Jump to content

Featured Replies

Pozdrav iz El Salvadora!

Moram da priznam da nisam ljubitelj foruma, niti sam do sada ikada pisao ali me je Milomir sada naterao na to.

Milomir iznosi potpuno pogresne informacije o El Salvadoru,  pitam se zbog cega? Jesi li simpatizer jedne politicke partije koja potpuno isto obmanjuje narod u toj zemlji ili jednostavno sanjar?

Dakle da krenem od pocetka.

Milomir nije jedini srbin ili balkanac u El Salvadoru. Ocigledna je jaka zelja za tim ali svidjalo se to tebi ili ne, nisi jedini amigo.

Ovde sam vec neko vreme, nalazim se u Santa Eleni ali za potrebe snimanja dokumentarca sa tv ekipom jedne americke produkcije obilazim sirotinjske krajeve ove Zemlje.

Najopasniji delovi grada su: La Campanera, La Chacra, Comunidad Tutunichapa, Colonia Campanera, Centro de San Salvador, Ciudad Delegado itd...

Mnoge noci prespavane u sirotinskom kraju, kucama, u neumanim uslovima za zivot ali porodice sa desetoro dece, postenog obraza, iskrenog osmeha koje bi i poslednje parce hleba, tesko zaradjenog hleba podelile sa tobom. Nesvakidasnje, jedinstveno i znacajno zivotno iskustvo za mene.

Pri tom zelim da napomenem da se nikada nije desilo da mi nesto nestane, bude ukradeno za vreme provedeno u pomenutim kucama u siromasnim delovima grada. 

Glavni problem je u  tome sto se stanovnistvo u El Salvadoru, svi osim ekstremno bogatih bore sa iznudama kriminalnih grupa kojih ima preko 30.000 ne racunajuci njihove pomocnike kojih ima duplo vise.

Evo kako je to iz licnog iskustva izgledalo:

Nalazim se u kuci osmoclane porodice. Da bi prehranili porodicu, otac i majka prodaju voce na ulici. Deca idu u skolu sa odlicnim uspehom a tri starija studiraju Ekonomski fakultet. Kako prezivljavaju, tesko.. U toku dana cuje se kucanje na vratima, izlazi domacin kuce i pita mrsavog momka sta zeli? Kaze mu da ima poziv i daje mu mobilni telefon da odgovori na poziv. Vidim strah na licu domacina. Kaze mu da ne zeli i ulazi nazad u dvoriste. Sutradan opet ista prica, samo sto ovog puta sledi poruka da spreme 100 dolara nedeljno ili ce im ubiti sve clanove porodice. Svi su upaseni. Pitam zasto ne zovu policiju, kazu komsija koji je zvao, zavrsio mrtav kao i svi njegove, ubijeni su. Zvao je policiju a policija je povezana sa bandama i oni su ih kaznili na taj nacin i uselili se u njihovu kucu na silu i niko im nista ne moze. Sada zele i ostale kuce da zauzmu a pre toga da iznude sto vise novca. Ne mogu da verujem sta cujem. Niko apsolutno niko, ni vlada, ni policija, ni vojska, niko ne zeli da ih zastiti. Kriminal u porastu, ljudi gube zivote svaki dan. 2.februara u autobusu ruta 42 San Salvador-Santa Tecla izgubio je jedan mladic zivot. To je svakodnevnica tamo. Ulaze po utobusima, traze da im date torbu, sat, mobilni. Ko je brzi na okidacu pod uslovom da i putnik ima pistolj kao i lopov, pobedjuje u toj borbi. Putnici se navikli na to i reaguju kao da se nista nije desilo, autobus nastavlja svoju rutu normalno...

Mogao bih da pisem o ovome dan-noc. Zeleo sam da u kartkim crtama objasnim Milomiru da ne iznosi pogresne informacije o ovoj zemlji i na taj nacin ugrozava bezbednost svih onih koji planiraju da obidju El Salvador. 

