Jump to content

Featured Replies

Već dugo vremena pratim vaš forum. Pa sam sad odlučio da se registrujem i napišem par reči.

I ja sam imao let iz Brisela sredinom maja. Problem je što pre njega imam let sa juga francuske do Brisela koji će se realizovati preko Ryanair-a i koji sigurno ne mogu refundirati. Faktički, jedina opcija je da zadržim taj let i uzmem let Brisel-Budimpešta pa da posle Geom dođem do Novog Sada.

Takođe sam let za Rim imao onda kada je ukinut. Pa sam se prebacio da letim iz Temišvara. Baš nemam sreće sa Wizz air-om.

Koliko su krivi ovi naši vandali sa dizanjem cena, kriv je i Wizz. Mogao je to amortizovati malo većom cenom karata, putnicima bi opet odgovaralo, jer ni finansijski ni vremenski nije isto da li letiš iz Beograda, Pešte ili Temišvara. Takođe za Rim su ukinuli let bez ikakve najave jer su bili dugo u gubitku i to 20 dana pre prvog leta da ne bi morali da plaćaju one penale visoke koje propisuje EU (minimum 250e po putniku po letu) Tako da su i oni proračunati. Verovatno im se više isplati da lete iz Letonije ili odakle već a sad ovu priču pumpaju da bi ispali žrtve.

Slažem se sa tim da ne postoji nikakva politika naših vlasti da zadrže i privuku low cost kompanije i to je tužno. Jedna Rumunija je napravila jeftine aerodrome u svakom selu i 10 puta je veća avio sila od nas. Jedna Hrvatska takođe. A nama ne treba. Batajnica, Niš, Čenej. Došao bi i Ryan sigurno. Samo da neko želi.

Mislim da bi Klub putnika mogao da izda neko saopštenje vezano za  ovu situaciju. Ako budemo ćutali ništa neće biti bolje. Iako teško da nešto možemo da promenimo.

Slažem se sa tim da ne postoji nikakva politika naših vlasti da zadrže i privuku low cost kompanije i to je tužno. Jedna Rumunija je napravila jeftine aerodrome u svakom selu i 10 puta je veća avio sila od nas. Jedna Hrvatska takođe. A nama ne treba. Batajnica, Niš, Čenej. Došao bi i Ryan sigurno. Samo da neko želi.

Čenej? :D

Mislim da postoje vojni aerodromi kod Kraljeva i kod Užica, ne znam šta je kod Bora, ali Čenej sigurno nije aerodrom  nono

Ma mislio sam da se napravi. To je bila jedna od predizbornih bajki 2012.

Nema interesa za to. A i da ga naprave džaba ako planiraju da smo AirSerbia leti iz Srbije. Batajnica se jako lako i za malo keša može prepraviti u civilni aerodrom. Ali ne postoji volja. A i 5 vojnih aviona mora negde da poleće-sleće.  :potty:

Ma mislio sam da se napravi. To je bila jedna od predizbornih bajki 2012.

Nema interesa za to. A i da ga naprave džaba ako planiraju da smo AirSerbia leti iz Srbije. Batajnica se jako lako i za malo keša može prepraviti u civilni aerodrom. Ali ne postoji volja. A i 5 vojnih aviona mora negde da poleće-sleće.  :potty:

Praviti aerodrom u Čeneju bi bilo potpuno ludilo, ali da se ne upuštamo ko je počeo i zašto s tim pričama. Uostalom, zašto ne reći da nas budalama pravi prvi čovek vlade Vojvodine, ne radi se o nekom beznačajnom liku.

Pa mi nemamo letove iz Niša uopšte!

Hrvatska ako se ne varam ima letove iz Osijeka, Zadra, Dubrovnika, Rijeke, Splita... ! Čak i Bosna ima letove iz Sarajeva, Tuzle, čartere u Mostar zbog Međugorja, ponekad i za Banjaluku... neverovatna situacija.

Niš, Kraljevo, Užice... ako se ne varam, to su realne opcije, plus Batajnica.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_airports_in_Serbia_with_Kosovo

Baš tako. 5 opcija bar ima. Pogledaj Rumuniju, ima 5 aerodroma sa kojih lete Ryan i Wizz.

