Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima...

zivim na relaciji stockholm medellin,tacnije u stockholmu zadnjih 15 godina a u medellinu poslednje dve i mislim da je doslo vreme da se misli na posao.Za dve godine boravka ovde prosao sve i svasta ( nikada problema nisam imao ) kada kazem sve i svasta mislim na vreme adaptacije,mada posle 2 dana sam se prilagodio ovom nacinu zivota kojeg nema nigde na svetu pa cak ni u srbiji..Ne kazu dzaba da su colombianci najveseliji narod na svetu,muzika na svakom cosku a prijatnost i dobrotu naroda nigde nisam video kao ovde..90 posto srbije danas mozda sanja da zivi radi u swedskoj norveskoj ili neznam gde,Privlace ih plate 2500 evra a neznaju da od tih 2500 evra 50-60 posto vrate drzavi a ostalo zive da prezive,tek 300-400 evra mozes da sparas mesecno ako pametno trosis..

Zivot je mrtav narod hladan sve je pusto i hladno...Ja sam svoju srecu pronasao u medellinu i otkad sam ovde srce mi je prepuno svaki dan..

Planiram da otvorim srpski restoran u gradu sa bas svim srpskim specijalitetima,ali problem je sto nepoznajem srpsku kuhinju.Sada me zanima dali bi bilo pametno unajmiti 2-3 kuvara iz srbije koji su spremni da zive i rade u medellinu..Dali su spremni na rizik da se zaljube u zemlju i pozele nikad vise da se vrate u srbiju..klima je jako prijatna ne prelazi 30 retko kad i ne pada ispod 20 tokom cele godine.Ovde mi govore da je mnogo jeftinije iznajmiti kolumbijanca za sefa kuhinje,da ali on ne poznaje srpska jela i zato sam se odlucio da se ovde raspitam dali neko zna gde i kako doci do dobrog personala u srbiji koji su spremni da se presele u medellin,uslov je da poznaju srpsku kuhinju,pozeljno je znanje engleskog i jos pozeljnije znanje spanskog jezika mada nije obavezno...

Drugi plan mi je otvaranje super spa centra u medellinu,Cali u colombiji je glavni grad na svetu plasticne hirurgije mada i medellin ne zaostaje za njim,devojke su lude za spa i masazama,,Ja sam diplomirani masazni terapeut tako da bi bilo super otvoriti tako nesto i verujte mnogo bi se isplatilo..Dosada ne postoji nijedan srpski restoran u gradu niti sam upoznat da ima srba uopste u ovom gradu.Takodje spa centara ima dosta ali nijedan kakav imam zelju da otvorim..Nezelim obicni sa dva kreveta za masazu i dve kade jakuzzi..takvih ima svakom cosku.Rec je o pravom spacentru sa 3-4 vrsta sauna,slana pecina,tusevi de sensasiones,cascadas relajantes y te stvari jel danas se to trazi...Sad je problem sto to mnogo kosta a ja nazalost nemam tolki kapital osim za restoran gde netreba vise od 150-200 miliona pesosa..

Dali ima zainteresovani za ulaganja u ovu zemlju,Colombia je danas zemlja sa naglim porastom stranih investitora,medellin je pun spanaca,svaba talijana sto ulazu dosta iz dva razloga.sto su investicije male a dobici odlicni..drugo medellin je skoro dobio nagradu za najnapredni grad u svetu,grad koji je najvise napredovao u svakom segmentu,od sigurnosti izgradnje investicija..

• Author

cene su zavisi kako za koga,inace cela drzava je podeljena u slojeve (estratos) svaki grad znaci ima od estrato 1 do estrato 6.. estrato 5 i 6 su najsigurni za zivot mada samim tim i cene su puno puno skuplje mozda cak kao da poredis cene u norveskoj i srbiji,mislim na hranu naravno...

