Jump to content

Featured Replies

Pa, ima li multi vizu? Ako ima moze da izadje i udje ponovo posle u USA. Mislim da ne moze da produzi ako su joj toliko odobrili.

Imam ja pitanje u vezi onih programa Work and travel... Da li važe i ako upišem master? Treba da diplomiram ovih dana, na privatnom fakutetu na kome ću i da upišem master odmah. Zanima me, ukoliko se odlučim za opciju da idem da radim tamo 4+1 meseci, da li mogu kao student koji je na masteru?

Dakle sta sad da radi ? Jel ima neka opcija da produzi tu vizu na 6 meseci ?

Ima pravo da trazi produzetak boravka za jos 6 meseci max a moze da se proseta do Kanade i vrati u istom danu ma da i tu vec mogu da joj prave probleme sta radi vec tri meseca tamo od cega zivi.

Imam ja pitanje u vezi onih programa Work and travel... Da li važe i ako upišem master? Treba da diplomiram ovih dana, na privatnom fakutetu na kome ću i da upišem master odmah. Zanima me, ukoliko se odlučim za opciju da idem da radim tamo 4+1 meseci, da li mogu kao student koji je na masteru?

Da vazi, dokle god mozes da donese potvrdu da si redovan student mozes da ucestvujes na programu. Za vise informacija mi se obrati na PP da nereklamiram agenciju ovde na forumu ;)

• 4 weeks later...

Ponesi star index sa osnovnih studija i ponesi potvrdu da ti ispiti pocinju tek u februaru i to bi trebalo da bude dovoljno. E sad na sta treba da obratis paznju a to je, ni slucajno nemoj da trazis vizu na duzi period jer kao student nemas vremena da gubis vreme u USA nego moras da pohadjas predavanja bar tako na to gledaju u ambasadi. Trazis vizu na 15dana i to je to a verovatno ces je dobiti na tri godine. Ponesi sve od dodatnih papira sto imas kuci, imovinu svoju i tvojih roditelja i bilo bi lepo da imas bankovni racun za pozamasnom sumom novca.

Danas sam trazila potvrdu da ispiti pocinju krajem februara ali su mi rekli da ne mogu to da mi napisu jer jos ne znaju kad su tacno (to saznanje je tek pocetkom februara) i nece da se usude da to urade napamet !!!!!! Sta mislis, da li je dovoljna potvrda da sam student mastera, imam stari i novi indeks, devizni racun, dokaz o imovini, izvodi roditelja i njihov prosek plate...?  A ja bih sto pre :eat:

Ponesi star index sa osnovnih studija i ponesi potvrdu da ti ispiti pocinju tek u februaru i to bi trebalo da bude dovoljno. E sad na sta treba da obratis paznju a to je, ni slucajno nemoj da trazis vizu na duzi period jer kao student nemas vremena da gubis vreme u USA nego moras da pohadjas predavanja bar tako na to gledaju u ambasadi. Trazis vizu na 15dana i to je to a verovatno ces je dobiti na tri godine. Ponesi sve od dodatnih papira sto imas kuci, imovinu svoju i tvojih roditelja i bilo bi lepo da imas bankovni racun za pozamasnom sumom novca.

Danas sam trazila potvrdu da ispiti pocinju krajem februara ali su mi rekli da ne mogu to da mi napisu jer jos ne znaju kad su tacno (to saznanje je tek pocetkom februara) i nece da se usude da to urade napamet !!!!!! Sta mislis, da li je dovoljna potvrda da sam student mastera, imam stari i novi indeks, devizni racun, dokaz o imovini, izvodi roditelja i njihov prosek plate...?  A ja bih sto pre :eat:

Mislim da ce biti samo malo se raspricaj i objasni kakva je situacija na masteru kod tebe i to je to.

Sa srecom ;)

Inace mene su odusevili sa onim sto su postavili na svoj sajt:

Izjava Stejt Dipartmenta o ophođenju prema podnosiocima zahteva za vizu

Stejt Dipartment obavlja poslove sa vizama striktno ali i pravedno, kako bi se zaštitili interesi Sjedinjenih Amerčkih Država. Mi smo se opredelili za potpunu otvorenost, po kojoj su Sjedinjene Države oduvek poznate. Podstičemo putovanja u Sjedinjene Države jer su uvek dobrodošla.

