Jump to content

Featured Replies

ja ne znam sta radi ta karta za strance pa da mora da bude skuplja? Peva, masira, kuva rucak? Nema razloga da se identicna usluga naplati na razlicite nacine...razumem ono sto je neko naveo Tadz Mahal, stranac plati ali za te pare ide odmah na ulaz, ne ceka u kilomatarskom redu.....ako je neko turista, ne znaci da ga treba tretirati kao vrecu para...

za svercovanje mogu reci da se ne slazem, naravno da treba kupiti kartu...ali ako karta za metro kosta vise za stranca/belca/crnca itd, onda mi je sasvim razumljivo da neko to pokusa da to izvrda

eto recimo ja nisam videla nijedan razlog zasto bih morala da dam pet puta vise da udjem na neki lokalitet, kad za te pare ne bih dobila nista vise nego onaj sto je platio 'regularnu' cenu...jednostavno to mi je nekako uvredljivo, nepostovanje mene kao turiste koja ipak doprinosim ekonomiji te zemlje time sto placam smestaj, hranu, pa cak i te ulaznice

a u muzeju Nikole Tesle cena nije veca za strance, vec za turu na engleskom jeziku...sto je razumljivo jer je tu uracunat rad coveka koji vodi tu turu i mora da bude strucniji [u ovom slucaju da zna strani jezik] u poredjenju sa vodicem koji vodi turu na srpskom...on naplacuje svoje znanje...i to je ok...razlicit tretman --> razlicita cena

Edited by LadyJelena89

• 1 month later...

Ovo sa različitim cenama po meni ima skroz drugu dimenziju od rasističke. Ja kao državljanin jedne npr Srbije kroz porez sufinansiram (ili 99% finansiram) jedan muzej. Dakle ja sam ovako ili onako tu kartu već platila, za razliku od jednog Nemca.Po meni isto ko vinjete za puteve. Čisto ko suza. Tako je u Španiji valjda sredom, da li svake nedelje ili poslednje u mesecu besplatan ulaz za EU građane Naime Španci su od EU fondova dobili toliko novaca za infrastrukturu, kulturu  itd, da je valjda Velika Britanija insistirala da se njenim građanima (ne samo njenim) na ovaj način to vrati. I tako sam ja lepo te srede uredno platila ulaz u Prado, a Nemci nisu. Molim lepo. Drugo, nikad neću ući na mufte u muzej, Krađa je krađa, ko što neko reče. Ove nedeljne/mesečne/ godišnje karte itekako postoje i jako ih podržavam. Kod nas U NSu ima za pozorište npr godišnja karta. Što da ne

Edited by snjavi

Razumijem ja da ljudi hoce da produ jeftinije , da idu stopom , da spavaju u vreci ili po hostelima , sve je to ok . Ali ne mogu da razumijem da covjek ode na drugi kraj svijeta i da se blamira zbog par evra u metrou , vozu ili gdje vec, u stvari oni i se vjerovatno blamirali i za vise ali nemaju m...

Uopšte to ne smatram blamiranjem, skoro uvek kad putujem budžet mi je kratak i jednostavno ću radije jesti nego da platim poveću svotu za muzej ili šta već, ako može da se uđe za džabe-što da ne. Takođe, ako se lokalci šveraju u busu što bih ja bila zelena pa plaćala, nisam plaćala ni u NS dok nisu uveli ono ulaženje na prva vrata sa pokaznom (mislim, nije baš da je to sve za pohvalu). 

U Italiji sam imala iskustvo sa "diskriminišućom cenom", tj. barem je telefonski razgovor zvučao tako. Išli smo u Milano i hteli smo da odemo da vidimo Poslednju večeru, kako je uvek gužva morali smo da kupimo karte preko telefona, par dana ranije. Razgovor je išao ovako:

Ja: Zdravo, trebaju nam dve ulaznice za muzej.

Ona: Dobro, da li ste studenti?

Ja: Jesmo.

Ona: Da li ste iz Evrope?

Ja: Jesmo (Ako moja geografija valja, Srbija jeste u Evropi, ili...?)

Ona: Iz koje ste države?

Ja: Iz Srbije

Ona: Aaaaaa pa niste vi iz Evrope, onda nemate nikakav popust (ni studentski, ni evropski), tako da morate da platite punu cenu karte...

San Francisko, Botanička bašta - dž za domaće žitelje ako pokažu ID, a za sve ostale košta, mada ne mnogo. Kada kažem domaći žitelji, mislim na stanovnike SF-a. Znači da za ostale građane SAD-a, ulaz košta.