Sada medellin najsigurni deo grad i najpozeljni za ziveti je poblado,sabaneta,envigado,laureles..Poblado nemozes naci kiriju ispod 2 miliona pesosa oko 650 evra,u laureles ima od 500 pa navise,sabaneta mozda cak i skuplja od poblada.Stanovi znaci u ove 4 komune su bas skupi,kad kazem skupi mislim za one sto zive u estrato 1 2 3..

estrato 1 su mnogo opasni tamo nikad nisam bio a ni 99,9 posto stanovnistva ovog grada,mnogo su u brdima i vecinom oni koji zive tu nikad ne silaze u grad jel da bi sisli trebaju da prodju kroz druge ulice i krajeve a to nebi bilo pametno zbog velikog broja nevidljivih granica u tim komunama..Pas obican ako predje tu granicu ubiju ga odma a kamoli coveka,Ali to je najmani problem..InACE  sigurnost grada drasticno je porasla tako da je medellin pao na 35 mesto najopasni gradova u americi sa prosekom oko 38 ubistava na 100 000 stanovnika..Ta ubistva 90 posto se desavaju u tim komunama sa najnizim slojem jako daleko u brdima tako da nema razloga za brigu..Sdruge strane grad cali je najopasni grad u zemlju sa preko 80 ubistava na 100 000 stanovnika i 7 po opasnosti u celoj juznoj i severnoj americi..

Ja nikada nisam imao problema ni sa kim,cak ni kradja nijedna znaci niko te nedira ako si normalan i pazis skim i gde se kreces..Dok recimo drugar odavde otisao u caracas zbog posla na 3 meseca i u ta 3 meseca 5 puta ga pokrali i da stvar bude gora svih 5 puta pistolj mu bio uperen u glavu dok nije predo sve sto je imao kod sebe..Na semaforu u pola dana pridju kolima i te apunta pistolj i sad na tebi je da odlucis ili ces dat sta imas ili metak..Zato svima zainteresovanim za caracas ne preporucujem vam da idete u taj grad i venezuelu u opste..

Hrana u medellinu je najbolja na svetu a cene su razlicite,recimo ovde po ulicama dosta hrane se prodaje u malim pokretnim kucicama i mozes pojesti fino za jedan evro..U poblado recimo moj slucaj kada sam otkrio ogromnu razliku u cenama po tim slojevima,desilo mi se da narucim piletinu sa rostilja uz to salata neka pomfrit i koka kola sve me izaslo 20 000 pesosa skoro 7 evra...Isti dan zeleo sam da se popnem u jednu comunu sloj 2 ali niko nije hteo da ide samnom,tako da sam po preporuci dosao do jednog taxiste koji dobro poznaje te krajeve,i tako krenemo kroz te slojeve 2-3 barrio pablo escobar barrio manrique do samog vrha,i tu me uhvati neka glad i pitam taxistu da izadjemo da jedemo,ja uzmem isto kao nekoliko sati ranije u sloju 6,znaci poletina sa rostilja salata pomfrit pice i uz to pastrmku sa rostilja,,taxista je uzeo bandeja paisa njihovo poznato i tradicionalno jelo,i taman poceli da jednom kad klinac jedan ulazi gladan pita da mu dam komad hleba,i ja mu kazem da sedne snama naricicu i njemu.i decak sedne snama i on uzme bandeja paisa,znaci 4 tanjira hrane razlicite 3 koka kole.i na kraju kad sam ustao da platim devojka kaze 20 000 pesosa...ja gledam reko nemoguce jel me zezas ili,i stvarno bi tako za 7 evra 4 tanjira..na samo 20ak km udaljenosti od sloja 6...

ima i drugi krajeva sloj 4 gde je jeftinije dosta kako kirije od 350-400 evra do hrane,los colores,america,la floresta,zona estadio..i mozes jedan obrok da pojedes za 2-3 evra bez problema..Ako se hranite u slojevima 2-3 mozete super da prodjete.inace 5 i 6 je bas skupo

• Author

nema razloga za brigu medellin je danas jako bezbedan grad.ima kradja naravno alo toga ima i u srbiji i svugde u svetu...zasto u medellin? zato sto je medellin zadnji 5 godina iz korena se promenio mnogo napredovao u svemu,stranaca je sve vise i vise sto ulazu kupuju jel takve stvari su jeftine nego bilo gde drugo.Inace colombianci vole hranu tako da bi srpski restoran bio pun pogodak

Planiram da otvorim srpski restoran u gradu sa bas svim srpskim specijalitetima,ali problem je sto nepoznajem srpsku kuhinju.Sada me zanima dali bi bilo pametno unajmiti 2-3 kuvara iz srbije koji su spremni da zive i rade u medellinu..Dali su spremni na rizik da se zaljube u zemlju i pozele nikad vise da se vrate u srbiju..

Valjda si dobro razmislio/proracunao u vezi srpskog restorana.

Ako ima jos 100 drugih restorana u gradu,sta ce to musterije privuci BAS srpskom restoranu?