U poslednje 2 godine Salvador se mnogo promenio, mnogo je gore, nije vise bezbedno. Ubiju za dolar, bukvalno. Ako Milomir zivi u Colonia Escalon, San Benito, Santa Elena ili Antiguo Cuscatlan i radi neki drzavni jako dobro placen posao, iz njegovog gledista je to tako sjajno i bajno ali daleko je od realnosti kako zivi 95 % Salvadora.

Nezaposlenost od 6% koju si naveo je po statistici ( za javnost politicke manipulacije ) a u stvarnosti nije tako. Kazes da siromasni ne mogu da se zaposle jer nemaju licne karte. Laz. Imaju i oni glasaju na izborima i na taj nacin dovedu bagru na vlast koja vrlo lako manipulise sa njima. Znas li koliko je pametnog sveta medju tim siromasnima, znas li da imaju zavrsene fakultete, znas li da ne mogu da nadju posao jer nemaju vezu. Oni sa fakultetom rade za $250 po 12 sati npr. u pica hot jer nemaju drugog izbora. 

Ukratno sam rekao kako je stvarno stanje stvari u Salvadoru a ima jos mnogo toga nepomenutog. O tome sto se sirotinjski delovi grada ne zaprasuju i sto je preko 60.000 ljudi zarazeno virusima koje prenose komarci, nekom drugom prilikom...

Dakle Milomore, to sto nemamo zelju da ti se javimo i popijemo kafu sa tobom ne znaci da si jedini srbin/balkanac tamo.

U svakom slucaju, pozdravljamo te i zelimo ti sve najbolje!

Nema ljutnje, istina uvek pobedjuje!

Edited by gringo

Za sve putnike koji zele da posete El Salvador, nadju posao ili zapocnu svoj posao u ovoj zemlji, evo poucnog i iskrenog teksta o zivotu tamo. Oscar je pisao o realnom zivotu u San Salvadoru:

http://www.especiales.elfaro.net/es/extorsion/investigaciones/16960/Los-bichos-gobiernan-el-Centro.htm

Sto se mene licno tice, nakon nekoliko meseci provedenih u ovoj zemlji, u poslednjim danima februara krecem put Los Angeles-a gde evo citavu deceniju zivim i radim.

Mogu da priznam da je zivot u El Salvadoru ostavio na mene veoma jak utisak i jedno neprevazidjeno zivotno iskustvo,rekao bih.

Prelepa zemlja, prelepih pejzaza, plaza, predobrih i postenih ljudi ali istovremeno zemlja u borbi sa kapitalizmom,korupcijom i ogromnim kriminalom, zemlja na kolenima a to ostavlja gorak ukus u ustima...

• Author

Nema ljutnje i ja se ne ljutim. Samo mislim da nije uredu da tako nagadjas gde radim i sta radim. 

Slazem se sa tobom u 95% stvari sto si rekao. Pa da pojasnim onima koji ne znaju, ja za razliku od tebe nemam tu privilegiju da zivim u Escalonu ili u bilo kojoj luksuznoj koloniji koju si pomenu. Zivim skromno i ne radima za drzavu niti sam pristalica bilo koje politicke partije ovde. Svim strancima je zabranjeno da se bave politikom ili ce u suprotnom morati da napuste drzavu. Radim u vrlo nezgodnom podrucju, pomazuci skolama i deci u ugrozenim mestima. I sam sam rekao da je ne zaposlenost 6% po zvanicnoj statistici a u realnosti je mozda preko 50%.

Sto se tice kafe, nema veze popicemo drugi put u LA-ju.

• Author

I super je sto radite dokumentarac o bandama El Salvadora. Isto to ste mogli da snimite u Los Angelesu, jer su sve te bande odatle dosle u El Salvador. Mislim bezveze su producenti bacali pare na prevoz, putovanja i smestaj. I onako su sve te bande dosle iz LA-a kada su poceli da ih deportuju u sve drzave centrale amerike.

Nema ljutnje amigo, istina uvek pobedjuje!

• Author

Mislim da nije uredu da tako pricas o meni niti o bilo kome koga ne poznajes. Nisam ja tebe ni nasta naterao kao sto si naveo u tvom komentaru i mislim da je zalostno to sto si se registrovao na ovaj forum samo da bi ispljuvao ovu prelepu zemlju i ovaj divan narod.

