Jump to content

Featured Replies

Posted

Nikad nisam bio u SAD-u nažalost. Oduvek sam želeo tamo da odem. Sviđa mi se ta država prvenstveno zbog broja ludih ljudi koji tamo žive

Uglavnom svi smo Ameriku prvo gledali na filmovima, ja sam se preko filmova i zainteresovao da tamo otputujem, što će se nadam se u budućnosti i desiti. Dosta sam razmišljao o stvarima koje bih želeo tamo da vidim i to definitivno ne bi bila neka uobičajna Njujork-Las Vegas-Los Anđeles tura, iako voleo bih i te gradove da posetim. Hteo bih da vidim sva ona mesta koja sam gledao na filmu, a koja su mi delovala ludo i zanimljivo.

U ovoj temi voleo bih da podelite omiljene scene iz vaših američkih filmova koje bi voleli da proživite ako jednom otputujete tamo, ili još bolje ako ste već bili u Americi da mi kažete vaše utiske i koliko se sve ono što vidimo na filmu o američkoj kulturi i navikama Amerikanaca razlikuje od stvarnosti.

Ako bih jednom otišao u SAD, definitivno bih voleo da prisustvujem jednom od ovih Christian Revivalist okupljanja, ispod cirkuske šatre, gde vernici padaju u trans, valjaju se po podu itd. Scena je iz filma Elmer Gantry iz 1960. godine, koji je odneo 2 Oskara.

Da se ošišam u ovakvoj berbernici. Scena iz filma Coming to America sa Edi Marfijem.

Ceo film je u fazonu ove teme, tj više je tema u fazonu ovog filma. Easy Rider (1969)

Da popijem pivo u ovakvom baru. Kraj scene je za one sa jačim stomakom, film Harsh Times

Slab city, hippie trailor park. Verujem da svi znaju film Into the Wild.

Da proverim da li ovaj cruising običaj iz filma American Graffiti  i dalje živi međ' američkom omladinom,.

Film Beasts of the Southern Wild, priča se odvija u ribarskoj komuni po imenu Bathtub u blizini Nju Orleansa, nisam siguran da li baš postoji komuna po imenu Bathtub, ali sigurno ima ovakvih mesta u močvarnoj Luizijani.

Ima još toliko toga...

:)

Pohvale za temu! :)

Nešto sam slično i ja radio pred moj odlazak 2010. god., ali ništa nisam realizovao..

Ne znam da li je ikada Route66 bila tema celog jednog filma, ali mi je ostala želja da je prođem. I usput da sednem u jedan od onih lokala duž puta sa kožnim sedištima, džuboksom, prženim jajetom sa slaninicom i kafom :)

Da makar jednom vidim tornado..

Neki napušteni grad iz vremena izgradnje železnice, divljeg zapada i sl.

I ako se setim još nečeg, pisaću..

E da.. Golosina je pisala kako je prisutvovala gospelu u Bruklinu.. E i to bih voleo da vidim.

• Author

Mislim da se takvi restorani zovu dinner. Verovatno danas izgledaju totalno drugačije, ali ima i tematskih restorana koji namerno čuvaju taj stari izgled sa kožnim sedištima. Ne bi me čudilo da ih ima baš na tom Route 66-u, pošto se ljudi odlučuju da putuju tuda, baš iz tih nostalgičnih momenata.

Takav restoran je od 0:43 :)

Gospel u crkvi je odlična ideja. Meni je na pamet palo još par stvari, samo ne mogu sad da ih direktno povežem sa nekom filmskom scenom, npr autentična američka zabava, demolition derby.

http://en.wikipedia.org/wiki/Demolition_derby

New York je zbog filmova, moj omiljeni grad... (pet praznih mesta, pa onda Rim, opet delom, zbog filmova)... 

A sledeceg leta cu, konacno i AGW preci i route 66.

Ti lokali se zovu diners, sa jednim n.

Ovo je jedan od posznatijih, Katz's, na Manhattanu:

A ovo jedna lepa scena u dineru - Enjoying my coffee :D :

No substitutions, no side orders :D :

Ne privlaci me USA uopste, ali sam odusevljen ovim predlogom smestaja sa teme Makao-Hong Kong, hotel sa atmosferom filmova Vong Kar Vaija:

link

Definitivno mesto koje jedva cekam da obidjem.

Ja bih rado krstarila Amerikom. :roll: Prvo NYC i Harlem zbog legendarne Billie Holiday i filma Lady Sings the Blues

Niko kao ona nije pevao Summertime:

Svratila bih u jedan od onih motela u nedodjiji, gde se okupljaju neobicni likovi kao u fimu Bagdad Cafe

Zanimljivi su i zivopisni kalofornijski gradici poznati po vinima, onako kako su prikazani u filmu Sideways.