Ako si jedini sa Balkana tamo,koji ce imati restoran,onda OK...ali ako vec postoji hrvatski/madjarski/bosanski (ili neki slicni) restoran,onda ce mozda biti malo zeznuto izboriti se sa takvom konkurencijom.

Druga stvar je profil ljudi koji bi otisli tamo.Ne mislim na to da li zna da kuva,vec kako razmislja glavom.

Tebi treba neko ko ce da ostane tu.A jedino vidim da bi ga privukao nekom pricom o (dobroj) plati.Doduse,kad se tu uracunaju troskovi puta (Srbija-Kolumbija),pa se doda jos neka bojazan od drugog kontinenta/daleko sam od kuce...mislim da su ti male sanse.Klasican srpski profesionalni kuvar ce pre otici u neku evropsku zemlju,da tamo radi i da moze da se vrati kuci "kad god pozeli",nego da je na drugom kontinentu.

Zato mislim da bi pre nasao kuvara medju nekim avanturistima.Dakle,neko ko bi zeleo da ode u Kolumbiju,a da usput zna i da kuva (barem pristojno),to bi ti bio pun pogodak.Tako da to gore sto si napisao da trazis 2-3 profi kuvara iz Srbije mislim da bi trebalo da zaboravis,vec se fokusiraj na nekog naseg ko bi ziveo u Kolumbiji,a da mu kuhinja i spremanje hrane nisu strani.U smislu da bi pristup trebao da ti bude da trazis osobu koja bi zivela u Kolumbiji,a da mu je posao obezbedjen - u kuhinji :)

(2 kuvara koje sam upoznao su,kao i ostali,otisli zbog plate u neku drugu zemlju da rade,a ne zbog toga sto vole tu zemlju)

Jer,kazem,avanturista se odlucuje za zemlju.A profesionalni kuvar se odlucuje za posao (gde je bolji).

• Author

slazem se stobom u svemu sto si naveo.U medellinu ne postoji nijedan srpski ni balkanski restoran,samo u bogoti jedan mali restorancic na sector macarena koji drzi nasa zena udata za kolumbijanca..Dugo sam ovde kao turista i sad kada mi se ova zemlja pretvorila u opsesiju u svakom smislu.zemlja koja ima sve u paketu da budes presrecan resio sam zauvek da ostanem..Na ideju restorana dobio sam od mnogo mnogo kolumbijaca kako spanaca sto vec imaju spanske restorane ovde samo eto problem je oko spremanja nase hrane i tih kuvara..Avion bi bio placen naravno smestaj takodje ali opet kosto kazes profesionalni kuvar ide za platom a ne avanturom...Ali ja sam ubedjen da posle 2 meseca ta avantura bi mu se pretvorila takodje u opsesiju jel ova zemlja ovaj grad ima moc da se zaljubis u sve od vazduha ulica naroda ljubaznosti hrane devojaka pogotov klime..Medellin i colombia nie kako 90 posto ljudi u evropi misli,Nemozes znati kako je dok ne dodjes..Jedina opasnost je da ne pozelis zauvek da ostanes..U maju cu za srbiju na par dana pa cu da vidim mozel se sta nac ako nista onda cemo plan b ideje koje takodje nisu lose samo su smor..prakticno sedim svaki dan da nista neradim i cekas svake dve sedmice da ti uplate pare..

ako nista onda cemo plan b ideje koje takodje nisu lose samo su smor..prakticno sedim svaki dan da nista neradim i cekas svake dve sedmice da ti uplate pare..

Pa ne moras valjda da sedis i cekas, ako vec ne moras nista da radis onda koristi to vreme na koristan nacin?  ;D

Npr. juri neku Kolumbijku da se ozenis :)

(ako te vec ona supstancija kojom se bavio Pablo Ekosbar ne interesuje)

Bravo Yandel, to je sve što mogu da ti kažem. Napustiti jednu razvijenu i pomalo dosadnu zemlju poput Švedske i zaputiti se na kraj sveta je hrabro i za poštovanje.

Moj jedini savet ti je: pusti dugu kosu i dugu bradu, zapali kubansku cigaru, čitaj Markeza, đuskaj salsu, merenge i opijaj se svako veče onom kolumbijskom rakijom (akvardinete, kako li se već zove).

A za posao, naći ćeš već neku foru. Bez brige, tako svet funkcioniše.

