(od ovoga me nista nisu trazili niti sam pokazao).

Od rodjaka sam dobio potvrdu o zaposlenju(jednu).

Razgovori i citav postupak je bio gotov za 40 min.

Nas covek je pitao-da li idem prvi put(da),da li sam vec trazio vizu(ne),da li sam zaposlen(da) i rekao da sacekam i uzeo sve papire gore navedene.

Nakon par minuta me je zvala Amerikanka da dam otiske prstiju.

I na kraju kod Amera na razgovor,krenuo je na srpskom a ja sam poceo na engleskom pa smo tako i nastavili.

Pitao me-da li radim,kod koga idem,citavo vreme(otprilike 4-5 min) listao pomenute papire,onda sta radim,kolika je plata i zavrsio sa "vasu vizu ce te dobiti za 2 dana".Napomena da je on na salteru broj 7 i jako je ozbiljan i odbojan lik.Na salteru 6 je prijatna zenska i kod nje je islo barem 3 puta brze i nikoga nije odbila.Pomislio sam da mozda onda dobija lakse slucajeve ali to nisam nikako mogao da saznam.

a jel znas na koliko ce ti dati vizu ili ne?

ja mozda uskoro idem za Baltimore ali nije sigurno. Koliko vidim nije komplikovana procedura za dobijanje vize i to mi je bas drago.

eh da, da li je dovoljno da navedem da imam svoju firmu ( normalno i da prilozim papire o tome ) kao razlog za vracanje u Srbiju.

i ono najbitnije: Koliko kosta Viza, znaci svi troskovi uracunati?

mene ce kostati malo vise jer sam iz Nisa, pa cu tu dodati i troskova puta do Bg i nazad.

mene ce kostati malo vise jer sam iz Nisa, pa cu tu dodati i troskova puta do Bg i nazad.

Budući da je danas moguće da će doći do delimičnog prekida rada američke administracije, pre nego što se odlučite na putovanje, proverite da li će konzularno odeljenje raditi na izdavanju viza.

A look at how a shutdown would affect Americans

A look at what services would be halted or disrupted under a partial government shutdown

--International travel: The State Department would continue to provide emergency consular services to U.S. citizens in need. But other services, such as issuing travel visas and passports, could be delayed or stop.

Izvor: http://finance.yahoo.com/news/A-look-at-how-a-shutdown-apf-3937269052.html