Pa onda New Orleans, Bourboun Street, legendarni Luis Armstrong

Ima toga poprilicno, ali americki jug je ono sto me najvise privlaci.

• Author

@ Tashi

Odličan izbor scena iz diner-a, posebno ova sa Džek Nikolsonom. Proguglao sam KAtz's i našao jednu sliku na kojoj se vidi da je sto gde je snimama scena iz When HArry Met Sally filma obeležen.

http://0.tqn.com/d/culinarytravel/1/0/I/5/-/-/KatzInterior.jpg

Tu su i restorani brze hrane, mislim njih ima i kod nas, ali mi je jako smešno kako u američkim filmovima primer gubitnika je uvek odrastao čovek koji radi u ovakvom restoranu. A kako i ne bi kad moraju da nose one smešne kape  :spot:

Woosh!

Fuck you, fuck you, you cool...  :D

Ne mogu da verujem da sam zaboravio jedan od meni omiljenih filmova, hvala što si me potsetila, otići u jednu od onih kul kuglana :)

Takođe su mi kul i oni drive in bioskopi. Sin wagon :D

@Ena

Zaboravih i na motele. U njima uglavnom snimaju horor filmove ili trilere, kao npr film Psycho. Našao sam ovaj zanimljiv klip, nešto kao trejler,, gde Alfred Hitchcock vodi turu po motelu gde je sniman film.

Tu je i serija My Name is Earl, glavni protagonisti žive u jednom ovakvom američkom motelu. Motel je postao poznat posle snimanja serije.

http://mynameisearl.wikia.com/wiki/Palms_Motel

Kad se setim tih motela, uvek mi padne na pamet Wendy iz Breakin BAd-a i ovaj njen odličan mini-film:

Sjajan lik Wendy.   :)

Eto, meni je želja da posetim Albuquerque... Ali ne znam kako to da uklopim.

Sjajan lik Wendy.   :)

Eto, meni je želja da posetim Albuquerque... Ali ne znam kako to da uklopim.

Pa na ruti 66 :)

Nazalost, mi cemo verovatno samo deo Chicago-Amarillo, pa za New Orleans. Meni je interesantniji New Mexico, ali... :(

• Author

Da nastavim... :)

Kad već spomenu Amarilo, mislim da se tamo nalaze kadilaci slični onima iz Kusturicinog filma Arizona Dream. E sad nisam siguran da li je tu sniman film, pošto su automobili drugačije postavljeni i obojeni.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cadillac_Ranch

Suburbia. pomalo sterilni delovi grada u koje se naselilo stanovništvo uglavnom bele srednje klase, posle meni bizarnog trenda poznatog i kao ''white flight'', kad su napustili gradove zbog dolaska stanovništva drugih rasa. Naselja oslikavaju paranoju koja tamo vlada u vezi rasne pripadnosti. Uvodna špica serije Weeds kao i cela serija snimani su u jednom ovakvom predgrađuu Kaliforniji.

Neko je pominjao jug, serija True Detective kažu jedna od najboljih u poslednje vreme, je puna odličnih scena snimljenih u močvarnoj Luizijani, samo kad obratite pažnju na mesta gde je serija snimana prođu vam žmarci niz kičmu, definitivno jedna od najboljih lokacija za snimanje trilera i horora, bolje čak i od Pančeva :D

http://www.youtube.com/watch?v=roiKrE5KLbk#ws

Noviji film, po imenu Mud. Takođe sam ga stavio ovde zbog krajolika  koji me mnogo podseća na okolinu Dunava u blizini Novog Sada npr. Močvara i ljudi koji u njoj žive. Film je snimljen na reci Misisipi, u Arkanzasu.

KAd sam već zaređao ove filmove iz močvara sa američkog juga, da postavim i ovo. Generalova radnja, tj Possible Possum :)

Sjajno izgleda ta True Detective, Matthew McConaughey sve bolji, a Woody Harrelson uvek odličan.

Nego, kad si pomenuo subiurbia, ja očekivala da staviš New Jersey Turnpike  ;)

http://youtu.be/RLxSUKA--Dg

• Author

Taj Sopranos kraj mi je iako takođe predgrađe nekako prebogat, ne verujem da svi tamo žive u onakvoj vili kao Toni. Mislio sam na one delove gde su sve kuće iste, kao ona iz Simpsonovih, dole kuhinja, garaža i dnevna soba, gore spavaće sobe. :)

@Gosn.shofershajbna, da, u motelima je snimljeno dosta horor filmova - Till Dusk to Dawn, The Shining, Vacancy, itd.

