Jump to content

Featured Replies

Posted

Postovanje svima

Zanima me da li neko moze da mi pomogne to jest da mi da pojedine informacije vezane za rad u inostranstvu?

Sta hocu da kazem,znaci trebaju mi informacije sledece:koliko kostaju karte vozne ili avionkse za odlazak u Kanadu,Austriju,Australiju,Novi zeland ili neku drugu drzavu,dalje:kakve profile ljudi sa srednjom skolom traze u inostranstvu,posto znam za neke ljude koji su otisli iz Beograda u Nemacku a imaju samo osnovnu skolu i ne znaju  da beknu Nemacki jezik za razliku od mene.Zatim me zanima kolike su procedure u cekanju na vizu,i sta bi trebalo da prvo uradim ako hocu da odem napolje da radim,koliko bi me izasli troskovi za sve to i ako vec ne moze tako da li onda bar znate nekog pouzdanog ili neku agenciju koja pomaze da se Srpski radnici zaposle u inostranstvu. teg

Iskreno odmah da ti kažem,šanse da odeš u bilo koju od tih zemalja da radiš(LEGALNO) su ti otprilike 0!!! Ti što su otišli da rade u Nemačku sa osnovnom školom ne rade legalno!!!

ja sam sad sredio vizu za Austiju,sklapanje braka tj. ozenio sam se ovde.Lepo ti je rekao u predhodnom postu momak,sanse su ravne nuli.Mozes samo ako se ozenis-udas ili ako si naucnik neki koji njima treba ili u prevodu zanimanje sa visokim skolama koje im treba a to je mnogo tesko tako upasti.Mozes na crno al tu mozes da naj...s.a sto se tice karte za Salzburg u Austriji sa Nis eekspreom je 65e povratna

• Author

Iskreno odmah da ti kažem,šanse da odeš u bilo koju od tih zemalja da radiš(LEGALNO) su ti otprilike 0!!! Ti što su otišli da rade u Nemačku sa osnovnom školom ne rade legalno!!!

Hvala ti na odgovoru,ali ti ljudi koje ja znam iz komsiluka ne rade na crno u Nemackoj,placeno im je i socijalno,i radni staz i sta vec sve ne a plus i romi su.Rade neke poslove vezane za gradjevinu,braca su i koliko znam zaradjuju 2000 evra mesecno,i ne koriste puno Nemacki jezik,zato sam postavio pitanje ne da bih pametovao vec zato sto mi nije jasno.Jos da napomenem da mi je pokazivao svoju Nemacku radnu dozvolu.

Ne znam kako je uspeo to da uradi,jer ti je potrebno minimum osnovno znanje Nemačkog koje moraš da položiš pre nego što dobiješ radnu dozvolu!! Sad moguće da su im to neke lažne radne dozvole koje im služe u slučaju inspekcije ili nešto!! Gledaj ja u Nemačkoj budem 3 meseca pa se na 3 meseca vratim ovde jer mi je istekao šengen,imam devojku tamo i sad ćemo da se venčamo jer drugačije ja ne mogu da dobijem radnu dozvolu, a imam završen fakultet(i to IT stručnjak koje oni jako traže)... Nemci što se tiče građevinskih poslova za to angažuju Poljake jer im se više isplati da njih plate koliko bi platili i Srbe + ne moraju da prolaze kroz komplikovanu  papirologiju oko dozvola.

kao prvo do australije i novog zelanda ti treba minimum 1000e za put,kao drugo nemas osnove da dobijes ni turisticku vizu za te zemlje sem ako ne uplatis hotel ili nemas nekog tamo da garantuje za tebe,sto se tice nemacke,austrije,svajcarske moras da polozis kurseve nemackog jezika na njihovom institutu da bi smeo da udjes kod njih u kancelariju i da kazes hocu vizu,drugo da bi dobio vizu i radnu u eu treba ti dosta vremena,ja sam bio 2 godine u braku dok nisam dobio vizu i radnu,treba da te neko osigura tamo i ne mozes samo ja ocu da idem i  trazim vizu,probaj i garantujem ti da ces odustati.Ti tvoji drugari su imali debele veze kad su tako uspeli da rade u Nemackoj a veoma mali broj ljudi hoce da ti pomogne u Eu,i ja sam sredio preko veze za posao da bi dobio vizu iako sam ozenjen ovde a trajalo je dve godine dok nisam nasao vezu jer zena nije imala dovoljnu platu da bi mogla da me izdrzava,nije Eu srbija pa da moze sve kako zamisljas,ovde stvari stoje drugacije malo i nije lako

• Author

Znam da je tesko nisi to trebao da pises,a drugo nisu mi drugari jer ja sam Srbin a ne Rom, to su komsije,a trece poznato mi je sve to ali zaboravio si da firme koje ovde rade i u Nemackoj salju radnike koji pojma nemaju Nemacki jezik,imaju prevodioce,OK to sto si rekao vazi za mene kao pojedinca ali opet mnogo ljudi prica razne price,sto na internetu,sto u novinama i onda covek ne zna kome da veruje,a imam bogato gradjevinsko iskustvo koje ovde ne vredi.Sve u svemu hvala na odgovoru.

