Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo svima    flowers::

Studentkinja sam, nemam mnogo novca, ali zaista zelim da putujem, pogotovo na alternatiivne nacine ( zato i nemam saputnika )  

Velika mi je zelja da avgust ili septembar provedem u Italiji. Uzela bih neku low cost kartu do tamo, smjestaj bih naisla u hostelima ili na couchsurfingu, unutar Italije bih putovala vozom i sl. Nije mi bitno koji dio

Krenula bih sa dvije majice, dvoje gaca  :mrgreen:i najvise 400e u dzepu, a ostala bih od 15 do 20 dana  da li je neko zainteresovan da se pridruzi? Neka djevojka ?

Avgust je skup u Italiji, to je tradicionalan period godisnjih odmora u Italiji. Bojim se da ces se vratiti i bez gaca ako mislis sa 400 eura da prodjes 20 dana u Italiji i u to racunas  i prevoz i smestaj. Ako vec ne odustajes od toga, moj ti je savet idi u Kalabriju ili Pulju, sever zaobidji

Pa nije baš tako dramatično.

Devojka reče da bi putovala u najjevtinijoj varijanti. Dakle easy jet, kuplene karte blagovremeno, regionalni vozovi i supereconomy, smeštaj couchsurfing ili centri sociali - što ne bi mogla proći sa 400 evra?

Ne mislim čak ni u toj varijanti da bitno menja stvar sever ili jug, avgust ili septembar. Na severu je malo skuplja hrana, ali i to odavno nije pravilo, železnička mreža je bolja (osim na severozapadu  :x ), pa se lakše nadju povoljne vozne karte. Avgust je bezveze ako ti je ideja da ideš na more, tj. na plažu, ali veliki gradovi su pusti - ako ti ne smeta vrućina, odlična prilika da razgledaš Rim i Firencu bez gužve u saobraćaju i sa manje  turista.

Mene je jednom put zadesio bas 15. avgusta, cuvena feragosta...i da vam kazem nije bas najsrecnije resenje ni za turiste. Vrucina nepodnosljivosti i milion japanaca i ja....mislim da su u to vreme i kucici na odmoru, nijednog nisam videla, tako da ne znam bas, a i sto se tivce smestaja nije bas svejedno sever i jug (proputovala sve to vise puta i u prolece, jesen i leto).

Pa ako je varijanta couchsurfing, cena smeštaja nije relevantna. I onda nije bitno ni da li je sever ili jug.

A, nažalost, ferragosto je svake godine sve manje takav. Ja se sa nostalgijom sećam praznih rimskih ulica 15. avgusta. Sad je dosta prodavnica i restorana otvoreno i grad više nije tih i pust, ali opet je manja gužva nego inače.

• Author

Avgust mi je jedina opcija jer ispiti zavrsavaju u junu, u julu da radim i zaradím nesto za to putovanje i u septembru na fax. Zaiste kontam da je za smjestajem na couchsurfingu, hranu iz marketa i neku voznu kartu to dovoljno. Jedino sto ce mi smetati je vrucina. A sto se tice dijela koji zelim da posjetim, jos ne znam. Ali ne interesuju me toliko veliki gradovi koliko neki planinski zaseoci, moram to da istrazim :)

Ali ne interesuju me toliko veliki gradovi koliko neki planinski zaseoci, moram to da istrazim :)

U takvim mestima neće biti vruće, ali ne znam koliko tu CS funkcioniše. Ja bih ti preporučila Val D'Aostu (severozapad) ili Abruzzo (centar). Naravno i Dolomiti su lepi, ali to je baš skupo, čak i leti.

• Author

Pretpostavljam, jos uvijek nisam dobro informisana :)

Svakako, mala mjesta su ono što zelim da vidim i osjetim :)

Uf, Trentino je najbolji za ta mala mesta, ali bojim se da je preskupo za tebe tamo, a i ne verujem da CS funkcionise tamo, meni su mala mesta po Kalabriji bas bila po gustu, Italija je jedan veliki muzej na otvorenom, mogucnosti su bezbrojne, dakle upravljaj se po dzepu i neces pogresiti nigde (meni jedino Emilija Romanja nije bila po ukusu, ali svi smo razliciti).

:P

A najstariji univerzitet, a Felini, a San Marino..?

Pa San Marino nije ni Italija, a kamoli Emilia Romagna...  :P

Bolonja je prelep grad, ali jslazem se sa Hekatom... Ni meni se ne svidja Emilia Romagna. Rimini & co. (Riccione & Cattolica) je srce italijanskog trasha. Sam grad nije ruzan (nije ni lep za standarde Apeninskog poluotrva). E-R su naruznije plaze Italije, carstvo komaraca leti i magle u ostala tri godisnja doba. Ja sam iz ravnice pobegla i nerado joj se vracam, Emilija Romagna me baci u depresiju.