Ali nama verovatno ne treba. Kad budem uzimao kartu u jednom pravcu iz ove zemlje možda simbolično uzmem AirSerbiu (prvi i poslednji put u životu) čisto da me ne bije maler ili da mi ne otkažu tako bitan, životni, let...  8-)

Baš tako. 5 opcija bar ima. Pogledaj Rumuniju, ima 5 aerodroma sa kojih lete Ryan i Wizz.

Ali nama verovatno ne treba. Kad budem uzimao kartu u jednom pravcu iz ove zemlje možda simbolično uzmem AirSerbiu (prvi i poslednji put u životu) čisto da me ne bije maler ili da mi ne otkažu tako bitan, životni, let...  8-)

Ако ми је ишта досадило, то су они коментатори са форума Б92 који причају како се селе или се треба селити  ;D Не замери ;)

Ma već sam doneo odluku pre 5 godina. Takav mi je i fakultet i treba da idem na dalje školovanje ili da radim. Nego da ne dužimo.

Ima jedan fazon:

Zašto mladi i pametni ljudi idu iz Srbije?

Zato što su mladi i pametni.  8-)

Citam malo na zadatu temu i rekao bih da Wizz malo dramatizuje citavu situaciju i baca drvlje i kamenje na nadlezne, samo zato sto sad oni vise nisu povlasceni nego neko drugi. Lici mi na postupke razmazenog derista. Super je sto su usli na nase trziste, sto su prethodnih godina uvecavali obim saobracaja, omogucili da se putuje za male pare i najvaznije od svega, sto su svojim prisustvom pojacali konkurenciju i smanjili cene ostalih kompanija, na radost putnika. Ali, pre ili kasnije, zbogo ovog ili onog razloga, moralo je da dodje do malog pada. Valja se prisetiti i nekih ne tako popularnih mera koje je taj Wizzair sprovodio, uvodjenja nekog mikroprtljaga i slicno. Jednostavno, moglo im se.

S druge strane, imali smo propali i raspali JAT, kog su svi pljuvali, a poznati smo po tome koliko cenimo ono sto je nase. Sad se taj JAT zove Air Serbia, ima novu flotu i velike ambicije, a i dalje je 51% u drzavnom vlasnistvu. I bas da vidim, koja vlada ce da stiti interese neke strane aviokompanije, na stetu svoje nacionalne? Dakle, odluka je sasvim ocekivana, da ce da se favorizuje AirSerbia. Iako nije lowcost, moze se reci da su imali pristojne cene, narocito na onim promocijama petkom. Nisam jos leteo njima, ali verujem da je ugodjaj vec sada bolji, a ocekujem da ce tek i u buducnosti biti. O povecanju broja destinacija, da ne pricam. Cene su im takve kakve su, ali, mislim da nema mesta panici, jer Wizz i dalje ima nameru da ostaje na nasem trzistu, doduse u nesto manjem obimu, nista dramaticno, ukinuli 2 linije. Pored njih, tu je i Easyjet, koji ce, nadam se, prosiriti svoju mrezu, tu je Pegasus, a i Ryanair ce valjda zakucati na nasa vrata. Eno ih, poceli da lete iz Podgorice, cini mi se, zbog dobrih povlastica koje su dobili. Dakle, najvaznije je da svi ostanu i dalje kod nas i da postoji konkurencija. Sto vise kompanija i destinacija, bolje ce i cene biti.

Ono sto sve interesuje u ovom poslu, to su pare i profit, gde su im povoljniji uslovi, tamo ce da posluju, nema tu nikakvih emocija, pa zato ni mi ne treba da placemo sto nam Wizz ukida 2 linije, moz' misliti. Pominjete tu neke aerodrome, Nis, Kraljevo, Cenej(?!)... Ko ce da leti odatle? Nije da ja ne bih voleo, ali mislite li da bi oni zvrjali prazni i van funkcije da su zaista toliko atraktivni? Koliki promet moze da se ocekuje sa tih aerodroma, da li bi kompanije tu mogle nesto da zarade? Tesko, jako tesko, osim ako im ne damo neke silne podsticaje i beneficije, sto mislim da, kao zemlja u ovakvom stanju u kakvom smo poslednjih 25 godina, nismo u stanju da uradimo. A i nema volje, ocigledno. Ali, tu se opet vracamo na pricu zastite interesa domace aviokompanije.