Po mom misljenu mogao si da izkoristis ovaj forum i malo vise pricas o Salvadorskoj kulturi, muzejima, vulkanima, piramidama, arheoloskim nalazistima, predivnim plazama koje krase ovu malu zemlju. Ali ti si odmah izneo sve ono najcrnje i najgore sto se desava u ovoj zemlji. Ne znam kako si dosao do zakljucka da mi je drago i da zelim da budem jedini Srbij/Balkanac u El Salvadoru? Iz mojih komentara se vidi da sam ja pisao samo lepe stvari o ovoj zemlje jer istinski je tako i dozivljavam, kao nesto lepo.

Pomenuo si da posao ne moze da se dobije bez veze ili neke konekcije ovde, ne slazem se sa tobom. U call centrima ima posla koliko hoces, jedini uslov je da govoris engleski. Vidim da su sada popularni i call centri na Francuskom i tu su plate jako dobre, po mom misljenju, na ovoliko siromastvo. 

Nije lepo sto me povezujes sa politickim partijama i to da zivim u luksuznim delovima grada, ne znam kako si dosao do tog zakljucka. Razumem da u sjedinjenim drzavama narod ne interesuje kulturna promocija El Salvadora i vise vole da gledaju nasilje i tudju nevolju nego kulturno da se uzdizu. Zanam da si samo radio svoj posao i da su te odmah bacili u najgore delove. 

Zao mi je sto iz El Salvadora odlazis (ili ostajes nisam siguran) uplasen, iztraumira i ustrahu ali to je bio tvoj izbor. Voleo bih kada bi mogao da malo promovises ovu drzavu i njene gradjane i da na taj nacin pomognes i da se vratis u nju kao turista i vidis sva njena bogatstva, jer uvek je bilo najlakse kritikovati. 

Tvoj komentar je ukratko opisao tvoj dokumentarni film, verujem da je bilo strasno doziveti i preziveti sve to, na zalost nikada necemo cuti neke pozitivne stvario o zemljama ovog tipa u americkim ili evropskim vestima, jer to se ne prodaje. 99% tvog komentara je negativnog sastava samo si u dve recenice pomenu kako su ljubazan narod, voleo bih da si malo vise pisao o tome i o pozitivnom iskustvu koje si imao.

Na kraju mislim da si uspeo u svojoj nameri da nacrnis ovu zemlju i predstavis je u vrlo ruznom svetlu jer si svojim jednim komentarom pobio sve moje komentare gde sam pisao pozitivne i lepe stvari u ovoj zemlji. Takodje si me predstavi kao lazova, samo ne znam zbog cega i ko ti je to dao za prave jer me i ne poznajes. Dva meseca u ovoj zemlji je malo kako bi pojedinac shvatio politicki, socialni i migracioni sistem ove zemlje. 

Stojim iza svakog mog komentara koji sam napisao.

Drago mi je da ima ljudi koji pisu o Salvadoru. Ne znam nista o bandama i ne mogu da pricam o tome ali sam 2010 posetio Salvador kao turista i bilo je jako smesno kako sam se pripremio za put. Pisacu o tome...

Hvala na pohvalama. [emoji3] U mom slucaju je malo drugacije, ja sam u drugacijoj situaciji ovde. Zivim zajedno sa suprugom, sada vec poznajem mnogo ljudi ovde, mogu misliti kako je nekome ko dodje sam ovde bez igde ikoga. Tako da ja sam na raspolaganju ako neko dodje u El Salvador da pomognem. Takodje nije lako ni biti jedini Srbin u Salvadoru [emoji3]

Ne bih voleo Milomire da ucestvujem u vasoj prepisci. Mislim na gringa i tebe ali ovo sto si rekao da ne znas odakle je zakljucio da si jedini srbin u Salvadoru, sam si napisao u ovom postu koji sam copy sada. Lepo si napisao " Nije lako ni biti jedini srbin u Salvadoru ".