Ako ćemo o diskriminaciji, domaća Botanička bašta to radi studentima - studenti Beogradskog univerziteta ne moraju da plate ulaz, ostali studenti moraju. Ovo sa porezom što je napisao snjavi mi savršeno ima smisla i pre toga nisam razmišljao na takav način, ali mi ovo sa studentima nema smisla. Osim ako neko zna da objasni.

U muzej Orsaj u Parizu, davne davne 2010. godine (malo nakon što smo dobili bezvizni režim putovanja po Evropi), uspeo sam da uđem na priču da je Srbija u EU. U Luvru mi to nije prošlo.

I pazite sada, ovo je možda nešto za filozofiranje - samim tim što sam slagao (posmatrajući političke činjenice), ali sam uspeo da uđem i da ne platim, super sam se osećao i Orsaj mi je ostao u mnogo lepom sećanju. Iako neuk u umetnosti, upijao sam sve u muzeju i želeo sam da ostanem jako dugo.

Luvr, koji je neuporedivo veći, sa tako značajnom i prelepom istorijskom riznicom, takođe većom u poređenju sa Orsajem - ostao mi je u negativnom sećanju. I to samo zato što tu nisam uspeo da sprovedem laž. Odande sam želeo da izađem već posle pola sata.

gosn šoferšajbna je napisao kako je preskočio ogradu da bi ušao u muzej terora, i to mi je u njegovom slučaju savršeno ok jer vidim kako piše i kakav pristup ima u vezi raznih tema na polju istorije i politike. Ali mi nije jasno koji bi vama ostalima bio motiv za tako nečim? Zašto je toliko vredno za vas da preskočite ogradu ili probate da ne platite kartu, odnosno da podržavate neplaćanje? Da li steknete neko znanje u muzeju? Šta radite sa tim znanjem? Eto, zanima me

za "ludu"

zasto potrositi pare za jelo ? lijepo ukrades , zasto za hotel ? pobjegnes . zasto skupljati pare za put ? lijepo opljackas i ubijes nekog . zasto ? zasto ? gdje je granica ? to pitam sve vas koji se zalazete da slika o onama bude ovakva kakva je , GDJE JE GRANICA ? U SVERCU U METROU ILI U UBUSTVU ?

Prvo, NEMOJ DA VIČEŠ.

Drugo, ako želiš da čuješ moj stav gde je granica, možeš pogledati principe izložene u članku https://en.wikipedia.org/wiki/Victimless_crime: "Termin 'zločin bez žrtve' odnosi se na akcije na koje se, iako su proglašene nezakonitim, može reći da ne ugrožavaju ili prete ugrožavanju prava bilo kojeg drugog bića". Što se za švercovanje u metrou može tvrditi, a za ubistvo ili krađu nikako ne. 

Nisu svi "zločini bez žrtve" potpuno bez društvene štete, naravno: švercovanjem u metrou otkida se parče zajedničkog resursa koji finansira lokalno stanovništvo kroz karte ili poreze, a npr. nevezivanjem pojasa povećava se ukupna društvena šteta od lečenja povreda u saobraćaju. Otud se može diskutovati o moralnoj opravdanosti činjenja takvih prekršaja. Ono o čemu se ne može razgovarati jeste da su svi prekršaji društvenog kodeksa sa etičke strane vrednosno jednaki. Da li uvek vežeš pojas? Nikad nisi prekoračio brzinu? Prešao ulicu na crveno? Da ne pitam plaćaš li porez na apartmane koje izdaješ...

ovo ne trazi da se vice nego da se place kad ovoliko vas to opravdava !!!!!

nema zlocina bez zrtve , uvjek postoji zrtva . ako ne platite , ugradete ili sta vec uvjek je neko ostecen . nekad direkno nekad indirekno ..

niko nije besgresan i svi mi gresimo ali razlika je u tome sto se neki trude da je tih gresaka manje .

evo citam u n.s. za pokusaj ubistva kucni pritvor , eto zato pitam GDJE JE GRANICA

Edited by budva

Evropska unija, osobito bogatije zemlje Evropske unije, na bezbroj načina diskriminišu ljude van Evropske unije i štetno utiču na životne uslove trećeg sveta, te lično ne vidim moralni problem kada neki Vanevropljanin ošteti budžet EU, naročito ako se radi o sitnicama poput švercanja u muzeju i javnom prevozu.

Edited by Uroš Krčadinac

slazem se sa urosem, pogotovo kad vidis u nekim muzejima (tipa Luvr) pokradene zbirke iz veceg dela sveta,

I slazem se da muzeji imaju dvojne cene za svoje i gradjane drugih zemalja jer domaci turisti kroz porez pokrivaju finansiranje kulture.