Ja znam bar 20 coveka koji su isli ili "zauvek" otisli u inostransvo, ali sve je to bilo i jeste i dalje na crno. U pitanju su Francuska, Italija, Malta i USA. Osim zenidbe, kao sto ti kazu ljudi, ne vidim neki drugi nacin (ili ja za njega ne znam) na koji bi mogao da radis po zakonu u tim zemljama.

Offtopic:

Kakve veze ima to sto si ti Srbin, a oni Romi? Zar Srbi i Romi ne mogu biti prijatelji? (Kazem to jer si naglasio nacionalnu pripadnost.)

to sto naase firme salju u Nemacku to mi je poznato,znam nekolicinu ljudi koji su otisli tako da rade preko firmi iz Srbije,ali to je samo na par meseci 6 ili 9 i onda moras nazad,moj predlog ti je da trazis sezonske poslove u Austriji,Nemackoj...to ti je tipa branje voca,rad na plantazama cveca,farmama,hotelima u turustickoj sezoni.tako je moguce dobiti vizu ali i to je par meseci zavisi kako ko,znam ljude koji dobiju 3,6,9 meseci tako i onda moraju kuci.Probaj sve sta da ti kazem,idi kod nekog poznatog u Eu i navataj neku nesrecnicu i zeni i gutaj knedlu par god zbog papira,to ti je najjeftinija varijanta

• Author

Ja znam bar 20 coveka koji su isli ili "zauvek" otisli u inostransvo, ali sve je to bilo i jeste i dalje na crno. U pitanju su Francuska, Italija, Malta i USA. Osim zenidbe, kao sto ti kazu ljudi, ne vidim neki drugi nacin (ili ja za njega ne znam) na koji bi mogao da radis po zakonu u tim zemljama.

Offtopic:

Kakve veze ima to sto si ti Srbin, a oni Romi? Zar Srbi i Romi ne mogu biti prijatelji? (Kazem to jer si naglasio nacionalnu pripadnost.)to sam naglasio da neko ne pomisli da sam Rom samo toliko.

Branje jagoda? Idu neki ljudi iz Nisa u Finsku ovog leta. Ako znaci tebi ili mozda nekom drugom, mogu da se raspitam. 100 evrica kontakt.  ;D Salim se naravno.

• Author

Branje jagoda? Idu neki ljudi iz Nisa u Finsku ovog leta. Ako znaci tebi ili mozda nekom drugom, mogu da se raspitam. 100 evrica kontakt.  ;D Salim se naravno.

Hvala ti na odgovoru,znam za taj posao u Finskoj ali mislim da sam zakasnio,primali su prijave do februara,a ja sam saznao u martu.

Ne znam kako stojis sa Nemackim,moj savet ti je uzmi knjigu i uci 3 meseca da se spremis za kurs a1 veruj mi nije tesko i kad znas malo jezika sva vrata su ti otvorena,strpis se do jeseni ili kraja leta i trazis hotele po Austriji,Nemackoj,Svajcarskoj da radis preko zime,kolko sam te razumeo razumes se u gradjevinu pa mozes da konkurises za domara da im popravljas stvari itd,ja sam imao priliku dok nisam naprvio vizu normalnu da idem u hotel na 6 meseci ali ja nemam pojma oko gradjevine i struje da se bakcem tj da im budem domar,druga solucija ti je velike farme po evropi i oni uzimaju sezonske radnike i prave vize,i znam da dosta nasih ide u italiju da radi sa cvecem isto sezonski,to je radila tetka od moje zene i video sam vizu tusezonsku kod nje na 6 meseci,trazi savete od ljudi koji su sezonski otisli da ti kazu sta i kako jer znam da tako najlakse dobijaju te vize da mozes da radis,jos nesto znam da u Evropi su dosta cenjeni dobri varioci sa atestom i placeni,drug je moj radio dve godine po Nemackoj kao varioc,samo trazi firme koje mogu to da ti srede

