Jump to content

Featured Replies

Posted

Ovo je ruta koju planiram za ovo leto, kolima.

Vidim na google maps da je u pitanju 1100 km i oko 17 sati vožnje, ali zanima ne kako to izgleda u realnosti.

Kakvi su putevi i koliko mi treba za svaku etapu?

Na šta treba da obratim pažnju?

Gde je interesantno stati usput?

Da li je izvodljivo "svratiti" na rafting na Tari na jedan dan ili mora da se prespava?

Naravno, ovo sve planiram u 10-15 dana, tako da bih spavala definitivno u Sarajevu i još negde

Predlozi za smeštaj?

Hvala.

Ovo je ruta koju planiram za ovo leto, kolima.

Vidim na google maps da je u pitanju 1100 km i oko 17 sati vožnje, ali zanima ne kako to izgleda u realnosti.

Kakvi su putevi i koliko mi treba za svaku etapu?

Од Београда до Сарајева можеш:

- аутопутем до Кузмина, па на Бијељину, а из Бијељине на Зворник или на Тузлу

- аутопутем до Хртковаца, па на Шабац и Зворник

- преко Обреновца до Шапца па на Зворник

Путеви су углавном добри, најгори је овај преко Обреновца, имаш лоших деоница, али раде се.

Овим правцима преко Шапца ћеш имати гомилу села која те успоравају од Шапца до Лознице.

Ако се одлучиш за Тузлу, ту имаш деоницу преко Мајевице, па онда градиће и села од Тузле до Сарајева, Оловске луке које су такође превој... тако да је најбоља варијанта преко Зворника.

Од Зворника је пут добар и раван, све до Власенице, ту почињу кривине и успон који не трају дуго, онда је даље од Хан Пијеска преко Сокоца до Сарајева пут углавном прав, са нешто мањих кривина и успона.

Куд год да кренеш, то ти је око тристо километара и оквирно пет сати вожње.

Од Сарајева до Мостара је будући коридор 5Ц односно аутопут, који је изграђен ако се не варам само мањим делом, али је и остатак пута добар, имаш по три траке на неким местима, тако да је ок.

Na šta treba da obratim pažnju?

Gde je interesantno stati usput?

Зворник има неки Кула град, између Власенице и Хан Пијеска имаш неку Ружину водицу која је у суштини крчма у шуми, на Равној Романији имаш манастир који је новије градње тако да не знам колико  те занима, Кустурица ће да прави етно село на Равној Романији, али ту још ни темељ није закопан :) Можеш да продужиш мало пут па од Сокоца до Сарајева кренеш преко Пала, Јахорине и Требевића. Сарајево је Сарајево, између Сарајева и Мостара је чувена "Јагњетина код Гојка", код Јабланице, једно од 10 места у свету на које треба путовати због јела, рече једна листа, затим Мостар... даље немам појма :)

Da li je izvodljivo "svratiti" na rafting na Tari na jedan dan ili mora da se prespava?

Naravno, ovo sve planiram u 10-15 dana, tako da bih spavala definitivno u Sarajevu i još negde

Predlozi za smeštaj?

У Сарајеву је избор огроман, а ако се јавиш може да се нађе нека верзија кауч сурфинга ;)

Ево и пар линкова:

http://www.turizam-isa.ba/en/accommodation.html

Да, заборавих на повратак, ако се иде на Пљевља па Пријепоље, најбоље је преко Златара и Златибора, тј Нове Вароши и Ужица. Пут од Пријепоља је сасвим ок, чак ни преко планина нема пуно кривина.

Е сад, од Ужица се може преко Пожеге, Косјерића и Ваљева до Београда, а може и преко Чачка, па Ибарском. Од Пожеге преко Косјерића до Ваљева су кривине, нису страшне али је пуно мања гужва него Ибарском.

Ja mnogo volim hercegovacki krs... de gustibus... :)

Tako da bih ja preporucila voznju kroz Popovo Polje od Ljubinja do Trebinja. To je moj omiljeni deo "Nasih Krajeva". Trebinje je lep gradic.

Interesantna je i Zapadna Hercegovina, cak i Medjugorje, na svoj nacin.

Tako da bih ja preporucila voznju kroz Popovo Polje od Ljubinja do Trebinja.

Potpisujem. Nista manje lepa nije ni voznja od Sarajeva do Mostara kanjonom Neretve. U svakom slucaju, od Mostara do Dubrovnika preporucujem rutu preko Bune (moras svratiti na vrelo, ima lep kamp tamo), onda pomenuta trasa preko Stoca i Ljubinja do Trebinja, a odatle se vec lako mozes spustiti do mora.