Evo da kazem i ja nesto ukratko o turistickoj poseti ovoj zemlji.

To je bilo moje prvo putovanje van granica evrope. Nisam se mnogo informisao te 2010.godine o tom delu sveta. Moj dobar drug je proveo oko godinu dana u Salvadoru, kao biolog na nekom projektu. Pozvao me da ga posetim i provedem odmor kod njega. Bas sam imao neku losu konekciju,promenio 3 aviona i posle 2 dana putovanja stigao tamo. Stigao sam kada je vec pao mrak, krenuo neki pljusak i nisam stekao neki utisak jer nista nisam ni video jos uvek. Znam da mi onaj talas toplote kada sam izasao sa aerodroma i mirisi nisu bas prijali a i bio sam umoran. Sutradan moj drug otisao rano na posao a meni bilo dosadno,pomislio sam sto da se dosadjujem tu u stanu kad lepo mogu da malo prosetam i popijem kafu u gradu. Gde da idem,razmisljam i prvo sto mi je palo na pamet je centar grada. Taksijem odem do centra kad tamo kao na velikoj pijaci i mnogo je prljavo.Pored toga guzva nevidjena. Nigde ne vidim neki kafic/bastu haha ja to zamisljam centar kao u Knez Mihajlovoj [emoji3] Zovem ovog drugara, kazem gde sam i pitam gde da nadjem neki kafic a on me pita jesam li normalan? Kaze mi ne mrdaj,dolazim po tebe. Sacekao sam ga i vidim da me ljudi cudno gledaju,nesto po neko dobaci,neko se smeska,neko me samo gleda i tako dok se nije pojavio ovaj moj ortak e onda je on poceo da se smeje [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23] kaze pa gde si krenuo tako obucen? Ne razumem sta me pita zato sto sam obucen kao i svaki prosecan srbin i niko se ne okrece za mnom na ulici?Kaze pa ti ko da si krenuo na Roland Garros. Kaze gde si obukao te bele la costa patike i te pantalone i taj sat i jos imas tu torbicu a kada je video da u torbici imam pasos,novac i platnu karticu ( telefon se podrazumeva ) samo sto se nije onesvestio ) smeje se i cvokoce istovremeno. Kazem da nisam obucen nista specijalno vec kao i uvek. Da ne duzim jednostavno, zbog mnogo ucestalih kradja i otmica ne smem tako obucen i sam u centar grada ili neke druge delove grada,vec postoje zone gde smem a isto tako gde ne smem. Trazio sam da prosetamo uvece do grada, ali posle 18 h kada padne mrak ulice su prazne i nista ne radi. Takodje na svakom cosku mozete videti naoruzane ljude koji rade kao obezbedjenje. Cudno mi je bilo da ih vidim onako sa puskama a i vojska se moze videti vrlo cesto. Policiju nisam imao prilike da vidim sto ne znaci da ih nije bilo na ulicama.

Obilazio sam preko dana. Sreca da je on imao auto pa smo mogli da odemo i do vulkana Boqueron, zatim los chorros prelepo mesto sa prirodnim bazenima, takodje puerta del diavlo gde se uziva u pogledu kada se popnete na vrh a mozete da se spustite i zipline-om sto je posebno uzivanje. Maya ruins Tazumal o tome cu posebno pisati i puno jezera i naravno sjajni Pacifik sa mnostvo plaza.

Ima sta da se poseti,obidje ali morate imati auto jer taksi je preskup $5 kratka relacija i ne koriste taksimetar. Stanovi u sigurnoj zoni su oko $500 sto je preskupo. Mom drugu je stan bio obezbedjen i s obzirom da je biolog, uzivao u svom poslu tamo. Medjutim ako nemate stan, iskreno sa platom u Salvadoru tesko da bi stan,hrana,taksi moglo da se pokrije od plate. Minimalna plata je $250 a ako ne govorite engleski i nemate diplomu fakulteta tesko do posla. Preskupo je. Jednostavno ima lepih mesta da posetite kao turista ali istovremeno morate biti obazrivi i paziti jer sloboda je ono sto nedostaje Salvadoru.

