Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima,

Hteo sam da zapocnem novu temu o El Salvadoru i da podelim svoje iskustvo sa svima koji se interesuju za ovu zemlju i planiraju da je posete.

U El Salvador sam bio dva puta po mesec dana u 2012 godini. Iako je mala zemlja, El Salvador ima jedne od najlepsih plaza Centralne Amerike. Pored toga mogu se videti rusevine Maja i mnogobrojni muzeji koji opisuju zivot pre dolaska Spanaca na ove prostore. Glavni grad je San Salvador i ogroman je. Po meni mnogo veci od Beograda. Ostali gradovi su manji ali mnogo lepi jer su izgradjeni u kolonijalnom stilu, nesto sto se ko nas ne vidja tako cesto. Takodje u El Salvadoru se nalazi najveci termalni izvori u Centralnoj Americi. Sve u svemu ima dosta toga da se vidi.

Sto se tice bezbednosti, ja nisam imao nikakvih problema niti sam igde video neki problem. Naravno nisu svi delovi San Salvadora bezbedni ali uglavnom se zna gde ne treba ici nocu. Vozio sam se i autobusom vise puta i nikakvih problema nije bilo.

Za sada zivim u San Salvadoru jer je moja supruga odavde i mnogo mi se svidja ovde. Uspeo sam da nadjem posao i da se zaposlim. Zapoceo sam ovu temu sa ciljem da vidim da li ima jos Srba u El Salvador. Do sada sam upoznao samo jednog a on je Vladan Vicevic, legenda Salvadorskog fudbala a sada radi kao trener. Za 18 godina, koliko je ovde, rekao mi je da nije imao niti jedan proble - toliko o bezbednosti. Cuo sam da ima jos jedan Srbin koji radi u pro kredit banci ali do danas nisam uspeo da ga nadjem niti kontaktiram. Takodje nasao sam konzulat Srbije i Crne Gore i uspeo sam da pricam sa konzulom. Problem je sto je ta osoba samo pocasni konzul i ne moze niti da izdaje vize za Srbiju niti bilo kakva druga dokumenta.

U svakom slucaju ako ima neko zainteresovan za ovu diskusiju neka se javi.

Pozdrav iz Centralne Amerike!

• 5 weeks later...
  • 2 weeks later...

Da li je neophodno primiti neku vakcinu pre putovanja u El Salvador?

Gde ste izvadili vizu s obzirom da u Beogradu nema ambasade El Salvadora i da li ste morali licno da idete do neke druge zemlje gde ima ambasade El Salvadora?

Hvala na odgovorima, pozdrav!

Pre putovanja u El Salvador ne treba nikakva posebna vakcinacija, kao ni za jednu zemlju Centralne Amerike. Ja sam samo putovala El Salvadorom pre skoro četiiri godine sa mužem i ćerkom koja je tada imama pet i po godina i takođe nismo imali nikakvih problema. Budući da sam proputovala Latinsku Ameriku od Maksika do Patagonije mogu samo reći da su ljudi u El SAlvadoru jedni od najsrdačnijih, iako su Latinoamerikanci poznati po tome. Svi putnici koje smo sretali, a koji su boravili ili prolazili samo kroz ovu divnu zemlju su imali neverovatne priče o susretima sa nepoznatim ljudima koji bi ih odveli kući, ugostili i ispratili začuđene, dirnute i ne retko se sa njima rastajali u suzama. I mi smo imali slično iskustvo u gradiću Santa  Ana na severu zemlje. Najtoplije preporučujem Cascadas de la Calera predivne vodopade pored sela Juayua u oblasti Sonsonate, ako i jezero i gradić Suchitoto.

Ne znam gde se može tražiti viza za El Salvador u Evropi, mi smo je izvadili u Meksiku, tada je još postojala forma vize C4 za 4 centralnoameričke zemlje(Gvatemala, Nikaragva, Honduras i El Salvador). Volela bih i ja da nam Milomir kaže nešto više o trenutnom stanju sa vizama, ako zna.

Edited by MajaNS

• Author

Pozdrav ljudi!

Drago mi je da vidim da ima ljudi koji su zainteresovani za El Salvador!

Sto se tice vakcina nisu potrebne ako dolazite iz evrope ili latinske amerike ali jesu ako dolazite iz afrike ili juzne amerike. Imali smo slucaj da dvoje ljudi nisu putili da udju u avion u Brazilu a putovali su za El Salvador, jer nisu imali neki medjunarodni obrazac na kome pise da su primili vakcinu protiv zute groznice - vakcinu su primili ali nisu imali taj dokument sa kojim bi to i dokazali. Tako da su morali da odloze let dok ne rese taj problem.

Ako zelite da izvadite vizu za El Salvador najbliza ambasada je u Becu. Kada sam ja vadio vizu stupio sam u kontakt sa konzulom u Becu i dogovorili smo se da mu posaljem svu dokumentaciju i pasos postom. Tako sam i uradio i nakon 7-10 dana mi je stigao pason nazad sa vizom. Cak je konzul bio toliko ljubazan da nisam trebao da platim postanske troskove kada je pasos stigao iz Beca.