Dok smo kukali o JATu, veciti gubitas, drzavni milioni odlaze na njegovo odrzavanje, vlada je ovakva onakva, danas imamo stabilnu i jaku kompaniju, i dalje vecinski drzavnu, koja ce da donosi profit, i opet ne valja. Nije da je sve bajno i sjajno, postoje brojne kontroverze, te o ugovoru, te o politicarima, ovom onom, uvek nam je neko kriv. A ko su ti politicari nego nase ogledalo? Kako oni prosli, tako ovi sadasnji, a i svi buduci. To smo mi, nazalost.

Da ponovim, bez drame i panike, nije kraj sveta sto nam se Wizzic naljutio, bice jos lepih vesti, na koje smo navikli i "pretplatili" se poslednjih 3-4 godine. Do ne tako davno smo bili crna rupa na aviokarti sveta, a vidite nas danas! Nije problem u cenama, ni politici, ni aerodromu, jer da jeste, i druge kompanije bi podigle sidro. No videcemo kako ce se stvari odvijati, vreme ce pokazati.

PS: Uopste mi se ne svidja satiricna vest sa FBa, jeste da pravila foruma ne vaze tamo, ali je vest suvise ispolitizovana.

Ma već sam doneo odluku pre 5 godina. Takav mi je i fakultet i treba da idem na dalje školovanje ili da radim. Nego da ne dužimo.

Ima jedan fazon:

Zašto mladi i pametni ljudi idu iz Srbije?

Zato što su mladi i pametni.  8-)

Све си у праву, све разумем, само кажем да је мене та прича, психоза и кукање сморило  ;D

Pominjete tu neke aerodrome, Nis, Kraljevo, Cenej(?!)... Ko ce da leti odatle? Nije da ja ne bih voleo, ali mislite li da bi oni zvrjali prazni i van funkcije da su zaista toliko atraktivni? Koliki promet moze da se ocekuje sa tih aerodroma, da li bi kompanije tu mogle nesto da zarade? Tesko, jako tesko, osim ako im ne damo neke silne podsticaje i beneficije, sto mislim da, kao zemlja u ovakvom stanju u kakvom smo poslednjih 25 godina, nismo u stanju da uradimo. A i nema volje, ocigledno. Ali, tu se opet vracamo na pricu zastite interesa domace aviokompanije.

Људи, не срамотите се с Ченејом, па ченеј нема асфалтирану писту ако се не варам!

Како има интереса за летове из Осијека, Тузле, Темишвара... а не би било из Ниша?

Па зар је теже отићи до Ниша, аутопутем него што је сад до Темишвара?

Pominjete tu neke aerodrome, Nis, Kraljevo, Cenej(?!)... Ko ce da leti odatle? Nije da ja ne bih voleo, ali mislite li da bi oni zvrjali prazni i van funkcije da su zaista toliko atraktivni? Koliki promet moze da se ocekuje sa tih aerodroma, da li bi kompanije tu mogle nesto da zarade? Tesko, jako tesko, osim ako im ne damo neke silne podsticaje i beneficije, sto mislim da, kao zemlja u ovakvom stanju u kakvom smo poslednjih 25 godina, nismo u stanju da uradimo. A i nema volje, ocigledno. Ali, tu se opet vracamo na pricu zastite interesa domace aviokompanije.

Људи, не срамотите се с Ченејом, па ченеј нема асфалтирану писту ако се не варам!

Како има интереса за летове из Осијека, Тузле, Темишвара... а не би било из Ниша?

Па зар је теже отићи до Ниша, аутопутем него што је сад до Темишвара?