Ako imas vremena, preporucio bih povratak zaobilaznim putem, tj. preko istocne Hercegovine: Bileca, Gacko, nacionalni park Sutjeska, Tjentiste... meni jedan od omiljenih "nasih krajeva". Nesto malo pre Foce, postoji odvajanje za Crnu Goru, put koji vodi preko Pivskog jezera i Pluzina. Odatle postoji put za NP Durmitor i Zabljak. Sto se tice smestaja u Zabljaku, mozes ga bez problema naci u privatnim kucama, veoma povoljno.

Sjajna ruta :)

Što se Mostara tiče, prepručujem krov srušene robne kuće preko puta Špan(jol)skog trga, pomalo podseća na novosadski Radnički, ali je niže i lakše za penjanje, kao i pravoslavno groblje na istočnom obodu grada, tamo je grobno mesto Alekse Šantića. Nažalost, nisam stigao da obiđem partizansko groblje, koje je projektovao Bogdan Bogdanović, ali sam ga gledao sa zgrade, iz daljine.

• Author

Hvala svima na savetima i preporukama. Malo mi se već slažu kockice.

Ko god ima još nešto da doda, super.

Relja, mislim da već imamo neki smeštaj u Sarajevu, mada nije 100%, u svakom slučaju hvala i možda se vidimo.

Ovo su sve putevi koje sam prošla pre deset, dvadeset ili čak trideset godina, ali imam leptiriće u stomaku kao da idem ne znam ni ja gde. Lepo je ponovo otkrivati nešto što smo davno videli i ponovo proći kuda smo davno prošli.

Pod obavezno ti je rafting Tara/Drina.  :)

Treba da se prespava ,petak uvece i onda si subota ceo dan na reci.

Bice ti poseban dozivljaj pogotovu sto si ti iz ravnice. ;)

Bilo bi dobro da ukacis sto topliji mecec jul ili avg...zato sto je voda ledena i usred leta

Dacu ti preporuku za kamp na pp.

Sto se tice Sarajeva ...mislim da je razocarenje u svakom smislu!

Ako si ikad bila pre 90-tih,onda znas da je drasticna razlika ;D

Ali pita ispod saca...sve jezike prica !!!

• Author

Hej Slatkiš, obvezno pp :)

Što se Sarajeva tiče, bila sam pre desetak god ali ovog leta sam mislila da idem u vreme filmskog festivala. Čula sam da se i on poslednjih godina pokvario, tj postao previše fensi, al filmovi su filmovi, tako da ću rizikovati.

Sač i sve ispod sača, isto veliki motiv :D i tu mi trebaju preporuke skrivenih kafana, sanjam tu pitu :)

Trebinje obavezno posjetiti.

Mostar-Stolac-Trebinje-Dubrovnik. (dobar put)

između Stoca i Trebinja u Popovom polju, je rodno mjesto Sv. Vasilija Ostroškog, Mrkonjići.

golosina  Какав смештај вас занима и за колико особа? Апартман, Камп, Соба, Бунгалов, Хотел?

Да ли желите да обиђете што више на споменутој траси што би значило 5-10 пута 1-2 ноћи у неким местима или бисте пре свега да одморите односно да се задржите на 2-3 места по 5 дана а остало посетите у пролазу успут?

• Author

Jos nista nije precizno definisano, Simeun.. Nama je svaki tip smestaja u igri, dokle god nije nesto skupo u pitanju... Trenutno skupljam informacije pa ce od toga zavisiti gde cemo se zadrzavati duze a gde krace.

Trebinje, Dubrovnik a bez Boke u planu? Greh  :D  Mislim glupo je to predlagati kao nešto novo pogotovo ovde verujem da je većina bila ali svejedno meni je to najlepše mesto na svetu pa samo da istaknem  zvizhd

Jos nista nije precizno definisano, Simeun.. Nama je svaki tip smestaja u igri, dokle god nije nesto skupo u pitanju... Trenutno skupljam informacije pa ce od toga zavisiti gde cemo se zadrzavati duze a gde krace.

У том случају мој предлог би био да ујутро кренете ибарском магистралом БГ-Ваљево и тих 90км би била једина незанимљива деоница.

У центру Ваљева (тзв. Тешњар) можете прошетати/доручковати и наставити даље уз реку Јабланицу према Б.Башти (постоје путокази).

После 10км долазите до новог вештачког језера Поћута. Наставите преко Дебелог брда до Рогачице. Крај прелеп, поглед на све ваљевске планине, Дрину, Босну итд.

Од Рогачице уз Дрину према Б.Башти до Перућца и уз брдо на Митровац на Тари где можете ручати и одморити. Од Митровца на Заовинско ј.

на чијој обали можете преспавати у шатору а ако дан није при крају онда продужити до Мокре горе и тамо пронаћи адекватно место за камп.