Obećavamo vam, podnosioče zahteva za vizu:

da ćemo se prema vama ophoditi dostojanstveno i sa uvažavanjem, čak i kada nismo u mogućnosti da vam odobrimo vizu

da ćemo se prema svakome ophoditi kao prema pojedincu za sebe i da ćemo svaki podnet zahtev posmatrati kao jedinstven

da ćemo imati u vidu da za vas intervju za vizu može biti novo ili vrlo nelagodno iskustvo i da možete biti nervozni

da će intervju biti kratak i da ćemo pokušati da dobijemo potpuni uvid u vaše planove za putovanje i vaše namere

da ćemo pomoći svim podnosiocima zahteva za vizu da dobiju odgovarajući termin za intervju kako bi otputovali na vreme i obavili svoje poslovne i druge važne dužnosti

da ćemo objaviti detaljne i tačne informacije o uslovima i proceduri za podnošenje zahteva na svakoj internet prezentaciji ambasada i konzulata

da ćemo objaviti informacije koliko se trenutno čeka na zakazivanje intervjua za neuseljeničke vize za svaku ambasadu i konzulat na adresi http://travel.state.gov

da ćemo vam svaki put kada vam viza bude odbijena reći razloge za takvu odluku

Osim toga:

ako ste student, učinićemo sve da dobijete datum za intervju i, ako se budete kvalifikovali, da dobijete vizu na vreme kako biste stigli na predavanja

ako nameravate da putujete u Amerku iz humanitarnih ili medicinskih raloga, ubrzaćemo proceduru za vizu u slučaju kada je nekome ugrožen život

ako nameravate da poslovno putujete u Ameriku, potrudićemo se da vam olakšamo poslovno putovanje i ubrzamo proceduru za dobijanje vize u slučajevima kada je to od značaja za američki biznis

U isto vreme, od vas očekujemo:

da isplanirate svoje putovanje i intervju za vizu što je moguće ranije

da popunite svoj zahtev za vizu tačno i u potpunosti

da budete iskreni o svrsi svog putovanja i planovima

da se pripremite za intervju kako biste mogli jasno i što sažetije opisati svoje namere

http://belgrade.usembassy.gov/consular/visas_ser.html

I sto je jos bolje sto oni to stvarno doslovno postuju. Ja ne znam (a znam veoma mnogo ljudi koji su isli po USA vizu) nikoga ko je imao neke neprijatnosti u USA ambasadi (neracunam portire na ulazu jer su oni nasi domaci)

Ovo mi je interesantno! Ne verujem da kazu razloge, nego se sve svede na "Nemamo dovoljno dokaza da cete se vratiti u Srbiju"...

Ovo mi je interesantno! Ne verujem da kazu razloge, nego se sve svede na "Nemamo dovoljno dokaza da cete se vratiti u Srbiju"...

Ja znam da uglavnom kazu razloge pogotovu jos ako insistiras da razgovaras sa glavnim konzulom, na sta imas pravo

Ok verujem ti. Nisam imao iskustva sa njihovom ambasadom nego sam cuo (rekla kazala) od ljudi koji su odbijeni. To da su korektni i prijatni sigurno stoji, ali ne verujem da niko ko je odbijen za turisticku vizu, a zeleo je da ode turisticki nije zadovoljan razlozima za odbijanje. A onome za koga imaju neka saznanja da ce da ostane, sigurno nece reci "prisluskivaljam vaseg maila, msn-a, skype... utvrdili smo da 10 puta dnevno pominjete Ameriku i isticete zelju da tamo i ostanete, radite...".

Uskoro planiram da apliciram za turisticku vizu, jer bi zeleo sledece godine da idem na jedno mesec dana. Zaposlen sam, podnecu imovinu mojih roditelja, u novom pasosu imam 6 viza sa proslogodisnjeg putovanja po Aziji tako da mislim da bi sve to trebalo da bude dovoljno!

Mislim da ces vizu dobiti bez problema.

Procenat odobrenih viza u USA ambasadi godinama premasuje 95%, trenutno mislim da je i veci.

Njcesce budu odbijeni oni koji nisu zaposleni (ja jos nisam cuo da su nekoga ko je regularno zaposlen i sa normalnim za Srbiju primanjima odbijen) i jos ako u tu kombinaciju upadne i trazenje vize na par meseci (pa sa neba se vidi da ce tamo ilegalno da radi, sem ako nedonese neki dokaz da su mu roditelji brodirani i da ima zalihe novca da se bahati po USA). Ljudi se zalecu po odmah u ambasadi traze nekoliko meseci a ne znaju da nema veze koliko ti viza vazi, tvoj boravak odredjuju sluzbenici DHS pri prelasku americke granice, viza je samo period u kome mozes da udjes u USA.