• Author

Ne znam kako stojis sa Nemackim,moj savet ti je uzmi knjigu i uci 3 meseca da se spremis za kurs a1 veruj mi nije tesko i kad znas malo jezika sva vrata su ti otvorena,strpis se do jeseni ili kraja leta i trazis hotele po Austriji,Nemackoj,Svajcarskoj da radis preko zime,kolko sam te razumeo razumes se u gradjevinu pa mozes da konkurises za domara da im popravljas stvari itd,ja sam imao priliku dok nisam naprvio vizu normalnu da idem u hotel na 6 meseci ali ja nemam pojma oko gradjevine i struje da se bakcem tj da im budem domar,druga solucija ti je velike farme po evropi i oni uzimaju sezonske radnike i prave vize,i znam da dosta nasih ide u italiju da radi sa cvecem isto sezonski,to je radila tetka od moje zene i video sam vizu tusezonsku kod nje na 6 meseci,trazi savete od ljudi koji su sezonski otisli da ti kazu sta i kako jer znam da tako najlakse dobijaju te vize da mozes da radis,jos nesto znam da u Evropi su dosta cenjeni dobri varioci sa atestom i placeni,drug je moj radio dve godine po Nemackoj kao varioc,samo trazi firme koje mogu to da ti srede

Hvala na odgovoru,a jel ti mozda znas nesto o tim sezonskim poslovima,i firmama koje na taj nacin zaposljavaju?

ne znam ja koje su to firme samo znam da su iz Srbije,npr. moj drug sto je sedeo samnom u klupi je bio u nemackoj skoro 2 god preko neke firme iz Beograda on je radio u gradjevini,drugi jedandrugar iz Beograda je takodje radio po celoj Nemackoj 2 godine kao varilac ali on ima silne diplome i ateste kao varilac,zenina tetka je bila u Italiji 6 meseci radila na plantazama cveca,jedan covek koji je iz Obrenovca upoznao sam ga u nasoj crkvi u Salzburgu pre dve godine on je 9 godina u Austriji tako sezonski na plantazi cveca i znam da je rekao da hoce da primaju samo ako znas Nemacki a ja tada nisam znao,kazem ti moras naci ljude koji tako rade da ti objasne sta i kako,da znam da su zimus trazili ovde na granici sa Nemackom i Austrijom u starackom domu ljude tako sezonski al vise od toga ne znam,moras se raspitati tu

na zalost  tako ti je i u Eu,od naseg coveka ces retko dobiti pomoc i pravi savet a da te ne zavrne.Kad sam dosao prvi put cale od zene mi je rekao da sto manje posla sa nasima imam i tako je i bilo samo sa nasima sam imao probleme.ako znas engleski dobro salji im mejlove po nekim firmama i hotelima koje nadjes na internetu upalice negde valjda

... ali opet mnogo ljudi prica razne price,sto na internetu,sto u novinama i onda covek ne zna kome da veruje...

Drugim recima,dosao si do nekih polu-informacija,od kojih si zapamtio da su ljudi "otisli" u zapadnu Evropu i da imaju platu "par hiljada evra",a ostalo,ono najbitnije (kako,sta,gde),nisi saznao.I onda tako pitas ovde ljude uopstena pitanja.Mnogo bi lakse bilo kad bi postavio pitanje u vezi neceg konkretnog -  posao stolara na Novom Zelandu,branje malina u Tirolu,konobarisanje u Hesenu...i slicno.Ovako,pitas generalna pitanja ("recite mi bilo sta"),a ocekujes konkretne odgovore.U prinicpu teze ide tako.

Po meni,logicno je da prvo pitas njih - te od kojih si cuo to.Pitas ih - ej,kako si dospeo tamo,preko koga,ko ti je nasao posao.To su ti informacije iz prve ruke.Valjda su toliko voljni da ti kazu.Iako se pokazalo da nasi ljudi "na zapadu" nisu bas neke osobe od poverenja (cast izuzecima).

One sto si spomenuo (sto ti nisu drugari,vec komsije) - to da su otisli da rade,da imaju LEGALAN posao u Nemackoj,a da nemacki skoro i ne znaju - to mi je nesto sumnjivo.Bez ljutnje,mislim da te samo zezaju.Jer,zar ne mislis da je njima interesantno da nadju tako nekog da kazemo naivnog,"prospu" mu pricu kako rade to-i-to i imaju platu 2000 evra mesecno (a tebi "zinu" oci u cudu,jer ti ovde radis za pola evra dnevno)?I onda "mi to mozemo i bez znanja nemackog,a ti ne mozes".A ustvari se tamo bave sakupljanjem sekundarnih sirovina (da ne kazem otpada) i primaju socijalnu pomoc ili nesto slicno.