Došao bih ja da ti kuvam ali bojim se da bi bilo mnogo otrovanih posle mojih čuvenih specijaliteta, što ne bi bilo dobro za pos'o.

Još jednom, bravo i samo lagano.  ;)

• 4 weeks later...
  • Author

haha behemot..merengue nema u medellin to je vecinom dominikana il tamo ta ostrva kolko sam upoznam.... Ovde je cumbia najpopularnija uz naravno reggaeton i salsu..Na jugu colombie barranquilla cartagena je popularna champeta pogotov sada posle velikog hita od mister black serrucho..Gde god izadjes okrenes samo ta pesma.Tolko je zarazna da me nebi cudilo i u srbiju da stigne .

Inace medellin je glavni grad na svetu reggaetona a cali glavni grad na svetu za plasticnu hirurgiju i salsu....

Ljudi nemacka austrija francia danska sverige to su sve smor zemlje..Dodjite u medellin da vidite kako narod uz malo zivi i ponasa se koda ima mnogo

yandel bio sam u medeljinu i kaliju nekoliko puta, vec smo pricali o tome, sto se sigurnosti tice , tu si svakako  u pravu..setao sam se svake noci u 3-4-5 ujutru, sam, cesto i pijan  ili  ::crazy:, pa me niko nije ni mrko pogledao  ;)

• Author

haha eto vidis da je bezbezdno...a ta setnja sigurno je bila u poblado haha vec u komunama neverujem da te niko nebi pogledao hehe cak i gace bi ti skinuli...Javi se kad si sledeci put u medellin

• Author

hahaha Zivot iskustva su me ucila da volim samo dva kluba znaci da volim a za ostale da navijam... Atletico nacional medellin partizan beograd

• 2 weeks later...

Yandel kada dolazis u Srbiju?

Mozda bi moj drugar prihvatio ponudu za kuvara. Zavrsio je visu hotelijersku smer gastronomija i radi trenutno u Beogradu u nekom restoranu, zna da kuva odlicno, a i poznaje deo oko organizacije u kuhinji i komplet restoranu(menadzerski deo). Javi se kad budes bio u Srbiji pa mozda da se nadjete da popricate.

Pozdrav svima...

zivim na relaciji stockholm medellin,tacnije u stockholmu zadnjih 15 godina a u medellinu poslednje dve i mislim da je doslo vreme da se misli na posao.Za dve godine boravka ovde prosao sve i svasta ( nikada problema nisam imao ) kada kazem sve i svasta mislim na vreme adaptacije,mada posle 2 dana sam se prilagodio ovom nacinu zivota kojeg nema nigde na svetu pa cak ni u srbiji..Ne kazu dzaba da su colombianci najveseliji narod na svetu,muzika na svakom cosku a prijatnost i dobrotu naroda nigde nisam video kao ovde..90 posto srbije danas mozda sanja da zivi radi u swedskoj norveskoj ili neznam gde,Privlace ih plate 2500 evra a neznaju da od tih 2500 evra 50-60 posto vrate drzavi a ostalo zive da prezive,tek 300-400 evra mozes da sparas mesecno ako pametno trosis..

Zivot je mrtav narod hladan sve je pusto i hladno...Ja sam svoju srecu pronasao u medellinu i otkad sam ovde srce mi je prepuno svaki dan..

Planiram da otvorim srpski restoran u gradu sa bas svim srpskim specijalitetima,ali problem je sto nepoznajem srpsku kuhinju.Sada me zanima dali bi bilo pametno unajmiti 2-3 kuvara iz srbije koji su spremni da zive i rade u medellinu..Dali su spremni na rizik da se zaljube u zemlju i pozele nikad vise da se vrate u srbiju..klima je jako prijatna ne prelazi 30 retko kad i ne pada ispod 20 tokom cele godine.Ovde mi govore da je mnogo jeftinije iznajmiti kolumbijanca za sefa kuhinje,da ali on ne poznaje srpska jela i zato sam se odlucio da se ovde raspitam dali neko zna gde i kako doci do dobrog personala u srbiji koji su spremni da se presele u medellin,uslov je da poznaju srpsku kuhinju,pozeljno je znanje engleskog i jos pozeljnije znanje spanskog jezika mada nije obavezno...