Evo jedne malo uvrnute scene (takodje se desava u motelu) iz filma Mistery Train by Jim Jarmusch. Obozavam njegove filmove. 8-)

Taj Sopranos kraj mi je iako takođe predgrađe nekako prebogat, ne verujem da svi tamo žive u onakvoj vili kao Toni. Mislio sam na one delove gde su sve kuće iste, kao ona iz Simpsonovih, dole kuhinja, garaža i dnevna soba, gore spavaće sobe. :)

Nisam ni mislila na njegovu vilu, nego na kuću u kojoj je živela mama Livia (i Janice  :) ) ili uncle June... Pa na ceo kraj oko kasapnice Satriale's, Vesuvio, Bada Bing...  ;D

• Author

E da, taj deo se i meni mnogo sviđa, posebno ti stolovi gde sede ispred kasapnice, totalno italijanski fazon. JEsi bila tamo? Pošto vidim da si bila u Njujorku.

Kuća mame Livije je prava američka kuća koju sam pominjao, iako se vidi da je mnogo stara. Potražiću na netu sigurno postoji termin za takve tipske kuće.

@ngnhn....

Odličan dokumentarac, pogodio u srž teme. Sa desne strane gde su oni preporučeni klipovi našao sam još jedan koji bih pogledao, zove se Red Hollywood.

Bila sam u New Jersey, ali samo u okolini New Yorka - Hudson County. Tamo se uglavnom ide u kupovinu, jer je sve mnogo jevtinije nego u gradu. Malo je depresivno, ali meni se dopada. Interesantan je Hoboken, rodno mesto Franka Sinatre, mali, miran gradić sa pogledom na Manhattan. Neka manja mestašca izgledaju baš kao u Sopranosima.

Evo lokacija na kojima je snimana serija: http://www.sopranos-locations.com/locations/

U NY, NJ i uopšte u tom delu Amerike takve kuće zovu duplex i kada su single family home.

Ispravno bi, valjda, bilo maisonette.

• 4 weeks later...

Pohvale za temu! :)

Nešto sam slično i ja radio pred moj odlazak 2010. god., ali ništa nisam realizovao..

Ne znam da li je ikada Route66 bila tema celog jednog filma, ali mi je ostala želja da je prođem. I usput da sednem u jedan od onih lokala duž puta sa kožnim sedištima, džuboksom, prženim jajetom sa slaninicom i kafom :)

Setih se kada videh ovo, ja i drugarica otisle u Waffle house i bukvalno sve kao u filmu, namestaj, ljudi, kafa... Zezale smo se da samo cekamo da se pojavi neki savrsen muskarac koji ce da zaprosi konobaricu  :spot:

OT: Ja za malo da umrem od srece kada sam prvi put bila u Grand Central-u. Prelepo je mesto, ja sam GG fan (bez prozivanja molim, jos sam dete  :LOLLL: ) i definitivno je GC moja najdraza stanica na svetu!

Ne znam koliko je zanimljivo ali meni je bilo super u Lankasteru (Pensilvanija) , isli smo da posetimo Amise. Veoma zanimljivo iskustvo! 

A od mesta koje zelim da posetim jedva cekam da odem u Miami da vidim da li je stvarno dobar provod, posto je meni Amerika generalno dosadna, msm sto se izlazaka tice. Sve im je kao- idem u klub, napijem se, 2am -TAXI , idem kuci  :bang:  . Posebno LA i vecito poziranje i gluma, ono sto amerima najvise nedostaje je spontanost! 

I ja moram da bezim sa foruma jer svaki put samo nadjem jos neko mesto gde moram da idem. Stvarno steta sto nisam neko bogato dete pa da putujem za sve pare.  :cry22:  :cry22:  :cry22:

Edited by usa

Stvarno steta sto nisam neko bogato dete pa da putujem za sve pare.  :cry22:  :cry22:  :cry22:

Pa valjda je fora sa Klubom putnika što ne moraš da budeš bogata da bi putovala :)

Mene je Majami razočarao, ali nisam izlazio pa ne mogu da ti kažem kakav je noćni život. Iz priča nekih naših devojaka koje su bile u izlasku, ako si bila naviknuta na Beogradski noćni život, u Majamiju će ti biti jednako dobro. Meni se to nije dopalo.

Pa valjda je fora sa Klubom putnika što ne moraš da budeš bogata da bi putovala :)clap.gif' alt=':clap:'>

Mene je Majami razočarao, ali nisam izlazio pa ne mogu da ti kažem kakav je noćni život. Iz priča nekih naših devojaka koje su bile u izlasku, ako si bila naviknuta na Beogradski noćni život, u Majamiju će ti biti jednako dobro. Meni se to nije dopalo.