Pogotovo ako ih pitas nesto konkretno (ne znam,koja je procedura za radnu knjizicu,kako je to sredjeno,itd.;dakle,da ti kazu neke detalje),a oni ne zele da ti kazu...onda je vec verujem jasno da nesto kriju,tj. da nije tu sve bas cisto.

Ne tvrdim da je to slucaj,ali ne bi me cudilo da je tako (na osnovu toga sto si rekao).

A moderatori...

Ajde sto je coveku pre svega bitno da nadje neki posao od "2000 evra",pa nije procitao pravilnik,ne treba mu toliko zameriti.

Ali zar ne bi vi onda trebali to da ispravite?Kakav je to naslov "Pomozite mi ako vas ne mrzi"?

Davanje naslova

Kada otvarate temu, dajte joj naslov koji odrazava njenu sustinu. Recimo, "Viza za Liliput" ili "Kako do Marsa" su dobri naslovi, a "potrebna pomoc" i "HITNO" su loši naslovi.

EDIT:

Da ne spominjem sto mi ova tema vec lici na predhodno otvorenu

Sezonski rad u stranoj zemlji

A moderatori...

Ajde sto je coveku pre svega bitno da nadje neki posao od "2000 evra",pa nije procitao pravilnik,ne treba mu toliko zameriti.

Ali zar ne bi vi onda trebali to da ispravite?Kakav je to naslov "Pomozite mi ako vas ne mrzi"?

Da ti budem iskren, prebacio sam temu u ovaj potforum (bila je originalno u "Evropi"), a naslov nisam hteo da menjam a) da bi je autor uopšte našao i B) zato što, u ovom potforumu, tema s ovakvim naslovom otprilike i može samo da sadrži "nađite mi posao napolju". Lično, mislim da takvim temama uopšte i nije mesto na KP(S), ali mi deluje da uredništvo ima nešto liberalniji stav (ne da je o tome pričano, nego sam samo iščitao između redova).

• Author

... ali opet mnogo ljudi prica razne price,sto na internetu,sto u novinama i onda covek ne zna kome da veruje...

Drugim recima,dosao si do nekih polu-informacija,od kojih si zapamtio da su ljudi "otisli" u zapadnu Evropu i da imaju platu "par hiljada evra",a ostalo,ono najbitnije (kako,sta,gde),nisi saznao.I onda tako pitas ovde ljude uopstena pitanja.Mnogo bi lakse bilo kad bi postavio pitanje u vezi neceg konkretnog -  posao stolara na Novom Zelandu,branje malina u Tirolu,konobarisanje u Hesenu...i slicno.Ovako,pitas generalna pitanja ("recite mi bilo sta"),a ocekujes konkretne odgovore.U prinicpu teze ide tako.

Po meni,logicno je da prvo pitas njih - te od kojih si cuo to.Pitas ih - ej,kako si dospeo tamo,preko koga,ko ti je nasao posao.To su ti informacije iz prve ruke.Valjda su toliko voljni da ti kazu.Iako se pokazalo da nasi ljudi "na zapadu" nisu bas neke osobe od poverenja (cast izuzecima).

One sto si spomenuo (sto ti nisu drugari,vec komsije) - to da su otisli da rade,da imaju LEGALAN posao u Nemackoj,a da nemacki skoro i ne znaju - to mi je nesto sumnjivo.Bez ljutnje,mislim da te samo zezaju.Jer,zar ne mislis da je njima interesantno da nadju tako nekog da kazemo naivnog,"prospu" mu pricu kako rade to-i-to i imaju platu 2000 evra mesecno (a tebi "zinu" oci u cudu,jer ti ovde radis za pola evra dnevno)?I onda "mi to mozemo i bez znanja nemackog,a ti ne mozes".A ustvari se tamo bave sakupljanjem sekundarnih sirovina (da ne kazem otpada) i primaju socijalnu pomoc ili nesto slicno.

Pogotovo ako ih pitas nesto konkretno (ne znam,koja je procedura za radnu knjizicu,kako je to sredjeno,itd.;dakle,da ti kazu neke detalje),a oni ne zele da ti kazu...onda je vec verujem jasno da nesto kriju,tj. da nije tu sve bas cisto.