Svidja mi se sto je Maja napisala i zaista je istina, Salvadorci su mnogo ljubazni i gostoprimljivi. Toplo preporucujem da posetite El Salvador, mala drzava ali ima dosta toga da se vidi!

• 2 weeks later...

PAZITE SE MARE....MARA HARA SALVADOROM HONDURASOM GUATEMALOM AL NAJVISE SALVADOROM...Njima ko upadne u sake crno mu se pise

• 9 months later...

pozdrav, da li bi neko mogao da mi da informacije koje su sanse za duzi boravak u el salvadoru i kakve su mogucnosti za nalazenje posla ? i naravno da li se od posla moze ziveti :)

• 2 months later...
  • Author

Sto se tice boravka moze lagano da se ostane do 6 meseci sa turistickom vizom. Sto se tice posla za neka zanimanja moze lako da se nadje posao i takodje zavisi od tvoje struke. Ja mislim da moze da se zivi od plate ali takodje mislim da neces moci da za kratko vreme ustedis neku ogromnu kolicinu novca.  :spot: Pre neki dan sam naso na netu podatak da je ne zaposlenost u El Salvadoru 6,3% tako da mislim da ima sanse za posao.

Sto se tice Centralne Amerike gde pripada i El Salvador,mogu ti iskreno reci da je sto se standarda tice Kostarika, Svajcarska-Centralne Amerike.Ako iz nekog drugog razloga zelis El Salvador, moras napisati malo opsirnije :-) da bi ti dao precizniji odgovor. Ukratko, ne slazem se o ovim podacima sto se nezaposlenosti tice. Mnogo cak i previse je siromasnog i nezaposlenog stanovnistva, koji jedva prezivljava tamo. Ako si zavrsio fakultet i ako govoris spanski i engleski i ako imas nekoga ko ce ti pomocu debelih veza i vezica pomoci da nadjes posao, racunaj na platu $ 600 . To je realno stanje. Ne zelim da ti dajem dezinformacije. Moj iskreni savet je da odes na 15 dana, prodjes, vidis da li bi ti tamo mogao da zivis, pa makar i neko vreme. Mnogi nasi ljudi odu, a malo njih zaista ostane. Nekome se dopadne, nekome ne. Sto se hrane tice, skuplje nego kod nas.Sto se stanova tice, rentiranje ti je skuplje nego kod nas. I da znas mozes ti tamo da nadjes i za $150 neku kucicu ali ne u dobrom i sigurnom delu grada. Znam ja da nasi ljudi nisu bas navikli na takve uslove tamo. A ako hoces neki normalan stan, ne previse lukzuzan u sigurnijem delu grada, onda racunaj $ 300-$500 i ode cela plata. Gradski prevoz im je uzasan, vise ljudi iz autobusa, tako da racunaj na taksi koji nije jeftin, specijalno za strance :-). I jos nesto posetiti El Salvador kao turista je jedno i bicete odusevljeni mnogim stvarima ali ziveti i raditi tamo je druga prica. Ja posedujem USA vizu i nije mi potrebna bila viza za Centralnu Ameriku. Tako ti je najlakse i najbolje. Boravak ces lako da resis ako imas posao, prijavljen si. Sve najbolje i pisi. Daj vise informacija, pa cu ti dati svoje misljenje.

Zaboravio sam jedan vazan podatak. Oko 2 miliona salvadoraca zivi u USA. Jos toliko bi rado otisli jer nemaju posao u El Salvadoru. Da ti ja ne ubijam volju, proba, vidi, pa sam odluci. Ako imas kod koga da budes tamo i da ne placas stan, moci ces da zivis sa platom ali siguran sam da ne moze da se ustedi.

Dobra strana je da mozes upoznati jako dobre i kvalitetne ljude tamo. Vrlo ljubazan narod. Mozes videti porodice koje imaju jako tezak zivot, jedva prezivljavaju a srecni su, mnogo srecniji od nasih ljudi koji imaju mnogo vise od njih. Prelepe plaze, hotele, uzivanje za surfere, priroda oduzima dah. Tropska klima :-) mnogo tropskog voca, morski plodovi i sveza riba.... Ako si bele puti i smedje kose, bices zvezda tamo. Obozavace te :-)

Navrati do medellina malo na najbolju kafu na svetu

Da li mislis na Juan Valdes kafu ? :-) Mada mi se generalno dopada kolumbijska kafa bez nekih izuzetaka ali eto da izdvojim Juan Valdes :-)

I tamo se kao i u Centralnoj Americi pije pre svega filter kafa. Recimo u poredjenju sa nasom srpskom/turskom. Koliko mi navikli na tu nasu domacu, oni su na filter. Kakvo je tvoje iskustvo yandel ?