Drugi plan mi je otvaranje super spa centra u medellinu,Cali u colombiji je glavni grad na svetu plasticne hirurgije mada i medellin ne zaostaje za njim,devojke su lude za spa i masazama,,Ja sam diplomirani masazni terapeut tako da bi bilo super otvoriti tako nesto i verujte mnogo bi se isplatilo..Dosada ne postoji nijedan srpski restoran u gradu niti sam upoznat da ima srba uopste u ovom gradu.Takodje spa centara ima dosta ali nijedan kakav imam zelju da otvorim..Nezelim obicni sa dva kreveta za masazu i dve kade jakuzzi..takvih ima svakom cosku.Rec je o pravom spacentru sa 3-4 vrsta sauna,slana pecina,tusevi de sensasiones,cascadas relajantes y te stvari jel danas se to trazi...Sad je problem sto to mnogo kosta a ja nazalost nemam tolki kapital osim za restoran gde netreba vise od 150-200 miliona pesosa..

Dali ima zainteresovani za ulaganja u ovu zemlju,Colombia je danas zemlja sa naglim porastom stranih investitora,medellin je pun spanaca,svaba talijana sto ulazu dosta iz dva razloga.sto su investicije male a dobici odlicni..drugo medellin je skoro dobio nagradu za najnapredni grad u svetu,grad koji je najvise napredovao u svakom segmentu,od sigurnosti izgradnje investicija..

Cao ja sam Milica,trenutno zivim u Dubaiju ali planiram krajem jula da idem za Kolumbiju da zivim i radim..gde i sta,nemam pojma iskreno. Radim vec 8 godina u ugostiteljstvu konobar,barmen,hostesa,ovde sam Head hostess trenutno,pre toga sam bila Club Ambassador,i sta ti ja znam kojestarije.. :) Elem svaki savet i pomoc iliti jos bolje ponuda posla bi bila vise nego cenjena sa moje strane.. moj mail je [email protected] se slobodno da me kontaktiras.. hvala unapred.

• Author

Yandel kada dolazis u Srbiju?

Mozda bi moj drugar prihvatio ponudu za kuvara. Zavrsio je visu hotelijersku smer gastronomija i radi trenutno u Beogradu u nekom restoranu, zna da kuva odlicno, a i poznaje deo oko organizacije u kuhinji i komplet restoranu(menadzerski deo). Javi se kad budes bio u Srbiji pa mozda da se nadjete da popricate.

u srbiju nazalost necu pre septembra iako sam imao planove za maj mesec...lokacija se trenutno trazi imam drugare sto to rade za mene ali nije jednostavno..uvek fali nesto a ja sam nekako da zelim da sve ima u kompletu zato treba malo strpljenja dok ne ispadne super lokacija u super zoni nesto po mom ukusu..Posle dok se sve to sredi renovira trebace malo vremena naravno..I kada sve bude pri kraju tek onda cu da vidim sta i kako..Naravno taj tvoj drugar morao bi da zaboravi na srbiju i totalno da se preseli u medellin..Jel ne zelim nekoga ko bi svaka 3-4 meseca da se vraca u srbiju pa nazad..Mada sumljam da bi se ikada vratio kada upozna grad i ostalo...tu negde sam ostavio email..neka se javi

• 1 month later...

Da li su ti mozda potrebni konobari ili bilo sta slicn? Iz Crne Gore sam, III godina drzavnog Ekonomskog fakulteta u Podgorici, preko ljeto sezonski radim po CG primorju kao konobar. znam dosta dobro engleski, mogu da se sporazunijem na Spanskom (a za par mjeseci bih ga tecno naucio) i imam osnove iz italijanskog jezika.

Zelim da napustim drzavu kako bih radio i zaradio, spreman sam da ucim i da radim sto se trazi. mozes me kontaktirati na mejl [email protected]

• 2 months later...

Ja sam zainteresovn,radim u skoli na odrzavanju,kao elektricar vec 17- godina.Razumem se u mnogo poslova,imam potrebno znanje engleskog jezika,rad sa kompjuterima i slicno!Sto se tice kuvanja imam i tu neka predznanja,brzo ucim!Ako si zainteresovan javi se na [email protected]   Pozdrav!

• 2 weeks later...

Ja sam radio u legiji stranaca i nasoj spec jed pa ti vidi sta mogu uciniti za tebe ipak tebi treba i obezbedjenje iako to po prici koju pricas ne treba ali zlu ne trebalo ..a mogao bi biti i pomocni kuvar i obezbedjenje u isto vreme !