Ne tvrdim da je to slucaj,ali ne bi me cudilo da je tako (na osnovu toga sto si rekao).

A moderatori...

Davanje naslova

Kada otvarate temu, dajte joj naslov koji odrazava njenu sustinu. Recimo, "Viza za Liliput" ili "Kako do Marsa" su dobri naslovi, a "potrebna pomoc" i "HITNO" su loši naslovi.

EDIT:

Da ne spominjem sto mi ova tema vec lici na predhodno otvorenu

Sezonski rad u stranoj zemlji

Sto se naslova tice mislim da to nije toliko bitno,drugo sto se tice "tih"koji bi mogli da mi kazu kako su otisli veruj mi ni ljudi sa fakultetskom diplomom ne zele da pricaju i da dele svoje iskustvo pa zasto bi neki dundjer,trece:nisu to nikakve poluinformacije,niti sam bio u stanju da saznam proceduru jer nasi ljudi su obicno zatvoreni po tom pitanju,svi ce da pricaju "ah tamo radim 4000 evra plata",bla bla a procedura kad ga pitas on ti kaze"brate pa snadji se"to bi bilo isto kao da ti cekas na posao a ja ti kazem pa "ko te J....snadji se"jer tako ili recimo klosaris a ja ti kazem "nadji posao",znaci pricas na pamet,ne ljutim se za ono sto si rekao za komsiej jer verujem da je tako ali citaj malo moje prethodne postove i nemoj da se vatas za moderatore,jer nisam ni troll niti sam dosao ovde da se svadjam,a sto se konkretnih pitanja tice ,mogu ja da pitam kolika je plata gradjevinskog radnika i koja je procedura za papire i dokumenta,ali ako mi neko ne da odgovor nego ovako kao ti se sprda onda koja je poenta ovog foruma,jos jednom i necu da ponavljam ne zelim niko nista na tacni da mi da,ali neka mi bar kaze gde,sta i kako umesto da mi pametuje.

• Author

A moderatori...

Da ti budem iskren, prebacio sam temu u ovaj potforum (bila je originalno u "Evropi"), a naslov nisam hteo da menjam a) da bi je autor uopšte našao i B) zato što, u ovom potforumu, tema s ovakvim naslovom otprilike i može samo da sadrži "nađite mi posao napolju". Lično, mislim da takvim temama uopšte i nije mesto na KP(S), ali mi deluje da uredništvo ima nešto liberalniji stav (ne da je o tome pričano, nego sam samo iščitao između redova).

PRiznajem da je naslov malo bezveze,ali to je na brzinu,pa ako cete zbog toga da me banujete onda...

Gledaj platu od 4000 eura nemaju sigurno,jer ti je plata građevinskog radnika u Nemačkoj 1500 eura i TO ZA NEMCA tako da Srbi,Rumuni itd itd sigurno nemaju koliko i on!! Moja devojka radi u Nemačkoj kao zastupnik kompanije za istočnu Evropu i Veliku Britaniju pa ima platu od 1100 eura i sa tom njenom platom nas dvoje lagano živimo(iznajmljujemo stan i kad platimo sve račune imamo laganih 400-500 eura za život)!! A što se tiče tih pravilnika i naslova daj bre ljudi jel vas stvarno ne mrzi da takve banalne gluposti spominjete...

• Author

Gledaj platu od 4000 eura nemaju sigurno,jer ti je plata građevinskog radnika u Nemačkoj 1500 eura i TO ZA NEMCA tako da Srbi,Rumuni itd itd sigurno nemaju koliko i on!! Moja devojka radi u Nemačkoj kao zastupnik kompanije za istočnu Evropu i Veliku Britaniju pa ima platu od 1100 eura i sa tom njenom platom nas dvoje lagano živimo(iznajmljujemo stan i kad platimo sve račune imamo laganih 400-500 eura za život)!! A što se tiče tih pravilnika i naslova daj bre ljudi jel vas stvarno ne mrzi da takve banalne gluposti spominjete...

ma OK prihvatam ja kritiku,radio sam ja ovde nisam ja nezaposlen toliko dugo,mozda nisam postavio pitanje kako treba ili se nisam dobro izrazio,kak god nadam se da se ne ljutite na mene.Sto se tice plate od 4000 evra mislio sam na zavarivace u Norveskoj i Kazakstanu,znam da su uslovi u Kazakhstanu katastrofalni ali nasi ljudi rade,sta znam mozda ljudi lazu ne znam kad cujes pa ono poverujes mislis stvarno je tako.

Pozdrav