U Americi je tesko prilagoditi budzet preskupim avionskim kartama. Ne znam da li postoji tema o tome ali low cost u Americi jednostavno ne postoji! 

Oh, onda jedva cekam Fl, da vidim i to. Nadam se da ce da bude spontanije i opustenije nego LA clap.gif' alt=':clap:'>

Bilo je reči o njihovim avio kompanijama, skoro sam čak i pisao u ovoj temi Low cost letovi u USA.

Zašto su njihove karte preskupe? Za njihov standard i uz praćenje promocija, 100 - 150 dolara po letu nije mnogo. U mnogim slučajevima, i kada su kupljene na vreme, letovi čak dođu jeftinije nego autobus ili voz. Dok sam radio tamo, od jedne dnevnice sam mogao da kupim karte po tadašnjim cenama. A dnevnica mi nije bila neka..

Procitala sam temu, OK, stadard jeste veci ali kao sto je rekao neko sa teme, gde god da krenes karta je 300-400 dolara. Te kompanije uopste vise nemaju niske cene, ugl je United najjeftiniji. Ako neko nadje karte od 100-200 dolara molim vas pisite ovde, saljite pp, samo javite! 

P.S. jako mi se svidjaju tvoji tekstovi i utisci, ako budem nasla malo vremena trebalo bi i ja da napisem nesto, posto se dosta toga promenilo od 2010e :)

Edited by usa

• 2 months later...

Meni neki od omiljenih momenata doživljenih u Americi su:

Izlazak u blues bar u Čikagu, imala sam osećaj kao da sam otputovala u prošlost iako je sve bilo modernizovano. Takođe i vožnja "Chicago L red line" uz miris nafte, koja ide po onim šinama iznad ulica a između zgrada. Ovo mislim da je tipična scena iz bilo kog filma koji je sniman u Čikagu, mada moja memorija vezana za imena filmova je slaba tako da ništa od videa. kiklop

Kad ste već kod motela iz horor filmova, da spomenem i ja jedan. Na jednom proputovanju smo odseli u glavnom gradu Južne Dakote, Pierre-u. Po rečima mog drugara Amera, to je tip motela gde te prvo siluju, zatim ubiju a onda opet siluju. Zamislite prazan grad usred noći, motel na kraju grada, dolazite na recepciju i čekate 15min da se neko pojavi. Ulaz u sobu sa spoljašnje strane, gde je parking za kola. 

• 4 weeks later...

Amerika je toliko velika i raznovrsna, da ima svega! Zivim u gradu Stamford, CT i to ni ne lici na Ameriku koju dobijes na Flordi - Majami npr. Stamford je veliki, ali kulturan i miran grad, jedan od najbezbednijih za zivot. Ljudi su normalno obuceni, jako puno rade i zive svoje zivote u predgradjima gde uglavnom ne poznaju ni prvog komsiju. Majami, sa druge strane, je luda kuca! Svi su polu golu, istetovirani, izbuseni i non stop su svuda neke zurke! Nocni zivot je nezamislivo dobar, kakav Beograd?! Bg je extra u odnosu na ostatak Srbije, ali su pozeri nazalost upropastili atmosferu. Majami treba osetiti nocu - svi igraju, gledaju da im bude dobro, vlada potpuna sloboda i ne moze a da te ne ponese da ti bude ludo! Ako odes u Kaliforniju npr, videces modne stilove nalik na Evropske metropole - zene su sredjene, izbrendirane, izgledaju bolje nego ostatak Amerike zajedno! Dok, ukoliko zadjes u unutrasnjost, mozes da vidis svasta - od debelih, seljaka, neobrazovanih... do farmi kakve ni ne ocekujes od Amerike! Prosla sam je uzduz i popreko - kakav mix! Vredi videti! Moj predlog - NY OBAVEZNO!!!!!!!!!!!! A onda u zavisnosti od finansija, ili istocna obala (jeftinija varijanta jer putujes duz iste linije) ili let na zapadnu. Idealno bi bilo: NY - Vasington DC - Majami - Las Vegas - San Francisko :) 

Sto se filmova tice, pa uglavnom oslikavaju kulturu, samo je bitno gde je film sniman i koji deo Amerike prikazuje. Jedino potpuno nerealno je Sex i grad, jer jos NIKO nije uspeo da uziva na Menhetnu sa par sati rada nedeljno! :D (ne govorim o multimilionerima) 

Moje omiljene scene su road trip scene, jer je to ujedno i najzabavniji nacin putovanja ;) 

Pozdrav!