Jos nesto, pazite stomak. Ja sam zakacio stomacni virus jer sam se hranio na ulici. Najvise sam jeo popusas, hot dog isl a u restoranima je preskupo. Mada sam probao neke riblje corbe i morske plodove.

Na ulici ima puno prodavaca hrane i njih ne kontrolise sanitarna zato sto dozvoljavaju ljudima da zarade neki dinar, pa ih ne diraju i ako imate osetljive stomake, oprez. Ako nemate problema sa stomakom svakako cete uzivati u hrani. Ono sto je mene razocaralo je kafa. Ne mislim na kvalitet, naprotiv. Mislim na to sto ne umeju dobar espresso da naprave vec samo filter kafu sluze. Meni je to kao caj, nije po mom ukusu a nadao sam se dobrom espressu zbog toga sto je ipak kafa sa tih prostora i imaju ogromne plantaze tamo. I nerviralo me sto mi kafu daju u onoj kartonskoj soljici a ne normalnoj soljici [emoji477]️

Moj drug nakon Salvadora sada zivi i radi taj isti posao u Majamiju. Kaze da preko 2. miliona salvadoraca zivi u USA

Verovatno je strancima mnogo zanimljiviji zivot u Salvadoru nego samim lokalcima. Kako god svako prati svoje snove i tako i treba da bude!

• Author

Odlicana prica Travelino, mnogo mi se svidja kako si sve opisao. Isto i ja mislim za kafu i takodje da treba cuvati stomak. Ja sam 2-3 imao problema. Chorosi su predivni i pogleda sa Boquerona takodje. Tazumal je posebna prica sam po sebi i vredi ga posetiti. Ja sam isto mislio za cetar grada da je to elitni deo ali ovde je suprotno, elitni delovi grada su daleko od centra. Nije isto kao u Srbiji i mnogo se razlikuje.

Takodje bih samo kratko hteo da pojasnim oko mog komentara koji si citirao. Od kako sam dosao u El Salvador pokusavam na sve nacine da se povezem sa nasim ljudima ovde i u jednom momentu sam uspeo bilo nas je cetvoro ali na zalost ti su drugari brzo otisli zbog promene posla. Moje razmisljanje je da smo mala nacija i mislim da treba da se drzimo zajedno i da smo slozni ali izgleda da sam pogresi i da je moje razmisljanje pogresno.

I podpuno se slazem sa tobom, svako ima svoje vidjenje stvari i svoju percepciju i to je skroz ok.

• 1 month later...

Da li mi neko moze pomoci u vezi dobijanja vize za salvador. Sta je sve potrebno od dokumenata.Neko je napisao da mogu da se posalju postom ambasadi u Becu kako ne bih morao da odlazim tamo. 

• 1 month later...
  • Author

Ako imas US vizu mozes sa njom da udjes u El Salvador bez problema. Za dobijanje vize ti je potrebno pozivno pismo, avionska karta ili rezervacija karte, popunjen formular zahteva za vizu i pasos. Sve to mozes da posaljes u ambasadu El Salvadora u Becu, bar sam ja tako radi i nisam imao nikakvih problema.

• 6 years later...

Pozdrav Milomire, 

Ja trenutno zivim u San Salvadoru zbog posla. Bilo bi mi veoma drago da se upoznamo jer ovde nema toliko nasih ljudi. Vidim da je zadnja objava bila 2016, nadam se da nije kasno i ako je sad 2023. Ako ima jos neko nas, javite se. Pozdrav! 

Edited by Matija.
Add of information.

• 1 year later...

Pozdrav,

Planiramo supruga i ja da proputujemo s rancima latinsku ameriku. Planiramo da dodjemo u Nikaragvu i vidim da pasos Crne Gore dobija vizu na dolasku. Koliko vidim ta viza bi trebala da pokrije Salvador i Gvatemalu? Ako neko ima informacije iz prve ruke znacilo bi mi, jer je bas tesko naci informacije.

Hvala,

Pedja :)