Edited by travelino

Hvala na pozivu, vrlo rado! Mada dobra je i El Salvadorska kafa, ne zalim se.

Isto pitanje i za vas, koja vam je omiljena salvadorska kafa ? :-) pozdrav !
  • 3 months later...
  • Author

Pozdrav svima!

Nisam odavno citao forum ali evo sad mislim da bi trebalo da prokomentarisem postove ostalih clanova posto zivim i radim u El Salvadoru vec skoro 2 godine.

Sto se tice standarda, El Salvador nije najrazvijenija drzava centralne amerik po mom misljenu to je trenutno Panama. Nisam bio u Kosta Rici ali u Panami jesam i mislim da je trenutno jedna od vodecih drzava u juznoj americi. U jednom od mojih predhodnih postova rekao sam da je ne zaposlenost 6,3% sto i jesu zvanicni podatci i verujem u njih ali ne zato sto ima posla za sve vec zato sto ima mnogo ne obrazovanog stanovnistva i mnogi od njih nemaju cak ni licnu kartu a kamo li da su otisli na biro da se prijave, iz tog razloga je i mala ne zaposlenost a ogromno siromastvo. Sto se plata tice sve zavisi gde se zaposlis. Konkretno u mom slucaju ponudjena mi je pozicija u call centru za platu od $1000. Odbio sam ponudu jer sam nasao posao sa boljim uslovima. Milim da ko prica engleski i spanski i naravno ima diplomu vise ili faxa ima sanse ovde. Bar u mom slucaju je tako. Sto se tice cena, centralna amerika je generalno skupo mesto za zivot. U slucaju El Salvadora koji slabo proizvodi prehrambene proizvode, vecina namirnica se uvoze iz drugih zemalja. Bezbednosna situacija nije najbolja na svetu ali takodje nije ni da se puca po ulicama dan i noc. Za skoro 2 godine koliko sam ovde nisam imamo nikakvih problema. Ljudi jesu ljubazni i srecni, po meni jedna od najljubaznijih i najsrecnijih nacija na svetu. Plaze su prelepe, tropsko voce je jeftino. Sto se tice gradskog prevoza u losem je stanju, autobusi su matori ali imaju linije koje su modernizovane i na kojima idu najsavremeniji autobusi. U svako slucaju mislim da vredi posetiti ovu zemlju ali sto da ne i probati zaposliti se.

Slazem se u vezi El Salvadora. Sto evropljani, sto balkanci se uklope i nadju nesto inspirativno u toj zemlji dovoljno za ostanak tamo. Medjutim sami lokalci zele u velikom broju da odu van zemlje. Samo u USA ih ima oko 2 miliona i tamo rade a u Salvadoru, ne zele da rade ili nemaju mogucnosti za to. A tu je jos jedan motiv za rad u drugoj zemlji, bolje placen posao. U Rimu ih ima oko 100.000 ali tamo pored plate, vazniji motiv je sloboda koja im je u svojoj zemlji uskracena.

Sto se tice vas Milomire, svaka cast!

Znam da neki drugari koji su bili u Gvatemali i Salvadoru par meseci nisu mogli da izdrze. Nikako se nisu navikli na njihovu kulturu, hranu, obicaje i to sto ima mnogo nesigurnih zona i nije kao u evropi ili balkanu.

Edited by travelino

• Author

Hvala na pohvalama. :D U mom slucaju je malo drugacije, ja sam u drugacijoj situaciji ovde. Zivim zajedno sa suprugom, sada vec poznajem mnogo ljudi ovde, mogu misliti kako je nekome ko dodje sam ovde bez igde ikoga. Tako da ja sam na raspolaganju ako neko dodje u El Salvador da pomognem. Takodje nije lako ni biti jedini Srbin u Salvadoru :D

• Author

Na zalost u El Salvadoru nema ni jedna pravoslavna crkva, tj. ja nisam nasao ni jednu. Ne verujem da ima.

• 2 months later...

Milomire, pozdrav. 4. januara 2016.g. krecem za Equador i Kolumbiju. Tamo ostajem manje od mesec dana, pa nastavljam za Panamu, Kostaruku.

Planiram da vidim i Salvador par dana. Uglavnom prosao bih busom centralnu ameriku do Meksika, odakle bih otisao za Majami i 15. februara

bih se vratio za Beograd. Svaki tvoj savet po pitanju putovanja autobusom i smestaja u hostelima bi mi dobro dosao, a mozda se tamo negde i

sretnemo. pozdrav

• Author

Pozdrav Slobodane, sto se tice prevoza autobusom po centralnoj americi ima odlicnih autobusa koji voze te intrenacionalne rute. Jedna od njih je i TICA bus, oni nisu losi, vidim ljudi su zadovoljni njima. Cene mozes da pogledas na njihovom sajtu. Obavezno se javi kad stignes u El Salvador da se vidimo!

• 3 months later...