Други дан Мокра гора - Вишеград (обилазак, клопа) - Горажде - Сарајево и ту можете остати неки дан. Затим Сарајево - Мостар дан-два.

Од Мостара низ Неретву до мора и обалом до Дубровника. За Дубровник оставите цео дан да бисте имали времена да га обиђете без најма смештаја који је јако скуп.

После Дубровника на север и спавање на првом месту прикладном за постављање шатора да би сутра имали цео дан за обилазак Требиња, Билећа, Билећког ј, Тјентишта,

Фоче и онда уз Дрину према Плужинама до Шћепан поља где би стигли увече и на рафтинг-кампу преспавали или изнајмили бунгалов на једну ноћ да би сутра

рафтинговали (морате им раније најавити који би то дан био). После рафтинга до Пивског ј. и даље према Жабљаку и тамо планирајте да се задржите бар 5 дана

а време можете провести нпр. тако што ћете обилазити језера (Црно, Барно, Змиње, Јаблан), направити круг око Дурмитора тзв. Дурмиторски прстен, посетити бројне видиковце,

реке, кањоне, језера, пећине, катуне итд. Предлажем да док сте на Жабљаку један дан направите излет Жабљак-Шавник-Морача-Колашин-Комови-Андријевица-Плав-Плавско ј-Колашин

-Биоградско језеро (на језеру можете изнајмити бунгалов (пре пар година била цена 9е за ноћ) и преспавати ако желите, изнајмити чамце, прошетати око језера)-Мојковац-Ђурђевића Тара-Жабљак.

Имајте у виду да је на Жабљаку четвртак пијачни дан и дасе тада можете повољно опскрбити храном.

Од смештаја можете пронаћи све варијанте, Хотел (од 25е), апартман (од 15е), соба (од 8е), камп (од 5е). или за 0е било где ван насеља.

Дневни боравак у НП Дурмитор је прошле године поскупео и сада је 3е по особи по дану.

Од Жабљака преко Пљеваља и Граничног прелаза Јабука до Камене горе и ту камп или сместај дан или два.

Од Камене горе до Пријепоља (ман.Милешева) низ Лим до Бистрице и даље уз Златар до Нове Вароши и десно ка Сјеници.

После Нове Вароши преспавајте у шатору негде на Златару да би сутра имали цео дан да одете до Сјеничког ј, шетњу до брда Молитва одакле је чувени поглед на меандре Увца,

закупите чамац који ће вас одвести до резервата Белоглавог Супа. Затим повратак до Сјенице и преко Пештера и Дуге Пољане према Н.Пазару (уз пут камп поред реке).

Ујутро доручак у Н.Пазару и јефтини а одлични колачи у Некој од старих посластичарница у центру. Даље магистралом до Рашке и у месту Биљановац десно према Јошаничкој Бањи

то је краћа и бржа варијанта а можете од Рашке десно на Копаоник и онда спуст у Јошаничку Бању где имате мини аква парк и базене пуњене изворском термалном водом

а улазница 150дин. радно време 9-19 Даље путем према Врњачкој Бањи а на пола пута у месту Плеш се налази рибњак где можете свратити на одличну пастрмку и жупско вино за ручак а пар км

после рибњака долазите у Бзенице тј. Митрово поље и у оквиру одмаралишта црвеног крста базен такође без хлора пуњен изворском водом, улазница 150 дин и ради до 18 сати а ако вам се свиди пастрмка

базен и сјајна локација између Гоча и Жељина можете преспавати у пансиону у одмаралишту.

Даље према Гочу и у Станишинцима лево новим путем кроз Гоч где можете да бирате где ћете камповати или само одмарати. Након преласка преко Гоча долазите у село Брезна и настављате до Краљева.

Од Краљева можете преко Крагујевца до Тополе, Опленца, Венчаца, Букуље, Космаја, Авале у Бг или од Краљева магистралом до Чачка и Овчара, Каблара, Равне Горе, Рајца, Бање Врујци, Љига и магистралом у Бг или од Љига Кроз Качерску

долину до Гарашког ј, Букуље и даље у Бг.

Сви путеви су прихватљивог квалитета за ауто и неоптерећени саобраћајем.

Не постоји начин да у једном путовању обиђете сва лепа места али овом путањом бисте вероватно највише видели.

Петпостављам да сте много тога што сам написао већ знали и надам се да ће бар нешто бити од користи.

Ja sam odradio tu rutu pre tri godine i to mi je jedno od najlepših putovanja po ovim našim krajevima. U potpunosti se slažem sa svim što je OldSchool napisao-la. I meni je taj put preko NP Sutjeske, Gackog, Bileće... prelep.  :blob: A tek Plužine i kanjon Pive. Boja vode je tamo stvarno plava zbog bele boje stena i korita reke. To je stvarno neverovatan prizor.