Zivela sam u Ferrari: prelep grad, ali izuzetno dosadan. Isto bih rekla i za Ravennu i Modenu i Parmu...

Ali, Cezaru Cezarevo: to je najbolje organizovana, najcivilizovanija, najnaprednija i najbogatija italijanska regija. Chapeau! klanj::

U svakom slucaju, ako devojku zanimaju planinska mestasca, onda ce Emiliju Romanju svakako zaobici.

Trentino jeste preskup, bolje centralna Italija: http://www.parcoabruzzo.it/Eindex.php .

Pretpostavljam da je dobra varijanta i Kalabrija, ali ne poznajem unutrasnjost, bila sam samo na obali.

Jasno da San Marino nije ni Italija ali se iz Riminija tamo stiže.

Slažem se da o ukusima treba raspravljati.

• Author

Mislim da cu u ovo putovanje da ubacim neko kratko volontiranje, našla sam super stvari na workaway i helpX, ali da li smijem da volontiram ako sam turista ? 

• 3 weeks later...
  • Author

Odustala sam od planina, bilo bi odlicno da mi neko kaze koliko je realna ova ruta:

Ankona, Ravena, Venecija, Firenca, Cortona, Rim. Tako sam razvukla jer bih i Veneciju i Toskanu i Rim, ali ne znam koliko je izvodljivo u praksi? Ako jeste ima li nesto sto bi ste dodali izmedju?

Edited by jelenaneka

Ako krenes, recimo autobusom do Trsta, pa se odatle odvuces do Venecije, pa posle se spustis do Ravene, pa posle jos malo do Ankone (koja me je odusevila, valjda sam zamisljala kao prljavu luku, ali je grad u kom se zaista ima sta videti, Ravena mi je tu i tamo), posle mozes vozom do Rima, pa posle severnije do Firence pa se vratis, recimo sa easyjetom iz Milana. Gledaj ili nocne vozove (bio je jedan koji ide preko Ancone do Barija od Venecije, da bar ustedis na smestaju. Sve je moguce, ali opet zavisi sta ti zaista zelis, jer prvo bi planine, pa posle moze i ovo drugo, kao da bi da zagrebes i Emiliu Romagnu, i Veneziu Fruli, i Lazio i Toscanu. Plasim se da ces se na kraju smoriti i da ces kroz sva ta mesta samo protrcati....

• Author

Znam, zato sam i odustala od planina. Mogu da odustanem i od Rima jer sam vec bila, a i najvise mi vremena treba za njega, pa da se fokusiram na Toskanu i Veneciju. Iz Crne Gore sam pa mi je najlakse gdje mogu morskim putem, znam da ima feribot za Ankonu, ali provjericu da li postoji tako povoljan nacin za Veneciji ili Trst,mislim da je tvoj predlog odlican, pogotovo ako uradim tako nesto bez Rima.

Znam, zato sam i odustala od planina. Mogu da odustanem i od Rima jer sam vec bila, a i najvise mi vremena treba za njega, pa da se fokusiram na Toskanu i Veneciju. Iz Crne Gore sam pa mi je najlakse gdje mogu morskim putem, znam da ima feribot za Ankonu, ali provjericu da li postoji tako povoljan nacin za Veneciji ili Trst,mislim da je tvoj predlog odlican, pogotovo ako uradim tako nesto bez Rima.

Iz Crne Gore, kao i iz Dubrovnika imas feri za Ankonu, kao i za Bari, mislim da je povoljnija cena iz Dubrovnika, zbog nekih luckih taksi, ali feri u sezoni nije povoljna solucija,-od 15. juna do 15. septembra su skuplje karte. Nemas za Veneciju iz Crne Gore, za Veneciju idu linije iz Istre (Pula, Rabac, Porec, Rovinj), ide za Grcku (Igumenica i Patras), Imas linije iz Splita za Ankonu (ali to imas i iz CG ili Dubrovnika), za Trst imas iz Duresa (Albanija), Grcku (Krf, Igumenica, Patras)

• Author

Pa najlakse mi je do Ankone, a cijene nisu mnogo vece, koliko znam. :)

Onda od Ankone, preko Ravene do Venecije, pa se spustim do Firence, Cortone, budem u Toskani u glavnom, i onda se vratim kako i cime bude najbolje.Ovo je vec mnogo jednostavnije :)