U rusiji je slucaj da je za ruse i beloruse niza cena karte za skoro sve muzeje i nisam se osecala lose sto sam glumila rusa prilikom kupovine karata, jer smatram da je i ta rusija profitirala na nasoj muci  kada smo im sluzili kao joker prilikom pregovora sa amerima i evropom, kao sto se cak osecam sjajno kad udjem free u muzeje EU.

Ali u mojoj zemlji uredno placam ulaznice.

ovo ne trazi da se vice nego da se place kad ovoliko vas to opravdava !!!!!

nema zlocina bez zrtve , uvjek postoji zrtva . ako ne platite , ugradete ili sta vec uvjek je neko ostecen . nekad direkno nekad indirekno ..

niko nije besgresan i svi mi gresimo ali razlika je u tome sto se neki trude da je tih gresaka manje .

evo citam u n.s. za pokusaj ubistva kucni pritvor , eto zato pitam GDJE JE GRANICA

Druže, nemoj da se ljutiš, ali ovaj tvoj komentar me podseća na one ''Država d'uradi nešto!!!'' komentare na manje-više svakoj vesti iz domaće hronike.

U Srbiji mislim da nema muzeja koji živi od ulaznica, suvenira ili bilo čega sličnog, mislim da je 99% muzeja u svetu u sličnoj situaciji, ma koliko podigli svoje cene za strance. Kad bi znali koliko košta jedna tematska izložba kojih svaki veći muzej ima više od 10 tokom godine, digla bi vam se kosa na glavi. To ne plaćaju posetioci, već svi građani preko poreza. Što je i normalno, ali je takođe normalno da svaki zainteresovani građanin ima priliku da vidi jednu takvu izložbu, pošto pokretna kulturna dobra koje čuvaju muzeji nisu ostavljena u amanet muzejima da bi na njima zarađivali (čak ni pokrivali troškove) nego da bi edukovali sve one koji žele da se edukuju i obrazovali stalnu muzejsku publiku.

Edited by gosn.shofershajbna

Bez karte sam ušla u crkvu/muzej samo jednom i to sasvim spontano, a pre bih rekla da je cilj svega toga bila avantura i dobar provod nego kulturno vazdizanje. U gradu smo bili na samo par sati, dakle jedina šansa da vidim crkvu za koju se inače ne plaća ulaz, ali eto, baš taj dan se plaćao 30e koju ni moj domaćin-lokalac a ni ja nismo hteli da platimo. Svakako je bilo vredno rizika, i ceo taj doživljaj kao i sama crkva su jako lepa uspomena. Mislim da ovo donekle odgovara na pitanje koje je postavio elefteros. Svaki drugi put sam platila ulaznicu, ali nisam taj tip koji se busa u prsa kako mora da kupi ulaznicu jer je poštenjačina neviđena, dakle, ako može za džabe - što da ne. Isto, ne razumem odakle ovolika halabuka oko neplaćanja ulaznica za muzeje, a šta ono bi sa press karticama?

za "ludu"

zasto potrositi pare za jelo ? lijepo ukrades , zasto za hotel ? pobjegnes . zasto skupljati pare za put ? lijepo opljackas i ubijes nekog . zasto ? zasto ? gdje je granica ? to pitam sve vas koji se zalazete da slika o onama bude ovakva kakva je , GDJE JE GRANICA ? U SVERCU U METROU ILI U UBUSTVU ?

Pre svega, neverovatno mi je da upoređuješ ovakve stvari, tj. da one za tebe imaju istu težinu. To što je neko spreman da se prošvercuje u busu ne znači i da će krasti po marketima i ubijati ljude. Granica između ovih stvari je u mojoj glavi sasvim jasna.

Pade mi na pamet još jedna diskriminacija. U Kotoru kada se ide u/na stari grad, dečko koji prodaje ulaznice prvo ošacuje odakle ste a onda vas ili pusti za džabe ili platite kartu. 

nema granice . Zar mislis da su ovi nasi i vasi kontravezni biznismeni (po naski teska olos od mafijasa) poceli odmah sa avionima ,kamionima i slicno ili se pocinje lagano .

garantujem da 90 posto ovde koji branite lopovluk (a sta je nego lopovluk ako negdje ne platite kartu) uciniloi mnogo gore stvari da se ne boje posledica .

ok , ostajte mi vi svi zivi i zdravi . odlazim sa foruma jer s LJUDIMA KOJI PODRZAVAJU LOPOVLUK NE ZELIM BITI . hvala onim drugim na divnim ikorisnim savjetima .