Mislim da ces vizu dobiti bez problema.

Procenat odobrenih viza u USA ambasadi godinama premasuje 95%, trenutno mislim da je i veci.

Njcesce budu odbijeni oni koji nisu zaposleni (ja jos nisam cuo da su nekoga ko je regularno zaposlen i sa normalnim za Srbiju primanjima odbijen) i jos ako u tu kombinaciju upadne i trazenje vize na par meseci (pa sa neba se vidi da ce tamo ilegalno da radi, sem ako nedonese neki dokaz da su mu roditelji brodirani i da ima zalihe novca da se bahati po USA). Ljudi se zalecu po odmah u ambasadi traze nekoliko meseci a ne znaju da nema veze koliko ti viza vazi, tvoj boravak odredjuju sluzbenici DHS pri prelasku americke granice, viza je samo period u kome mozes da udjes u USA.

Procenat pozitivno resenih zahteva za B1/B2 vize je oko 89%, to su podaci za 2008. godinu, dok za 2009. jos nisu objavljeni. Ovo je za crvene pasose, dok je za plave taj procenat oko 81%, mada to mozemo dovesti u vezu sa onima koji su u isto vreme i drzavljani Kosova ili Crne Gore, posto je njihov procenat znatno nizi, a i jedni i drugi su imali pravo na plave pasose...

Inace, ja sam odbijen jednom za americku vizu, 2000. godine, i mogu reci da su mi vrlo lepo i sasvim prijateljski objasnili u cemu je problem, i iako sam ja znao da to sto su oni pretpostavili ne stoji, moram da se slozim da nisam dokazao suprotno te su mogli samo da mi veruju na rec, a teret dokazivanja je uvek na onome ko aplicira za vizu. Nazalost, to je trebalo da mi bude prva americka viza, pa nisu ni imali mnogo razloga da mi "veruju na rec", posebno jer mi je pasos tada bio prilicno praznjikav. Za svega nekoliko meseci ponovo sam aplicirao, mnogo bolje pripremljen iako u sustini u potpuno istom statusu, i bez problema sam dobio vizu na godinu dana, sto je tada bilo maksimalno trajanje vize. Nakon sto sam nju uredno iskoristio, nikada vise nisam imao intervju duzi od dvadesetak sekundi kod Amerikanaca.

Problem je sto ljudi uglavnom umeju da se naljute kada ih odbiju i onda ne gube vreme da odu od saltera i uopste da izadju iz konzulata, pa posle kazu da im nisu rekli zasto su odbijeni... Poslednji put kada sam bio, video sam pet odbijanja, i samo je jedna gospodja ostala nakon tog prvog "odbijeni ste" i postavila nekoliko pitanja zbog cega je to slucaj.

I konacno, pametno je uvek traziti vizu samo za jedno konkretno putovanje. Ako je nedelju dana, onda nedelju dana. Stos je u tome da ce Amerikanci u ogromnoj vecini slucajeva odobrene vize prosto dati na tri godine, bez obzira na koliko ste ih trazili. Ako neko aplicira da mu treba viza za boravak od pet meseci ili godinu dana, to je samo po sebi sumnjivo...

Edit: Bas je pre mene bio jedan decko, vrlo skupo obucen, koji je dosao sa tim fazonom "tata mi ima privatnu firmu" i on je hteo u Ameriku da se zeza, s tim sto ovde nista ne radi, osim sto trosi roditeljske pare. Amerikancima je taj koncept potpuno stran i glatko su ga odbili, jer uopste nije pokazao cemu on to ima da se vrati, jer niti on ima biznis, niti radi negde, niti studira... Lepo je sto on ima lovu na kartici, ali moze da je trosi i dok zivi u USA, sto se njima naravno nije dopalo. Da vecno zivis od roditelja koji su zivi i zdravi i rade, a posebno ako imas 25+ godina, to je nezamislivo u americkoj kulturi :)

@meelosh

kazi mi odakle si dobio tacne procente? (ne zelim da osporavam tvoje procente nego cisto iz radoznalosti pitam) Ja sam za 2006. i ranije godine procente skinuo sa travel.state.gov a za 2007. sam dobio oficijeli podatak u PPT prezentaciji a za 2008. i za ovu godinu samo usmeno na nekom koktelu u razgovoru sa vice konzulom dobio podatak od 95% sa komentarom da je mozda i vec procenat odobrenih viza.