Baš to htedoh da kazem. Uporedite samo Niš i Rumunske Craiovu, Arad i Targu Mures. Na aerodromu u Rimu (Ciampino) videh devojku koja je sa Ryanovom kartom čekala let za taj Targu Mures u našem redu za Wizz za Rumuniju. Ja joj rekoh da nije na dobrom mestu i valjda je stigla na ukrcavanje. E tad sam naučio u kojoj je državi taj Targu Mures. Atraktivna lokacija, nema šta. :)

EDIT. Pošto je ovo turistički forum predlažem da napravimo turu: Obilazak atraktivnih Rumunskih aerodroma :)

Draganče, ovo povlastice je pogrešna reč u debati, tj. povlastica je isto onoliko koliko si i ti imao povlasticu kad si kupio nešto na popustu, što inače ne bi. Wizzair svoju mikroprtljag politiku ne sprovodi samo u Srbiji već na svim destinacijama, pa i onim gde su mu konkurencija i jače lowcost kompanije, a koliko vidimo sa tih tržišta se ne povlači. Uostalom, njihovo je pravo da maksimizuju svoj profit kako žele, na nama je izbor želimo li da prihvatimo ili ne.

Ako težimo ekonomiji koja nije zasnovana na samoupravi i gde država nije glavni kapitalista, onda ne, država nema pravo da štiti domaćeg prevoznika. Ta vremena su davno prošla, a pogotovo imajući u vidu težnju kom delu sveta želimo ekonomski da se pridružimo. Da li u drugim evropskim zemljama diskriminišu strane aviokompanije na račun domaćih? Naravno da ne, moraju da omoguće jednake uslove, inače se odreže ogromna kazna. Od monopola korist ima samo monopolista, jok korisnici.

Ryanair ako nije došao do sada, sada tek neće doći, sem ako neko ne mašta da oni žele da lete sa aerodroma gde ne mogu da minimizuju uslugu koju koriste (što neko pogrešno naziva podsticajem). Dakle, ne radi se o tome da se štite interesi strane kompanije, već o, ne zamerite mi na izrazu, tržišnoj utakmici. Beogradski aerodrom u svojoj politici prema Wizzairu nije poslovao ništa drukčije nego drugi evropski aerodromi. Ali ovde ipak nadvladavaju partikularni interesi naspram interesa društva. I da dodam povodom pravih podsticaja, čak se i oni mogu isplatiti ukoliko se te subvencije na neki način vraćaju u zemlju (tipa uvećan broj vikend turista i sl.), samo se taj podsticaj mora omogućiti svakoj zainteresovanoj kompaniji. Ko je zaboravio, ovo je bio slučaj u Nišu, gde čak i pored subvencionisane cene karte jeftini letovi nisu zaživeli, što valjda objašnjava i otkud manjak zainteresovanosti da se leti tamo.

A propo vesti na fejsu, da, delimično je ispolitizovana, ali bojim se da je ceo slučaj ispolizitovan, te se ne može tek tako razdvojiti.

Čenej nema tvrdu pistu nego travnatu. Zašto ambiciju da se izgradi pista za prijem komercijalnih aviona je nebuloza? A nabrojani aerodromi u susedstvu nisu nebuloza. Uostalom tu je i (zaboravljena) pista u Somboru.

Ja jesam za izgradnju piste u Čeneju, ako smo mogli da idemo u Temišvar, Osijek, Tuzlu, Beograd, zašto ne bismo leteli sa Čeneja?

Sa dobrim pristupom i menadzmentom to bi bila odlična (isplativa) investicija. Čemu monopol Air Srbije? Zato što je u vlasništu države 51%?

Neprijatna iznenađenja tek predstoje.

Čenej nema tvrdu pistu nego travnatu. Zašto ambiciju da se izgradi pista za prijem komercijalnih aviona je nebuloza? A nabrojani aerodromi u susedstvu nisu nebuloza. Uostalom tu je i (zaboravljena) pista u Somboru.

Ja jesam za izgradnju piste u Čeneju, ako smo mogli da idemo u Temišvar, Osijek, Tuzlu, Beograd, zašto ne bismo leteli sa Čeneja?

Sa dobrim pristupom i menadzmentom to bi bila odlična (isplativa) investicija. Čemu monopol Air Srbije? Zato što je u vlasništu države 51%?

Neprijatna iznenađenja tek predstoje.

Zato što mi priča sa čenejskim aerodromom zvuči čisto politički, eto zašto.

Posebno zbog blizine postojećih aerodroma i nepostojanja letova ni sa jednog u Srbiji osim sa beogradskog.

Ako neko ima neku studiju da bi se isplatilo praviti aerodrom kod Novog Sada, a da nije od kakve Lige ili kakvog Pokreta za Nezavisnu Državu Vojvodinu, neka postavi link.