A cuo sam da ima i neki manastir koji je premešten kad su pravili branu. Nisam posetio ali možda vredi videti.

I mene je Sarajevo razočaralo u svakom smislu. Potpuno jedna huligansko, represivna, depresivna i mučna atmosfera. Dobro ove huliganske kulture ima dosta i u BG ali u Sarajevu mi je to mnogo izraženije. Naravno, ipak vredi posetiti i uveriti se sam.

Put od Sarajeva do Mostara jeste prelep (kanjon Neretve), a ja sam posetio i Stonsku tvrđavu na putu do Crne Gore. Hrvatski Kineski zid.  :D

• Author

Ja sam odradio tu rutu pre tri godine i to mi je jedno od najlepših putovanja po ovim našim krajevima. U potpunosti se slažem sa svim što je OldSchool napisao-la. I meni je taj put preko NP Sutjeske, Gackog, Bileće... prelep.  :blob: A tek Plužine i kanjon Pive. Boja vode je tamo stvarno plava zbog bele boje stena i korita reke. To je stvarno neverovatan prizor.

A cuo sam da ima i neki manastir koji je premešten kad su pravili branu. Nisam posetio ali možda vredi videti.

I mene je Sarajevo razočaralo u svakom smislu. Potpuno jedna huligansko, represivna, depresivna i mučna atmosfera. Dobro ove huliganske kulture ima dosta i u BG ali u Sarajevu mi je to mnogo izraženije. Naravno, ipak vredi posetiti i uveriti se sam.

Put od Sarajeva do Mostara jeste prelep (kanjon Neretve), a ja sam posetio i Stonsku tvrđavu na putu do Crne Gore. Hrvatski Kineski zid.  :D

Lepo, lepo, posle svakog ovog posta sve vise jedva cekam :)

Ovo je kao u filmu Krugovi, mada je tamo bila crkva :)

Izvodljivo je ako rezervises dan unaprijed :)

da li neko ima neku preporuku za smestaj u Sarajevu? Da bude u zoni ''by foot'' za najzanimljivije obilaske, a da nije mnogo skupo. Pokusavao sam naci nesto kao sto kod nas u BGD ide ''stan na dan'' ali nema bas previse izbora.

Ja sam u Sarajevu spavao u hostelu Posilipo. Odlično mesto ako hoces samo da prespavas i nista vise, a stvarno je jeftino. Inace je na 10 metara od centra Baščaršije. Ja inače imam stvarno niske standarde što se tiče smeštaja. Bitno mi je samo da je čisto i da ima dobar wi-fi.

Нека нико не замери, кога овакве ствари не занимају нек једноставно одигнорише овај пост.

Између Сокоца и села Мокро, на Равној Романији, пар километара од пута Соколац - Сарајево налази се манастир Соколица.

Унутар цркве су спомен плоче са именима око 4000 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, као и капелица посвећена борцима за слободу, хајдуцима, као и четницима и њиховим јатацима погинулим од 41. до 48.

Сваке године почетком августа ту се одржава и манифестација "Теби горо Романијо":

http://www.opstinasokolac.net/index.php?option=com_content&view=article&id=3100:obiljezen-dan-manastira-svetog-velikomucenika-georgija-na-ravnoj-romaniji-foto&catid=9&Itemid=240〈=lat

• 4 weeks later...

:izvor-rijeke-bune&catid=42:priroda-i-avantura&Itemid=422〈=hr'>http://www.turizam.mostar.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=123:izvor-rijeke-bune&catid=42:priroda-i-avantura&Itemid=422〈=hr

Blagaj-Izvor rijeke Bune

Samo 12 km od Mostara nalazi se čuveno Vrelo rijeke Bune, najjači kraški izvor na teritoriju Evrope sa prosječnim godišnjim protokom vode od 43 m³ u sekundi. Izvor se nalazi ispod kamene litice visoke 200 m, a u blizini samog izvora je sagrađena i Derviška Tekija, koja sa okolnom prirodom čini jedinstvenu i neponovljivu cjelinu. Voda izvire iz pećine široke 15-estak metara, a francuski ronioci su istražili da je podzemni tok vrela Bune dug oko 200met. Voda je izuzetno hladna i čista i predstavlja stanište endemske vrste potočne pastrmke.
Centar turističkih informacija Blagaj (otvoren tokom ljeta).
Centar turističkih informacija Mostar (TIC); Rade
Bitange 5 - 88000 Mostar (stari grad); tel. +387 (0)36 580 275; www.hercegovina.ba; otvoren od maja do oktobra.