Inace skoro sve sto si napisao potpisujem :)

edit: nije poenta biti skupo obucen neko pristojno samo mnogi to u Srbiji nekontaju

@meelosh

kazi mi odakle si dobio tacne procente? (ne zelim da osporavam tvoje procente nego cisto iz radoznalosti pitam) Ja sam za 2006. i ranije godine procente skinuo sa travel.state.gov a za 2007. sam dobio oficijeli podatak u PPT prezentaciji a za 2008. i za ovu godinu samo usmeno na nekom koktelu u razgovoru sa vice konzulom dobio podatak od 95% sa komentarom da je mozda i vec procenat odobrenih viza.

Inace skoro sve sto si napisao potpisujem :)

edit: nije poenta biti skupo obucen neko pristojno samo mnogi to u Srbiji nekontaju

Evo ih ovde:

http://travel.state.gov/pdf/FY09.pdf

http://travel.state.gov/pdf/FY08.pdf

http://travel.state.gov/pdf/FY07.pdf

http://travel.state.gov/pdf/FY06.pdf

Ispravljam se, dakle, dostupni su i podaci za 2009. godinu, mada su preliminarni.

Edit: Mozda jeste zaista u totalu 95% ili vise, jer se ovi podaci odnose samo na B vize, a takve najcesce odbijaju. Studentske vize, imigrantske i radne tipa H1(B) se retko kada ne izdaju... Koliko se secam novih pravila, ako tri godine za redom ovaj procenat bude ispod 10%, mozemo da pregovaramo o VWP-u.

• 2 weeks later...

Mislim da ce biti samo malo se raspricaj i objasni kakva je situacija na masteru kod tebe i to je to.

Dobila sam vizu na 3 godine :party:

• 1 month later...

Ako dobro shvatam sa site-a ambasade, DS-156 se mora popuniti on-line i odmah odstampati !?

To znaci da nemam mogucnost popunjavanja kod kuce i zatim prenos na flesh i stampa u nekoj kopirnici!?

Ako dobro shvatam sa site-a ambasade, DS-156 se mora popuniti on-line i odmah odstampati !?

To znaci da nemam mogucnost popunjavanja kod kuce i zatim prenos na flesh i stampa u nekoj kopirnici!?

Mozes kod kuce da "odstampas" u PDF, pa to da poneses u kopirnicu.

Pa ali koliko se ja sećam svejedno mora da se popuni online. Ili je barem moralo kad sam ja predavao prošle godine.

Pa ali koliko se ja sećam svejedno mora da se popuni online. Ili je barem moralo kad sam ja predavao prošle godine.

Jeste, mora da se popuni. I kad zavrsis - treba da se odstampa. Ja za taj deo predlazem da odstampas [popunjen] formular u PDF, umesto u stampac.

Onda taj PDF mozes kasnije da stampas na bilo kom stampacu.

Ok verujem ti. Nisam imao iskustva sa njihovom ambasadom nego sam cuo (rekla kazala) od ljudi koji su odbijeni. To da su korektni i prijatni sigurno stoji, ali ne verujem da niko ko je odbijen za turisticku vizu, a zeleo je da ode turisticki nije zadovoljan razlozima za odbijanje. A onome za koga imaju neka saznanja da ce da ostane, sigurno nece reci "prisluskivaljam vaseg maila, msn-a, skype... utvrdili smo da 10 puta dnevno pominjete Ameriku i isticete zelju da tamo i ostanete, radite...".

ovo je zanimljivo...siguran si da spijuniraju mailbox, skype itd.? sta misle ostali?

S obzirom da je to Amerika, ne bih se ja s njima salio, mogu jos da te stave i na spisak onih sto vracaju sa aerodroma.  :hihi:

S obzirom da je to Amerika, ne bih se ja s njima salio, mogu jos da te stave i na spisak onih sto vracaju sa aerodroma.  :hihi:

ma ne planiram da idem tamo uskoro, nego mi je neverovatno da spijuniraju mejlove itd. ako oni to rade, verovatno rade i ostale ambasade "razvijenih zemalja"...jel zna neko da li je informacija tacna?