Ako težimo ekonomiji koja nije zasnovana na samoupravi i gde država nije glavni kapitalista, onda ne, država nema pravo da štiti domaćeg prevoznika. Ta vremena su davno prošla, a pogotovo imajući u vidu težnju kom delu sveta želimo ekonomski da se pridružimo. Da li u drugim evropskim zemljama diskriminišu strane aviokompanije na račun domaćih? Naravno da ne, moraju da omoguće jednake uslove, inače se odreže ogromna kazna. Od monopola korist ima samo monopolista, jok korisnici.

Lepo si napisao, ako tezimo... A mi smo svetlosnim godinama daleko od trzisne ekonomije, tako da je svaki komentar na tu temu suvisan. Nisam bas siguran kako stoje svi propisi oko toga, ali sam ubedjen da nemaju sve kompanije isti tretman u Evropi. Neka me neko demantuje konkretnim primerom.

A razumem i tvoj gnev, jer te direktno pogadja ukidanje linije za Charleroa.

Sto se tice rumunskih "seoskih" aerodroma, ne zaboravite da postoji ogromna razlika izmedju nas, jer je ta Rumunija clanica EU, a isto tako i Hrvatska. Povrh toga, dok i nije bila clanica, Hrvatska je bila poznata kao turisticka zemlja, tako da ne mozemo da se poredimo sa njima.

• Author

Gluposti.

Ima veze sa EU ali samo utoliko sto sad rumuni mogu da idu na zapad da legalno rade.I to je biznis kejs ovih destinacija, kakav crni turizam.

Da, baš na ovom forumu, po želji relje. :spot:

Indikativno je što kad pokušaš da izguglaš nešto o tome, nađeš samo predizborne izjave od pre dve godine. Po njima, već sledeće godine je trebalo da bude gotov aerodrom u Čeneju...  clap

I nađeš moje profesore i asistente koji su mislili da dve kocke u arhitektonskom i funkcionalnom smislu rešavaju potrebe jednog aerodroma. :)

I onda shvatiš koliko je to sve bilo ozbiljno.

Još jednom.  clap clap clap

Nemojte da poredite Srbiju sa Rumunijom ili Hrvatskom uopšte!!!! Koliko turista ima Hrvatska a koliko Srbija? Koliko stanovnika ima Rumunija a koliko Srbija? Kakvi drugi aerodromi u Srbiji,pa ko bi tu leteo? Zvrjali bi prazni.... A drugo I TREBA država da sponzoriše više Air Srbiju nego neki tamo mađarski Wizz... Zašto bismo davali strancima popuste i benificije a ućarili na sopstvenoj kompaniji? Da li mislite da Lufthansa nije povlašćena u Nemačkoj? Malo morgen... Drugo zapitajte se samo koliko je ljudi zaposleno od osnivanja Air Srbije? Pa samo ja imam 3 drugarice koje su postale stjuardese. A leteo sam i sa Jat-om i sa Wizz-om i sa Air-Srbijom i svaki put ću se odlučiti za Air Srbiju! Cena karte uopšte nije drastično veća od Wizz-ove tako da PUTUJTE IGUMANI...

Prvo treba da dođe turista, pa onda da napravimo aerodrom?

U kapitalizmu nema sentimentalnosti, slobodno tržište i tačka.

Drugo zapitajte se samo koliko je ljudi zaposleno od osnivanja Air Srbije? Pa samo ja imam 3 drugarice koje su postale stjuardese.

Kao što pomenuh gore, partikularni interesi nadvladavaju... A povodom komentara na položaj Lufthanse, jasno je da koncept slobodnog, jedinstvenog tržišta nije nešto što ljudi kod nas mogu lako da shvate. Niti je, moram opet ponoviti, Wizzair ostvario neke popuste i beneficije na račun budžeta - on se samo dodatno napunio, ali šta vredi objašnjavati, oni su stranci, a mi smo domaći QED.

• Author

Tako je.Aerodrom NT je sigurno u plusu sto se tice poslovanja sa Wizzom.Oni sad hoce da povecaju taj plus a ne da pokriju neki minus. Ako Wizz ode onda im se nece isplatiti ta racunica.

Ono za rumunski turizam sam pogresno procitao. Sori Dragance